FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Ne prăpădim de rîs cu fotbalul nostru! » Întîmplări neştiute, personaje de poveste, scene amuzante

Christian Fabbiani, preparatorul sarmalelor +2   FOTO
Christian Fabbiani, preparatorul sarmalelor

Articol de - Publicat sambata, 24 martie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 24 martie 2012 01:14

Gazeta adună cîteva dintre cele mai hazlii episoade din Liga 1


Te-ai cam săturat de procese şi de ştiri cu DNA? Şi de sutele de greşeli de arbitraj dezbătute într-un campionat întreg? Şi de patroni care zbiară de cîteva ori pe zi în emisiunile TV? Gazeta te invită să mai şi rîzi de întîmplări pe care nu le ştii şi care implică fotbalişti, antrenori sau proprietari de cluburi. Unele faze sînt amuzante, altele sînt de-a dreptul penibile. Leşini de rîs şi te cruceşti aflînd cîte se ascund în spatele luptelor "serioase" pentru titlu.


1. Preparatorul sarmalelor
Christian Fabbiani a fost printre cele mai scumpe achiziţii făcute de CFR în istorie şi unul dintre cei mai talentaţi străini care au jucat vreodată în Liga 1. A contribuit mult la primul titlu luat de ardeleni, dar n-a mai apucat să joace pentru ei şi în Champions League, că a fost dat afară la mijlocul sezonului. Venise la reunirea pentru retur cu multe kilograme în plus. Atît de multe, că lui Andone i-au trebuit cîteva secunde ca să-şi revină cînd l-a văzut: "Două săptămîni ai program separat, cu preparatorul fizic. Hai, că poţi să slăbeşti şi-ţi revii pînă începe campionatul". S-au dus săptămînile, Fabbiani arăta la fel. Ando nu mai pricepea nimic: "Băi băiatule, dacă alergam cît ai alergat tu, aş fi ajuns şi eu la greutatea pe care o aveam la 20 de ani! Tu cum naiba nu slăbeşti deloc?". Antrenorul nu şi-a mai folosit asistenţii să-l antreneze pe Fabbiani, i-a pus spioni. Şi au descoperit că argentinianul avea o înţelegere cu bucătarul, care-i lăsa noaptea o oală cu sarmale pe aragaz, înainte să plece el acasă. Atacantul cobora şi termina sarmalele, ajutat de doi-trei colegi. De îngrăşat, se îngrăşa numai el.

2. Whisky în doze!
Maier a trecut printr-o uşă şi a rămas cu urme pe faţă. A avut ghinion. Au existat şi jucători calculaţi. Adică se asigurau să nu fie "turnaţi" de paparazzi, fiindcă Boya şi Bozovici au prins epoca tabloidelor şi au marcat-o măcar la fel de tare pe cît au impresionat în campionatul naţional de fotbal. Camerunezul şi muntenegreanul apelaseră la metodă ingenioasă în vremea în care erau coechipieri la Rapid. "Turnau whisky în doze de Cola sau de Pepsi şi beau fără să se ferească. Cine îi vedea credea că ei sînt băieţi cuminţi", povestesc parteneri de distracţie ai celor doi. Bozo şi Boya n-au găsit, totuşi, mereu metode grozave. În preziua unui meci cu Dinamo, vîrful african a ieşit pe teren pentru antrenament. "Pierre, ia o gumă, că simte antrenorul mirosul de alcool", i-au zis colegii. Dar antrenorul se prinsese: "Bozo unde e?". L-a găsit vomitînd în cameră şi i-a scos din lot pe amîndoi.

3. Hizo s-a crezut în "Exorcistul"!

Viorel Hizo şi-a început cariera de "principal" la Sibiu, în 1991. Fusese înainte secundul lui Halagian la Dinamo şi credea că are experienţă, cît de cît. S-a înşelat! Şefii lui Inter, cum se numea clubul din Sibiu atunci, i-au prezentat lotul în vestiar, însă "Dulăului" îi era rezervată o surpriză. După două zile a mai apărut la marginea terenului un tip. "Ce e cu tine? Dă-i drumul de aici!", i-a zis Hizo. "Păi...Sînt fotbalist, mă cheamă Ovidiu Maier". "Avea tăieturi urîte de tot pe faţă, m-am şi speriat de el!", îşi aminteşte Hizo. Preşedintele clubului a intervenit: "Ovidiu s-a întors într-o noapte din club şi n-a mai văzut uşa hotelului, care era din sticlă. A trecut prin ea. Da' e fotbalist, nu poţi să-l dai afară!". Hizo nici nu l-ar mai fi dat afară după ce l-a văzut cu mingea la picior. Maier a fost unul dintre cei mai tehnici jucători români din ultimii 20 de ani.

4. La Petrescu joacă doar tocilarii!
Dan Petrescu e cel mai la modă antrenor român. Clar! E tînăr, antrenează în străinătate, a luat titlul în Liga 1, îi plac fotbaliştii care aleargă mult şi care se antrenează serios. Le mai cere însă ceva. "Voia să ştim pe de rost componenţa echipei adverse!", îşi amintesc fotbaliştii cu care a lucrat "Bursucul" în România. Pe Sorin Paraschiv l-a scos din echipă pentru un meci cu Alba Iulia. "Dracu' ştia pe de rost toată echipa ălora?! Ştiam şi eu de Sorin Rădoi şi de încă vreo doi, da' Petrescu mi-a cerut să-i zic pe toţi!", se miră şi acum ex-stelistul. El a rămas în tribună la Alba, dar a avut o săptămînă la dispoziţie să înveţe 11 nume ale adversarei din runda următoare.

5. Halagian îi abandona!
Amendă, dar nu mai mult de 25 la sută din salariul anual. Trimis la echipa a doua. Cam astea sînt sancţiunile cele mai dure de care au parte acum jucătorii din Liga 1. Destul de lejer. Ce ar fi păţit Nikolici sau N'Doye pe vremea lui Halagian? "Dacă jucai prost în deplasare, te lăsa acolo!", îşi aminteşte Narcis Răducan, acum manager sportiv al Stelei. Narcis juca la Bacău, cu "Armeanul" antrenor. "M-am trezit abandonat la stadion, fără un ban în buzunar. Echipa plecase cu autocarul. Halagian îşi închisese telefonul. Dar am scăpat sunîndu-l pe preşedintele Chivorchian". Un meci prost a mai trecut cum a mai trecut. După al doilea, Narcis n-a mai avut scăpare: "Halagian, telefonul închis. Chivorchian, la fel! Bandiţi amîndoi!".

6. Cum a tăiat Ilie toate păsările din Bacău
Ilie Dumitrescu a fost unul dintre cei mai importanţi fotbalişti români, dar avea şi el superstiţiile lui, ca majoritatea oamenilor din fotbal. Sau ca majoritatea oamenilor. Ilie s-a apucat de antrenorat şi a fost angajat la Bacău, unde Sechelariu credea c-o să facă o echipă de Champions League. "Nu schimbăm nimic, facem exact ce am făcut şi săptămîna trecută, că am cîştigat, deci ne-a mers bine", a anunţat Dumitrescu în vestiar după prima victorie. Jucătorii credeau că nu mai pierd o dată! Ce nu mai suportau? "Am avut şapte meciuri fără înfrîngere, credeam că am mîncat deja toate găinile din Bacău, că zi de zi aveam numai pui la masă. Ilie zicea că poartă ghinion să schimbăm meniul".

7. Stan Van Gogh, antrenorul Stelei
"La Steaua sînt alte condiţii, nu mă mai chinui eu ca la Brăneşti", a zis Ilie Stan după ce a semnat contractul pe care i l-a întins Gigi. Şi a mers la Mogoşoaia, unde a strîns echipa: "Să facem o şedinţă tactică!". "Da, dar cu ce?", s-au mirat asistenţii lui, surprinşi să constate că Steaua nu avea nici măcar o tablă magnetică pentru scheme tactice. Au dat jos de pe un perete un tablou, au strîns din bar toate ceştile de cafea pe care le-au găsit: "Deci rama asta e terenul, ceştile sînt jucătorii, da?". Steaua a revenit în Ghencea, între timp, şi tabloul pe care Ilie a pregătit o jumătate din turul campionatului s-a întors şi el pe perete.

8. Ochii Roşii, fotbalistul lui Becali

Olăroiu a fost unul dintre cei mai abili antrenori al Stelei. Drept dovadă, a gestionat relativ bine relaţia cu Becali. N-a scăpat nici el complet de toanele patronului, care-i mai indica, din cînd în cînd, un titular sau doi. Ultimul sfat pe care l-a primit Oli din lojă a venit pe un bileţel: "Bagă-l mai mult pe Ochii Roşii". Numele de indian pe care l-a inventat Gigi era, de fapt, Ochiroşii, un tînăr despre care se credea că ar fi talentat. A fost, dar s-a irosit, iar acum joacă în Liga a treia.

9. Minutul 1. "Bă, dai, mă, şi pentru noi ceva?"
Antrenorii înnebunesc pe bancă, toţi simt că arbitrii îi fură şi neapărat trebuie să protesteze. Dar puţini fac ca Dan Petrescu. Unul dintre colaboratorii lui povesteşte pînă unde ajung nervii pe care un arbitru i-i poate provoca lui Petrescu: "A început meciul, s-au schimbat două trei pase şi mingea a ieşit afară. Asistentul a arătat că aruncă adversarii. Dan a sărit de pe bancă înjurînd: "Băă, dai, mă, ceva şi pentru noi?!".

10. Ora de sport cu Riciu
Mircea Rădulescu a antrenat "naţionala" României la începutul anilor '90 şi a condus Şcoala de Antrenori vreme de un deceniu. Dar timpul pe care l-a petrecut ca profesor de antrenori i-a alterat deprinderile de tehnician, altfel nu se poate explica şocul pe care l-au trăit în 2011 fotbaliştii de la Voluntari, o formaţie din Liga a treia pe care Riciu a antrenat-o doar două zile. A fost, de fapt, un "suplinitor" al "principalului" Robert Niţă. Jucătorii l-au primit pe Niţă ca pe Moş Crăciun după zilele în care a absentat: "Să nu ne mai laşi niciodată singuri! Sau data viitoare anunţă-ne, că poate ne găsim cîte o accidentare!". De ce erau disperaţi? "Cu Riciu, am făcut antrenamente de cîte două ore şi jumătate, în care ne-a trecut prin toate, ca la ora de sport de la şcoală! Adică genuflexiuni, extensii, mersul piticului".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (26)
putregaiu
putregaiu  •  24 Martie 2012, 20:10

singura tare e 9.

trabuk
trabuk  •  24 Martie 2012, 17:41

Frumoase amintiri.

raul4steaua
raul4steaua  •  24 Martie 2012, 11:38

N-am ras..

Vezi toate comentariile (26)
Comentează