FOTBAL  »  Superliga  »  ARENA NAȚIONALĂ

EXCLUSIV // FOTO Cum a distrus Primăria București o bază sportivă » Dezastru lângă Arena Națională: „Un focar de infecție”

Geamurile birourilor au fost sparte FOTO: Andrei Crăițoiu +12   FOTO
Geamurile birourilor au fost sparte FOTO: Andrei Crăițoiu

Articol de , , - Publicat joi, 30 iunie 2022 21:10 / Actualizat vineri, 01 iulie 2022 18:15

La un pas de Arena Națională, trei terenuri pentru fotbal, baschet și tenis, vestiare, grupuri sanitare, zone pentru birouri, dar și spații de depozitare arată deplorabil. Trei primari sunt responsabili de degradarea acestor spații, care au fost și sunt în administrarea Primăriei Capitalei: Sorin Oprescu, Gabriela Firea și Nicușor Dan.

Arena Națională e cel mai mare stadion din țară. În jurul lui, Sorin Oprescu visa baze SF în valoare de 137 milioane de euro! O zonă cu sală polivalentă, patinoar, sală de atletism și complex de natație. Toate trebuiau să fie gata la finele lui 2016. Din toate acestea în curtea interioară a apărut doar o parcare supraterană de 1.300 de locuri. Iar la ultimul etaj al parcării, un teren mare de fotbal cu instalație de nocturnă, unul de tenis și unul de baschet. Toate inaugurate în urmă cu zece ani, cu mare fast, în mandatul primarului Oprescu.

GSP.RO a intrat pe Arena Națională în ziua în care s-au finalizat lucrările la noul gazon » Cum arată terenul de 500.000 de euro
ARENA NAȚIONALĂ
GSP.RO a intrat pe Arena Națională în ziua în care s-au finalizat lucrările la noul gazon » Cum arată terenul de 500.000 de euro

Cum arată un dezastru

Terenurile construite pe acoperişul parcării erau destinate publicului larg, dar şi antrenamentelor echipelor de fotbal şi ale şcolilor cu profil sportiv. Terenul de fotbal avea un gazon sintetic format din trei straturi, de drenaj, de nisip şi cu granule ecologice. În plus, terenurile erau dotate cu garduri de protecţie, aveau vestiare, duşuri și camere de depozitare pentru echipament.

Anii au trecut, iar acum locul arată îngrozitor! Sinteticul a fost distrus, plasele sunt rupte, gardurile un adevărat pericol, coșurile de gunoi au fost furate, terenurile au devenit ghenă de gunoi! Pe lângă toate astea, grupurile sanitare sunt vandalizate, insalubre și blocate, vestiarele au fost devastate, ușile rupte, toate geamurile sparte! S-a furat tot ce s-a putut fura, inclusiv calorifere, mobilier, de la mese și dulapuri la geamuri termopan sau becuri.

La începuturile ei, clădirea era dotată cu mai multe lifturi, acum nu mai funcționează niciunul. Toate sunt blocate, ușile vopsite cu fel de fel de mesaje. Chiar și ușile de acces spre acoperișul parcării sunt sudate sau prinse în șuruburi mari. Nimic nu mai e funcțional.

Nicușor a desființat compania care administra baza

Baza a aparținut din prima zi Primăriei București. Și a trecut prin trei mandate de primar general: Sorin Oprescu, Gabriela Firea, Nicușor Dan. În 2017, terenurile și toate încăperile de la ultimul etaj ajungeau la Compania Municipală Sport pentru Toți București (CMST), o societate înființată peste noapte de Firea. Structura acționariatului era următoarea: Municipiul București prin Consiliul General (99,9%) și SC Service Ciclop SA (0,1%).

Firea a pierdut alegerile, locul său a fost luat de Nicușor Dan, care a declarat în repetate rânduri încă din primele zile de mandat că vrea desființarea tuturor companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, cu excepția celor care derulează servicii esențiale pentru bucureșteni. Compania Municipală Sport pentru Toți București, timp de patru ani, de la momentul înființării, a mers doar în pierdere. Așa că în septembrie anul trecut s-a declarat dizolvarea companiei, ordinul fiind publicat în Monitorul Oficial. Apoi a venit falimentul.

Administrator actual e tot un intermediar al Primăriei: CSM București

Primăria a început apoi preluarea bunurilor de la obiectivul de lângă Arena Națională. Pe 26 ianuarie 2022, toate bunurile au fost predate de lichidatorul CMST către Direcția Generală de Investiții a Primăriei. Mădălina Hristu, director general, a fost cea care a semnat preluarea. Pe lângă cele trei terenuri a mai recepționat două porți mari, șase porți mici, opt porți medii, patru bănci de rezerve mari și mici, dar și un fileu destinat terenului de tenis. Atât!

Gardul și ușile de acces pe terenul de fotbal sunt rupte
Lifturile au fost vandalizate și nu mai funcționează în prezent
Geamurile birourilor au fost sparte
+8 FOTO

În acte nu se precizează nimic despre starea deplorabilă a vestiarelor, a grupurilor sanitare, a spațiilor de depozitare sau a terenurilor de fotbal, tenis și baschet. Totuși, Hristu a semnat, a primit și cu asta s-a terminat predarea de la o companie falimentară.

Trezită cu o mini-bază sportivă în gestiune, Primăria introduce pe ordinea de zi a unei ședințe ordinare a Consiliului General din 2 iunie 2022 un proiect de hotărâre privind transmiterea din administrarea Consiliului General în administrarea Clubului Sportiv Municipal București.

"Nu este normal ca un club al municipalității și sportivii din cadrul acestuia să stea ani de zile la mila diferitelor alte instituții și să plătească chirii pentru desfășurarea activităților sportive. Municipalitatea ar trebui să se preocupe mai mult și pe viitor să reușim să întregim o bază materială și sportivă pentru acest club" a fost mesajul pe care Nicorel Nicorescu, consilier în cadrul PMB și membru în cadrul Consiliului de Administrație al CSM București l-a transmis în ședința Consiliului General.

Proiectul a fost aprobat cu 48 de voturi, chiar dacă au fost contre dure între o parte dintre consilieri și oficialii CSM București privind rezultatele sub așteptări ale clubului din ultimii ani.

9,7milioane de euro era valoarea bunurilor din întreaga parcare de lângă Arena Națională, conform unui raport de evaluare din 20 mai 2002, dintre care 1,2 milioane euro erau componentele mini-bazei sportive

"E un adevărat focar de infecție"

CSM București, club 100% deținut de Primărie, a intrat în posesia celor trei terenuri și a vestiarelor, dar acum caută soluții pentru punerea lor în funcțiune! De fapt, e fix ca pe vremea lui Firea. S-a stabilit: "cheltuielile cu exploatarea obiectivelor de investiții intră în sarcina Clubului Sportiv Municipal". Practic tot în grija Primăriei Generale, tot cu bani de la buget, însă de data aceasta responsabilitatea e a celor de la CSM. 

Ce urmează pe acoperișul parcării? "Sunt discuții să găsim finanțare! Acolo e un dezastru, nu putem să folosim absolut nimic. Totul este distrus, e un adevărat focar de infecție. Ne putem trezi cu boli grave dacă cineva va avea biroul în acele spații insalubre. Acolo trebuie făcută curățenie generală pentru a putea muta o parte din activitatea CSM în acel spațiu", spun surse din cadrul clubului pentru GSP. 

Pe lângă terenurile de pe parcare, în posesia CSM a intrat și Academia de tenis din curtea stadionului. Șase terenuri cu tribune, vestiare cu grupuri sanitare, un punct de alimentație, un cabinet medical și grupuri sanitare separate pentru spectatori și sportivi.

Fără coșuri de gunoi, terenul a ajuns ca o ghenă
Lifturile au fost vandalizate și nu mai funcționează în prezent
Geamurile birourilor au fost sparte
+8 FOTO

Cine și cât a fost primar al Bucureștiului de când există baza de lângă Arena Națională

PerioadaPrimar
2011-2015Sorin Oprescu
2016-2020Gabriela Firea
2020-prezentNicușor Dan
Gabriela Firea reacționează după dezvăluirile Gazetei Sporturilor: „Pentru Nicușor Dan a fost mai simplu să pună lacătul la poartă!”
PUNCT DE VEDERE
Gabriela Firea reacționează după dezvăluirile Gazetei Sporturilor: „Pentru Nicușor Dan a fost mai simplu să pună lacătul la poartă!”

Bugetele Clubului Sportiv Municipal în ultima perioadă

ANSUMA (euro)
201815.500.000
201910.500.000
202010.000.000
20219.600.000
20228.500.000
A picat transferul! Refuz categoric pentru Becali: „Exclus să revină în România”
FCSB
A picat transferul! Refuz categoric pentru Becali: „Exclus să revină în România”
Interviu rar cu un fost personaj influent de la Dinamo » Dezvăluiri: „E o suspiciune ce s-a întâmplat cu Lazio, dar hoțul neprins e negustor cinstit”
DINAMO
Interviu rar cu un fost personaj influent de la Dinamo » Dezvăluiri: „E o suspiciune ce s-a întâmplat cu Lazio, dar hoțul neprins e negustor cinstit”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
trink
trink  •  01 Iulie 2022, 23:23
Postat de tororosso pe 01 Iulie 2022, 15:36

Pe lângă vina primăriei , 75 % este și a omului necivilizat din capitală . Nu primari au furat și distrus totul ci acei indivizi *** . Primăria era normal să aibă personal de pază dotați cu câini și dotarea unui paznic .

adevarul este ca multe *** are acest municiupiu bucuresti! includ si canisi aici fara suparare!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

trink
trink  •  01 Iulie 2022, 23:21
Postat de anticenzuralasport pe 01 Iulie 2022, 04:35

Încă o probă că statul este cel mai slab administrator... GSP ar fi putut menționa și problemele de milioane de la acoperișul Stadionului National...Ba ar fi putut menționa și de vechiul stadion Steaua care ajunsese paragină după izgonirea triumfătoare a lui Becali...Dar la stat se poate ca cei care demonstrează că sunt slabi ca administratori să primească tot ei in administrare alte bunuri ale statului ...

becali sa platesca chirie cum se cuvine!

tororosso
tororosso  •  01 Iulie 2022, 15:36

Pe lângă vina primăriei , 75 % este și a omului necivilizat din capitală . Nu primari au furat și distrus totul ci acei indivizi *** . Primăria era normal să aibă personal de pază dotați cu câini și dotarea unui paznic .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează