FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Implicarea Securității în fotbal » Cum au fost influențați „recalcitranții” Lăcătuș, Bumbescu și Iovan de „Felix”, „Mitică” și „Crețu”

Marius Lăcătuș și Adrian Bumbescu
Marius Lăcătuș și Adrian Bumbescu

Articol de GSP - Publicat miercuri, 28 octombrie 2020 14:51 / Actualizat miercuri, 28 octombrie 2020 14:53

O carte lansată de curând de Valentin Vasile, cercetător al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), dezvăluie cum Securitatea avea trei informatori în cadrul echipei Steaua, în anul 1988.

Autorul cărții „Printre sportivi - Acțiunile Securității în problema «Sport»” a dezvăluit cum persoanele infiltrate de Securitate (Serviciul de informații din România în perioada comunistă) nu doar că furnizau informații despre jucători, ci aveau misiunea de a influența anumite nume din cadrul clubului, informează g4media.ro

Miza infiltrării în echipa care în urmă cu 2 ani câștigase Cupa Campinonilor Europeni era una imensă, având în vedere ce rivalitate exista în acel moment între Steaua și Dinamo, echipe controlate de principalele structuri de forță din țară: Ministerul de Interne cu Dinamo, iar Ministerul Apărării cu Steaua.

„Au întreprins măsuri de influențare pozitivă asupra jucătorilor Bumbescu, Lăcătuș și Iovan”

În cadrul cărții, este relatat momentul semifinalei CCE disputate de Steaua în 1988, cu Benfica (0-0 la București, 0-2 în Portugalia).

„S-a acționat în modul următor: sursele «Felix», «Mitică» și «Crețu», încadrate la secția de fotbal, au consemnat stările de spirit necorespunzătoare din rândul echipei militare; au întreprins măsuri de influențare pozitivă asupra jucătorilor cunoscuți ca recalcitranți (Bumbescu, Lăcătuș și Iovan) pentru a preveni altercațiile în teren”, notează autorul la paginile 135-136.

Un alt moment în care Securitatea a fost cu ochii pe Steaua s-a petrecut în 1989, la un turneu efectuat de „militari” în Occident. Un ofițer de contrainformații militare a fost inclus în delegația Stelei ca metodist, însă scopul cu care a însoțit echipa a fost de a executa „o serie de activități preventive și/sau neutralizarea oricăror acțiuni care ar fi creat dezordine în interiorul delegației”.

Informațiile au în spate „opt-nouă ani de căutări în arhivele CNSAS și ale Arhivelor Naționale”, a declarat autorul pentru sursa citată. 

Nu știu dacă cei trei erau fotbaliști, în documentele consultate nu se puteau găsi aceste detalii. Materialele ne-au fost predate de Armată cu puțin timp înainte de a termina manuscrisul - Valentin Vasile, autorul cărții, pentru g4media

VIDEO. Cum a făcut Gațu de 1.000 de bilete la finala Steaua-Barcelona, din 1986: „Băi fratele meu... Dacă nu vin cu astea mă împușcă!”

Citește și: 

Se redeschide o dezbatere istorică: „Halagian a făcut echipa Stelei din '86, dar laurii i-a cules domnul Ienei!”

Ștefan Iovan cere recompense financiare pe viață pentru cei care au cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986: „Dați-ne rente!”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (10)
bubunika
bubunika  •  29 Octombrie 2020, 03:53

Si care e "stirea"?

doardinamo1948
doardinamo1948  •  28 Octombrie 2020, 23:29

Și de unde deducem ca Dinamo era ajutata de Secu?

cpt.ahab
cpt.ahab  •  28 Octombrie 2020, 19:05
Postat de dragos_chiva pe 28 Octombrie 2020, 19:00

Serviciile secrete în general și polițiile secrete în special sunt instituții în care se țes foarte multe scenarii, intrigi, se creează și se răspândesc zvonuri, se maculează destine se distrug identități și de multe ori se stabilesc planuri de suprimare/ îmbolnăvire a celor indezirabili etc. Mie mi se pare nostim că unii dintre dumneavoastră chiar ați mușcat din momeală crezând că securitatea chiar se ocupa cu faptul ca jucătorii de la Steaua să nu se certe între ei în teren. Probabil că sunteți tinerei și nu ați apucat vremurile odioasei instituții, probabil că ați auzit de ea numai de la alții sau din ziare. Relaxați-vă vă rog, interesul securității nu era acela ca "Bumbescu, Lăcătuș și Iovan" să nu se certe între ei pe teren-ba din contră. Nu atribuiți un rol social benefic unei instituții care ura individul din toți rărunchii și care dorea să și-l subordoneze (să-l aibă la mână cu ceva, orice). Securitatea nu poate fi portretizată de un bătrân înțelept cu părul alb cu toiag și jilț de lemn și cu ochii sclipitori ca văpaia care avea grijă ca oamenilor să le fie bine, vă rog să nu mergeți atât de departe pe linia imaginației. O să vă doară...

Securitate, CIA, KGB, Stasi, Mossad, SRI... Indiferent cum s-ar numi, au exact aceleași caracteristici, să nu ne amăgim.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează