FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Strigătul antrenorului român care refuză „să moară”: „Mai vreau o șansă, una singură! Dacă eșuez, mă las. Definitiv!”

Petre Grigoraș, la un meci al Oțelului în 2020, imediat după operație. În prezent, antrenorul s-a recuperat și nu mai are proteză și cârje // Foto: Facebook Oțelul
Petre Grigoraș, la un meci al Oțelului în 2020, imediat după operație. În prezent, antrenorul s-a recuperat și nu mai are proteză și cârje // Foto: Facebook Oțelul

Articol de - Publicat duminica, 10 octombrie 2021 18:01 / Actualizat duminica, 10 octombrie 2021 18:30

În urmă cu un deceniu, Petre Grigoraș (56 de ani) era printre antrenorii în vogă din Liga 1. Atât de în vogă încât și-a permis să refuze Steaua, de teamă să nu devină brelocul lui Gigi.

Acum, după mai multe aventuri prin subsolurile fotbalului autohton (Farul, Foresta, Oțelul), speră că va mai avea o ocazie de a demonstra ce e în stare. Măcar una. În cazul în care nu va mai fi „cel mai tare din oraș", spune ferm că va renunța să mai profeseze, deși încă n-a împlinit 57 de ani.

- Domnule Grigoraș, cum își pierde vremea un antrenor care nu are contract?

- Tocmai aia e, încerc să nu mi-o pierd! Urmăresc la TV tot ce e interesant de urmărit, din toate sporturile posibile, mai citesc… Și aștept să văd dacă m-a uitat chiar toată lumea.

- Sunteți răbdător…

- Ce altceva pot să fac? Trag nădejde că mi se va mai ivi o oportunitate de a arăta ce pot.

Petre Grigoraș: „Nu v-ați săturat de antifotbal?!"

- Aveți vreo explicație pentru „praful" care s-a pus pe cariera dumneavoastră?

- M-am tot gândit, însă o explicație satisfăcătoare n-am găsit. Ca să glumesc amar, cred că patronii și președinții de la noi atât de mult s-au obișnuit cu jocul urât, plictisitor, defensiv al echipelor lor că nu vor să mai riște cu unul care a demonstrat în mai multe rânduri că se poate și altfel.

- Mulți vor spune că vă lăudați singur.

- Păi, serios, voi nu v-ați săturat să auziți majoritatea antrenorilor lăudându-se cât de bine au „închis" ei jocul, cât de bine au blocat adversarul?! Foarte puțini mai propun un fotbal pozitiv, ofensiv, spectaculos, de parcă sportul ăsta e practicat numai în laborator, pentru specialiști.

- Și pentru cine ar trebui să fie?

- Pentru oameni, pentru suporteri, ăia mulți, puțini care mai iau drumul stadioanelor.

Recent, Gabi Tamaș a sintetizat cel mai bine situația când a fost întrebat care e secretul formei excelente a lui și a colegilor de la Voluntari: banii la zi! Nu se poate altfel. Uitați-vă ce a pățit Astra, a retrogradat, deși lotul era de primele 6-7 - Petre Grigoraș

Petre Grigoraș: „E greu cu un salariu la 4 luni"

- Totuși, trebuie să recunoașteți că, măcar în ultimii ani, nici rezultatele dumneavoastră n-au mai fost pe măsura așteptărilor.

- Așa este, nici nu neg evidența. Am însă o scuză, dacă poate fi numită așa. De aproape un deceniu, am nimerit numai la cluburi cu probleme. Ba insolvențe, ba falimente... Nicăieri n-am putut lucra în liniște. Cum să motivezi niște oameni care văd bani o dată la 3-4 luni sau poate mai rar?! Ce performanță să faci când lumea prin club vorbește doar despre planuri de reorganizare, despre tăieri salariale și despre multe alte probleme de această natură?!

- Bănuiesc că nici pentru dumneavoastră n-a fost vreun rai financiar.

- Sincer? Nu știu dacă am luat 20 de salarii în ultimii 7-8 ani… Dar nu despre asta e vorba, eu chiar vreau să muncesc, să demonstrez că mai pot! Oare am uitat fotbalul în acești ani? Sunt supermotivat, îmi doresc numai să primesc o șansă. Din prima ligă, din a doua, nu contează, vreau să muncesc!

- Nu aveți un impresar?

- Multă vreme am fost haiduc, am lucrat de capul meu. De ceva vreme am semnat cu Bogdan Apostu, însă nici nu știu dacă e înregistrat contractul pe undeva. Cert e că nici el nu mi-a găsit nimic.

2000e anul în care Grigoraș și-a început cariera de antrenor, la Farul. Ulterior a activat la: FC Onești, Petrolul Moinești, iar Farul, Oțelul, Poli Iași, Pandurii, iar Oțelul, CFR Cluj, iar Pandurii, ASA Tg. Mureș, Poli Timișoara, iar Pandurii, iar Farul, Foresta Suceava, iar Oțelul

Grigoraș: „Să fi evoluat fotbalul nostru atât de mult?!”

- E clar, problema-i la dumneavoastră!

- Așa o fi, dar nu pricep de ce. N-am greșit față de nimeni niciodată. Cel puțin, nu cu intenție. N-am jucat vreodată rolul antrenorului-impresar. N-am făcut combinații de niciun fel. Să fi evoluat fotbalul din România în asemenea hal încât Petre Grigoraș să nu mai aibă loc nici la Divizia B?!

- E timpul „lupilor tineri", cu laptop sub braț și cu ochii mereu pe cifrele InStat.

- Crezi că eu n-am laptop? Sau că nu știu să interpretez datele oferite de o companie care monitorizează parametrii fotbaliștilor? Însă n-am făcut paradă de așa ceva.

Chiar nu înțeleg de ce anumite cluburi pot intra de mai multe ori în insolvență. Poate că legea permite, dar e complet imoral. Te-ai folosit de niște jucători, de niște antrenori ș.a., apoi le dai niște mărunțiș, dacă îl dai și pe ăla… - Petre Grigoraș

Grigoraș e fan Rădoi

- Sărind de la una la alta, ne calificăm la Mondiale?

- Sper din tot sufletul! Fiind un antrenor care încearcă și altceva, nu doar să otrăvească fântânile, am fost și am rămas fanul lui Mirel. Barajul ne e la îndemână. Restul, nu știu. Multe depind de adversarul din baraj.

- Ați rămas fanul Barcelonei și după plecarea lui Messi?

- Voi rămâne toată viața, n-are legătură una cu alta. Totuși, trebuie să recunosc că, fără Leo, Barca și-a pierdut din identitate. S-au făcut și acolo mari greșeli manageriale, iar acum suportă consecințele.

376de meciuri are Grig în Liga 1, ca "principal". Palmares: 140 de victorii, 89 de remize, 147 de eșecuri. Golaveraj: 488-505

De ce nu mai ascultă Ozzy

- Într-un interviu mai vechi mărturiseați că vă relaxați cu muzica lui Ozzy Osbourne și cu cea a lui Luciano Pavarotti. Ați rămas la aceleași preferințe?

- Ozzy parcă nu mai intră" ca altădată. Poate că și vârsta a contribuit la asta, poate și necazurile din ultimul timp… Nu uita că mi-am pierdut un frate la începutul nebuniei cu Covid, apoi am izbutit rara performanță de a-mi rupe tendoanele ambelor picioare, plus nereușitele de la fotbal, e greu să-ți mai ardă de Osbourne în condițiile astea. Însă un „Nessun Dorma" mai „prizez", muzica lui don Luciano mă liniștește.

- O ultimă întrebare: vom mai auzi pe vreun stadion din România scandarea „Petre Grigoraș, cel mai tare din oraș!"?

- Nu știu, vreau doar să mai am posibilitatea să ofer suporterilor plăcerea de a urmări o partidă de fotbal. Îmi doresc zâmbete în viață și în sport, mi s-a urât de atâta încrâncenare.

Am spus mereu ce am gândit, deși mulți m-au sfătuit să-mi țin gura. Nu mi-am ținut-o și acum probabil că plătesc. Însă nu pot fi altfel. E plină lumea de prefăcuți și de yesmeni, de ce m-aș transforma și eu în unul?! - Petre Grigoraș

1trofeu are Grigoraș ca antrenor: Cupa UEFA Intertoto, cu Oțelul, în 2007, după un dublu 2-1 în finala cu Trabzonspor

Citește și alte articole: 

Dublu campion olimpic, la un pas de tragedie: „Am primit un topor în cap și cinci lovituri în spate. Mi-a dat cu muchia!”

Gică Popescu, mărturisire incredibilă: „Am refuzat Real Madrid și sunt mândru de asta! Nu știam cât de mare e clubul”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
remarque
remarque  •  11 Octombrie 2021, 13:45

timpul trece si echipe sunt putine in Romania. Pe vremuri aveam o prima liga de 18 echipa plus trei serii B tot de cate 18 daca bine tin minte. Acum nu mai avem nici jumatate. Plus ca din cele care sunt, o treime traiesc de azi pe maine. Pacat ca nu a antrenat si la U Grigoras. Ca jucator a fost iubit aici. Si era pe stilul traditional sepcilor rosii. Joc avantat, poate naiv de avantat

paolo14
paolo14  •  11 Octombrie 2021, 06:18

Ce "jurnalist" arogant...

vincejerry
vincejerry  •  10 Octombrie 2021, 22:13
Postat de Andrei Eks pe 10 Octombrie 2021, 21:34

Dar pe dumneata te a intrebat cineva ceva?De ce incerci sa fii mai p decat esti?Taci din gura daca n ai nimic de spus si nu te intereseaza subiectul!Esti contabilu lu Grigoras cumva?Sau n ai unde sa ti etalezi calitatile gramaticale?

really? ce naiba,omul a castigat cel putin un milion de euro din fotbal,ce se tot plange ca nu-l mai vrea nimeni? eu daca as fii castigat bani lui grigoras din fotbal eram intr-un concediu perpetuu in bahamas nu sa plang pe la tv. in perioada 2004-2017 cat a antrenat in liga 1,salarile erau uriase,castiga intre 5 si 10 mii de euro pe luna,la un calcul simplu,numai din meseria de antrenor a facut cel putin un milion de euro,dar daca mai pui si cat lua ca jucator inainte,suma ar trebui sa fie mult mai mare,efectiv din fotbal grigoras a castigat pana in 2017 cel putin 1,5 milioane de euro,daca mai pui ca a luat apartamente multe cand erau ieftine si acum valoreaza si de 10 ori mai mult,suma este ametitoare. de ce art vrea sa se mai intoarca in fotbal,mai ales ca tot timpul s-a plans ca are probleme de sanatate?

Vezi toate comentariile (17)
Comentează
Close