FOTBAL  »  Superliga  »  LICENȚĂ EUROPA

EXCLUSIV 40% din play-out n-are licență de Europa! Barajele sunt în aer!

Articol de , , - Publicat miercuri, 14 aprilie 2021 16:42 / Actualizat miercuri, 14 aprilie 2021 16:56

Lupta pentru primele două locuri din play-out, care merg în semifinala barajului de Conference League, va fi viciată de faptul că 4 dintre cele 10 echipe n-au depus dosarul pentru a obține dreptul de a participa în cupele europene în sezonul viitor.

Noul regulament spune că dacă nu sunt cel puțin două echipe cu licență europeană pe primele 4 locuri din play-out, atunci se renunță la primul baraj

Va fi primul campionat în care există o miză mare și pentru echipele care vor termina în fruntea play-out-ului. O altă miză în afara unui surplus financiar din drepturile TV, mai precis cea referitoare la posibilitatea ca o formație din a doua parte a Ligii 1 să ajungă în cupele europene. Practic, o formație care ar câștiga ambele meciuri de baraj, anunțate de FRF, va fi ultima reprezentantă a României în Conference League.

UTA, decizie-șoc: nu vrea în Europa!

Totuși, această luptă va fi influențată din plin de faptul că nu toate cele 10 echipe care vor evolua în play-out au drept de participare în Europa. Pe 31 martie a expirat termenul de depunere a dosarelor pentru obținerea licenței de Europa, iar nu mai puțin de 4 echipe care n-au prins play-off-ul, dar care, teoretic, se pot clasa pe una dintre primele două poziții în play-out, n-au aplicat pentru cupele europene. E vorba despre UTA, Hermannstadt, Voluntari și Poli Iași.

Cel mai mult surprinde poziția clubului din Arad, care în momentul de față se află la un singur punct distanță de locul care i-ar permite să joace semifinala barajului de Conference League. În plus, UTA e și o echipă extrem de stabilă din punct de vedere financiar, cu încasări pe parcursul acestui sezon de aproape 2,5 milioane de euro doar din drepturi TV și din sprijinul primit din partea autorităților locale. 

Apoi, UTA deține un stadion care i-ar putea permite să joace în competiția intercluburi de pe continent inclusiv în faza grupelor, dar și în primăvară, o arenă proaspăt construită și inaugurată de curând. În schimb, 3 echipe care se află în clasament în urma grupării din Arad au aplicat pentru licența europeană. Gaz Metan, Viitorul și chiar Dinamo speră nu doar să evite retrogradarea și locurile de baraj, dar și să prindă vârful play-out-ului și să fie în cărți inclusiv pentru participarea europeană!

Sistemul pe hârtie: două baraje, în manșă unică

Sistemul implementat de FRF prevede ca primele două clasate, la finalul play-out-ului să joace, într-o singură manșă, pe terenul locului 1, un meci la capătul căruia să se afle echipa care va susține finala europeană cu formația aflată în play-off pe ultima poziție cu eligibilitate de cupă europeană. Și acest meci s-ar disputa o singură dată, acasă la clubul din play-off, iar cine se impune va ajunge în Conference League!

Realitatea din play-out: 5 variante posibile, una nu include niciun baraj

Numai că, raportat la situația de azi, e posibil să ajungem în situația în care primul joc de baraj să nu se mai dispute, ci să aibă loc direct finala dintre gruparea din play-off și cea din play-out. Există 5 variante, explicate de cei din FRF, la solicitarea ziarului:

  1. Varianta cea mai simplă. Primele două clasate au licență de Europa, atunci vor susține semifinala barajului
  2. Din primele două clasate, doar una are licență. În acest caz, la baraj va ajunge următoarea clasată cu "verde pentru Europa", dar nu dintre cele clasate în afara primelor 4 locuri. Exemplu, dacă ordinea ar fi Argeș, UTA, Chindia, Mediaș, atunci barajul va fi între Argeș și Chindia
  3. Din primele două clasate niciuna nu va avea licență, atunci barajul va fi între locurile 3 și 4, cu condiția ca acestea să fie eligibile. Un exemplu ar fi dacă ierarhia ar arăta așa: UTA, Voluntari, Argeș, Astra. Barajul ar fi între Argeș și Astra
  4. Dacă între primele 4 clasate se va regăsi o singură formație cu licență de Europa, atunci barajul din play-out nu va mai avea loc, iar respectiva formație cu licență va merge să joace direct cu cea din play-off. Un exemplu pentru acest caz ar fi un clasament: 1. UTA, 2. Voluntari, 3. Astra, 4. Hermannstadt. Astra ar disputa direct finala cu cea dintre primele 6
  5. Dacă n-ar exista nicio formație cu lincență de Europa între primele 4 clasate din play-out, atunci nu va mai avea loc niciun baraj pentru ultimul loc de Conference League, unde va accede direct ultima formație, de pe loc european, din play-off. Pentru a exista această situație, ar trebui ca primele 4 să fie UTA, Voluntari, Hermannstadt și Poli Iași.

Cele două baraje pentru ultimul loc de Conference League se vor disputa pe datele în care sunt programate și cele două dispute de promovare-retrogradare: locurile 13 și 14 din Liga 1 versus locurile 4 și 3 din Liga 2, mai precis pe 25/27 mai și apoi pe 29/30 mai.

Cum arată clasamentul la startul play-out-ului

EchipaPunctajA depus pentru licență Europa
1. FC Argeș20pDA
2. Chindia*20DA
3. Astra19DA
4. UTA*19NU
5. Mediaș*17DA
6. Voluntari16NU
7. Viitorul*16DA
8. Dinamo*14DA
9. Hermannstadt13NU
10. Poli Iași*13NU

* echipele care au terminat cu punctaj impar și au beneficiat de rotunjire în sus
** la egalitate de puncte, primul criteriu de departajare e cel al rotunjirii după înjumătățire, iar al doilea e cel al punctelor din sezonul regulat

Cum ar fi arătat în anii precedenți cele două baraje, dacă ar fi existat acest sistem

SezonulBarajele
2019-2020Botoșani - învingătoare dintre Viitorul / Hermannstadt
2018-2019U Craiova - Botoșani/Gaz Metan
2017-2018Viitorul - Dinamo / Botoșani
2016-2017U Craiova - Poli Iași / Gaz Metan

Europa e o miză financiară

Cel mai bun argument pentru faptul că participarea europeană e un obiectiv important, chiar și doar pentru tururile preliminare, e modul în care au fost recompensate cele 3 formații care în vara trecută au părăsit competiția înainte de faza grupelor. 

Chiar și Universitatea Craiova, care a pierdut în primul tur, s-a ales cu aproape 300.000 de euro. De aproape 20 ori peste Viitorul și de 9 ori cât Sepsi, două dintre echipe care n-au fost în cupele europene, dar care s-au ales și ele, ca și restul, cu diverse sume realocate de forul de la Nyon.

   
CLUBUNDE A FOST ELIMINATSUMA DE LA UEFA (euro)
Craiovaturul 1 Europa League290.000
Botoșaniturul 2 Europa League585.000
FCSBturul 3 Europa League950.000
CFRgrupe Europa League8.800.000
FC Argeșn-a fost în Europa0
Viitoruln-a fost în Europa15.000
Sepsin-a fost în Europa37.000
Mediașn-a fost în Europa37.000
Clincenin-a fost în Europa50.000

DEZBATEREA ZILEI » Ar trebui ca Liga 1 să revină la sistemul cu 18 echipe?

CITEȘTE ȘI:

FCSB, umilită de CFR și Craiova! Prăbușire incredibilă a clubului lui Becali

Un puști cotat de Dinamo la 4 milioane € desființează un antrenor și face acuzații grave la adresa unui șef: „Se dădea la mămicile jucătorilor!” + „Dacă ai «cașcaval» gros și o relație, ajungi în Liga 1”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (34)
arad4ever
arad4ever  •  15 Aprilie 2021, 07:53

Corect , eu am vrut doar sa subliniez ca raspuns la celalalt user , ca Sepsi are o miza in acest playoff spre deosebire de Clinceni

csasud
csasud  •  15 Aprilie 2021, 05:53
Postat de Popa Lucian pe 15 Aprilie 2021, 00:11

Gresit. Locul 4 nu garanteaza europa. E un baraj si acolo daca prinzi o zi proastă merge echipa din play out in europa.

Da-si dacă prinzi o zi buna ba-ti pe oricine c-um am bătut noi fcsbisti

catalin.palcu
catalin.palcu  •  15 Aprilie 2021, 00:17
Postat de hannah.robinson pe 14 Aprilie 2021, 22:15

Întâmplător legat de uta...veniturile de la autoritățile locale nu sunt o sursa de venit stabilă... in plus stadionul nu este al utei ci al primăriei

n-ar trebui sa fie o sursa de venit deloc. ce fotbal profesionist e ala care se bazeaza pe bani de la autoritatile locale?

Vezi toate comentariile (34)
Comentează