FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV / VIDEO Marele Rodion Cămătaru povestește cum își împarte timpul între afaceri, hobby-uri, fotbal și sport: „Mergeți la sală, ieșiți afară, faceți sport! Eu nu mai pot trăi fără asta”

Rodion Cămătaru, 64 de ani, a impresionat pe terenul de fotbal la finalul anilor '70 și pe durata anilor '80, mulți specialiști considerându-l cel mai bun #9 din fotbalul românesc. +9   FOTO
Rodion Cămătaru, 64 de ani, a impresionat pe terenul de fotbal la finalul anilor '70 și pe durata anilor '80, mulți specialiști considerându-l cel mai bun #9 din fotbalul românesc.

Articol de - Publicat joi, 23 martie 2023 08:07 / Actualizat joi, 23 martie 2023 14:59

Rodion Cămătaru, 64 de ani, a impresionat pe terenul de fotbal la finalul anilor '70 și pe durata anilor '80, mulți specialiști considerându-l cel mai bun #9 din fotbalul românesc. 

În urmă cu patru decenii, impresiona în tricoul Universității Craiova, prima echipă care a bifat semifinalele unei competiții europene, Cupa UEFA, producând, printre altele, golul lui Nicolae Negrilă în meciul cu Kaiserslautern (1-0), reușită care a marcat victoria ce-a dus Știința în dubla manșă cu Benfica. 

„E prea mult! Am vrut să intervin” » Hagi, mesaj fără milă: „NU SUNT ROMÂNI! Ne rugăm de ei?! Uitați-i, nici două rânduri nu mai scrieți despre ei”
CONVOCĂRI
„E prea mult! Am vrut să intervin” » Hagi, mesaj fără milă: „NU SUNT ROMÂNI! Ne rugăm de ei?! Uitați-i, nici două rânduri nu mai scrieți despre ei”

Rodion Cămătaru, de la imobiliare la „libanez”

„Întotdeauna, când mi-am pus ceva în cap, am realizat" este motto-ul lui Cami. Și în fotbal, și în afaceri. După ce s-a lăsat de fotbal, în 1993, a fost în discuții să preia frâiele clubului său de suflet, Universitatea Craiova, doar că nu s-a considerat cel mai bun pentru această postură. 

+5 FOTO

6 trofeea câștigat cu Știința, două campionate, 1980 și 1981, plus patru Cupe, 1977, 1978, 1981 și 1983

„Este un club uriaș, prea mare, nu aș fi vrut să risc ceva rău pentru club”, a declarat fostul mare atacant. 

198 de goluria marcat doar în Divizia A, în 15 sezoane, în tricoul Craiovei și al lui Dinamo

Între 1994-1996 a fost președintele clubului, a bifat un loc 2 în Liga 1. În prezent, Cami este un prosper om de afaceri, printre altele are 6.000 de metri pătrați de clădiri de birouri, construite de firmele lui. 

A pornit cu un restaurant chinezesc, primul din Craiova, în 1996, iar după două decenii l-a transformat în restaurant cu specific libanez, „Al Za'atar”, de care acum se ocupă fiica lui. 

Rodion Cămătaru: „Nu fac excese, încep fiecare dimineață cu sport”

Businessman-ul de azi a povestit pentru Gazeta Sporturilor cum își începe ziua la 64 de ani, la patru decenii de la cea mai importantă performanță a fotbalului craiovean în Europa: „Mănânc mult mai ușor față de perioada când eram fotbalist. Metabolismul e mai greu, seara sunt atent. Evit multe mâncăruri. Nu fac excese, deloc. Sport fac în fiecare dimineață, sunt dependent de sport. Bicicletă 45-50 de minute, înot jumătate de oră, apoi saună. 

La ora 7 fără un sfert sunt la sală. Îmi dă echilibru. Mergeți la sală, faceți sport, la orice vârstă! Eu n-o fac din obligație, de fapt, nu mai pot trăi fără așa ceva. Mi-e greu când plec în străinătate, câteodată, de-abia aștept să mă întorc la programul meu, să ies la alergat”, a povestit Rodion Cămătaru. Apoi a demarat încă o repriză de jogging în parcul „Romanescu” din Craiova. 

47 de meciuria disputat în cupele europene, 7 goluri, pentru olteni și „câini”

Rodion Cămătaru despre sport, la orice vârstă 

  • „Ca să nu pierd ziua, când nu pot să ajung la înot sau la sală, ies în parc și alerg. Și când jucam fotbal, eram dedicat. Tot timpul trebuie să fii activ, să visezi marea performanță, pentru a o atrage”
  • „O oră din timpul meu zilnic mi-o dedic sportului. Nu e mult, nici nu realizăm cât timp pierdem aiurea, nefăcând nimic”
  • „Recomand și tinerilor, și celor în vârstă, recomand și prietenilor, încerc să-i iau cu mine, să-i atrag. Mai ales că după ce faci sport, ești mai optimist, ești lucid pentru viitor. Mie îmi dă energie”
  • „De la o vârstă, după 60 de ani, mulți încep să dea înapoi. Te gândești la multe alte lucruri, gânduri negre, înțelegeți voi... Eu îi sfătuiesc pe toți să se rupă din monotonie”
  • „Tinerilor le zic doar atât: «Sportului trebuie să-i dai, apoi să primești!». Nu invers”
  • „Ducem lipsă de valori certe. Noi nu mai producem fotbaliști, nu știu din ce cauză, e proastă calitate. Fiecare echipă avea câte 3-4 jucători foarte buni pe vremea când jucam eu. Spune multe și despre echipa națională faptul că nu mai batem pe nimeni. Echipa națională este oglinda campionatului intern”
  • „Eu rămâneam după antrenament și mai făceam o oră suplimentară, dar ca lumea. Opream alți 2-3 jucători și lucram pe valorificare, pe marcare de goluri, pe centrări din toate părțile. Cred că jucătorii de acum de-abia așteaptă să termine antrenamentul și să fugă. În primul rând trebuie să dai, apoi să ceri”

1983este anul în care prestigioasa revistă franceză Onze l-a situat pe Cami în primii 10 atacanți din Europa

Rodion Cămătaru, despre Dinamo: „Trebuie un stăpân”

Între 1986-1989, Cami a îmbrăcat tricoul „câinilor”. A câștigat Gheata de Aur, apoi a părăsit România socialistă cu destinația Belgia, la Charleroi. Rodion a plecat de la Știința cu destinația Dinamo, clubul Ministerului de Interne la acea dată, cu promisiunea că va putea părăsi clubul pentru un transfer în străinătate. 

29 de meciuri și 5 goluria bifat pentru Charleroi

Acum, speră ca roș-albii să revină în Liga 1, cu toate că întrevede un traseu sinuos. „Îmi pare rău pentru Dinamo, fiindcă reprezenta un brand. Eu cred că va depăși perioada asta, cu timpul își va reveni. Și Craiova a fost jos și a revenit. 

Anul acesta, nu cred că Dinamo e pregătită din toate punctele de vedere ca să revină. Trebuie un stăpân acolo”, a comentat fostul atacant. 

44 de goluria marcat în ediția 1986/1987, în tricoul „câinilor”, câștigând Gheata de Aur

Rodion Cămătaru, despre emisiunea „Radio Camataru” din Olanda: „Așa au considerat ei să aprecieze munca mea la Heerenveen”

Cami a jucat între 1990-1993 la Heerenveen, 23 de goluri în 63 de meciuri. A fost un idol acolo, este o legendă vie pentru batavi. Ocazional, merge în Olanda, este ovaționat de asistență, fiind chemat la diverse evenimente. Este Cetățean de Onoare al orașului! Statul îi răsplătește pe toți jucătorii ce au evoluat acolo cu o pensie de peste 1.000 de euro/lunar, timp de zece ani. A înscris ultimul său gol în partidele oficiale la ultimul meci din carieră, în finala Cupei Olandei, pierdută, 2-6, cu Ajax. 

„În Olanda, la Heerenveen, am jucat trei ani și sunt considerat cel mai mare atacant dn istoria clubului. Înaintea lui Van Nistelrooy, Huntelaar, Tomasson... Tocmai am fost acolo, am dat lovitura de începere, am fost aclamat. Am o emisiune în fiecare miercuri în Olanda, «Radio Camataru», e la un post local de radio. 

Așa au considerat ei să aprecieze munca mea la Heerenveen. La Craiova s-a schimbat publicul, cei tineri nu ne știu, poate, cel mult, din povestiri. Care unele sunt mai departe de adevăr, sunt interpretări”, a comentat Cami. 

22 de goluria reușit în 75 de meciuri la prima reprezentativă, fiind în lotul național la Euro 1984 și Coppa del Mondo 1990

În primul restaurant chinezesc din Craiova, „Dragonul de Aur”, am pus multă inimă. Am fost în China, în Hong Kong, am adus echipe de bucătari, mi-a plăcut mult mâncarea chinezească. La un moment dat am vrut să-l închid, până când una dintre fete a vrut să-l transforme în restaurant cu specific libanez.

-Rodion Cămătaru 

Nu e un campionat foarte greu de câștigat. Ai nevoie de un parcurs constant, așa că oricând se poate. Trebuie să fim mai omogeni în privința echipei Craiovei. Ne-am creionat tot timpul obiective, dar s-au schimbat și jucătorii mult de tot. Pe vremea noastră, 16-17 persoane am jucat șapte ani împreună.

-Rodion Cămătaru 

Citește și: 

Transferul pe care Pintilii l-ar face „mâine” la FCSB: „E un băiat senzațional!”

Primele măsuri ale lui Marian Copilu la Petrolul » Noul șef al clubului și-a fixat un obiectiv urgent

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (22)
Florin100
Florin100  •  24 Martie 2023, 15:25
Postat de Acidutzu_67 pe 23 Martie 2023, 13:29

Ce vârf de atac era Cami!!! Puternic, inalt, elegant, detenta extraordinara, dadea multe goluri cu capul...Alerga cu doi fundasi in spate cu mingea la picior si o baga-n ațe... Era o placere sa-l vezi jucand... Acum, cand il vad pe Pușcaș cum alearga, intru in depresie..

Tu compari Gheata de Aur a Europei cu un jucator care joaca in Liga a 2-a din Anglia? Compari Romania anilor 80-90 cand aveam industrie, agricultura, irigatii, aveam cea mai prformanta industrie din Europa de Est, cu cele mai mari combinate, cu hidrocentrale. Aveam unul din cele mai moderne Institute de cercetare, ma refer la Institutul Cantacuzino care in 1989 producea, 25 de vaccinuri, si a salvat de la moarte zeci de mii de romani, iar in prezent nu mai produce nimic. Poate cineva compara cele doua perioade??? Pai, daca nu mai ai industrie, daca nu mai produci nimic, NU mai poti avea infrastructura, nu mai poti avea spitale, medici, medicamente, cercetare, etc. Pur si simplu, nu mai existi. Esti un paria care te imprumuti sa traiesti, sa platesti salarii si pensii. Cum sa mai poti scoate capul in lume, cum sa mai produci fotbalisti? Din ce? Dragii mei, ungurii, polonezii, nemtii, nu si-au inchis si nici taiat si dus la fier vechi nicio fabrica, cum au facut romanii, punand in loc un mare dormitor. Ce pretentii sa mai avem de la fotablisti cand clasa politica ne-a ingenuncheat ca natie?

boierasul
boierasul  •  24 Martie 2023, 10:32
Postat de istet10 pe 23 Martie 2023, 22:59

Atunci veneau copii de placere la fotbal. Acum sunt obligati de parinti.

Corect și nici selecția nu se făcea în funcție de sacoșele primite de antrenor

Hcm27
Hcm27  •  24 Martie 2023, 08:16
Postat de boierasul pe 23 Martie 2023, 22:05

Nu erai nici în fază de proiect când R. Cămătaru scria istorie))). Voi din "generația Pampers" nu aveți dreptul să jigniți legendele fotbalului romanesc!

Un adevărat boier!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează