FOTBAL  »  Superliga  »  POLI IAȘI

EXCLUSIV Primarul Iașiului, Mihai Chirica: „Stoican trebuia schimbat demult. Sunt probleme și-n vestiar!” » Neagoe e în cărți + Primăria ar putea prelua clubul!

Mihai Chirica
Mihai Chirica

Articol de - Publicat vineri, 10 mai 2019 09:00

Primarul Mihai Chirica sugerează că președintele Ambrosie trebuia să acționeze exact ca CFR și Craiova când echipa a intrat în declin: ”Am pierdut lamentabil și pe mâna noastră calificarea în play-off, pe greșeli tactice, tehnice și la transferuri”.

Când lasă deoparte "costumul" de politician, Mihai Chirica poate fi extrem de tranșant.

Gazeta i-a ridicat deunăzi mingea la fileu, propunându-i un dialog despre Poli suporterului Mihai Chirica, iar primarul Iașiului s-a dezlănțuit. A vorbit deschis despre problemele clubului, punând degetul pe fiecare rană în parte. De la antrenor, vestiar și până la președintele executiv Adrian Ambrosie, el n-a lăsat o piatră neîntoarsă. 

"N-avem lider, nici mobilizare"

- Aveți emoții pentru Poli pe acest final de sezon?
- Da, am emoții pentru Poli. Mai ales prin prisma evoluțiilor modeste din ultima vreme, în special pe teren propriu. Din informațiile pe care le am, e adevărat, n-am verificat personal, nici starea vestiarului nu e cea mai bună.

- Sugerați că ar fi tensiuni?
- Din ce-am mai tras și eu cu urechea, înțeleg că sunt mici discuții și între jucători și între antrenori și o parte dintre jucători. Dar eu resimt foarte tare absența unui lider al vestiarului. A omului care mobilizează, care dă tonul, care încearcă să mențină acea atmosferă de luptă, ca să-i zic așa. Și din cauza asta, abordarea meciurilor a devenit cam lâncedă. Fac o paranteză și aduc în discuție semifinala Liverpool - Barcelona, tur-retur. Diferența a făcut-o până la urmă vestiarul, mobilizarea. Nouă asta ne lipsește. 

"A lipsit o discuție tranșantă"

- Care ar fi rezolvarea?
- Atunci când lucrurile nu mai merg, că vorbim de-o echipă, de-o căsnicie sau de un partid politic, cel mai rațional trebuie să aibă forța să spună «asta e situația și trebuie luată o decizie».

- La Poli care ar fi decizia ce trebuie luată pentru a relansa echipa?
- Acest lucru ar trebui să-l facă președintele clubului, domnul Adrian Ambrosie, care e și proprietar. Eu nu zic că trebuie să-i refuze domnului Stoican orice șansă sau să-l transforme într-un vinovat de serviciu care trebuie să răspundă pentru toate neajunsurile. Dar o discuție tranșantă cred că trebuia să aibă loc mai demult, pe o radiografie corectă. Fără nervi, fără exces de zel. Cum s-a procedat și la cluburi mai mari.

- Anume?
- Nu vreau să spun că ar trebui să fie modele pentru noi. Însă Craiova și-a îndepărtat antrenorul, la fel CFR-ul, în momentul în care echipa a intrat în declin. Dar ambele și-au menținut obiectivul până la capăt.

- Ceea ce la Poli nu s-a întâmplat...
- La noi a dispărut concentrarea pe obiectiv. Am pierdut lamentabil și pe mâna noastră calificarea în play-off, pe greșeli tactice, tehnice și la transferurile de jucători. Dar speranța moare ultima. Eu cred în echipă și cred cu tărie că vom rămâne în Liga 1, chiar dacă am destule motive să mă tem.

"Neagoe e în cărți"

- Gazeta a scris că Flavius Stoican urma să fie îndepărtat dacă pierdea la Voluntari. Confirmați?
- Era o certitudine. Din ce am auzit de la Comitetul Director al clubului, un eșec ar fi însemnat sfârșitul relației cu antrenorul Flavius Stoican. Am și avut, personal, o discuție cu domnul Ambrosie la mine în birou. O discuție prietenească, dar tranșantă. I-am zis «Adrian, ești obligat să faci ceva». Din fericire, echipa n-a pierdut la Voluntari, dar nu trebuie să așteptăm un eșec ca să modelăm o decizie. Să vedem acum ce se întâmplă cu Dunărea Călărași. 

- Este Eugen Neagoe soluția? Sau măcar îl aveți în vedere?
- Din cele auzite și povestite de domnul Ambrosie, da. E în cărți. Domnul Neagoe a lăsat o imagine de eleganță și profesionalism. E un nume de care trebuie să ținem cont. A mai fost la Iași și a dat impresia unui om foarte echilibrat. Obiectivul sportiv, decența și profesionalismul trebuie să meargă mână-n mână.

"Ambrosie e dispus să lase clubul Primăriei"

- Suporterii se așteaptă la o schimbare de macaz în vară. La un proiect nou. Ce aveți în plan pentru sezonul viitor?
- Un lucru bun este faptul că președintele Ambrosie e deschis pentru orice formă de colaborare. Nu ține cu mâinile de club, nu consideră că doar el contează și decizia lui e suverană. Ceea ce e pozitiv, pentru că lasă loc de negociere și pentru o altă soluție.

- E dispus să renunțe la funcția de președinte?
- Da, pentru binele clubului e gata s-o facă. Nu e strâns legat de această funcție, nici nu-i aduce imagine și liniște. Clubul e privat, nu e al orașului, dar Ambrosie e gata să-l cedeze Primăriei. Iar noi suntem dispuși să-l preluăm, dar numai dacă-i vedem și un viitor. Adică o echipă care să aibă obiective înalte.

- Am citit că studiați niște modele europene.
- Sunt cluburi publice și în campionatele puternice, în Germania, în Franța. De pildă, Bayern Munchen și Fortuna Dusseldorf. La aceste grupări, autoritatea publică deține imaginea clubului, istoricul, palmaresul, infrastructura, iar autoritatea de drept privat vine cu banii, cu transferurile și se ocupă de performanță. În condițiile în care autoritatea privată nu mai poate continua la un moment dat, cea publică rămâne proprietarul de drept al clubului.

"«Americanii» chiar vor fi investitori"

- Vor fi cei doi ieșeni stabiliți în America noii investitori?
- Discuțiile cu dânșii le poartă domnul Ambrosie. În iunie sau cel mai târziu în iulie vor veni la Iași pentru discuții concrete. Și dacă batem palma, ei chiar vor fi investitori, nu ca domnul Sabo. Eu cred că am învățat ceva din experiența ultimului an. 

- Cum rămâne cu noul stadion?

- E obligatoriu, dacă vrem să aducem investitori de calitate și să ne propunem obiective îndrăznețe. Așteptăm aprobarea bugetului și dăm drumul la treabă. Am prevăzut un milion de euro numai pentru proiect. Vom pune în dezbatere publică dacă-l modernizăm pe cel vechi sau dacă ridicăm unul nou, pe un alt amplasament, și ieșenii să aleagă. 

4puncte e distanța care o separă pe Poli în acest moment de locul de baraj

5goluri în 8 etape de play-out a înscris echipa lui Flavius Stoican, primind 10

8puncte în 8 etape a câștigat Iașiul în play-out. Are două victorii, două remize și 4 eșecuri

900.000 €e totalul datoriilor lui Poli la ora actuală, conform președintelului Ambrosie 

 AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
forza_csms
forza_csms  •  10 Mai 2019, 18:09

Am o intrebare: cu ce drept isi da *** asta cu parerea, cand el nu da un leu la echipa?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bogat
bogat  •  10 Mai 2019, 15:10

I-auzi-ia: Ambrozie e si proprietar la Poli Iasi. Pai de unde are un fost jucator si profesor de sport bani sa tina un club in Liga 1? Pe datorie poate.

dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  10 Mai 2019, 14:52

Stoican scolit de Anghelache ce pretentii sa aveti pe unde a fost focul dupa el praf

Vezi toate comentariile (4)
Comentează