FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Dosarele Gazetei Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? » Episodul 1: Nașterea legendei + De ce echipa a fost exclusă din campionat la doi ani de la înființare

Iunie 1939, Regele Carol al II-lea a participat la inaugurarea stadionului Rapid +13   FOTO
Iunie 1939, Regele Carol al II-lea a participat la inaugurarea stadionului Rapid

Articol de , - Publicat joi, 14 octombrie 2021 18:02 / Actualizat joi, 14 octombrie 2021 21:52

GSP a inaugurat în acest an un nou proiect editorial: Dosarele Gazetei • O abordare tip documentar a marilor dezbateri din istoria sportului românesc, cu detalii neștiute scoase acum la iveală, documentare riguroasă, imagini de arhivă, discuții cu personajele vremii • Episodul de astăzi din Dosarele Gazetei e construit în 3 părți și pune sub lupă istoria zbuciumată a Rapidului, din perioada Regelui Carol al II-lea până în vremurile lui Ceaușescu, pentru a răspunde la întrebarea “a fost Rapid un club anti-sistem sau nu?”

Episodul 1: În perioada interbelică, Rapid a traversat mai multe momente dramatice

  • „Feroviarii” au o istorie zbuciumată, marcată de evenimente discutabile. Regele Carol al II-lea a participat la inaugurarea Giuleștiului, mai mulți capi ai conducerii bolșevice de după 1945 au fost fani ai alb-vișiniilor, care după venirea la puterea a lui Ceaușescu au sfârșit ca victime ale formațiilor departamentale.

„Nu știu cum se face că Rapidul acesta al meu a fost întotdeauna ca o sticlă de vin bun la masă. A venit vorba de Rapid? Toată lumea e veselă. Și vinul curge. Pentru că Rapid e și Bucureștiul de altădată. Pentru că Rapid e și povestea de dragoste a bunicului... 

Rapid e și «glasul roților de tren»... Rapid e în legendele cu Baratky și Bogdan... Rapid e până la urmă și resemnarea cu care știi să pierzi mereu. Rapidul e viața... da... viața, cu bucuriile ei de-o clipă, cu necazurile ei de-o viață", scria nepereche Ioan Chirilă în cartea sa "Glasul roților de tren", apărută în '68, după ce giuleștenii câștigau primul lor titlu de campioni ai României.

Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? » Episodul 1: Nașterea legendei + De ce echipa a fost exclusă din campionat la doi ani de la înființare
Prima ediție a cărții „Glasul roților de tren”

Rapid, legendă începută în 1923

Legenda Rapidului, începută în 1923, a fost mai mereu una zbuciumată. De-a lungul timpului, echipa născută din mijlocul muncitorilor de la Atelierele Grivița s-a considerat mai mereu o victimă a sistemului comunist, a mai marilor Steaua și Dinamo, mai târziu a celor din Scornicești, a Victoriei ori a Morenilor.

A fost sau nu Rapid un club oprimat de sistemul politic, în special cel comunist? Gazeta Sporturilor a încercat să răspundă acestei întrebări discutând cu mai mulți dintre cei care au trăit sau cunosc trecutul echipei din Giulești.

Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? » Episodul 1: Nașterea legendei + De ce echipa a fost exclusă din campionat la doi ani de la înființare
Imagine de la primul meci al Rapidului

Violet, prima culoare

Gheorghe Scurtu povestește: „Totul a pornit prin 1912, când s-a înființat prima formație a ceferiștilor din București, numită Victoria. A venit însă Primul Război Mondial și proiectul a murit. 

Apoi, vreo 10 ani mai târziu, de la Atelierele Grivița Locomotive, s-au pus bazele unei echipe numite chiar «Locomotiva», înființată pe 1 iulie 1922. Care avea tricouri vișinii, făcute din fețele de masă și din perdelele vagoanelor restaurant ale trenurilor care veneau la reparații. Un an mai târziu, în 1923, un alt grup de la Atelierele Grivița a decis să mai înființeze o echipă. I-au zis CFR.

Și așa a apărut, de fapt, Rapid, pe 11 iunie 1923. Când s-au dus să se înscrie la District, cum era atunci, au vrut să joace în vișiniu, dar nu se putea, că erau culorile Locomotivei. Așa că au ales singura culoare care mai era disponibilă, violetul".

Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? » Episodul 1: Nașterea legendei + De ce echipa a fost exclusă din campionat la doi ani de la înființare
Gheorghe Scurtu / FOTO: Adevărul

Salvarea de la Luxor

Venerabilul rapidist continuă: "Primii ani au fost foarte grei, nu aveau bani, abia se descurcau. Au fost chiar amenințați cu excluderea fiindcă rămâneau în urmă cu plata cotizației la forurile fotbalistice de atunci. 

Norocul lor a fost Luxor, un club mai înstărit, unde juca Emil Dobrescu. Un băiat școlit, care a venit și cu ceva bani și cu colegii de la echipă. Practic a salvat atunci Rapidul, prin fuziunea cu Luxor. Așa au rezistat, cu chiu-cu vai, până pe la mijlocul anilor '30. Primul președinte a fost maistrul Teofil Copaci, iar căpitan a fost desemnat strungarul Grigore Grigoriu, care era deja un fotbalist consacrat, el evoluând 5 ani la Venus".

Excluși în 1925

În cartea "Fenomenul Rapid. Legenda continuă", fostul jurnalist sportiv Cristian Costache dezvăluie că "în 1925, echipa a fost exclusă din campionat pentru neprezentarea la meciuri. Cauzele absențelor au fost lipsa echipamentului și imposibilitatea de a aduna 11 jucători!". Până la urmă s-au organizat o serie de evenimente de strângere de fonduri și așa clubul a reușit să se redreseze.

Bauer și echipamentul de la Viena

Același Scurtu își reia povestea: "De la înființare și până în '36, Rapidul, chiar dacă a avut mereu probleme și era la limită cu banii, începuse să crească. Deja luase și o Cupă, în '35. În 1936, forul european, speriat de expansiunea formațiilor sovietice, susținute de sindicate, a decis că acest gen de echipe nu mai pot juca în primele divizii ale țărilor lor. 

Rapid, ca și alte cluburi din România, trebuia să își schimbe statutul. Cum era mai mult echipa nimănui, nu prea s-a înghesuit nimeni să o ia. Așa a apărut un avocat evreu, născut la Timișoara, Costică Bauer, care stătuse câțiva ani și la Viena și era implicat în fotbal, la diverse comisii, încă din anii '20. Tot în acea perioadă, austriecii, aflați sub cizma Germaniei Naziste, au pornit o epurare a tot ce avea legătură cu comunismul. 

Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? » Episodul 1: Nașterea legendei + De ce echipa a fost exclusă din campionat la doi ani de la înființare

Au intrat și în fotbal și pentru că Rapid Viena avea echipament «dunkel rot», au decis să-i oblige să-l schimbe în verde. Pe atunci, austriecii nu aveau un cuvânt pentru «vișiniu», îi spuneau «dunkel rot» adică roșu închis. Iar acel «rot», adică «roșu», îi deranja pe naziști, pentru că era culoarea comunismului. 

Costică Bauer a profitat de situație și, pentru că avea relații la Viena, s-a dus și a luat tot echipamentul celor de la Rapid, inclusiv de la juniori. A venit acasă cu un vagon de echipament, pe care l-a dat celor de la CFR. Și tot atunci, pe 23 noiembrie 1936, s-a schimbat și denumirea CFR în Rapid. Probabil și în semn de recunoștință la adresa clubului austriac. Au jucat cu tricourile alea mult timp. 

Când s-au rupt cele de la seniori, ai noștri au început să le poarte pe cele mici, de juniori. Nici nu se puteau închide, că erau prea mici. Erau tot un club sărac. În campionat o lăsau mai moale, se axau pe Cupa României. Așa puteau ajunge mai ușor să joace în cupele europene, de unde mai veneau niște bani. Costică Bauer era băiat deștept".

Primele ciocniri cu influenta Venus

În ciuda problemelor financiare, Rapid a atras repede simpatia suporterilor și interesul unor fotbaliști de marcă. Astfel, în numai 9 ani, a ajuns din "District" la Divizia Națională, care s-a înființat în 1932. Tot la începutul anilor '30 a ajuns să fie privită ca o formație incomodă de Venus, în mare vogă pe atunci, puternică, dar și sprijinită de influenți oameni politici ai vremii. Mai ales că în prima confruntare directă vișiniii au câștigat cu 2-0, în 1931.

Finala Cupei din 1940 le-a adus față în față pe Venus, deja câștigătoare a 8 titluri, și pe Rapid. În campionat, cele două se bătuseră până la capăt, însă feroviarii au terminat pe 2 pentru a doua oară în istorie. Ultimul act al Cupei a avut o desfășuratre unică. S-au disputat 4 meciuri, din primăvară până în toamnă. Primele trei partide au fost toate remize, 2-2, 4-4, 2-2.

Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? » Episodul 1: Nașterea legendei + De ce echipa a fost exclusă din campionat la doi ani de la înființare

În acei ani, Venus era echipa sistemului, fiind ocrotită de Gabriel Marinescu, șeful Poliției, apoi prefect al Capitalei, cunoscut ca "Împăratul", considerat precum un părinte spiritual. Acesta a recurs chiar și la tertipuri ce ulterior, în anii comunismului, aveau să devină o obișnuință. Între aceste meciuri, ca să câștige Venus, i-a șicanat pe unii dintre jucătorii Rapidului. Vreo 6 dintre ei, în frunte cu Baratky, au fost duși la poliție, după o reclamație despre o beție. Au fost ținuți la beci o noapte, dar la intervenția conducerii clubului au fost eliberați.

Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? » Episodul 1: Nașterea legendei + De ce echipa a fost exclusă din campionat la doi ani de la înființare
Gabriel Marinescu, fost șef al Poliției Capitalei, „ocrotitor” al lui Venus

Gheorghe Scurtu mărturisește că, "pentru a-l determina să le dea drumul ca să poată juca, lui Marinescu i s-ar fi propus funcția de președinte de onoare la Rapid". O mișcare care nu s-a materializat. Iar în partida cu numărul 4, vișiniii, în ciuda tuturor strategiilor "Împăratului", au câștigat Cupa, învingând-o cu 2-1 pe Venus. A fost prima mare victorie a giuleștenilor împotriva sistemului de atunci. 

Un adevărat rapidist este un Prometeu. El a furat focul sacru al jocului și, de atunci, în fiecare săptămână, i se mănâncă ficații
- Florian Pittiș

Băiete, Rapidul merge mai departe de fiecare dată. Și fără mine, şi fără tine, şi fără noi toţi. Rapidul e menit să zguduie sistemul, să fie iubit de oameni îngrozitor de simpli şi cinstiţi. Rapid e viaţa… daaaaa… viaţa, cu bucuriile ei de-o clipă, cu necazurile ei de-o viaţă. A fi rapidist înseamnă a răbda, a cădea şi a te ridica, a trăi fiecare clipă pe puntea dintre agonie şi extaz. A fi rapidist înseamnă să înveţi de mic faptul că fără să ştii să pierzi nu te vei bucura niciodată cu adevărat de victorie. Rapid e un greiere care cântă mereu iluzia că fotbalul nostru ar putea fi mai bun decât este. Pentru că Rapidul e unic prin existenţa sa, pentru că Rapidul e al omului de rând care nu visează glorie, ci doar fotbal în stare pură
- Ioan Chirilă

"Eram săraci, dar entuziaști"

Într-un interviu acordat în 1983, Grigore Lăzărescu, președintele CFR-ului în 1924, își amintea că "atunci când mă mai reculeg, îmi amintesc de unde am început și văd unde am ajuns, nici nu-mi vine să cred că au trecut 60 de ani. Pe atunci, jucătorii erau oameni simpli. Veneau de la muncă direct la antrenamente sau la meciuri. Era o echipă săracă, susținătorii erau și ei puțini, dar cât de entuziaști!". 

Lăzărescu, fost inginer la Atelierele Grivița, îl considera pe "Giussy" Baratky "fanionul vechiului Rapid, pe care, dacă ar fi să-l compar cu cei de acum, l-aș compara cu Maradona". Baratky, "Minunea Blondă", cum i se spunea, a activat la Rapid, ca jucător și antrenor în perioada 1936-1946. 

Citește și celelalte episoade din „Rapid, club oprimat sau favorizat?”

Episodul 2: Favoriții lui Dej și Apostol, apoi dușmanii Partidului! Cum erau șantajați + mutarea în Ghencea

Rapid, club oprimat sau favorizat de sistem? Episodul 3 » Ce spune omul care l-a numit „primul club comunist” și cine e „primul Gigi Becali” din fotbalul românesc

Citește și celelalte episoade din Dosarele Gazetei:

Cum au fost create marile echipe ale anilor '80? » Episodul 1: Craiova Maxima - poveștile extraordinare ale celor 14 titulari

Cum au fost create marile echipe ale anilor '80? » Episodul 2: Steaua, viteziștii Europei - Au stopat blaturile, au apărut rezultatele

Cum au apărut marile echipe ale anilor '80 » Episodul 3: Dinamo, capodopera lui Il Luce - După Mondialul din Italia, aproape întreg lotul a fost vândut în străinătate!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (28)
ucluj2011
ucluj2011  •  16 Octombrie 2021, 11:07
Postat de babin pe 14 Octombrie 2021, 20:49

Pe scurt, un clasic club bolshevik.

...după cum spuneam și mai înainte: NU spun e lucruri pe care nici tu nu le crezi!!!

ucluj2011
ucluj2011  •  16 Octombrie 2021, 10:30
Postat de mafa pe 15 Octombrie 2021, 14:15

Doar pentru -ca Gheorghiu Dej simpatiza cu aceasta minunata echipa , ati dedus ca a fost prima echipa comunista !!!....o sa va dea inteligenta pe dinafara....V-au imbatranit neuronii, nuuuu....sunt putrezi.

Asta știu și cei 2-3 postaci de profesie cu multiple conturi false , dar pe unii nu-i duce capul , iar alții SE PREFAC că nu-i duce capul. RESPECT RAPID!!! RESPECT inegalabililor lor suporteri!!!

ucluj2011
ucluj2011  •  16 Octombrie 2021, 10:27
Postat de blahblahblah111 pe 14 Octombrie 2021, 19:53

Putin cam favorizat articolul, poate in partea a doua o sa vorbiti mai mult despre influenta sindicatelor bolsevice din perioada interbelica, influenta regelui autoritar carol asupra echipei si eventuala trece a echipei rapid la fascism. practic, dupa cum batea vantul.

Frățioare!!! Prima regulă în viata unui om: NU spune lucruri pe care nici tu nu le crezi!!!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează