FOTBAL  »  Superliga  »  BUKOVINA VICOV

Votul lor contează la fel // Special GSP: Un om de afaceri exotic din nordul Moldovei: "«Beculețul» pentru vot mi se aprinde în noaptea dinaintea alegerilor"

Articol de - Publicat marti, 17 aprilie 2018 09:02

În vârful hărții României, Bukovina Vicov, formația din liga secundă de futsal, e susținută de un om de afaceri exotic: Cornel Carcea, fost handbalist de primă divizie și mare pasionat de alpinism.

  • Omul respinge tacticile agresive de campanie ale cuplului Burleanu - Lupescu și se declară un admirator al lui Marcel Pușcaș!

Dacă mergi spre sfânta mănăstire Putna, n-ai cum să nu treci prin Vicovul de Jos. Cele două sunt legate prin invizibile fire de o istorie comună, coborând încă de dinaintea lui Ștefan cel Mare, care, la 1458, dăruia satul lăcașului monahal.

Aici sunt crâmpeie și din domnia lui Alexadru cel Bun și din cea a lui Grigore Ghica Voievod, dar trăiește în continuare și spiritul Bucovinei de sub administrația austriacă. E însă și un faimos filon etnofolcloric: cine nu a tresărit la vocea inconfundabilă a fiicei locului, Sofia Vicoveanca!

Rețea de cablu și internet în localitate

Din mijlocul acestui conglomerat va veni unul dintre voturile care, mâine, vor decide cine va conduce fotbalul românesc în următorii patru ani. Cornel Carcea, patronul Bukovinei Vicov, dirijează echipa din liga secundă de futsal, iar povestea lui de viață poate fi oricând subiectul unui scenariu de film.

Ambii bunici i-au murit pe front, în Donbass, și a fost crescut de trei femei din familie. N-a putut să urmeze facultatea de sport din motive medicale și a dat lovitura după Revoluție cu rețeaua de cablu și internet din Vicov, pe care o administrează și-n prezent. A pierdut de trei ori alegerile pentru postul de primar, "s-au coalizat toți împotriva mea, că știau că se închide robinetul cu furturile dacă reușesc să câștig", dar face parte din Consiliul Local.

Și, în plus, mai are trei damblale: alpinismul, handbalul, de care s-a lăsat abia la 50 de ani, adică în 2016, și futsalul. Cu sportul lui Gațu și Penu s-a aventurat timp de două sezoane și în liga secundă masculină, după care a apucat-o pe calea fotbalului în sală.

"Avem un stranier din Dornești, la 15 km de Vicov!" :-)

Descrie cum a dat drumul proiectului în micuța așezare:

"Înainte sau după antrenamentele băieților de la handbal tot vedeam o grămadă de tineri la câte o miuță. I-am strâns într-o zi, ne-am așezat pe niște bănci față în față și le-am zis: «Dacă vreți ceva serios, trebuie să vă înscrieți într-un campionat!». I-am întrebat ce ar vrea, de fapt, dacă ar porni într-o competiție: unul să se perfecționeze, altul să-și reprezinte localitatea sau regiunea, celălalt să-și testeze valoarea. Și mi-am dat seama că pe toți îi unea pasiunea, fără de care nu se poate. Așa că am plecat la treabă, iar ideea alcătuirii unei formații de futsal i-a aparținut unui domn din Vicovu de Sus, Dorin Motrescu".

Carcea mai strecoară și câte o poantă, "avem și stranieri în echipă, un băiat din Dornești, la vreo 20 kilometri de Vicov", dar se întoarce apoi la povestea serioasă a "echipei naționale a Bucovinei", așa cum își intitulează trupa de futsal: "Am pornit cu două eșecuri, ne întrebam dacă nu cumva ne-am băgat unde nu ne fierbe oala, dar am trecut peste cumpănă și am izbutit să punem lucrurile pe picioare. Nu am refuzat pe nimeni dintre cei care s-au arătat dispuși să ne ajute, avem legitimați vreo 60 de jucători, dar pe foaie intră doar 15".

Regula echipei: "Disziplin!"

Iar cuvântul de ordine este "Disziplin!", una dintre lecțiile de viață deprinse din copilărie: "Există și un regulament de ordine interioară, precum și un set de 12 reguli care trebuie să fie respectate de fiecare component al lotului. Țelul nostru este să ajungem în prima divizie și putem să o facem". Momentan, Bukovina se află pe locul 4 în L2, la 13 lungimi de liderul Clujana Cluj, dar cu o penalizare de 6 puncte suferită pe durata sezonului.

"Eu mi-am jurat odată să duc mai departe mesajul lui Ștefan cel Mare. Cine vine la noi cu gânduri bune va fi primit cu poarta și inima deschise. Pe cine vine cu gânduri rele sabia îl așteaptă!", rostește dintr-odată Cornel Carcea. Închipuiți-vă că astea au fost și cuvintele cu care omul i-a întâmpinat chiar în casa sa pe cei trei candidați cu șanse de a obține președinția FRF: Răzvan Burleanu, Ionuț Lupescu și Marcel Pușcaș.

"I-am invitat pe toți trei la mine acasă"

"M-au sunat, toți, că ajung în Suceava și să ne întâlnim. Le-am zis că-i invit în Vicov și au venit aici, la mine, unde i-am așteptat cu mesajul lui Ștefan! Am avut o atitudine deschisă și egală față de toți, dar parcă nu se aștepta niciunul să i se spună anumite lucruri direct, dar politicos", subliniază Carcea. Cum percepe tripleta Burleanu - Lupescu - Pușcaș?

"Burleanu s-a ținut de cuvânt cu tot ce a promis, a oferit subvenții în creștere, a fost receptiv și reactiv la doleanțele noastre, ne-a ajutat cu mingi, defibrilator, echipamente video".

"Lupescu a sosit chiar pe 8 martie, cu un mare staff de campanie, din care făcea parte și Gâlcă. Era ziua lui de naștere, așa că a făcut un gest foarte frumos să fie alături de prietenul său în teritoriu în loc să stea acasă, cu familia. La Lupescu se vedea că a trăit într-o societate mai elevată, mai educată, mai puțin răutăcioasă. Mi-a spus la un moment dat: «De oameni ca matale, dedicați, o să am nevoie dacă voi câștiga». «Dacă o să țineți cont de părerile fiecăruia nu va fi decât bine»".

"Burleanu și Lupescu și-au înfipt pumnalele în spate"

Îi săpunește însă apoi pe ambii din cauza campaniei agresive: "Am primit un pliant de la medicul Pompiliu Popescu, document în care se aduceau acuzații echipei lui Burleanu. A venit apoi președintele federației cu discursul negativ. Nu sunt de acord cu aceste practici. Faptele ar fi trebuit dezvăluite la timpul lor și pedepsite. Ai făcut un rău mai mare tăinuind aceste lucruri. Strategia de acum mi se pare ca un pumnal înfipt adversarului pe la spate".

Pușcaș? Pune pe masă mai întâi o broșură descoperită la un congres pe teme de regionalizare, apoi suprapune cu o hartă similară din programul de campanie al fostului președinte stelist în semn că-i place ideea: "Faptul că oamenii politici nu vor să facă acest lucru, pe care-l consider eficient sportiv și economic, e un mare minus. E o mentalitate greșită că ora exactă trebuie să se dea numai de la București".

Bukovina îl admiră pe Pușcaș

Și continuă apoi discursul aprins despre Pușcaș: "E un ardelean din Oradea. Știu că acolo sunt cei mai buni oameni din România. Am un respect deosebit pentru ardeleni, am jucat handbal acolo timp de patru ani, iar urmărind programul lui Pușcaș am remarcat multe lucruri pe care le gândeam și eu. Dar o să mă hotărăsc exact asupra votului în noaptea dinaintea alegerilor. Atunci mi se aprinde «beculețul»! Mă rog la Dumnezeu să-mi dea inspirație!".

Echipa națională a Bucovinei și imnul Austriei imperiale

Bukovina Vicov își desfășoară meciurile într-o sală din localitate, cu o capacitate de circa 200 de locuri. Carcea povestește că s-a ocupat personal de obținerea finanțării de la Compania Națională de Investiții, a plătit din bani proprii proiectarea și studiile preliminare, iar construcția aparține acum Consiliului Local: "Avem intrare gratuită la meciuri, fiindcă trebuie să oferim oamenilor din zonă o posibilitate de recreere. Iar aici sunt mai puține posibilități". Iar Carcea subliniază că echipa "reprezintă fostul Ducat al Bucovinei, iar imnul pe care-l folosim e cel al Austriei imperiale. Noi suntem echipa națională a Bucovinei".

55.000 de leie bugetul anual pe care-l asigură firmele lui Cornel Carcea pentru formația din liga secundă de futsal

"Le-am spus lui Burleanu, Lupescu și Pușcaș că primul lucru pe care trebuie să-l facă dacă vor câștiga va fi să-și asigure o echipă bine structurată, cu specialiști pe diverse segmente, oameni eficienți, nu prieteni!"
Cornel Carcea, finanțator Bukovina Vicov, futsal L2

În pantaloni scurți pe Mont Blanc

Cornel Carcea are un istoric interesant și în alpinism, una dintre marile sale pasiuni. În 2007, a ajuns pe Mont Blanc în pantaloni scurți! Au urmat, în 2008, expediția primilor români prin jungla venezueleană spre cea mai înaltă cascadă din lume, Mirador Salto Angel (Venezuela), în 2009 cel mai înalt pisc din Austria, Grossglockner (3.798 m), iar în 2011 o expediție pe continentul nord-american, la cei mai mari vulcani inactivi/activi din lume și pe Mauna Kea (Hawaii), cel mai înalt munte din lume măsurat de la bază la vârf: 10.000 m, dintre care însă 6.000 sub nivelul Pacificului.

3 lucruri despre Vicov

- are 5.952 de locuitori, potrivit recensământului din 2011
- pe teritoriul Vicovului de Sus se afla Vama cea Mică a Sucevei, deoarece pe aici treceau negustorii care cumpărau vite din Siret pentru a le duce în Transilvania şi Maramureş;
- vechimea Vicovului este asociată în Cronica Episcopiei de Rădăuţi, scrisă de Dimitrie Dan, cu domnia lui Alexandru cel Bun (1400-1432), care a dăruit satul acestei instituţii

Citește mai jos primele trei episoade:

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
alenb
alenb  •  17 Aprilie 2018, 22:58
Postat de Cristian Baltaru pe 17 Aprilie 2018, 14:18

Cum să spună un român așa ceva?Cică echipa "reprezintă fostul Ducat al Bucovinei, iar imnul pe care-l folosim e cel al Austriei imperiale. Noi suntem echipa națională a Bucovinei".Omul ăsta,dacă s-ar fi comportat ca un român,ar fi scris Bucovina cu,,c'',nu cu ..k''.iar pe teritoriul României se intonează imnul României,nu imnurile altor țări sau entități,având probabil,ca exemplu,echipa din Sibiu.O fi văzut și el săracul că la Sibiu este o echipă care se numește A.F.C.Hermannstadt(bănuiesc că A.F.C.Sibiu le-ar fi puțit multora) și care este sponsorizată financiar de ,,Primăria Sibiu''(???).Păi ori ești A.F.C.Hermannstadt sponsorizată de,,Primăria Hermannstadt'',(primărie care nu există),ori ești A.F.C.Sibiu,sponsorizată de ,,Primăria Sibiu''(primărie care există).Dar na, trepădușii locali ai lui K.W.I. și-au făcut din nou datoria față de robotul cotrocenist,punând echipei un nume prin care scuipă pe identitatea națională majoritară a acestei țări,adică pe români,nepunând echipei numele de Sibiu.

Opaaa, un antenisto- pesedist? Banuiesc ca ai plans rau in noiembrie 2014 cand "germanul" a devenit Presedintele Romaniei si nu smecherasul vostru Ponta? Sibiu a fost infiintat de sasi cu mult inainte de Romania sau macar Principatul Valahiei, iar numele istoric a fost Hermannstadt. Desi orasul aproape ca nu mai are sasi, originea germana este o mandrie pentru locuitori si de aici si numele echipei "Hermannstadt". Nu prea vad ce legatura are Presedintele cu aceasta denumire, daca etnie germana il face automat "vinovat" pentru de umirea acestei echipe? Ruman prost.

831959706877275
Cristian Baltaru  •  17 Aprilie 2018, 14:18

Cum să spună un român așa ceva?Cică echipa "reprezintă fostul Ducat al Bucovinei, iar imnul pe care-l folosim e cel al Austriei imperiale. Noi suntem echipa națională a Bucovinei".Omul ăsta,dacă s-ar fi comportat ca un român,ar fi scris Bucovina cu,,c'',nu cu ..k''.iar pe teritoriul României se intonează imnul României,nu imnurile altor țări sau entități,având probabil,ca exemplu,echipa din Sibiu.O fi văzut și el săracul că la Sibiu este o echipă care se numește A.F.C.Hermannstadt(bănuiesc că A.F.C.Sibiu le-ar fi puțit multora) și care este sponsorizată financiar de ,,Primăria Sibiu''(???).Păi ori ești A.F.C.Hermannstadt sponsorizată de,,Primăria Hermannstadt'',(primărie care nu există),ori ești A.F.C.Sibiu,sponsorizată de ,,Primăria Sibiu''(primărie care există).Dar na, trepădușii locali ai lui K.W.I. și-au făcut din nou datoria față de robotul cotrocenist,punând echipei un nume prin care scuipă pe identitatea națională majoritară a acestei țări,adică pe români,nepunând echipei numele de Sibiu.

cpt.ahab
cpt.ahab  •  17 Aprilie 2018, 12:13

Echipa( Bukovina- scris cu k) "reprezintă fostul Ducat al Bucovinei, iar imnul pe care-l folosim e cel al Austriei imperiale. Noi suntem echipa națională a Bucovinei". Dacă ar fi făcut asta un secui, mai înțelegeam... Plină România de ***. Ți-i rușine că ești român? Cară-te!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close