FOTBAL  »  Superliga  »  DNA

UPDATE Victor Pițurcă, reținut pentru 24 de ore de DNA!

Articol de - Publicat luni, 30 ianuarie 2023 13:28 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2023 16:31

Victor Pițurcă (66 de ani) este reținut în aceste momente la sediul DNA, unde este audiat, potrivit Gândul. 

UPDATE 16:20 » Comunicatul DNA în dosarul în care e implicat Victor Pițurcă

Direcția Națională Anticorupție a emis un comunicat în care aduce lămuriri cu privire la situațiile suspecților Gabriel Țuțu și Victor Pițurcă, cei care vor fi reținuți pentru 24 de ore. Victor Pițurcă e acuzat de cumpărare de influență, în timp ce Gabriel Țuțu de la compania Romarm e acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 
- trafic de influență în formă continuată, 
- fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
    Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

    2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

    În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
    În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

- Comunicat Direcția Națională Anticorupție

DNA anunță oficial de ce a fost reținut Victor Pițurcă! Procurorii: „Mită de 50.000 lei”
DNA
DNA anunță oficial de ce a fost reținut Victor Pițurcă! Procurorii: „Mită de 50.000 lei”

UPDATE 14:40 » Marți se va cere arestarea lui Victor Pițurcă 

Din informațiile Gazetei Sporturilor, Victor Pițurcă va fi adus în fața judecătorilor marți dimineață. Procurorii DNA vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Ce acuze i se aduc lui Victor Pițurcă

Victor Pițurcă este audiat în cazul dezvăluit de Libertatea în februarie 2022. Atunci, 98% dintre banii aferenți unui contract încheiat de MApN cu firma Helios Dentserv, care a presupus distribuirea a 100.000 de măști FFP3 în unitățile sanitare ale Ministerului, au revenit firmei PAV Green Energy, al cărei unic asociat este Alexandru Victorio Piţurcă (38 de ani), fost fotbalist și fiul antrenorului Victor Pițurcă. 

Din acest contract, firma lui Alexandru Pițurcă a încasat 11 milioane de lei.

Potrivit g4media, Victor Pițurcă ar fi influențat accesul fiului său la contractul cu Ministerul Apărării Naționale.

Cine e Gabriel Țuțu, omul provenit din serviciile secrete care a fost reținut alături de Victor Pițurcă. „Nivel ridicat de integritate” în descrierea de pe site-ul companiei publice
DEZVĂLUIRI
Cine e Gabriel Țuțu, omul provenit din serviciile secrete care a fost reținut alături de Victor Pițurcă. „Nivel ridicat de integritate” în descrierea de pe site-ul companiei publice

„Victor Pițurcă, reținut de duminică seara”

„Pițurcă ar fi fost reținut duminică seară. E în sediul DNA. E audiat din nou de anchetatori, iar azi va fi dus în fața Instanței. E posibil ca anchetatorii să ceară arestarea preventivă. Judecătorii vor stabili dacă trebuie să rămână în spatele gratiilor. Pițurcă ar fi ajutat la transportarea măștilor din China către MApN. IProcurorii spun că măștile ar fi neconforme”, a anunțat Digi24.

De ce e reținut Victor Pițurcă la DNA

În aprilie 2020, firma Helios Dentserv și Ministerul Apărării Naționale au semnat un contract în valoare de 13.459.138 lei (aproximativ 2,72 milioane de euro), care presupunea livrarea către MApN a 1.000.000 de măști chirurgicale FFP1, 300.000 de măști FFP2, 100.000 de măști FFP3, 10.000 de viziere și 50.000 de ochelari de protecție. 

În mai 2020, după ce s-a încheiat starea de urgență, Helios Dentserv a încheiat un contract de cesiune de creanță cu PAV Green Energy SRL, firma lui Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer al naționalei de fotbal a României, Victor Pițurcă. 

Astfel, firma acestuia avea dreptul de a încasa contravaloare tuturor produselor medicale cumpărate de MApN. Ministerul a plătit către firma lui Pițurcă 11.068.400 de lei, echivalentul a aproximativ 2,23 milioane de euro, un procent de 98% din valoarea totală a contractului. PAV Green Energy a primit și contravaloarea celor 100.000 de măști FFP3, care ulterior au generat probleme. 

În septembrie 2020, experții au transmis că măștile FFP3 nu respectă standardele de rezistență împotriva germenilor. Inspecția Muncii informa Ministerul că măștile fuseseră testate de un laborator neacreditat de guvernul chinez. 

Câțiva medici au transmis pentru Libertatea că „măștile erau proaste și miroseau a DTT”. Ditiotreitolul este un compus care poate cauza iritarea gravă a ochilor și a căilor respiratorii, precum și arsuri la nivelul pielii. După ce MApN a solicitat înlocuirea produselor, Helios Dentserv a aruncat vina în curtea Armatei. În aprilie 2021, MApN a solicitat în instanță ca Helios Dentserv să restituie contravaloarea celor 100.000 de măști, un total de 2.869.000 lei. 

Totuși, în decembrie 2021, procesul s-a sfârșit. Cele două părți au ajuns la o înțelegere, cu următoarea concluzie: „În urma raportului efectuat, a rezultat că măștile sunt conforme”. În instanță, MApN a susținut că a solicitat înlocuirea a doar 18.206 dintre măștile FFP3. 

Victor Pițurcă, reținut pentru 24 de ore de DNA!
Alexandru Pițurcă

Victor Pițurcă a mai fost chemat la DNA 

Fostul selecționer al naționalei României nu se află la prima întâlnire cu procurorii DNA. Victor Pițurcă a mai fost investigat în legătură cu rezilierea contractului dintre acesta și Federația Română de Fotbal. 

În iunie 2013, Piți a fost și condamnat cu suspendare în celebrul dosar „Valiza”, în care a ajuns în spatele gratiilor Gigi Becali, patronul formației FCSB. Fostul selecționer a primit un an de închisoare cu suspendare.

Victor Pițurcă nu mai antrenează de 2 ani

Victor Pițurcă este liber de contract din ianuarie 2020, când a plecat de la CS Universitatea Craiova. 

A mai antrenat la FCSB, naționala României, FC Universitatea Craiova și Al Ittihad.

VIDEO. Victor Pițurcă a făcut două luni de pușcărie pentru jocuri de noroc: „Doar golanii mai erau condamnați așa!”

În noiembrie 2021, Victor Pițurcă a dezvăluit la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” cum a fost condamnat la închisoare, când era fotbalist la Scornicești.

- Tu ai avut probleme mari cu jocurile de noroc. Ai fost și arestat!
 - Eram la Tg. Jiu, dar Scorniceștiul m-a luat cu japca de-acolo. Primisem vreo 80.000 de lei de la Tg. Jiu, bani foarte mulți, și după aia mi-au cerut banii. „Ce bani să vă dau eu? Să-i cereți la Scornicești!". Atunci am plecat la Scornicești. După câteva luni am mers la Tg. Jiu, unde am jucat într-o seară jocuri de noroc. Seara ne-a prins Miliția. Ne-a turnat cineva. S-a aflat că eram eu acolo.

- Și ce s-a întâmplat?
 - Am mers la Miliție atunci și oamenii mi-au zis: „Ne dai banii sau te condamnăm?". „Nu vă dau niciun ban, băi fraților! Condamnați-mă!". Eu nu prea credeam lucrul ăsta, doar eram la Scornicești! Nu mă gândeam la așa ceva. Doar că oamenii ne-au condamnat într-o zi! Eram în vremea comunismului, iar comuniștii și Miliția făceau ce voiau. Intrau peste tine în casă și te arestau! Făceau orice.

- Dar zi-mi... 
- Până la urmă, ce făcusem? Am fost pur și simplu arestați că au zis unii că am jucat, dar ei n-au prins pe nimeni! N-a fost flagrant, doar s-a întâmplat. Eu mi-am dus crucea până la capăt. Am făcut două luni și ceva de detenție. Din șase luni! Până la urmă a intervenit Scorniceștiul și ne-au judecat din nou. Atunci doar golanii mai erau condamnați așa! Sau cei care voiau să intre la pușcărie ca să treacă de o iarnă care urma. Nicidecum eu sau alți trei care erau milionari pe vremea aia în Tg. Jiu. Cam asta a fost...

Citește și: 

Un fan FCU Craiova a explicat cum au intrat ultrașii pe stadion: „Am venit cu un autocar, escortat de 10 echipaje de poliție”

Apariție rară cu soția lui Victor Pițurcă. Cum arată femeia alături de care este de 30 de ani

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (61)
parpalache
parpalache  •  31 Ianuarie 2023, 08:30

Bai fraților subiectul e altul!Nu Pițurca-un individ cu 4 clase și lipsit de scrupule!Ca el sunt sute de mii in aceasta„economie de jaf”-(din averea țarii)!Ar trebui sa„șocheze”faptul ca un DIRECTOR și nu oriunde-la ROMARM-s-a lasat„cumparat”(cum zicea cu dispreț vicleanul *** din Orodel-ajuns cineva),cu un marunțiș de...50 de mii de LEI!Dupa care Pițurca nici nu s-ar fi aplecat sa-i ridice de jos,daca i-ar fi gasit in drum!Da bah!Direcorul ROMARM și provenit din SRI!Astfel de indivizi avem pe acolo?!Care se lasa cumparați cu un bacșiș de 50 de mii de lei,la afaceri de 13 milioane?!Când șpaga(scuz-mi-comisionul),e de 10%?!Și ne mai plangem ca ne-au umplut paduchii!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Desperad007
Desperad007  •  31 Ianuarie 2023, 02:12
Postat de stefdomi pe 30 Ianuarie 2023, 16:15

Vica, tu ești? :)

***, valetule, iar ai vărsat cafeaua?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

forumeer
forumeer  •  30 Ianuarie 2023, 23:14
Postat de ccc23 pe 30 Ianuarie 2023, 14:00

Aha m.. deci de asta barbugistul tuna și fugeră cu "Csa e Steaua".. ca a luat fiisu contracte cu MAPN.. bună treaba..

Da, fix de-aia :)))). Ce gandire de gigist. Aproape toate fostele glorii steliste zic acelasi lucru, ai cate un motiv pt fiecare? Lacatus, Balint, Stoica, Majearu, Boloni, Iovan, Bumbescu, Sames cand traia, Aelenei, Ion, Satmareanu, Troi, Voinescu, Stangaciu etc.

Vezi toate comentariile (61)
Comentează