FOTBAL  »  Superliga  »  STADION

VIDEO + FOTO Lipsește doar sigla cu secera și ciocanul » Un stadion din România a ajuns într-o stare deplorabilă!

Articol de - Publicat luni, 10 mai 2021 08:59 / Actualizat luni, 10 mai 2021 12:20

Construit în 1963, stadionul „Areni” din Suceava se prezintă într-o stare deplorabilă. 

  • Tribuna a doua e închisă pe jumătate, fiindcă nu mai asigură condiții de securitate, iar structura pârâie din toate colțurile.
  • E neschimbată din vremea comunismului, până și imensul banner cu „Trăiască Partidul Comunist Român” mai e păstrat în spate, cu literele roșii acoperite incomplet cu vopsea albă.
  • Din 2004, primarul Ion Lungu a lansat o serie amețitoare de minciuni despre o nouă arenă

O căutare pe Google folosind expresia „stadion nou Suceava" va oferi o listă impresionantă de promisiuni lansate periodic pe această temă de primarul din urbea moldavă, Ion Lungu, aflat în funcție din 2004. 

Fiecare campanie electorală a adus pe tapet proiecte SF pentru o arenă modernă, avalanșe de planșe, schițe, culori și machete care au luat ochii pe moment.

Chiar și la începutul lui 2021 a reapărut pe agendă tema perpetuă, cu un update verbal la zi din partea edilului: proiect deja discutat la CNI pentru finanțare.

Stadionul „Areni", într-o stare deplorabilă! Nu le-a ajuns vopseaua să ascundă „PCR"

În viața reală însă, bătrânul stadion „Areni", inaugurat în 1963, abia mai respiră. Se află într-o stare deplorabilă, iar capacitatea de 12.500 de locuri a rămas doar pe hârtie.

În 2013, tribuna a doua a fost închisă din rațiuni de securitate, fiindcă structura de rezistență e fragilă, iar un an mai târziu s-a redeschis numai partea inferioară, unde încap 3.000 de suflete.

Dacă repui pe copertină sigla PCR cu secera și ciocanul și reatașezi mesajul „Trăiască Partidul Comunist Român", repere vizibile pe fotografiile din urmă cu 35-40 de ani, nici n-ai zice că te afli în 2021 când pășești pe„Areni".

VIDEO Stadionul „Areni” din Suceava se prezintă într-o stare deplorabilă

De altfel, uriașul banner de producție comunistă cu„Trăiască" e și azi pitit pe peretele din spatele tribunei, ca o cingătoare secretă care ține strâns legat mastodontul de beton de epoca anterevoluționară. 

Literele roșii mai înalte de-un cot au fost acoperite cu vopsea albă, dar stratul dat, probabil, la repezeală cu bidineaua de slujbașii capitaliști n-a acoperit pe deplin urarea tovărășească de dinainte de ‘89.

Che Guevara apără gunoaiele la stadionul „Areni",

Măruntaiele scheletului atârnă din loc în loc, zeci de gradene de lemn stau claie peste grămadă, iar bucăți de fier sunt ieșite din structura măcinată, precum dinții duri ai unui pieptene foarte lung. Pe o latură, figura ștearsă a lui Che Guevara veghează parcă în dreptul unei porți din metal, în spatele căreia, la baza tribunei, se întinde un culoar semiîntunecat.

E plin cu gunoaie, moloz și, negreșit, serioase urme micționale, căci din înaltul peretului puținii spectatori care mai calcă la partidele Forestei din liga a treia își mai fac uneori nevoile printre ruine.

Vestiare decente: nu mai folosesc soba de teracotă!  😀

În partea opusă, tribuna întâi și zona oficialilor arată mai de Doamne-ajută. O sală de dimensiunea a două containere e utilată și îngrijită la limita decenței, cât să nu le pice tencuiala în cafea observatorilor și invitaților care mai vin să petreacă 90 de minute la meciuri, din plictiseală sau din obligație.

Câțiva metri sub ei însă, băncile de rezerve rivalizează cu cele de pe vremea când Simionaș aducea Suceava pentru prima dată în liga întâi, în 1987, având o trupă cu Ovidiu Ciobanu, Cașuba, Gafencu sau Buliga.

Pe locul unde Constanța a obținut prima promovare în Liga 1 e acum un depozit de cherestea!
STADION
Pe locul unde Constanța a obținut prima promovare în Liga 1 e acum un depozit de cherestea!

Aria vestiarelor e cea mai răsărită, netrădând dezastrul de afară. Culoarele sunt pline cu imagini din istoria fotbalului sucevean, mai vechi sau mai noi, iar cabinele, îngrijite, le oferă jucătorilor un ultim spațiu de respiro înaintea impactului cu peisajul dezolant din exterior

. Aici, o mare victorie de infrastructură a putut fi realizată: sobele de teracotă care încălzeau încăperile au fost înlocuite cu o centrală termică. 

FOTO Imagini dezolante de la stadionul „Areni”

+6 FOTO

De două ori nocturnă mobilă pe „Areni”

Primăria a organizat în 2019 o licitație pentru construirea unei instalații de nocturnă pe „Areni", dar operațiunea nu s-a finalizat, blocându-se în proceduri tehnice. Prin urmare, sucevenii au rămas doar cu cele două meciuri din Cupa României la care s-a adus sistem de iluminat mobil pe stadion în regim de închiriere.

De fiecare dată, s-au plătit în jur de 50.000 de euro. În 2016, Foresta – Steaua s-a încheiat cu 2-1 în favoarea oaspeților, iar în 2019 Dinamo a câștigat cu 4-0. 

7.000 de locuriare în prezent disponibile stadionul „Areni" din cauza restricțiilor de securitate impuse la tribuna a doua

Lucescu a adus naționala la „Areni”

Pe 15 iulie 1982, Suceava a fost în sărbătoare când naționala României a disputat pe „Areni" un amical cu Japonia, pe o ploaie infernală, care nu i-a oprit însă pe spectatori să umple tribunele până la refuz. Avea să fie singura prezență a „tricolorilor" pe stadionul moldav.

În acea vară, Mircea Lucescu i-a dus pe jucători într-un cantonament la Câmpulung Moldovenesc, asezonat și cu partida împotriva niponilor. România a învins cu 4-0, goluri Klein, Turcu, Boloni și D. Georgescu. 

Iată cum a arătat atunci reprezentativa: Moraru – Rednic, Ștefănescu, Iorgulescu, I. Bogdan – Țicleanu, Boloni, Klein – Gabor, V. Turcu, Balaci (au mai intrat Văetuș, M. Mihail, D. Georgescu, Ungureanu, Andone). 

„Areni”, gazdă în Liga 1 pentru Fălticeni

Stadionul „Areni" a fost timp de trei sezoane gazda meciurilor din L1 și pentru clubul din Fălticeni, ajuns în premieră în eșalonul întâi în 1997. Foresta a și fuzionat atunci cu Bucovina Suceava, care naviga în ligile inferioare, alegând arena din capitala județului pentru că propriul complex din Fălticeni era neomologabil. 

Sezonul 2000-2001 a fost ultimul care a adus partide din L1 la Suceava. E campionatul în care Foresta a obținut în deplasare acel miraculos 5-4 cu Dinamo, după ce era condusă cu 4-0 în minutul 62. 

+6 FOTO

Citește și: 

Un stadion emblematic din România a ajuns în paragină! Proiect pentru o arenă nouă + fanii strâng bani pentru brandul legendar

E jale-n Vale! Stadionul din Petroșani a ajuns o ruină! Pe arena cu 15.500 de locuri încă evoluează Jiul, dar „minerii” sunt pe marginea prăpastiei, locul 8 din 10 în Divizia C

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
10nutz10nutz
10nutz10nutz  •  13 Mai 2021, 15:10
Postat de Eduard Antoniu pe 10 Mai 2021, 18:19

Ei acolo la ei in Suceava nu au absolut nicio intentie sa se dezica de comunism nici acum dupa 30+ ani. Dimpotriva. Fenteaza oricand sistemul cum pot. Cine a infectat toata tzara asta cu foiala lor de acolo? Cine a fugit pe camp sa fenteze politia sa sara in microbuz de Cluj pentru avion de cules sparanghel in germania? ***!

Eduard Antoniu, n-am nimic cu tine, nu te cunosc, dar trebuie sa-ti spun ca esti ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

2470196376539519
Eduard Antoniu  •  10 Mai 2021, 18:19

Ei acolo la ei in Suceava nu au absolut nicio intentie sa se dezica de comunism nici acum dupa 30+ ani. Dimpotriva. Fenteaza oricand sistemul cum pot. Cine a infectat toata tzara asta cu foiala lor de acolo? Cine a fugit pe camp sa fenteze politia sa sara in microbuz de Cluj pentru avion de cules sparanghel in germania? ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

tororosso
tororosso  •  10 Mai 2021, 11:44

De ce nu ai putea fi nostalgic . Dacă până în 1989 sportul era fala României ,cu stadioane cochete și pline de spectatori , cu sportivi dedicați sportului și nu în îmbogățire rapida, cu sute de medaliați la CM & JO , azi dezinteresul în sport se rezumă doar la câteva ramuri și acelea mediocre .Dacă fotbalul de azi produce baroni cu echipe majoritar fantome doar tenisul ne-a mai descrețit frunțile prin Halep. Dar și în tenis am cam luat-o la vale . Stadioane părăsite în ruină sunt multe . Nu numai la Suceava ci și în orașe mari ca Brașovul unde cu peste 6 stadioane, doar unul mai stă în picioare cel zis Tineretului . În locul stadionului Municipal cu aprox.60.000 locuri sau ridicat vile peste vile în folosul baronilor locali și nu numai .Stadionul Tractorul azi este ocupat în totalitate de lanțul de magazine Coresi . În România sportul a devenit o comedie burlească și o rampă de lansare a unor parveniți cu potență financiară dubioasă .

Vezi toate comentariile (5)
Comentează