FOTBAL  »  Superliga  »  TAXE

Paradisul fiscal Liga 1! Cum profită cluburile și plătesc taxe „de 2 lei” pe contractele de milioane de euro ale jucătorilor!

Articol de GSP - Publicat joi, 10 septembrie 2020 14:27 / Actualizat joi, 10 septembrie 2020 14:53

Emilian Hulubei, președintele AFAN, a vorbit despre contractele fotbaliștilor și despre ce taxe și impozite plătesc echipele din Liga 1.

Potrivit oficialului, cluburile din Liga 1 și jucătorii încheie un contract de activitate sportivă, iar taxele și impozitele plătite sunt de 10% din salariul minim pe economie, care este în prezent de 2380 de lei. Suma este una foarte mică și îi poate afecta pe fotbaliști la finalul carierei, fiindcă nu contribuie la pensie, însă aceștia păstrează aproape intacte sumele imense din contractele cu cluburile! 

„Impozitele și taxele se plătesc la salariul minim pe economie. Sunt plafonate acolo. Este un contract de activitate sportivă, un contract civil. Nu se pune problema de contract de muncă. Există o derogare de la Ministerul Muncii și este un contract civil care se numește contract de activitate sportivă. Majoritatea cluburilor optează să plătească aceste impozite și taxe la salariul minim. Jucătorii pot să solicite să li se plătească la suma încasată, dar nimeni nu o face. Le afectează contribuția la pensie.

Vă dați seama, 10,5% din salariul minim pe economie ca și contribuție, o să iasă cu o pensie de 600-700 de lei.  Contractul de activitate sportivă este reglementat. S-a înlocuit Convenția Civilă din 2018 din Legea Sportului și a apărut acest contract de activitate sportivă. La ședința de la Parlament am fost și noi și am spus că nu este OK pentru că este scos contractul în afara codului Muncii. Numai noi am fost împotrivă, restul au fost pentru: COSR, federațiile sportive”, a declarat Emilian Hulubei pentru Fanatik.

VIDEO Ionuț Rada atacă cluburile din Liga 1: „Jucătorii sunt neplătiți!”

Daniel Iftodi, fără pensie

Daniel Iftodi a jucat fotbal ca profesionist mai mult de două decenii și a fost campion al României de patru ori. Când s-a interesat cam care ar fi pensia lui după cariera aceasta a descoperit că un singur club, Dinamo, achitase asigurare socială, timp de șase luni. La 52 de ani, el a mers și s-a interesat, din curiozitate, cam care ar fi pensia cu care s-ar alege.

A luat de la FRF lista exactă a angajatorilor săi dintr-o carieră mai lungă de 20 de ani. Steaua, Dinamo și Rapid se aflau pe lista cu cluburile la care a evoluat Iftodi. Cu roș-albaștrii a câștigat trei titluri de campion și o Cupă, a fost campion și cu "câinii", a mai luat o Cupă și cu giuleștenii. Cu lista de la Federație a mers la Casa de Pensii. Instituția i-a dat un răspuns care l-a blocat: „V-a fost plătită contribuția la asigurările sociale doar într-o jumătate de an. Dinamo București era angajatorul". Celelalte cluburi de pe listă nu achitaseră taxa!

365 de meciuria adunat Daniel ca mijlocaș în Liga 1. A înscris 69 de goluri

Datele pe care le-a înregistrat la Steaua, Rapid și Dinamo  

  • Steaua; 30 de meciuri, 5 goluri
  • Dinamo: 59 de meciuri, 13 goluri
  • Rapid: 54 de meciuri, 13 goluri

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Cosmin Contra, fără milă după ce a exclus un jucător din lot: „Să fie o lecție pentru ceilalți”

EXCLUSIV Novak Martinovic, interviu-eveniment din Serbia: „Aici, dacă Steaua Roșie ar deveni FCSRB, imediat s-ar declanșa războiul”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
portardelegenda
portardelegenda  •  11 Septembrie 2020, 06:51

Da mai Hulubei, voi ati fost impotriva . Si ? S a intamplat ceva ? Nimic. Deci esti DEGEABA.. Esti mobilier

giovanatirana
giovanatirana  •  10 Septembrie 2020, 20:51
Postat de skins_berceni pe 10 Septembrie 2020, 17:56

Faptul ca ati pus o poza alaturata articolului cu Gigi Becali si Teia Sponte denota ,,profesionalismul'' vostru, este ca si cum ai vorbi de fufe si petarde si ai pune poze cu Halep si Buzarnescu...

Băi "*** la plural_berceni", ia fi tu sincer și postează, tu îți declari la fisc mărunțișurile care ti le dă nentu gigi ca să postezi zi de zi pro fcsb și să îl preslăvești pe războinicul luminițelor?!?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

983753198303624
Ispas Ionut  •  10 Septembrie 2020, 19:12

Pai da ii opreste cineva ca din sutele de mii de euro pe care le iau sa isi faca o pensie privata in loc sa isi ia cea mai tare masina cu care intra in gard la prima escapada ?...ia uite frate...am ajuns sa ii plangem pe ai de iau sute de mii de euro pe an si nu sunt in stare sa isi asigure viitorul...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează