FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV „Veteranii stăteau dezbrăcați, dădeau cu ghiulul, cu papucii” » Ritualul sălbatic prin care a trecut inclusiv Gheorghe Hagi la Farul: „Aurică, săracul, a rămas cu sechele”

Articol de - Publicat marti, 02 mai 2023 12:00 / Actualizat marti, 09 mai 2023 17:27

Constantin Gache (66 de ani) nu a fost unul dintre jucătorii de elită din Divizia A - așa cum era cunoscută Liga 1 în anii ’70 și ’80 - , însă a avut șansa să joace împotriva sau alături de cei mai buni fotbaliști din istoria României, Dobrin, Ilie Balaci și Gheorghe Hagi.

Numele lui Gache e legat de Farul, club pentru care a debutat la 17 ani, pe când era elev în clasa a 11-a. După aproape 200 de meciuri în primele două ligi, fostul mijlocaș a revenit în club după Revoluție ca antrenor secund, principal și președinte. 

Poveștile sale, spuse în direct la GSP Live în iunie 2022, recompun tabloul unui fotbal apus după care românii au ajuns acum să tânjească.

I-a pus talpa pe tibia lui Gicu Dobrin: „Altul se supăra, el mi-a zis doar 4 cuvinte”

Gache rememorează un episod petrecut înainte de o partidă FC Argeș - Farul. În seara de dinaintea meciului, antrenorul oaspeților, Emanoil Hașoti, le-a vorbit jucătorilor, explicându-le ce așteaptă de la ei a doua zi: 

„Termină antrenorul și Dumitru Antonescu spune: «Nea Lache (n.r. - diminutivul lui Hașoti), ai uitat ceva. N-ai pus om la Dobrin». Și nea Lache zice: «Când e mingea la Dobrin să vă uitați la ceilalți să nu fugă». Fix așa era. Și cu spatele dădea pase. Cu stângul, cu dreptul, nu conta.

În meci, Dobrin era în zona mea de teren. Era magician. Am crezut că îi iau mingea, am băgat o alunecare, dar i-am tras una în tibie. Altul s-ar fi supărat, m-ar fi înjurat. El a pus piciorul pe minge și zice: „Puștiule, fii mai atent!”. Atât. Și a plecat cu mingea. Ne-am adus aminte de faza asta peste ani”. 

Cu un an mai mare decât Gache, Ilie Balaci era la jumătatea anilor 70 copilul teribil al fotbalului românesc. Fostul mijlocaș de la Farul povestește râzând o întâmplare petrecută într-un meci direct cu cel poreclit „Minunea blondă”: 

„Am jucat la Constanța cu Universitatea Craiova. Era minutul 90, 1-0 pentru ei, dăduse gol Geolgău. A dat arbitrul lovitură liberă pentru noi de la 18 metri. Spectatorii strigau din tribune să bată Balaci, deși era lovitură pentru noi. Am luat mingea și am dat gol. Am egalat. Balaci îmi zice: «Și eu o dădeam pe asta!». 

Adevărul e că ar fi dat-o și el. Eu eram doar un tractorist, dar loveam bine mingea. Stăteam mult după antrenament. Exersam foarte mult. Nu ne grăbeam să plecăm acasă. Și când vedeam și mingile alea bune, Adidas Tango, nu-ți venea să mai pleci”

Am jucat contra Stelei în Ghencea. În primul sfert de oră, Marcel Răducanu ne-a învârtit cum a vrut. Era 2-0 în minutul 16. După aia au început cu miștourile. Țin minte că ne-a driblat pe mai toți, a driblat și portarul, dar n-a dat gol. A venit cineva din spate și i-a suflat mingea în aut. Marcel stătea și se uita mirat
- Constantin Gache, la GSP Live

„Veteranii stăteau dezbrăcați, dădeau cu ghiulul, cu papucii” » Ritualul sălbatic prin care a trecut inclusiv Gheorghe Hagi la Farul: „Aurică, săracul, a rămas cu sechele”
Constantin Gache, la 18 ani. "După ce am făcut poza asta am plecat la bacalaureat", spune fostul jucător

„Aurică Rădulescu a rămas cu sechele de la botez”

La începutul anilor ’80, Farul producea un talent uriaș, Gică Hagi. Machidonul Gache a asistat pe viu la explozia tânărului coleg născut în Săcele, la doar 15 kilometri de satul său natal Cogealac: 

„La două meciuri, cu Târgoviște și cu Bihor, a luat mingea de la 16 metri de poarta noastră și a intrat pur și simplu cu ea în poarta lor. Prietenul meu Fane Petcu era supărat, îl mai certa pe Hagi că nu dă pase. Îi cam cădea guvernul lui Fane, toată lumea era cu Hagi. Îl certam pe Fane: «Lasă băiatul în pace! Nu vezi că ne-o bagă în poartă?!»”. 

Înainte de a-i lua pe sus pe fundașii din Divizia A, Hagi a trebuit însă să îndure botezul vestiarului de la Farul, un ritual pe care Gache îl consideră acum „o barbarie”. 

„Hagi a avut noroc, la fel am avut și eu. Noi știam să cântăm. Cei mai mari din echipă stăteau dezbrăcați, doar cu cearșafurile pe ei. Era ca și cum stăteai în fața tribunalului suprem. Ne puneau să cântăm, să spunem o poezie, să vorbim despre cineva, să dansăm. Să facem ce voiau ei. Luai palme la fund. Dădeau cu papuci, cu ghiulul, cu prosoape ude. Hagi a fost pus să cânte, a cântat, dar și el și-a luat la fund. Dar mai blând.

În schimb, Aurică Rădulescu (n.r. - fostul internațional român mort la 25 de ani într-un accident de tren), săracul, a plâns din cauza botezului. Am auzit că a avut probleme, a rămas cu sechele din cauza asta. Știa să cânte, dar n-a vrut să cânte și l-au ars cam tare la botez. 

„Veteranii stăteau dezbrăcați, dădeau cu ghiulul, cu papucii” » Ritualul sălbatic prin care a trecut inclusiv Gheorghe Hagi la Farul: „Aurică, săracul, a rămas cu sechele”
Constantin Gache, în studioul GSP Live

Altuia, Gătej, i-au redeschis ăștia botezul de trei ori. Pe primul l-a făcut odată cu mine. Eu am trecut repede, am luat câteva palme. El n-a vrut să spună poezie, a cântat, dar nu le-a plăcut și l-au luat mai tare. După asta, n-a vrut să care echipamentul și i s-a redeschis botezul. Iar l-au bătut. A treia oară eram în cantonament la Stâna de Vale. Era și profesoara de limba română Comăniță, soția antrenorului, voia să intervină pentru că îl băteau. Zicea: „Botez, botez, dar chiar așa?!”. 

Portarul Dan Ștefănescu avea o palmă foarte grea. El era profesor, altfel un om serios, dar la botez nu se ținea cont. La fel, Bălosu avea palma grea”.

Mondialul din ’70 și televizorul reglat din picior

Gache evită să facă o ierarhie cu Dobrin, Balaci și Hagi. „Gică avea explozie. Balaci avea și el, dar nu la nivelul lui Gică. Dar e păcat să-i compari pe Dobrin, Balaci și Hagi. E păcat să nu vorbești și de Iordănescu, de Dumitrache, de Dinu. 

La Dinu mă uitam la televizor la Mondialul din 1970, aveam 13 ani. Eram cel mai mic din casă. Aveam televizor Diamant și era defect la discul de reglaj. Cădea discul. Pe mine mă puneau în timpul meciurilor să stau cu piciorul întins să țin discul să nu cadă. Meciurile erau la 2 noaptea. Luasem un scaun, stăteam cu piciorul pe disc, dar mai oboseam. Când oboseam, venea câte o pernă în cap. 

Când am ajuns fotbalist, am pățit-o cu Dinu la Constanța cum am pățit-o cu Dobrin. L-am faultat, i-am luat mingea. M-a luat pe sus. Dinu te mai și băga undeva, dar nu cu răutate. Eu, totuși, l-am avut model pe Liță Dumitru. Deposeda, dădea pase, trăgea la poartă. Un jucător complet”.

La Bacău era portar Aristide Ghiță care îți ieșea în față ca o gorilă. Te intimidai pur și simplu când îl vedeai. Nu se ferea deloc. Noi nu știam, dar colegul nostru Mărculescu lua nisip de la groapa de atletism din spatele porților și îl arunca în ochi portarilor. La un meci cu Bacăul, a luat și i-a dat în ochi lui Ghiță la un corner. A început Ghiță să-l alerge pe teren 
- Constantin Gache, la GSP Live

Citește și: 

EXCLUSIV Fost fotbalist din Divizia A, de 2 ori aproape de moarte: sufocat în mocirlă de bucuria colegilor + alt moment critic: „Jucam rummy, m-am albit și am căzut”

RETRO GSP 27 iunie, prima și ultima zi a lui Hagi la Real. „Niciodată nu trebuia să plec de la Madrid! Mă adaptasem foarte bine, dădusem multe goluri, dar...”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
istet10
istet10  •  10 Mai 2023, 15:52
Postat de quattro21 pe 10 Mai 2023, 08:16

Esti degeaba prietene. Tu admiri cu totul altceva decat fotbal. Prin 80 se juca altfel de fotbal . Nu poti compara cu ce se joaca acum. Dar tu ai ideile tale si drumul tau. Esti afectat puternic daca nu toti iti impartasesc parerile ????. O sa faci atac cerebral asa. Relax

Dupa creierul tau ar insemna ca nu ne-ar folosi jucatori cu talentul si ambitia acelora? Ca asta rezulta. Evident ca nu se mai joaca ca atunci. Dar talentul su determinarea au ramas la fel de importante. Degeaba cu unul ca tine , cu siguranta.

quattro21
quattro21  •  10 Mai 2023, 08:16
Postat de istet10 pe 09 Mai 2023, 19:14

Ce bine ne-ar prinde unul ca el. Sau ca "mediocrul" Lacatus cum afirma un prostalau. Sau ca "primitivul" Bumbescu cum se exprima un "inteligent". Fotbalul spaniol era slab? Ba, verifica prezenta echipelor spaniole in semifinalele cupelor europene.

Esti degeaba prietene. Tu admiri cu totul altceva decat fotbal. Prin 80 se juca altfel de fotbal . Nu poti compara cu ce se joaca acum. Dar tu ai ideile tale si drumul tau. Esti afectat puternic daca nu toti iti impartasesc parerile ????. O sa faci atac cerebral asa. Relax

boierasul
boierasul  •  10 Mai 2023, 07:52
Postat de klauz pe 28 Iunie 2022, 19:37

Pai nu ne lua cu generalitati, ca nu e ok. "De pase de gol nu mai zic, cred ca a fost jucatorul anului", dimpotriva, zi ceva, dar cu statistica, adica: in ce an a dat cate pase de gol la Real (specifica si amical, meci de cupa cu echipe de liga 4, etc.). Dar toate astea (fabricatii evidente) sunt mai putin importante in fata argumentului decisiv: L-AU DAT AFARA. Punct. I-au dat EJECT. A esuat. S-a ratat. A avut ocazia sa demonstreze daca e valoros, nu a reusit, si L-AU DAT AFARA. Iar Realul de atunci nu era Realul de acum, nu luau liga (cupa) campionilor absolut deloc, iar fotbalul spaniol era slab in europa. Mutu are peste 100 de goluri in Serie A, hagi nu a atins de o suta de ori mingea intr-un campionat mare... A jucat EXCLUSIV in Serie B si Turcia si nu a fost cel mai bun nici macar din propria echipa nici acolo.

Băi prostea)) pun pariu că nici pampersii nu aveai când juca Hagi. După ce că ești prost, mai ai și obiceiul să dezinformezi. Hagi în Turcia a câștigat o cupă europeana și este zeu pentru ei. La noi este bălăcărit de toți prostii. Respect pentru fotbalistul Hagi!!! Nu vom mai avea șansa prea curând să avem un fotbalist precum Hagi.

Vezi toate comentariile (22)
Comentează