FOTBAL  »  Superliga  »  SCANDALUL AVRAM-ŢERBEA

VIDEO Vasile Avram, sub jurămînt » "Mereu le-am zis arbitrilor: Duceţi-vă acasă şi daţi-le banii înapoi"

Vasile Avram se simte total nevinovat şi a cerut instanţei să fie cercetat în libertate
Vasile Avram se simte total nevinovat şi a cerut instanţei să fie cercetat în libertate

Articol de - Publicat joi, 29 septembrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 29 septembrie 2011 18:06

Arestat sîmbătă pentru 24 de ore, reţinere prelungită ulterior cu 29 de zile, Vasile Avram a fost audiat astăzi la Secţia a II-a Penală a Tribunalului Bucureşti în cadrul recursului făcut de avocaţii săi.

Ascultă mai jos ce a declarat Avram în sala de judecată!

Întrebat de magistraţi cum se fac delegările arbitrilor la CCA, Vasile Avram a precizat: Delegările la Liga 1 le fac două persoane, care după încheierea fiecărei etape, în funcţie de forma, valoarea şi disponibilatea arbitrilor, alcătuiesc lista brigăzilor pentru cele 9 meciuri. Cel care face delegările vine la mine, pentru că eu supervizez lista.

Magistrat: "Aveţi drept de veto să spuneţi că nu e bun un arbitru la Steaua-Dinamo?
Avram: "Normal, eram şeful CCA şi aveam drept de decizie. Puteam recomanda şefului de delegări să caute alt arbitru dacă eu constantam că nu îndeplineşte condiţiile să fie delegat. Îi spuneam că nu sînt de acord cu componenţa acelei brigăzi, fără să îi indic un alt arbitru. Trebuia să găsească el altul". Legat de delegări, Avram a spus şi că "M-am consultat în cazurile derby-urilor chiar şi cu preşedintele FRF Mircea Sandu".

Magistrat: "Ştiţi oameni din FRF care au luat mită?"
Avram: "Nu, am fost chemat domnul procuror Badea, am avut o discuţie de o oră cu dînsul, am dat o declaraţie, mi s-au pus vreo 5-6 întrebări, dacă am afaceri Mircea Sandu şi cu Dumitru Dragomir, dacă ştiu dacă au luat bani pentru licenţierea lui Poli, de la Marian Iancu, dacă ştiu despre declaraţia lui Sandu în presă că ar fi dat 1,5 milioane de euro pentru FRF şi 500.000 de euro pentru arbitri şi am zis că NU ştiu."

În timp ce Ţerbea era audiat, i s-a cerut lui Avram să iasă din boxă, pentru a-l întreba pe omul de afaceri despre o stenogramă între el şi pilotul elicopterului: "E mulţumit? / I-am dat tot ce era acolo".

Ţerbea: "Nu ştiu dacă tabloul la care făceau referire ar fi ajuns în elicopter. Avram mi-a spus că refuză, că nu acceptă cadoul fără factură pentru el. Avram nu mi-a dat absolut nimic, m-am întors doar cu o mapă la Bucureşti".

Chiar dacă cei doi au negat că Avram ar fi luat tabloul, preşedintele completului era nendumerit de discuţia din elicopter. Pentru întrebarea asta a fost scos din boxă Avram, pentru a putea compara răspunsurile.

Întrebat cu ce ocazie a vrut să îi dea acel bazolerief lui Avram, Ţerbea a răspuns: "Pentru că a venit pentru prima dată la noi. Tabloul a costat 3 milioane de lei. Ioan Chioreanu l-a cumpărat în ziua meciului de la un magazin din Tg.Mureş. Nu l-am văzut. Am rugat recepţionerul să-l împacheteze ca pe un cadou. Acel bazolerief nu se mai găseşte.

Magistrat: "N-aţi fost curios să vedeţi bazolerieful? De obicei, cînd faceţi un cadou sînteţi curios să vă uitaţi la el"
Ţerbea: "Nu am fost curios să îl văd"

"Despre venirea la Tg.Mureş a domnului Avram am aflat cu cîteva zile înainte şi cred că am aflat chiar de la dînsul. El mi-a spus că nu poate veni decît ca şi delegat. Nu sînt familiarizat cu lumea fotbalului, bănuiesc că a venit ca observator de arbitri. Cred că bazolerieful era împachetat în dimensiunea 25 x 25. Poate că a fost greşeala noastră că nu am luat bonul şi chitanţa de unde a fost luat".

De ce zice Avram că ar trebui judecat în libertate
"Cum pot să fiu considerat pericol pentru ordinea publică, cînd eu am acţionat întotdeauna pentru prevenirea faptelor de corupţie? De fiecare dată le spuneam arbitrilor să se ferească şi să nu bage în seamă faptul că anumiţi oameni spun că sînt prieteni cu Vasile Avram. Am spus de atîtea ori: «Duceţi-vă acasă şi daţi-le banii înapoi!» Am atenţionat preşedintele FRF şi pe cel al LPF de atitudinea conducătorilor de cluburi, care ajunseseră să mă şantajeze, să mă ameninţe. Cu unii am ajuns să mă bat la telefon :)  Sorin Ţerbea mi-a propus un tablou basorelief, dar i-am spus că fără chitanţă fiscală nu-l primesc. Nu am văzut tabloul".

Susţine că nu a ştiut ce semnează
Procurorul DNA a discutat şi despre semnarea unui document pe cînd Avram se afla în arest, acţiune în urma căruia apărătorilor săi li se va întocmi dosar penal. Înainte să răspundă, Avram a solicitat dreptul să se consulte cîteva secunde cu avocatul, apoi a declarat:

"Nu am semnat acel document. Eram de trei zile în arest. Eu sînt un om normal şi este un şoc pentru mine ce mi se întîmplă. Au venit la mine cei doi avocaţi. Pe 26 septembrie, cînd mă aflam în arest, au venit la mine avocaţii Penciu Adrian şi Şerban Alexandru, iar Penciu mi-a întins o hîrtie pe care am semnat-o pe colţul din dreapta sus, apoi am întrebat: Stop, stop! Spuneţi-mi ce semnez. Am crezut că este o împuternicire avocaţională. Nu am primit răspuns deoarece hîrtia i-a fost luată avocatului de un poliţist de la arest. După ce poliţistul a luat hîrtia, avocatul Penciu mi-a spus: "Nu e nici o problemă, e pentru conformitate".

Citeşte AICI ce s-a întîmplat în arest aseară

"În acel moment eu am spus «stop!, întîlnirea s-a terminat» şi l-am rugat să meargă la soţia mea pentru a-i spune că nu mă mai poate reprezenta în proces şi să îmi pună alt avocat. Celălalt avocat, Şerban Alexandru, mi-a spus că nu ştie nimic despre hîrtia respectivă. Am aflat de abia pe 28 seara, la DNA, că acea hîrtie era de fapt o hotărîre a biroului executiv al CCA semnată în ianuarie 2011.

Întrebat de ce trebuia să fie semnată, Avram a spus: "Nu ştiu, e publicată bpe site, dar fără semnătură. Nu era nevoie să o semnez".

Avram: "Mă aflu aici total nevinovat!"
Întrebat despre tabloul pe care trebuia să îl primească de la Ţerbea, fostul şef al CCA a spus că "mă aflu aici total nevinovat. Nu am primit niciodată o sumă de bani, nici de la Ţerbea, nici prin intermediari. Nu am lăsat niciodată impresia că vreau bunuri. Cred că procesele verbale pe care se bazează motivarea instanţei de fond sînt ilogice, la fel ca şi concluzia trasă de instanţă. De asemenea, încheierea se bazează pe convorbiri telefonice, iar din acestea nu rezultă că aş fi cerut ceva. De asemenea, rapoartele de observare întocmite de arbitri nu mă incriminează. Nu mă incriminează nici declaraţiile recepţionerului sau ale pilotului. Pe recepţioner nu-l cunosc, singura legătură e că-l cheamă ca pe mine, Vasile. În drum spre Tg.Mureş am stat pe bancheta din spate a elicopterului, cu căştile pe urechi şi tremuram de frică. De ce să-mi dea Ţerbea bani prin recepţioner sau pilot cînd eu am luat masa cu el? A fost la mine acasă, a fost la nunta fiului meu şi la altă nuntă la care am fost naşi. De ce să-mi fi dat cei 19.000 de euro prin interpuşi"?

Povestea lui Avram cursa cu elicopterul
Întrebat despre deplasarea lui cu elicopterul, Avram susţine că: "Menţionez că elicopterul a fost adus direct la hotelul President, proprietatea lui Ţerbea, şi imediat m-am întîlnit cu el. Am stat cu acesta la masă pînă la 16.45, apoi am plecat la stadion şi am stat la tribuna1. La stadion am mers cu maşina lui Sorin Ţerbea, condusă de acesta, un Mecedes ultimul tip, ultradotat, chiar nou. După joc m-am întors cu maşina lui Ţerbea la hotel, în parcarea căruia mă aştepta elicopterul. I-am spus că elicopterul îmi face rău".

După ce s-a încheiat audierea sa, Avram a a putut rămîne în sală la audierea lui Ţerbea. Cît timp a fost ascultat fostul şef al CCA, omul de afaceri nu a putut asculta afirmaţiile făcute în faţa judecătorului.

La finalul şedinţei, li s-a dat inculpaţilor ultimul cuvînt, în timpul căruia pe Vasile Avram l-a pufnit plînsul: "Nu am încălcat niciodată legea, nu am luat bani. Am încercat să nu existe nici un fel de influenţe asupra arbitrilor, să se întrerupă lucrurile necurate. Nu am intervenit niciodată în problemele de arbitraj. Am doi copii arbitri şi nu îmi permiteam să calc strîmb. Nu pot să fiu nici ciuma, nici paria societăţii.

"S-a dorit îndepărtatea mea de către preşedinţii care nu mai aveau acces la butoane. I-am spus preşedintelui FRF că nu vreau să fac delegări, că vreau să mă ocup de proiecte de dezvoltare. Mi-a spus că nu se poate, eu sînt preşedinte, eu răspund, că deleagă altcuiva aceste atribuţii. Nu sînt un pericol public din moment ce nu sînt preşedintele CCA. Am fost ameninţat că mă schimbă. Mi s-a spus să mă închid în cameră cu ei să discutăm. Ce, sîntem în junglă?

Un reproş la adresa DNA. Din moment ce am fost interceptat că aş fi luat 19.000 de euro, de ce nu au venit să mă aresteze la scara avionului să mă prindă cu banii. Nu-mi rămîne decît să am încredere în dumneavoastră. Sînt convins că veţi lua decizia corectă. Îmi rămîne doar credinţa Dumnezeu".

Soţia lui Avram crede că arestarea s-a făcut pe nedrept

Gabriela Avram crede că soţul ei a fost arestat pe nedrept şi spune că documentul semnat în arest reprezenta o organigramă."De un an, de cînd soţul meu este şef la CCA, nu mai există corupţie în arbitraj, dar aşa este în România, pe unii îi arestează că nu fac, iar pe alţii nu îi arestează că fac. Acea hîrtie pe care a semnat-o reprezenta organigrama conform căreia erau delegaţi arbitri".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (53)
wollt_r
wollt_r  •  03 Octombrie 2011, 01:34

daca nici acum nu se ia masuri apai sa-i ****** ___________ A: Oricum, ai văzut, în repriza a doua te-a lăsat non-stop, dă-o-n ... mă-sii! Este? B: Da, da, da! A: Te-a lăsat Valentin non-stop! B: Da, da' în prima repriză ce m-am speriat... A: Da, dar a fost ofsaid... Era doi metri în ofsaid, n-avea ce să facă băiatu'... B: Dom' preşedinte, da' totuşi să nu-mi dea şi mie un 11 m, deloc? B: Deci, cîte-ţi trebuie? Zi!

zadkiel
zadkiel  •  02 Octombrie 2011, 16:55

Arpad Paskany a fost singurul investitor din fotbal care OFICIAL (gasiti totul pe net) a donat lui Traian Basescu pt campania electorala din 2009, SUME FABULOASE DE BANI! Ce coicidente stranii: -trofee obinute doar in mandatul celor 3 presedinti arestati; -sprijin politic evident! SA TRAITI BINE! CFR CLUJ NU POATE CASTIGA TROFEE DECAT CU INFRACTORI LA CONDUCEREA CCA!

ravanelly
ravanelly  •  02 Octombrie 2011, 01:40

sa dea domnul sa iasa adevarul la suprafata!!!

Vezi toate comentariile (53)
Comentează