FOTBAL  »  Superliga  »  ANGLIA / DESCOPERIRE

Tricou dopant

Articol de GSP - Publicat vineri, 07 decembrie 2007 00:00

Nu e nici o gluma. Portsmouth e pe locul 6 si gratie "tricourilor ionizate", purtate numai de jucatorii sai in Premier League, anunta Daily Mail.

Realizate de firma neozeelandeza de echipament sportiv Canterbury, aceste "IonX" contin in tesatura un cimp electrostatic negativ. "Ionii incarcati negativ trec in corp in timpul antrenamentelor si meciurilor. Ca efect imediat, fluxul sangvin si, implicit, nivelul de oxigen cresc, conducind la imbunatatirea performantelor fizice", sustine cotidianul britanic.

"La club, toti credem ca efectul e benefic asupra jucatorilor", a declarat Paul Bell, directorul comercial al lui Portsmouth, care a reusit sa obtina exclusivitatea in Anglia pentru acest costum revolutionar. "In viitorul apropiat, minimum citeva sezoane de aici incolo, nimeni nu-l va imbraca in afara noastra. E foarte important ca numai noi sa purtam IonX", a spus si directorul executiv Bruce Vandenberg. si, momentan, chiar daca sint numite "haine cu steroizi", tricourile ionizate sint acceptate de Agentia Mondiala Anti-Doping.

Secretul
1. Ionii incarcati negativ in tesatura tricoului sint absorbiti in piele
2. Incarcarea negativa creste fluxul sangvin
3. Fluxul sangvin marit produce mai mult oxigen pentru musculatura; ca rezultat, puterea creste
4. Acidul lactic dispare mai rapid datorita cresterii fluxului sangvin

Campioni mondiali
"Nationala" de rugby a Africii de Sud a profitat de aceasta descoperire. Percy Montgomery si coechipierii sai au testat "tricourile ionizate" inaintea Mondialului din 2007, le-au imbracat si au fost cei mai buni. In finala, galben-verzii i-au invins cu 15-6 pe englezi, care au refuzat sa poarte echipamentul, asteptind o clarificare asupra legalitatii "IonX".

WADA accepta
Raspunsul Agentiei Mondiale Anti-Doping (WADA) nu a intirziat. "Atit timp cit nu exista un comunicat stiintific oficial care sa sustina aceste dezvaluiri si cum asemenea materiale nu contin substante prohibite, nu vom considera inovatia firmei Canterbury drept o metoda interzisa", a declarat ofiterul de presa Frederic Donze.

Testele confirma

Universitatea britanica Loughborough a realizat, in urma unor teste repetate, ca "IonX" au o influenta pozitiva. Profesorul Mike Caine a comparat performantele sportivilor, afirmind: "Cei care poarta tricouri ionizate beneficiaza, spre deosebire de cei cu echipament obisnuit, de o imbunatatire usoara, dar importanta a puterii, agilitatii, flexibilitatii si timpului de reactie in exercitiile de intensitate. Este vorba de o crestere cu 2,7 la suta".

Camere de ionizare
si in trecut, au fost folosite efectele ionizarii. Inca din 1930, oamenii de stiinta germani au creat camere de ionizare special pentru pregatirea pilotilor, care puteau sta mai mult in stare de alerta. Iar o companie americana de textile a confectionat costume de protectie care rezistau radiatiilor dupa catastrofa de la Cernobil.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close