FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZIE

VERDICT DRAGOMIR // EXCLUSIV "Corleone" spune tot într-un interviu cu cărțile pe față, în ziua verdictului la Curtea de Apel: ”Mă curăță numai dacă e ordin”

Articol de - Publicat marti, 13 noiembrie 2018 09:12

Dumitru Dragomir, 72 ani, spune că nu există nicio probă pentru a fi condamnat definitiv în dosarul drepturilor TV, în care a primit inițial o condamnare de 7 ani cu executare. Azi ar trebui să fie pronunțarea la Curtea de Apel București. Până atunci, face o incursiune spectaculoasă prin fotbalul românesc la zi.

- Domnule Dragomir, ați ieșit din circuitul oficial al fotbalului de o bună bucată de vreme. Cum arată azi o zi din viața dumneavoastră?
- Mă trezesc la 7 dimineața și citesc toată presa românească, până pe la 9 și jumătate, când nevestica mea iubită îmi dă să mănânc. Apoi, plec pe șantier și stau până în jur de 14:00. Muncesc. Mă întorc acasă, dorm vreo două ceasuri, după care ori mă întorc pe șantier, ori merg pe la televiziune, pe unde mă mai invită ăștia.

- La meciurile din Liga 1 mai aveți răbdare să vă uitați cap-coadă?
- Mă mai invită Viorel Păunescu la Steaua. Mă duc și pe la Dinamo, dar nu mai ai ce să vezi, băi frate! Nu că sunt cârcotaș, dar fotbalul nostru a scăzut rău de tot. Și nu mai sunt nici spectatori. Pe timpul meu, veneau 20.000 să mă înjure! Acum, nu mai au pe cine!

- Pe Gino n-au motive să-l ia în vizor?
- Mai există Liga? Ai mai auzit de ea?

- Vă salutați cu Iorgulescu dacă vă întâlniți?
- Domne, n-am purtat nimănui dușmănie, dar pe acest om n-am să-l iert niciodată cât voi trăi! Pentru că, nefiind banii LPF, ci ai cluburilor, s-a constituit parte civilă împotriva mea, deși, în două Adunări Generale, conducătorii n-au fost de acord. Totuși, el a făcut-o ca să mă bage la pușcărie! O fi fost pus de Ponta sau de altcineva, dar unde era personalitatea lui? Eu nu i-am făcut niciun rău și nici nu doresc să-i fac, dar dacă scriam reclamația pe care o știam, cu drepturile de televiziune, era la pușcărie acum!

- Vă referiți la contractul actual?
- La ultimele două! N-a existat licitație, au vândut unui off-shore. Dar nu vreau să pun benzină pe foc. Ascultați ce vă spun: nu va exista licitație nici pe viitor, atâta vreme cât acești oameni vor fi la Ligă. Nu respectă legile țării. Dacă procedam eu așa, îmi dădeau trei mii de ani de pușcărie!

- E o discrepanță formidabilă între banii încasați acum din drepturile TV, 27,5 milioane de euro pe sezon, și calitatea meciurilor din Liga 1. În 2019 se va negocia alt contract. Mai mare? Mai mic?
- Normal ar fi să se vândă în jur de 200 de milioane pe cinci sezoane. Dar se fac șmecherii și vor vinde sub 100 de milioane! O să vedeți!

- Aveți în derulare procesul cu drepturile TV pentru Liga 1, în care Curtea de Apel, după patru amânări, va da, probabil, verdictul definitiv în ce vă privește. Ați primit șapte ani cu executare în primă instanță. Vă temeți de sentința finală?
- Deloc! Mă curăță numai dacă e ordin! Altfel, pe dreptate, n-au ce să-mi facă. Nu există nicio probă. Uitați-vă pentru ce am fost condamnat la Tribunal: delapidare din patrimoniul Ligii! Păi, Liga nu a avut niciodată bani! Banii din drepturile TV erau ai cluburilor. Aia nu a înțeles judecătoarea din prima instanță. Membrii Adunării Generale LPF nu sunt persoane fizice, ci juridice. Iar Adunarea Generală a decis să dea comision celor care au adus banii. Păi, ce treabă am eu cu asta?

- Mai e și evaziunea fiscală, domnule Dragomir!
- Fiți atenți! Mi-au dat cinci ani pentru evaziune fiscală fiindcă Liga, după ce n-am mai fost eu președinte, a cerut pe una dintre chitanțe să recupereze un TVA sau ceva de genul ăsta. Nu e semnătura mea, nu mai eram președinte. În plus, Liga nu e chemată în proces. În schimb, sunt chemat eu pentru că aș fi fost responsabil în relația cu terții și aș fi făcut și actele contabile.

Păi, să nu știe judecătoarea că actele contabile sunt făcute de oamenii cu studii de specialitate, un director economic, un contabil șef, o comisie de cenzori internă sau externă? În afară de asta, când ceri banii pe TVA, te verifică o comisie de la ANAF să vadă dacă primești banii sau nu. Liga nu a primit niciun ban, iar eu am fost condamnat pentru că s-a cerut TVA-ul. Ați mai auzit așa ceva?!

- Mental, sunteți pregătit totuși de o decizie care să confirme prima instanță?
- Nu, dom'le, sunt total în afara acestor acuzații. Adevărul trebuie să iasă la lumină. Nu există. M-au dat afară de la Ligă, n-am tăcut și au vrut să mă bage și la pușcărie.

- Cum au fost cele șapte luni petrecute în arest preventiv în ianuarie 1990, când ați fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor obștești, imediat după Revoluție?
- Groaza de pe lume! Am stat câteva zile într-o celulă cu un geam spart. Era acolo gheață de 40 de centimetri. N-au vrut să acopere sau să repare fereastra. Am simțit că vor să mă curețe. Dar cel mai rău a fost la venirea de la Brașov, că acolo m-au arestat. M-au pus într-o mașină deschisă sus, afară erau minus 15 grade, iar la viteza de 40 de kilometri pe oră, că nu mergea mai tare, se făceau minus 50 de grade! Eram și cam dezbrăcat. Puteam să mor, dar mi-a dat Dumnezeu zile. Am suferit însă mult, degeaba. După toate astea, m-au judecat și m-au achitat, cu recuperarea tuturor drepturilor materiale și morale.

 
 

 

- Ați mai vorbit în ultima vreme cu Copos, cu Giovanni, cu Borcea, cu cei eliberați din "Dosarul Transferurilor"?
- Copos și-a refăcut viața, s-a recăsătorit, are o fată de șase ani. Și-a liniștit situația familială, că a lăsat primei soții și fiicei celei mari o avere pentru trei mii de ani! Giovanni e bine, sănătos, am discutat cu el de Sf. Dumitru. M-a sunat și m-a încurajat, fiindcă eram foarte bolnav. Sunt prieten cu ei. S-au dus toți la pușcărie nevinovați.

- Ați avut recent probleme medicale?
- Era să mor săptămânile trecute. Am fost la reanimare câteva zile. Dar mâine dacă mor, nu mi-e frică! Am trăit destul, băi fraților! Mi-a dat Dumnezeu prea multe. Și necazuri, și bucurii, mai multe decât am vrut!

- V-ați aprins în urmă cu ceva ani împotriva lui Gigi: "Becali e un trișor ordinar, l-am ajutat să fure Steaua. Fac autodenunț!". În ce fel l-ați sprijinit?
- Eee, mă apuc să dezvălui?! A luat-o corect, vedeți-vă de treabă! Aș putea spune că l-am ajutat să ia Steaua. Poftim, rectific! Dom'le, Gigi a făcut lucruri bune. Numai că, uite!, cum reușește în viață un român, trebuie să-i dăm în cap. Uitați-vă și la Ioan Niculae! A fost condamnat trei ani și jumătate. Dar nu se întâmplă nimic cu cei de afară care ne iau pământurile, fabricile.

- Cam ce bani ați da acum pe Dinamo dacă v-ați pune mintea să cumpărați clubul?
- Până în două milioane de euro! Negoiță, săracu', nu s-a priceput. A avut lângă el un singur conducător, pe Bogdan Bălănescu. Acolo îți trebuie oameni care se pricep bine la chestia asta. Dinamo e o echipă de făcut bani mulți, ca Gigi cu Steaua. Dar să-l lase pe Strâmbu ăsta, pe Rednic, să se ocupe și am convingerea că lucrurile se îndreaptă.

- Ați condus fotbalul românesc în perioada de înflorire a celebrei "Cooperative". De ce nu ați intervenit niciodată măcar să frânați lucrurile, în afara momentului Ceahlăul – Dinamo din 2002?
- Auzeam multe, dar de ce să mă complic? Aveam vreo probă? Lumea nu înțelege că poți să acuzi doar pe probe, nu pe vrăjeli. La meciul de la Piatra Neamț a fost altceva. Am plecat cu echipa Ligii într-un turneu în Arabia Saudită și Kuwait. Și, la masă, Ștefan, pe care-l luasem cu noi, s-a lăudat că face blat cu Dinamo.

Mi s-a părut o mare obrăznicie să spună asta de față cu mine. Și, când am venit în țară, i-am zis lui Mircea Sandu: "Băi Mirceo, vezi că la meciul ăsta se întâmplă treaba asta!". Nu a crezut. Iar eu am făcut panaramă înainte de partidă. Mă rog, ei s-au supărat atunci pe mine, dar n-au avut dreptate.

- Într-o carte publicată la începutul anilor 2000, fostul președinte FRF, Mircea Angelescu, vă numea drept "principalul coordonator privind persoanele din fotbal ale fostei Securităţi". V-ați regăsit în această caracterizare?
- Eu l-am apreciat pe nea Mircea. M-a învățat puțină meserie, cu toate că nu știa mare brânză. L-am și ajutat în decursul vieții. Cât am lucrat la Victoria și cât era el de profesor, l-am sprijinit cu diverse, că era lipsă de mâncare, de benzină. Veneau toți la mine ca la Mecca! L-a deranjat că m-am dat cu Mircea Sandu, fiindcă eu, Jean Pădureanu și încă vreo doi, trei eram oamenii lui Angelescu.

Adică, dacă îi spuneam lui nea Mircea să schimbe regulamentul, îl schimba! Aveam o putere nebună atunci. Puteam să rezolv orice. Știam însă bine și meserie, că nu degeaba am ajuns comandant la Victoria, echipa Miliției. Angelescu a fost însă un om de respectat în fotbal, indiferent ce a scris. Ce, eu n-am scris de alții?

- Ideea e dacă era și adevărat ce spunea!
- Domne, dacă am fost comandant de unitate militară, să spun că n-am fost? Eram președintele unui club militar, aveam în subordine colonei, locotenenți, maiori. 

"Piți șmecher, dar Ștefan era cel mai tare la poker"

Fostul șef LPF vorbește despre jocurile de noroc la care obișnuia să participe alături de alți oameni din fotbalul românesc: "A fost o partidă de poker nebună la București, cu Porumboiu și Gigi Becali, dar n-o pot spune, că e de râsul lumii. Au fost atunci mize mari. Dar cel mai al dracu' pokerist era Ștefan.

Și Pițurcă era șmecher, dar Ștefan era cel mai tare! N-am mai discutat cu el de când l-au arestat. Îmi pare rău pentru ce pățește, cu toate că el s-a numărat printre cei care au contribuit la debarcarea mea de la Ligă. Dar nu-i port pică".

Nepotul e la naționala U15!

Dragomir e cu ochii acum și pe lotul național U15, pentru că nepotul său cel mare a intrat în circuitul reprezentativei: "E un copil cu capacitate de efort, are 1,78 metri la 14 ani. Dacă va putea să ajungă fotbalist, bine! Dacă nu, nicio problemă! Numai că educația de grup e extraordinară și am făcut bine că l-am dat la sport. S-a dezvoltat bine, vorbește deja două limbi străine, învață și carte. Cel mic e supertalent la tenis. Are 8 ani, iar de la anul plec cu el peste tot în turnee".

"Mi-am schimbat în bine părerea despre Burleanu. A reușit cel mai bun lucru când i-a adus în federație pe Stoichiță, Geolgău, Sânmărtean, Rădoi și alți foști jucători. Dacă a făcut-o de la el, nu e băiat prost. S-au realizat lucruri bune la juniori" Dumitru Dragomir

"Mititelu a crezut că se pricopsește printr-o șmecherie. A fost învățat și de câțiva procurori, au zis că iau averea Federației, tot. Niște escrocherii pe care mi-e și rușine să le pomenesc. Mititelu n-a fost niciodată conducător. Locul lui e poate în galerie"Dumitru Dragomir

"Hagi ar trebui să fie antrenorul echipei naționale în viitor. Sunt jucători crescuți de el, știe ce poate fiecare. Sunt convins că va deveni din nou selecționer. Și Contra îmi place, poate că ar fi fost însă mai bine și pentru el să vină cu un an mai târziu, să crească mai mult copiii de la Gică"Dumitru Dragomir

"Mircea Lucescu stă foarte bine cu mentalul, are putere de muncă, dar cred că se va lăsa după ce termină experiența asta din Turcia. La naționala României nici nu i se va mai propune vreodată, nici nu ar accepta dacă ar apărea totuși oferta"Dumitru Dragomir

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (22)
127939151042796
Marcello Kazan  •  14 Noiembrie 2018, 08:40

E cit se poate de clar... Daca Mitica a fost EXONERAT de puscarie LA CURTEA DE APEL desi in prima instanta primise o pedeapsa de 7 ANI CU EXECUTARE, in mod cert nici Liviu Dragomir NU va face puscarie desi in prima instanta a primit o pedeapsa de 3 ANI SI JUMATATE CU EXECUTARE... Noua Orientare a ASA NUMITEI JUSTITII DIN ROMANIA E CIT SE POATE DE CLARA... Marii BANDITI TREBUIE EXONERATI DE PEDEPSE... Pai ce... Mitica poate fi mai al 'dracu' decit Liviu ???... NU se poate domle... Pai in ce tara traim ???...

zorrozabal
zorrozabal  •  13 Noiembrie 2018, 15:01

I-auziti lume la Hopa Mitica asta!Cica el i-a turnat lui Mircea Sandu "blatul de la Piatra Neamt"-dupa ce Pinalty ar fi scapat o vorba la betie!Ca nu-l suferea pe Pinalty!Adica Dinamo-care obtinuse 8 victorii in deplasare,nu putea sa-i bata pe...Ceahlaul,decat prin blat!A la MM Stoica!Ca n-a fost "blat"s-a dovedit la recurs!Dar nu ne spune vrabioiul asta de Mitica, de ce nu l-a turnat si pe Iancu,care la Timisoara fiind si implicat in lupta pentru titlu-cu Dinamo si cu Urziceni-a declarat la televizor-inaintea meciului de pe teren propriu cu Urziceni-ca va ceda meciul Urziceniului-decat sa ia Dinamo titlul!Iar meciul s-a terminat 2-1 pentru...Urziceni,dupa ce Timisoara condusese cu 1-0!

bazinga
bazinga  •  13 Noiembrie 2018, 14:53

Si uite ca au achitat mafiotul...Statul de drept actioneaza.....""drept""!!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează