FOTBAL  »  Superliga  »  INTERTOTO / GLORIA BISTRITA - ATLETICO MADRID

Reteta lui Atletico Madrid, superadversara Gloriei Bistrita

Articol de GSP - Publicat joi, 19 iulie 2007 00:00

De peste 10 ani, Atletico nu a mai cistigat nici un trofeu, dar puncteaza, in schimb, an de an, la capitolul imagine

Daca la performante sportive, Atletico inca este in cautarea gloriei de altadata, ros-albii exceleaza, in schimb, la promovarea brandului propriu. Echipa de pe Vicente Calderon lanseaza an de an cite un clip publicitar, in scopul de a-si fideliza fanii si de a convinge altii noi sa se alature familiei "Atleti". Mizind pe traditie, sentimente si autoironie, ca arme de persuasiune, clipurile ros-albilor sint extrem de bine primite, atit de public, cit si de critica, fiind in dese rinduri nominalizate la premii importante la festivalurile de publicitate.

Poate unul din cele mai cunoscute spoturi ale lui Atletico este cel al copilului care isi intreaba tatal, cind masina in care se aflau astepta la "rosul" semaforului, "Papa, porque somos del Atleti?" (Tata, de ce tinem cu Atletico?), iar parintele, dupa secunde bune de gindire, nu reuseste sa raspunda altfel decit ridicind din umeri. "E dificil de explicat. Dar e ceva foarte, foarte maret!", suna concluzia.




Scrisoarea
Intr-un alt spot, "Inima are motive pe care ratiunea nu le intelege", un imigrant ecuadorian trimite o epistola acasa, in care "infrumuseteaza" adevarul. "Traiesc intr-un cartier foarte frumos, toate usile mi se deschid, femeile de la munca sint superbe si m-am abonat la cea mai buna echipa de aici. Cistigam tot", suna rezumatul scrisorii tinarului sud-american, in timp ce imaginile care insotesc clipul arata exact opusul, culminind cu imaginea sa, in tribuna, parasind inca o data, dezamagit, stadionul.

Drogul
"Atletico ma ucide, ma tine in viata" e un alt clip in care un pensionar povesteste cum a reusit sa renunte, pe rind la toate viciile: tigari, alcool, cafea, sare, pariuri, jocul de carti. Doar la Atletico nu poate renunta. "Atletico ma ucide, Atletico ma tine in viata", concluzioneaza spotul, in timp ce batrinul loveste necajit aerul cu pumnii, dupa un nou meci pierdut de echipa sa.

Credinta
Ultimul spot, cel al sezonului trecut, intitulat "Credinta", pune accentul pe una din caracteristicile suporterului "Atleti", care, desi de ani de zile isi vede inselate asteptarile, are credinta ca Atletico va redescoperi gloria de alta data. In clip, un copil se joaca pe o plaja cu mingea, cind, dintr-o data, valurile marii ii fura balonul. Privind descumpanit in zare, cum mingea se indeparteaza purtata de curenti, copilul asteapta, totusi, rabdator ca balonul sa revina la mal. Lucru care se si intimpla, ca o rasplata a credintei sale.

br />
Altele


In umbra Realului
Fondat in 1903, Atletico a avut nesansa de a trai aproape intotdeauna in umbra concitadinei Real. "Ros-albii" au compensat insa statutul de loc doi in topul performantelor, prin, se spune, cel mai frumos si mai fidel public din Spania, ba chiar din lume, dupa unii. Cu 9 titluri de campioana, Atletico ocupa pozitia a treia in Spania, din acest punct de vedere, dupa Real si Barcelona, incheind podiumul si la numarul abonatilor, peste 42.000. Ultima mare performanta a formatiei antrenata acum de Javier Aguirre, a fost eventul cucerit in 1996.

"Los colchoneros"
Denumiti "los colchoneros", din cauza faptului ca, in trecut, saltelele ("colchones") erau tapitate in dungi alb-rosii, Atletico a avut initial echipament alb-albastru, intre 1903 si 1911, la fel ca Athletic Bilbao, care-l cumparase de la Blackburn Rovers. Plecat in Anglia, dupa un nou rind de echipament, un oficial basc nu a mai gasit tricouri la Rovers, cumparind in schimb echipamentul lui Southampton, alb-rosu. Juan Elorduy, jucator al lui Athletic Bilbao, a adus la Madrid, odata cu venirea sa, si echipamentul fostei sale echipe.



Un arhitect la centru
Partida tur din turul trei al Cupei UEFA Intertoto, dintre Gloria si Atletico Madrid, de la Bistrita, va fi arbitrata de o brigada italiana, avindu-l la centru pe Nicola Rizzoli. Acesta e un arhitect in virsta de 36 de ani, care a arbitrat sezonul trecut, in Italia, derbyurile Inter-AC Milan (2-1) si AS Roma-Lazio (0-0). Rizzoli va fi ajutat, la tuse, de Renato Faverani si Gianantonio Pugiotto. Returul de la Madrid va fi arbitrat de scotienii Charles Joseph Richmond, James Bee si Brian McGarry.

Peste Riquelme
Directorul sportiv al lui Atletico Madrid, adversara din Intertoto a bistritenilor, Jesus Garcia Pitarch, a dezvaluit ca formatia madrilena a sistat negocierile cu Riquelme, Quaresma si Simao, pina dupa dubla cu Gloria. "Am sistat negocierile pina dupa partidele cu Gloria. O sa avem destul timp dupa aceea. Acum importanta si decisiva este dubla cu romanii", a declarat Pitarch. Altfel, jucatorii madrileni si-au ales, dupa plecarea lui Torres la Liverpool, un nou capitan de echipa, pe argentinianul Maxi Rodriguez.

Ajung la noapte
Desi initial sosirea spaniolilor era prevazuta pentru vineri dupa-amiaza, directorul sportiv al Gloriei, Ioan Horoba, a dezvaluit ca delegatia madrilena va ajunge in aceasta noapte, dupa miezul noptii, pe aeroportul din Cluj Napoca. "Am primit lista cu numele tuturor celor din delegatia lui Atletico si am aflat ca vor sosi mai repede decit se vorbise initial, urmind sa ajunga joi noapte, dupa 12, la Cluj", a declarat oficialul bistritean. (Mihai Mateas)

Ragipovici titular?
Cu Dorin Toma indisponibil, suspendat pentru cumul de "galbene", Ioan Ovidiu Sabau ar putea sa il titularizeze in premiera, cu Atletico, pe sirbul Kenan Ragipovici. "I-a sosit cartea verde lui Kenan, probabil el il va inlocui pe Toma. La fel si in cazul lui Simao, si el poate fi utilizat, daca Sabau va dori sa apeleze la el", a explicat directorul sportiv Ioan Horoba.

CIFRE
17 este ora de start a partidei de simbata, transmisa in direct de Tele sport

120 de jandarmi vor fi mobilizati pentru meciul de la Bistrita

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close