Articol de George Nistor - Publicat sambata, 15 martie 2025 10:47 / Actualizat sambata, 15 martie 2025 11:00
Rapid - Universitatea Craiova, meci din etapa a doua a play-off-ului Superligii, se va juca în prezența spectatorilor. Copiii cu vârsta de până în 14 ani, însoțiți de adulți, vor putea asista la partida de pe Giulești.
Anunțul vine în contextul în care, în urmă cu trei zile, Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal a luat decizia de a suspenda, pentru un joc, terenul Rapidului din cauza utilizării fumigenelor, torțelor și petarde, în derby-ul cu FCSB, din runda 29.
Clubul era considerat recidivist și a fost obligat ca ultimele două meciuri din campionatul regulat pe care le-a organizat, cu Unirea Slobozia (2-1) și cu FC Botoșani (1-0), să le dispute cu 12 sectoare închise, inclusiv cele din Peluza Nord, acolo unde este amplasată galeria, de regulă. În plus, Rapid a fost amendată cu 60.000 de lei.

Meciul Rapid - Universitatea Craiova se va disputa cu copii și însoțitori în tribune
Fără a avea posibilitatea unui apel, Rapid a făcut demersuri la Liga Profesionistă de Fotbal - Departamentul Competiții pentru a fi permis accesul copiilor mai mici de 14 ani în tribune, iar primele semnale sunt pozitive. Din informațiile GSP, acesta a fost și motivul principal pentru care programul celei de-a doua etape a suferit modificări.
Rapid - Universitatea Craiova se va disputa sâmbătă, 29 martie, de la ora 20:00, după ce, în primă fază, a fost programat, o zi mai târziu, de la 20:30. „Rocada” a fost făcută cu Dinamo - FCSB, ce va avea loc pe Arena Națională.
Conducerea „vișiniilor” a invocat articolul 27 din Regulamentul Disciplinar care precizează că poate fi permis accesul copiilor de până în 14 ani însoțiți de un adult la maximum 10 copiii pentru un număr de la 1 până la 10 meciuri.
Pentru aceștia, Rapid va emite bilete cu valoare zero, ce vor fi distribuite direct însoțitorilor, și va întocmi tabele nominale. Giuleștenii vor invita grupele din academie la meci și se vor adresa inclusiv partenerilor clubului pentru ca asistența să fie una ridicată.
Dinamo și UTA, exemple de bună practică
O inițiativă asemănătoare au avut Dinamo și UTA Arad în stagiunea precedentă, atunci când au fost sancționate cu programarea a patru partide fără spectatori și o penalitate sportivă de 100.000 de lei.
Înaintea partidei directe de pe „Arcul de Triumf”, mai multe brigăzi ale celor două grupări s-au atacat violent pe străzile din jurul stadionului, suporterii arădeni fiind susținuți și de suporteri ai Stelei.
Anchetatorii au cerut emiterea de mandate de arestare preventivă, iar instanţa a dispus arest la domiciliu în cazul unui fan şi control judiciar pentru alţi trei.
UTA - FC Botoșani și Dinamo - Petrolul s-au jucat cu copii în tribune, fără incidente, mulți dintre micuți fiind pentru prima dată pe o arenă sportivă.
Programarea jocului fără spectatori impune organizatorului obligaţia de a nu permite accesul publicului în stadion, cu excepția copiilor sub 14 ani însoțiți corespunzător (1 adult la maximum 10 copii) pentru un număr de la 1 până la 10 jocuri. Pentru claritate, dacă un grup mai mare de 10 copii, dar de maximum 20 de copii dorește accesul în stadion, atunci grupul respectiv va fi însoțit de 2 (doi) adulți.
- Art. 27, Regulamentul Disciplinar al FRF


