LIGA 3    •   MECIURI ARANJATE

VIDEO Blat recunoscut în Liga 1 după 18 ani chiar de căpitanul echipei: "Am dat gol din greșeală" » Fanii au simțit, cum i-a păcălit Lucescu + 6 antrenori actuali au fost pe teren

Foto Gazeta Sporturilor

Articol de — Alin Grigore, Costin Ștucan Vineri, 12 Octombrie

Nae Stanciu, fostul căpitan al Rapidului, a recunoscut la emisiunea GSP LIVE că a participat la un meci aranjat în aprilie 2000 între formația giuleșteană și Rocar.”Personal n-am ajutat la trucarea de meciuri, nici nu erau pariurile pe vremea aceea, ci doar la cele constituite de grup care nu aveau vreo implicare la câștigarea campionatului sau la retrogradare.

Îmi aduc aminte o dată cu celebrul portar Tudor de la Rocar am primit o minge și am dat o lumânare de la vreo 40 de metri, plouase, mingea a căzut, portarul a ieșit s-o prindă. Meciul s-a terminat 1-1. Cu toate că am dat gol am fost apostrofat în măsură egală de suporteri. S-a terminat cred că atât cât trebuia, 1-1”, a declarat Nae Stanciu la GSP LIVE.

Lucescu era antrenor!

Gazeta a identificat aranjamentul povestit de căpitanul Nae Stanciu.

Partida Rapid - Rocar 1-1 s-a jucat în Giulești pe 5 aprilie 2000, în etapa a 27-a a Diviziei A. Dinamo, antrenată de Cornel Dinu, era lider și avea un avans uriaș de 16 puncte în fața Rapidului, antrenată de Mircea Lucescu, în timp ce Rocar - finanțată de Gigi Nețoiu - încerca să evite retrogradarea.

Titlul era practic decis.

În acea etapă, Dinamo a pierdut cu 4-3 la Brașov, iar presa a acuzat în masă echipa lui Cornel Dinu de blat. Dinu a negat aranjamentul, dar trei jucători de atunci contactați de Gazetă acum au confirmat blatul, sub protecția anonimatului. Apărarea dinamovistă care a încasat 4 goluri a fost coordonată de căpitanul Ionuț Lupescu.

mister prima

Partida Rapid - Rocar 1-1 a ridicat și ea semne de întrebare presei și publicului.

Golul despre care Stanciu spune că a fost marcat din întâmplare e descris așa în cronica apărută a doua zi în Gazeta Sporturilor: “Scorul s-a deschis în minutul 71, absolut întâmplător, când mingea trimisă de N. Stanciu dincolo de centrul terenului, dintr-o lovitură liberă, a poposit în plasa porții lui D. Tudor, derutat de terenul ud și de neatenția fundașilor centrali”.

Rocar a egalat imediat cu mare ușurință, moment în care - relatează reporterul Gazetei prezent la meci - “a urmat reacția promptă a publicului giuleștean, unii dintre spectatori chiar întorcându-se cu spatele. Evoluția penibilă a idolilor a fost sancționată prin scandări de genul: “Jucați fotbal! Fără blaturi! Mercenarii! Rușine să vă fie!”. 

blat rapid rocar 1 1

La 18 ani după meci, Nae Stanciu vine și confirmă că fanii rapidiști din tribune au avut dreptate: meciul a fost trucat!

Manipularea lui Lucescu: a chemat fanii la ProRapid

Dar imediat după partidă, antrenorul Mircea Lucescu a încercat o diversiune, amenințând că-și dă demisia din cauza comportamentului suporterilor. El nu s-a prezentat la primul antrenament de a doua zi, însă după-amiaza a reușit să îmbuneze galeria, invitându-i pe reprezentanții fanilor la baza ProRapid.

Scrie Gazeta din 7 aprilie 2000: “Cu această ocazie, Lucescu le-a prezentat fanilor întreaga bază și investițiile care s-au făcut și care urmează să fie făcute”.

A urmat o ședință între jucători și galerie în sala de mese, iar apele s-au liniștit. Impresionat de primirea făcută de Lucescu, liderul galeriei Gigi Corsicanu l-a creditat la ieșire pe antrenor, anunțând că fanii nu au avut nimic cu Lucescu, ci cu jucătorii, dar că vor susține în continuare echipa.

lucescu

Pe teren, în partida aranjată din Giulești s-au aflat actuali antrenori cunoscuți din fotbalului românesc: Mircea Rednic, Adrian Iencsi, Marius Măldărășanu, Ovidiu Sabău, Constantin Schumacher și Dan Alexa. În tribună s-a aflat și Marius Șumudică, plecat de la Rapid la Maritimo, dar venit în România pentru un tratament medical.

Pentru Rocar a jucat Marius Mitu, mijlocașul care avea să fie ulterior trimis în judecată în Belgia și concediat de Anderlecht în urma faimosului scandal de trucare de meciuri provocat în 2005 de cetățeanul chinez Zheyun Ye. 

Interesant este și faptul că, în ciuda aranjamentului propriei echipe, finanțatorul Rocarului, Gigi Nețoiu, a acuzat în declarațiile date presei blatul din partida FC Brașov - Dinamo 4-3!

Echipele de start de la acel meci:

Rapid: Matyas - D. Chiriță, M. Rednic, Iencsi - Sabău, Măldărășanu, Mărgăritescu (Lupu '46), Schumacher (46 Nae Stanciu), Raț - N. Constantin, Sg. Radu

Rocar: Arcanu (D. Tudor '14) - C. Dobre, Niculiță, Naicu, Baldovin, Nilă (Minescu '77) - Danciu, Cez. Dinu, M. Mitu - Pitu (D. Alexa '64), Vrăjitoarea

Comentarii (31 ) Adaugă comentariu

invinctus  •  13 Octombrie 2018, 05:26

Postat de Radu Fifea pe 12 Octombrie 2018, 18:17

Mircea ***, inventatorul cooperativei, cel mai mare blatuitor de pe mapamond, ever!!!!

Ba dar tu esti prost rau dar ce pretentii sa ai la tine ca est *** ***

Cid Dany  •  12 Octombrie 2018, 23:15

După 18 ani pot să îmi dau seama de un meci suspect dinamo-rocar la pauză conducea rocarul dar cei mai buni jucători au fost schimbați Pitu și Cezar și au venit în tribună lîngă familii și au comentat: nu vor să câștigăm.Acum când am văzut numele lui Pitu și echipa au revenit amintirile.

Dragos Bargaoanu  •  12 Octombrie 2018, 18:57

Cele două meciuri în care Viitorul a bătut pe FCSB şi pe Dinamo, scăpându-se de la retrogradare, au fost "pe bune"?Întreb şi eu, nu dau cu parul!CĂ CA regele Hagi, Gigel Becali şi Giovanni Becali nu e nimeni!

Vezi toate comentariile (31)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase