FOTBAL  »  Superliga  »  RETRAGERE DIN ARBITRAJ

SPECIAL GSP » Astăzi, arbitrul cu cele mai multe meciuri în Liga 1 all-time, Alexandru Tudor, va conduce ultimul său joc în calitate de "central"

Articol de , - Publicat vineri, 14 decembrie 2018 10:56

În urmă cu aproape 20 de ani, un arbitru făcea senzaţie încă de la primele meciuri oficiate în Liga 1. Numele lui: Alexandru Tudor.

S-a impus rapid într-o perioadă extrem de tulbure pentru arbitrajul românesc. O perioadă în care cei care erau în top se numeau: Chivulete, Avram, Argăseală, Stoica, Altmayer, Zotta sau Corpodean.

A urmat o ascensiune fulminantă pentru cel care astăzi e, de departe, arbitrul cu cele mai multe partide conduse în Liga 1 în toată istoria campionatului. Are 150 de meciuri peste Crăciunescu şi mai bine de 100 peste cele arbitrate de marele Rainea. După aproape două decenii la cel mai înalt nivel, Tudor e nevoit să spună "Stop!". A împlinit în acest an 47 de ani, limita până la care un arbitru care a fost FIFA poate oficia pe prima scenă.

12 132

Meciul de azi, Concordia Chiajna - Poli Iaşi, va fi ultima apariţie a lui Tudor ca arbitru! Pentru tot ceea ce a reprezentat în arbitrajul şi în fotbalul românesc din ultimele două decenii, Gazeta Sporturilor îi dedică acest material!

"Felicitări lui Tudor pentru o carieră excepţională. Mă bucur că am fost colegi, iar colaborarea noastră a continuat să fie excelentă şi din postura de conducător-arbitru. Va fi un exemplu pentru arbitrii cei care vin din spate"
Alexandru Deaconu, vicepreşedinte CCA

9 Derby-uri de România, FCSB-Dinamo, a condus Alexandru Tudor, cele mai multe din istoria fotbalului românesc: 6 în Liga 1, 2 în Cupa României și 1 în Cupa Ligii

12 13

Declarații făcute de-a lungul timpului

12 tudor

  • # "Cea mai mare realizare în arbitraj e construirea mea ca om. Mi-a arătat ce înseamnă caracterul, încă de la cel mai mic nivel în fotbal"
  • "Primul meci a fost la centru, la Liceul Rosetti. Şi ţin minte că au fost bunicul şi fratele meu acolo. Mi-a plăcut de la început, parcă era ceva natural"
  • "Am văzut jucători care m-au lăsat mut prin atitudinea lor. Am condus un meci al Franţei şi nu am dat un fault asupra lui Zidane. A mers la căpitanul Desailly şi i-a zis în faţa mea ''Cu mine nu vorbeşte, tu eşti căpitan, vorbeşte tu cu el!". Răspunsul a fost excepţional. "Eu sunt căpitanul, el e arbitrul, tu eşti jucătorul, du-te, joacă şi marchează!". Păream într-un vis, pe altă lume"
  • "Regretul meu e că nu am dat tot ce am putut la fiecare meci, la fiecare antrenament, în fiecare zi. Aş fi putut face mult mai mult pentru cei din jur"
  • "Dacă mi s-au făcut nedreptăţi? Păi, nedreptăţile fac parte din pedagogia divină, care te creşte fără să realizezi, prin foarte multe mijloace, inclusiv nedreptatea aparentă"
  • "Mesajul meu pentru suporteri este să caute ce e mai bun în ceea ce văd, să îşi încurajeze favoriţii. Îi simt pe jucători de aproape şi simt că ei oferă mult mai mult când sunt încurajaţi, când simt că au pentru cine să lupte, să se sacrifice"

5 ÎNTREBĂRI PENTRU TUDOR

1. Ce muzică ascultați?
- Psaltică, populară românească, Tudor Gheorghe, simfonică, de operă. Rar altceva.
2. Ce filme vă plac?
- "Gladiator", filme istorice. Gheorghe Cozorici îmi place în "Ştefan cel Mare", Amza Pellea îmi place, Ilarion Ciobanu, filmele noastre vechi istorice fac parte din mine. Cine ascultă lecţia istoriei are posibilitatea să evite greşelile altora.
3. Aveți conturi pe reţele de socializare?
- Facebook e interzis pentru arbitrii internaţionali, nu am timp de twitter şi prefer să mă joc cu Vlad şi Anastasia, copiii mei, să petrec timpul cu familia.
4. Aveți superstiţii?
- Superstiţiile sunt păcăleli, caut lucrurile stabile, solide, adevărate, curate.
5. Ce înseamnă arbitrajul?
- Arbitrajul a fost o mare pasiune la început, din imposibilitatea de a continua să joc fotbal. Apoi s-a transformat în viaţa mea, pur şi simplu.

52 de echipecare au jucat în prima ligă din România au fost arbitrate de Tudor în cel puțin un meci

LUCRURI INEDITE DESPRE TUDOR

... de ce nu zâmbeşte la meciurile din România: "Jocurile din Liga 1 nu sunt de tipul celor din străinătate, în care au loc doar 6-7 faulturi, aşa cum face, de exemplu, Barcelona. Când ai de judecat 300 de faze, din care să iei 60 de decizii, e altceva. În principiu, jocurile europene sunt ceva mai rapide, dar ale noastre sunt mai dificil de arbitrat. Oboseşti nervos la partidele din Liga 1"

... de ce a decis să-şi lase barbă: "Eu cred că între bărbat şi barbă e o relaţie clară şi foarte bine definită. Am decis să-mi las barbă după pelerinajul pe care l-am realizat în Orientul Apropiat, în 2007"

... de ce spune că e condus de o femeie: "Soţia mea e profesoară de atletism şi ceea ce trebuie să fac eu când mă antrenez este să o ascult. Iată că, într-o lume a bărbaţilor, eu sunt condus de o femeie"

... de ce n-ar putea să se călugărească: "Asta pot face doar oamenii de excepţie, nu eu. Trebuie să fii capabil, trebuie să ai calităţi şi putere interioară, nu ca mine..."

"Arbitrul Tudor a fost foarte bun, dar omul Tudor este un exemplu pentru cei tineri. Vreau să-i mulțumesc pentru că a fost un coleg deosebit și un sprijin real în încercarea noastră de a recredibiliza arbitrajul românesc. Felicitări din suflet și-l asigur că există viață frumoasă și după o asemenea carieră impresionantă"
Cristi Balaj, fost arbitru

Motto-urile sale

1. "Presiunea e un lucru normal, te ajută să progresezi"
2. "Perfecţiunea nu există. Mereu ai câte ceva de învăţat"
3. "Fraza cea mai potrivită pentru arbitri, folosită de psihologii lor, este: «Ceea ce nu te doboară te întăreşte!»"

CUMPĂNA VIEŢII » Împuşcat la Revoluţia din '89!

Tudor a avut parte şi de o dramă. Nu se leagă de arbitraj, dar l-a îndreptat spre arbitraj. În decembrie 1989, participând la Revoluţie, a fost împuşcat în ambele picioare în timp ce era în Piaţa Aviatorilor.

"Ce a urmat nu mai ştiu, am leşinat de durere. Am fost dus la Spitalul Colentina şi aici am avut marele noroc să dau peste doi medici extraordinari. Dacă m-ar fi operat, ar fi trebuit să-mi amputeze ambele picioare de la genunchi în jos, dar ei au lăsat gloanţele acolo timp de 12 zile. Explicaţia lor a fost că gloanţele erau prea aproape de artere şi, cum erau gloanţe crestate, era foarte periculos. De altfel, după ce mi-au fost scoase, gloanţele le-am păstrat, le am acasă. Am stat în ghips timp de 6 luni, m-am refăcut, dar am fost nevoit să renunţ la fotbal, eram la juniorii Gloriei Buzău. Nu mai aveam curajul de a pune piciorul la minge. Şi aşa am ajuns la arbitraj", a povestit Tudor, acum 3 ani, în Gazetă.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV GSP » Special pentru Gazeta Sporturilor cei 7 arbitri de pe lista FIFA i-au transmis un mesaj lui Alexandru Tudor, la momentul retragerii din arbitrajul românesc

1 mecia arbitrat Alexandru Tudor în Champions League, Barcelona - Basel, după care a fost blocat de UEFA în UCL din cauza faptului că nu l-a eliminat pe Henry

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (16)
sakamoto
sakamoto  •  14 Decembrie 2018, 20:54

Poate ca deaconu de la lpf, se va milostivi pt bunul sau prieten si colaborator intru cele satanesti si-i va gasi un post caldutz la dinsul. Nu de alta, pt ocupatzie-sa mai treca timpul-caci bani are Tudorica-fara frica-facutzi din trintirea meciurilor, pt 4-5 generatzii. Sanatate si virtute!

dubluv
dubluv  •  14 Decembrie 2018, 20:07
Postat de balauru48 pe 14 Decembrie 2018, 15:26

Cel mai enervant arbitru care a exista vreodata! Suporteri, telespectatori, jucatori, antrenori, toti l-au injurat. Facand o comparatie, este un fel de Craitoiu in presa sportiva, adica foarte, foarte slab! Tudor, du-te invartindu-te!

nu l-au injurat chiar toti. Doar idiotii.

balauru48
balauru48  •  14 Decembrie 2018, 15:26

Cel mai enervant arbitru care a exista vreodata! Suporteri, telespectatori, jucatori, antrenori, toti l-au injurat. Facand o comparatie, este un fel de Craitoiu in presa sportiva, adica foarte, foarte slab! Tudor, du-te invartindu-te!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează