FOTBAL  »  Superliga  »  REMEMBER

Remember: Steaua și Dinamo, la un pas să fie desființate de Ceaușescu, după o înfrângere a naționalei!

Nicolae Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu

Articol de GSP - Publicat sambata, 03 aprilie 2021 22:25 / Actualizat sambata, 03 aprilie 2021 22:56

Steaua şi Dinamo au fost la un pas de a fi desfiinţate în 1989, după înfrângerea naționalei României din Danemarca, 0-3.

Furios pe eșecul naționalei, Nicolae Ceauşescu a vrut să desfiinţeze cluburile care dădeau jucători la echipa naţională. În urmă cu mai mult timp, revista Sport Magazin a publicat un fragment din stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al PCR din octombrie 1989, ce face referire la meciul de fotbal dintre Danemarca şi România, din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial, ediţia Italia 1990.

Jucătorii care au jucat pentru România în eșecul cu Danemarca (0-3): Silviu Lung, Ştefan Iovan, Mircea Rednic, Ioan Andone, Michael Klein, Ioan Ovidiu Sabău, Dănuţ Lupu, Gheorghe Popescu, Iosif Rotariu, Dorin Mateuţ, Rodion Cămătaru şi Gheorghe Hagi.
Antrenor: Emeric Ienei

Stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv al PCR din octombrie 1989

Nicolae Ceauşescu: Aţi văzut, aseară, ce s-a întâmplat cu meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al Guvernului de sport.

Constantin Dăscălescu: Pur şi simplu lipsă de organizare.

Elena Ceauşescu: Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al Guvernului. Au jucat foarte prost. 

Nicolae Ceauşescu: Are şi Guvernul o răspundere. Guvernul răspunde şi de sport, şi de cultură. Aşa este legea! Trebuie să mergem şi să mâncăm „bătaie” cu 3-0?

Elena Ceauşescu: În orice caz, ne-au făcut de râs.

Nicolae Ceauşescu: I-am spus şi lui Emil Bobu că, dacă aici nu câştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Ministerul de Interne – le-am spus şi eu la telefon -, armata este şi ea aici?. Au avut şi ei jucători… 

Silviu Curticeanu: Tovarăşul ministru Vasile Milea nu este prezent la şedinţă, fiind la Buzău, la alegeri.

Nicolae Ceauşescu: O să audă. Repet, desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câştigă. 

Elena Ceauşescu: Armata a dat numai doi jucători, unul este de la Universitatea, iar restul, toţi, de la Dinamo.

Nicolae Ceauşescu: Aceea nu este echipă care acasă să marcheze 10 goluri şi dincolo, în deplasare, să treacă pe lângă 3 jucători, toţi de la Dinamo, şi să bage golul.

Nicolae Ceauşescu: Internele i-au învăţat aşa?! Acasă să marcheze 10 goluri într-un meci, pe arbitri – dacă ei nu câştigă – le spun că îi arestează. I-am spus lui Tudor Postelnicu, dacă un arbitru mai face aşa, nu mai arbitrează. Acest lucru a dus la dezorganizare şi, în ultimă instanţă, a dus de râpă sportul. Nu se poate una ca asta. Aceea nu este echipă care acasă să marcheze 10 goluri şi dincolo, în deplasare, să treacă pe lângă 3 jucători, toţi de la Dinamo, şi să bage golul. Pur şi simplu nu ştiu să se apere. Au învăţat să meargă să câştige acasă la 5-6 goluri diferenţă, iar în deplasare să nu facă nimic. Nu trebuie să înveţe fotbal ca să dea ceva arbitrului! Trebuie, realmente – i-am spus lui Emil Bobu – că este vinovat, pentru că şi el se ocupă de sport, şi Secţia Comitetului Central, că trebuia să-i cheme, să stea de vorbă înainte, să vadă cum se pregăteşte echipa, să se ocupe de acest lucru. Fiecare, unde este pus, trebuie să se ocupe, să urmărească lucrurile. Nu se poate aşa! Se poate pierde, dar aici au pierdut ruşinos, nu au jucat. Nu este vorba că „am fost bătuţi”, dar nu au jucat. Nu se poate una ca asta! Aceasta temă este în afară de ordinea de zi, însă să nu se considere că am spus întâmplător, ci trebuie să tragem învăţăminte. Nu este un punct la ordinea de zi, dar trebuie să luăm măsuri să punem capăt, să punem ordine, pentru că nu se poate merge mai departe aşa!

VIDEO Constantin Anghelache face dezvăluiri despre Nicolae Ceaușescu și Revoluție

Citește și:

EXCLUSIV Duckadam, totul despre relația cu familia Ceaușescu: „Lumea a rămas cu impresia că n-am curajul să o spun! Și acum mă întreabă cum am fost împușcat”

EXCLUSIV. Tudor Gheorghe, dezvăluiri despre cum a fost interzis în comunism: „Un binevoitor a dus caseta la Tovarășă: «Să nu-l mai văd!»”

EXCLUSIV // VIDEO Sandu Boc a cumpărat vaporul lui Nicolae Ceaușescu: „Am dat șpagă un BMW! Un prieten l-a scufundat și a luat banii pe asigurare”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (20)
istet10
istet10  •  08 Ianuarie 2023, 15:47

Era nemultumit ca : "s-a dus sportul de rapa". Pai cum unde se duce?

mordi
mordi  •  07 Aprilie 2021, 05:49
Postat de ripensistu pe 04 Aprilie 2021, 15:30

Doar demonstrezi ca oricine are tupeul sa tina cu Dinamo Militia sau Steaua(Rosie)/Fecesebeaua sunt niste habauci care nu stiu pe ce lume traiesc. Ala nu e succes, e un furt ordinar si o rusine oricat de tare te incapatanezi sa nu accepti adevarul.

Daca esti fr'un rapeedist, te inteleg perfect ;))))

10222161235734131
Hocus Porcus  •  04 Aprilie 2021, 21:15

Ma uit la comentarii...hmmm, my bad...paine si circ ca pe vremea lui Cezarica. ***, eu mi-am trăit traiul si mi-am mancat malaiul alaturi de nationala lui Hagi. Voi?! ***! E razboiul vostru, doar tre sa faceti un pas înapoi si sa cascati ochii ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează