FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - DINAMO 0-1

Steaua, tot mai aproape de ratarea cupelor europene: «După 10 ani!»

Articol de GSP - Publicat marti, 26 aprilie 2011 00:00 / Actualizat marti, 26 aprilie 2011 15:42

Înfrîngerea din derby-ul cu Dinamo a trimis Steaua în abis, echipa din Ghencea aflîndu-se aproape de o situaţie cu care nu s-a mai întîlnit de nu mai puţin de 10 ani: sa rateze prezenţa în cupele europene la finalul stagiunii.

VARIANTA SIGURĂ
Steaua va accede fără emoţii în cupele europene dacă va încheia stagiunea pe unul din locurile 3,4 sau 5. Lupta este extrem de strînsă în acea zonă a clasamentului, toţi granzii capitalei fiind implicaţi în calcule. Steaua mai are de jucat acasă un derby decisiv, cel cu Rapid, de peste două etape, iar jucătorii lui Cîrţu sînt obligaţi să nu piardă pentru a nu fi aruncaţi în afara zonei europene. Există o combinaţie de factori care pot trimite şi locul 6 în preliminariile EL: Steaua sau Dinamo să cîştige Cupa şi totodată cîştigătoarea să prindă un loc în primele 5 la finalul sezonului.

STEAUA TREBUIE SĂ ŢINĂ CU DINAMO ÎN CAMPIONAT
Mai există un scenariu favorabil Stelei, dacă formaţia din Ghencea termină şi mai slab decît locul 6, adică de la poziţia a 7-a în jos. Condiţia ar fi ca "militarii" să se califice în finala Cupei şi, atenţie!, Dinamo (calificată aproape sigur în ultimul act) să termine pe unul din primele două locuri din campionat. În acest moment, Dinamo nu mai este chiar aşa departe de duo-ul fruntaş:

1. Oţelul - 54 de puncte
2. Poli Timişoara - 53 de puncte
.................
4. Dinamo - 47 de puncte

Pînă la finalul sezonului, Dinamo mai are următorii adversari: Gloria Bistriţa (A), Gaz Metan (D), CFR Cluj (A), U. Craiova (D), V. Brăneşti (A), Poli Timişoara (D).

În ultima etapă, Dinamo ar putea juca avînd locul 2 pe masă, iar podiumul să fie decis la Timişoara de rezultatul dintre "cîini" şi Poli. Doar 6 puncte despart cele două echipe cu 6 etape înainte de final.

CUPA, SALVAREA SAU ÎNGROPAREA STELEI?
O altă şansă prin care echipa lui Cîrţu poate obţine biletele pentru Europa League este cîştigarea finalei Cupei României, unde cel mai probabil, "militarii" s-ar întîlni cu Dinamo. Pînă atunci însă, FC Braşov pare un adversar redutabil în semifinale, iar "stegarii" par să aibă prima şansă la accederea în ultimul act după 0-0 în tur, în Ghencea.

Există însă şi un scenariu negativ pentru elevii lui Cîrţu. Dacă Steaua va fi eliminată de Braşov, iar echipa de sub Tîmpa îşi adjudecă la final trofeul, nici locul 6 din campionat nu va duce în Europa League, ceea ce înseamnă că doar locurile 3-5 vor obţine mult rîvnitele "bilete". În situaţia în care se află, Steaua trebuie să ia în calcul şi o eventuală ratare a primelor 5 poziţii!

Clasamentul după etapa 28:
3. FC Vaslui - 51 puncte
4. Dinamo - 47 de puncte
5. Rapid - 46 de puncte
6. STEAUA - 46 de puncte

Programul Stelei: Pandurii (D), Gl. Bistriţa (A), Rapid (A), Gaz Metan (D), Tg. Mureş (A), CFR Cluj (D).

REMBEMBER
Ultima dată cînd roş-albaştri au rămas în afara Europei s-a întîmplat tocmai la finalul sezonului 2001/2002, cînd Steaua a încheiat pe locul 4 în Divizia A. La finalul acelui sezon, România a fost reprezentată în cupele europene de Dinamo, FC Naţional şi Rapid. Steaua a ratat locul 3 la doar un singur punct, cîştig de cauză avînd atunci Rapidul, care a prins in-extremis podiumul.

Echipa-tip a Stelei
M. Tudor - Fl. Dumitru, I. Miu, M. Rădoi, P. Stoica - D. Bălan, Trică, Lincar, Mitriţă - Dănciulescu, Neaga. Antrenor: Victor Piţurcă

Acel sezon 2001/2002 avea să anunţe declinul Stelei, care a ieşit din Cupa UEFA atunci după o dublă manşă aprigă jucată în compania modestei formaţii helvete St. Gallen (1-2 în Elveţia, 1-1 în Ghencea). În prealabil, Dinamo Kiev elimina Steaua din Liga Campionilor fără probleme, cu scorul de 5-3 per ansamblul celor două manşe. După acel an negru însă, Steaua n-a mai ratat cupele europene în nici un sezon!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
carol_k
carol_k  •  26 Aprilie 2011, 13:06

S-au schimbat vremurile...Nu mai reprezinta un avantaj azi la programul pe care-l impune Liga sa mai joci si alte preliminarii in EL...Ori UCL ori stai acasa si pregatesti ca lumea urmatorul campionat...

urahsqbesc
urahsqbesc  •  26 Aprilie 2011, 13:00

"...iar "stegarii" au prima şansă la accederea în ultimul act după 0-0 în tur, în Ghencea." Fara sa vreau sa jignesc autorul acestui articol, dar se vede ca efectiv nu gandesti. Pai cum sa zici ca Brasov are prima sansa la calificare, cand orice egal cu goluri o trimite pe Steaua in finala? Eu inteleg faptul ca trebuie sa transmiti drama prin articolele pe care le faci, dar nici chiar asa. Pentru ca Brasov sa fie favorita sa se califice, te invit sa accesezi cotele la pariuri pentru meciul retur, iar daca cumva Brasov o sa aiba cota de 1.8 sau mai putin, atunci da, ai dreptate, este favorita la calificare. Te rog sa nu mai scrii prostii, ca te faci de ras!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează