FOTBAL  »  LIGA 2  »  SUPEROFERTĂ FRF: PLĂTEŞTI CEVA CE N-AI CUMPĂRAT NICIODATĂ

Comisia Ruşinii

Articol de GSP - Publicat luni, 02 februarie 2009 00:00

Federaţia Română de Fotbal, prin o decizie a CAF, e pe cale să legitimeze un fapt unic: un club să plătească unei alte echipe 75.000 de euro pentru un fotbalist pe care nu l-a luat niciodată!

În iulie 2008, Dunărea Galaţi negocia cu FCM Cîmpina transferul jucătorilor Ţiclea (24 de ani) şi Jecu (25 de ani). Preţul? Cîte 75.000 de euro fiecare. Preşedinţii Auraş Braşoveanu (Galaţi) şi Ştefan Chiţu (Cîmpina) au şi semnat acorduri de transfer. "Era doar o schiţă", spune Braşoveanu. "Aiurea, perfect legale, parafate, ştampilate, cu numere de ordine", parează Chiţu. Actele nu erau în 4 exemplare, cum prevede regulamentul, şi nici nu erau semnate de jucători, deci nule. Din această cauză, nu au fost niciodată înregistrate la FRF!

Între timp, Galaţiul nu s-a înţeles cu jucătorii care au şi plecat înapoi la Cîmpina. Ţiclea după o zi, Jecu a mai rămas zece zile la antrenamente. Tot atunci, la propunerea celor de la Galaţi, jucătorul a semnat un nou acord de transfer pentru 15.000 de euro. La fel de nul, deoarece nu avea pe el semnăturie celor de la Cîmpina. Nici acesta nu a fost înregistrat niciodată!

La scurt timp echipa prahoveană s-a retras din campionat, iar cei doi jucători, liberi de contract, au ajuns la Clinceni. Aşadar, nu au jucat niciodată la Galaţi şi nu au semnat vreun act de transfer care să fi fost valabil cu Dunărea.

Absolut incredibil e că, prin decizia CAF din 18.12.2008, definitivă, executorie şi fără drept de recurs, Dunărea e obligată să plătească lui FCM Cîmpina 75.000 de euro pentru fotbalistul Jecu George. Motivaţia: "Actele depuse arată clar voinţa celor două cluburi de a face tranzacţia precum şi că echipa din Galaţi se angajase să obţină semnătura jucătorului".
"E ca şi cum ai merge la bancă să faci un credit, dar te-ai răzgîndi, nu ai mai semna contractul, nu ai lua nici banii, dar ulterior ai fi obligat să plăteşti ratele", se miră Braşoveanu.
Instanţa precedentă, CSJ, dăduse cîştig de cauză gălăţenilor, care invocă articolele 19.11 litera c şi 19.10 din Regulamentul prinvind Statutul şi Transferul Jucătorului de Fotbal. Cele două articole se referă la faptul că actele nu sînt valabile decît semnate de cluburi şi jucători. De asemenea, nu pot fi depuse la FRF decît alături de contractele jucătorilor.

Componenţa CAF la acea şedinţă
Dorin Sabău - peşedinte
Elena Stoian - vicepreşedinte
Daniela Mîndruţă - membru
Marcel Vrabie - membru
Poppa Eduard - membru.

Deşi Dunărea nu are drept la nici un apel a atacat hotărîrea la TAS. "Conducerea federaţiei mi-a spus să fac asta şi a luat dosarul pentru a-l restudia", povesteşte Braşoveanu. Justin Ştefan, preşedintele Comisiei Juridice a federaţiei spune că nu are nici o şansă: "Acţinea la TAS va fi respinsă, ei nu întorc niciodată deciziile unor federaţii din ţara respectivă".

Juristul FRF dă un verdict şi mai hilar: "Nici măcar decizia CAF nu o putem întoarce, nu avem cum. E definitivă şi va fi pusă în aplicare".
JUSTIN ŞTEFAN, jurist FRF

"Se pare că decizia a fost părtinitoare în favoarea celui care vinde. Nu avem nici un mecanism de revizuire a hotărîrii, chiar dacă este eronată"
AURAŞ BRAŞOVEANU, preşedinte Dunărea Galaţi

Chiţu a ameninţat şi a făcut mereu uz de prietenia cu Mircea Sandu. Deşi preşedintele i-a spus să nu mai facă acest lucru, acum i-a ieşti cu CAF-ul. Altlfel nu se explică această decizie"
ŞTEFAN CHIŢU, fost preşedinte la FCM Cîmpina

"Acest Braşoveanu spune numai aiureli. Nu există nici un fel de fals, eu le-am dat acordurile de transfer, ce voiau, să le obţin eu şi semnăturile jucătorilor?"
GEORGE JECU, fotbalist

Cercetat penal
În urma acestui caz, Ştefan Chiţu este cercetat penal, după cum declară Auraş Braşoveanu. "Noi am înştiinţat organele de cercetare penală despre toate falsurile făcute de aces om. Cei de la Galaţi au luat legătura cu colegii de la Prahova şi au declanşat, la rîndul lor, o anchetă".

Comisia Ruşinii

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
 •  02 Februarie 2009, 20:00

declaratiile sunt gresite, la final. nu putea sa spuna Chitu despre el: "Chitu a amenintat si a facut mereu uz de prietenia cu Mircea Sandu etc" atentie, copii

 •  02 Februarie 2009, 17:22

Becali e mic copil pe linga ceea ce face acest Chitu in fotbal! Si totul sub "umbrela" lui Sandu, pentru ca sunt parteneri de afaceri. Cum jucatorii "sunt liberi de contract" ce le mai cere Chitu bani de la echipele la care se transfera? Cum au fosr lasati fara piine, dar si/au gasit de lucru ce rost are acordul fostei echipe? Asta e jaf! Ca si cum, un somer care si/a gasit de lucru ii trebuie acceptul de la locul de munca de unde a fost dat afara!

 •  02 Februarie 2009, 14:45

Nu va mai mirati atata. Traim aici si am mai spus-o de sute de ori. Toti de la FRF+Mitica+Piti trebuie sa plece. Numai dupa aceea vom vom fi si noi cineva in fotbal. Ca Sandu e acum UN MIC SEFUT LA UEFA e frectie la un picior de lemn. Sa plece cei enumerati mai sus si veti vedea ca dupa aceea vom vedea si fotbal

Vezi toate comentariile (4)
Comentează