FOTBAL  »  Superliga  »  103 ANI DE LA MAREA UNIRE

SPECIAL GSP „La mulți ani, români! Iubiți-vă țara!” » Doi internaționali moldoveni din Liga 1 ne oferă o lecție de patriotism

Igor Armaș (34 de ani) și Vadim Rață (28 de ani), moldovenii de la Voluntari, sunt de peste 3 ani în România și se simt ca acasă.
Igor Armaș (34 de ani) și Vadim Rață (28 de ani), moldovenii de la Voluntari, sunt de peste 3 ani în România și se simt ca acasă.

Articol de , - Publicat miercuri, 01 decembrie 2021 07:57 / Actualizat miercuri, 01 decembrie 2021 10:20

Igor Armaș (34 de ani) și Vadim Rață (28 de ani), moldovenii de la Voluntari, sunt de peste 3 ani în România și se simt ca acasă. Sunt încântați de viața în țara noastră și urează La mulți ani” României de 1 decembrie.

Igor Armaș, fundașul de fier al Voluntariului, spune că a crescut cu ochii pe Generația de Aur, povestește că Hagi nu era numai idolul nostru, ci și al moldovenilor de peste Prut și crede că România progresează cu pași mult mai fermi decât Republica Moldova. 

Niciodată pe podium! Cum s-au descurcat românii în ancheta pentru Balonul de Aur + șocantul caz al Stelei '86
BALONUL DE AUR
Niciodată pe podium! Cum s-au descurcat românii în ancheta pentru Balonul de Aur + șocantul caz al Stelei '86

IGOR ARMAȘ: „Îmi place România, știu de mic tot despre ea! La școală am învățat istoria românilor”

- Igor, ai 3 ani și câteva luni de când ești aici, te-ai acomodat? Îți place? 
- Mă simt foarte bine, familia mea la fel. Anul acesta chiar primesc mai multe lucruri, chiar și de la fotbal. Vine acea plăcere datorată rezultatelor bune. Avem un grup bun la Voluntari, îmi place mult.

- Cum ai ales România? 
- Eram la final de contract cu Anji Mahacikala, în Rusia, mi s-a propus să mai rămân acolo, dar eram departe de familie, într-o zonă specială, Daghestan. Erau și probleme cu banii, așa că am decis că e timpul să schimb ceva. 

O perioadă n-am găsit nimic, ce-a venit nu îmi convenea, așa că s-a făcut 1 septembrie și eu nu aveam echipă. M-a sunat cineva și mi-a zis de Voluntari. Știam că trebuie să joc, dar nu știam nimic despre club. Însă mă felicit pentru alegere, am găsit un grup frumos.

Igor Armaș: „Mă uitam la derby-urile din România, țineam cu Steaua”

- Nu știai nimic despre club, dar despre România ce știai? 
- Știam multe despre fotbalul românesc. Am și jucat cu mulți români, Gigel Bucur, Paul Anton, Dacian Varga, Daniel Niculae. Fiecare avea favorite, Dinamo, Rapid și așa mai departe. 

Când erau derby-uri mă uitam cu ei, iar eu eram invers, țineam cu Steaua în derby-uri. Tare frumoase erau derby-urile la TV, cu 40.000-50.000 de oameni în tribune. Îmi plăceau mult meciurile astea. Bine, oricum doar pe astea le urmăream, nu mă uitam la alte jocuri.

- Te-ai născut aproape de Chișinău, ce-ți amintești din copilărie? 
- Era o perioadă foarte grea. Fiind copil nu prea am simțit-o. Atunci n-aveam nevoie de prea multe să-mi ocup timpul, jocuri sau tot felul de jucării. Luam mingea în fiecare zi, o băteam pe unde prindeam, mai mergeam pe la pescuit prin lacuri. 

Așa ne ocupam timpul. Acum e mai dificil. Atunci însă eram fericit și n-am simțit problemele pe care le avea Republica Moldova.

- Cum se vedea România din Republica Moldova atunci? 
- Știam totul, știam că Moldova a fost parte a României până în anii 1940, după Marea Unire din 1918. Ne povesteau lucrurile astea părinții. 

Și la școală am învățat istoria românilor. Știam multe! Mai ales că sunteți vecinii noștri. Plus că am avut mereu rude aici, în România. Și mereu ne povesteau cum e aici. Până la urmă România e cea mai apropiată țară față de Moldova.

Igor Armaș: „Hagi a fost idolul tuturor copiilor din Moldova”

- Ai mai fost aici până să vii la Voluntari?
- Nu, acum am venit prima dată în România. N-am mai fost. Impactul n-a fost senzațional. A fost cam ceea ce mă așteptam. Știe toată lumea că românii sunt de treabă. Mi-a fost ușor, cunoșteam limba, mai am și prietenii despre care îți ziceam.

- Când erai tu copil, România avea o Generație de Aur, cea de la Mondialul american... 
- Daaa, știu asta. Am văzut atât CM din 1994, cât și din 1998. Am văzut toate meciurile. Îmi plăcea mult acea echipă. 

Cunoșteam fiecare jucător în parte, dar toată lumea îl iubea pe Hagi. Toți erau cu Hagi. Îmi mai plăcea și Dan Petrescu, pe care l-am și avut antrenor apoi. Însă Hagi rămâne Hagi, era idolul tuturor copiilor din Republica Moldova.

- Cum ți se pare România, comparând și cu Moldova puțin?
- E mult mai dezvoltată viața aici. România face pași înainte, Moldova cam stagnează. Și diferența asta se vede

Uite, la drumuri spre exemplu. Cu toate că băieții din vestiar spun că și aici sunt încă probleme din acest punct de vedere, că prin Parlament se fură, deși aici nu-i treaba mea, în Moldova situația e însă mai rea. Parcă noi batem pasul pe loc. Nu știm încotro să o apucăm.

- Te-ai stabili aici? -
- Îmi place mult România, dar soția mea e din Rusia, nu știe limba. Deocamdată eu m-am mutat în Rusia, acolo stau. Părinții mei stau în Moldova. Cred că mă voi întoarce în Rusia. Am și o fetiță, care merge la școală. Ne place mult și acolo!

Bucătăria românească se aseamănă cu cea moldovenească, nu-i aproape nicio diferență. Doar că voi aveți ciorba de burtă, care îmi place mult.

Și la noi de sărbători se rup mesele în două. Ne strângem toți, ca la români. Îmi place mult perioada sărbătorilor. Îmi place mult când ne adunăm toți, mai ales că mai toți suntem peste hotare. Mă mângâie pe suflet când suntem toți.

Am renunțat la națională pentru că nu mai dădeam randamentul de altădată. Iar rezultatele negative mă apăsau mult. Sunt genul responsabil, mai ales că eram căpitan al echipei. Simțeam că problema e și la mine, la club veneam mereu cu moralul la pământ.

- Igor Armaș

Vadim Rață: „Ne place țara voastră, aveți grijă de ea!”

Vadim Rață, cel mai în formă fotbalist al ilfovenilor, e impresionat de Sinaia, Brașov sau castelul Bran, dezvăluie că în copilărie era fan Mirel Rădoi și spune că ia în calcul să se stabilească în România la finalul carierei.

- Vadim, cum te simți în România? 
- M-am acomodat foarte bine. Și eu, și familia. Soția mea chiar a născut un băiețel frumos aici. Are deja un an. Suntem foarte bine, ne simțim excelent.

- Știai ce te așteaptă aici? 
- Sincer nu, nu am reușit să călătoresc prea mult în România. Nu știam mare lucru. Însă când am ajuns, am început să călătoresc. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să vizitez Castelul Bran, Sinaia, Brașovul. Am fost plăcut surprins. 

Cred că trebuie să prețuiți ceea ce aveți. E foarte frumoasă țara. Și acum ne place mult să călătorim. Mereu căutam locuri noi, biserici, mănăstiri. Sunt atât de multe lucruri frumoase.

- Povestește-ne ceva din copilărie
- Nu cred că-i mult diferit față de România. Ca toți copiii. În curtea școlii, fotbal pe la blocuri. Tot felul de jocuri, celebrul fotbal pe asfalt, cu porți făcute din pietre. Din păcate, văd că în ultimul timp nu se mai practică asta. 

Nu se mai joacă acele jocuri ale copilăriei. Acum nu mai sunt copiii atrași de asta, un minus din punctul meu de vedere. Trece copilăria pe lângă ei. Nu o savurează din plin. 

Ce de jocuri am avut noi, loveam la perete, dădeam în cifre diferite, pătrățica. Sunt jocuri care m-au dezvoltat. Atunci nu realizam, dar apoi înțelegi altfel lucrurile.

Vadim Rață: „Nu e exclus să rămânem aici”

- Vorbești frumos despre România, iei în calcul să rămâi în România?
- Am tot vorbit cu soția pe tema asta. Nu știm sigur deocamdată. E greu să-ți planifici viața pe termen lung, însă e o soluție. Ne-am acomodat aici, ne simțim bine. Poate dacă aș fi mers în altă țară, nu m-aș fi simțit la fel de bine. Se aseamănă mult viața de aici cu cea din Moldova.

- Când ai intrat prima dată în România? 
- Am mai fost cu naționala U17. Am jucat două amicale aici. Cred că la Botoșani s-a jucat. Aveam vreo 16 ani, atunci am intrat prima dată.

Vadim Rață: „Urmăream meciurile Stelei! Îmi plăcea Mirel Rădoi”

- Cum sunt Sărbătorile pentru tine? 
- Foarte frumoase! Sărbătorile de Crăciun au un farmec aparte. E o atmosferă deosebită. Revezi oameni dragi, ne întâlnim toți în familie.

- Când erai copil urmăreai fotbalul din România?
- Era TVR 1 la noi în Moldova. Vedeam și meciuri din campionat. Aveam cam 7 ani. Apoi nu se mai dădeau meciuri și am pierdut filmul. Am văzut multe meciuri ale Stelei în cupele europene. Și ale Rapidului. 

Am văzut jocurile cu Middlesbrough, cu Valencia. Țin minte multe meciuri. Urmăream jocurile, îmi aduc aminte de Bănel Nicoliță, Mirel Rădoi, Goian... Îmi plăcea mult Mirel Rădoi. Jucam și pe poziția lui, urmăream meciurile Stelei. 

- Cum se vedea fotbalul din România atunci?
- Era ceva... Bine, eu cred că și acum e mult mai bine cotat. Atunci era ceva extraordinar. Nu credeam că voi juca vreodată în România. Iar când am ajuns să joc în Liga 1 nu-mi venea a crede.

- Transmite un mesaj românilor de 1 decembrie! 
- La mulți ani! Vă doresc prosperitate, să prețuiți ceea ce aveți. Știu că atunci când trăiești într-un loc, nu mai prețuiești la fel de mult. Dar aveți multe lucruri frumoase. Aveți o țară foarte frumoasă, prețuiți-o așa cum trebuie și păstrați-o!

Golul de pe Stade de France a fost un moment deosebit. Mai ales că nu era pandemie. Când au ieșit francezii la încălzire, mi s-a făcut pielea de găină. A fost o atmosferă extraordinară. N-am mai întâlnit așa ceva. Cel mai frumos moment trăit de mine. 

Dacă ar fi să aleg din nou, aș alege tot România. Fără nicio reținere. Îmi place România, eu când am venit, am venit în Liga a 2-a. Acum, că joc în Liga 1, e chiar fantastic. Schimbarea de care aveam nevoie s-a numit România. E o creștere pentru mine.
Î
Din ce știu eu nu s-au schimbat multe la Sheriff față de perioada când am fost eu. OK, e o selecție bună, dar cam atât. A, și poate că nu se mai dă deloc credit jucătorilor moldoveni. Ăsta e un minus pentru noi. Sigur, felicitări pentru ei, au rezultate.

- Vadim Rață

Citește și alte știri de actualitate: 

Naționala feminină, eșec drastic în fața Italiei, în preliminariile pentru CM 2023!

Niciodată pe podium! Cum s-au descurcat românii în ancheta pentru Balonul de Aur + șocantul caz al Stelei '86

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (2)
dino_zoff_filozof
dino_zoff_filozof  •  01 Decembrie 2021, 22:12
Postat de gepeto pe 01 Decembrie 2021, 12:46

Pe 1 decembrie sarbatorim Marea unire. Adica formarea Romaniei Mari. Mai precis unirea Romaniei(care era deja tara) cu Transilvania,Banat,Bucovina dar si Basarabia! Prin urmare bv gsp ,dar dati si context. Sarbatorim cu basarabenii pt ca suntem aceeasi natie (desi jocurile imperilor ne-au despartit). "Traiasca Romania dodoloață!"

Teteo, n-ai inteles, poate mai citesti inca o data interviul : pentru baietii astia basarabeni ( ca si pentru majoritatea basarabenilor ), Romania e o tara ...straina!

gepeto
gepeto  •  01 Decembrie 2021, 12:46

Pe 1 decembrie sarbatorim Marea unire. Adica formarea Romaniei Mari. Mai precis unirea Romaniei(care era deja tara) cu Transilvania,Banat,Bucovina dar si Basarabia! Prin urmare bv gsp ,dar dati si context. Sarbatorim cu basarabenii pt ca suntem aceeasi natie (desi jocurile imperilor ne-au despartit). "Traiasca Romania dodoloață!"

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close