FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAȚIONALA ROMÂNIEI

5 zile până la Suedia - România // Interviu special cu Mircea Lucescu » Sfaturi de aur pentru Contra înaintea duelului cu Suedia: „Mare atenție la Emil Forsberg și Sebastian Larsson!”

Articol de - Publicat luni, 18 martie 2019 09:00

Mircea Lucescu îi pune în gardă pe „tricolori” despre profilul și pericolele care vin din tabăra Suediei la debutul în preliminariile CE 2020.

  • România va debuta în preliminariile pentru Euro 2020 în Suedia sâmbătă, de la ora 19:00, meci transmis de Protv și liveTEXT pe GSP.RO.

Din postura de selecționer al României și al Turciei, Mircea Lucescu a însemnat un veritabil coșmar pentru suedezi. În campania Euro '84, i-a condus pe „tricolori” către două victorii în grupa preliminară, 2-0 la București, 1-0 la Stockholm, iar în prima ediție a Ligii Națiunilor a învins cu otomanii în deplasare, 3-2, și a pierdut acasă, 0-1. Trei victorii din patru meciuri! 

- Domnule Lucescu, România va înfrunta, în mare, o Suedie similară cu cea pe care ați învins-o în Liga Națiunilor, nu?
- Sunt convins. Suedia de azi e o echipă fără posesie, cu dublaj bun și cu doi oameni foarte importanți. Forsberg intră din lateral spre interior cu dribling în viteză, face translația între linii, responsabil cu accelerările, iar Sebastian Larsson e un excelent pasator, letal la serviciul decisiv. La partida cu Turcia, le-am și spus alor mei să nu-l lase nici măcar să ridice capul din pământ!

- Cum stau cu apărarea?
- Joacă pe două linii defensive, caută schimbul de direcție și verticalizare, cu pasă lungă. Ies din apărare în special prin Granqvist, mai puțin prin Lindelof, care nu e așa precis pe construcție. Dar dacă îl vor închide bine pe Granqvist, le creează din start probleme suedezilor. De asemenea, se dezvoltă deseori prin Forsberg, Larsson și Claesson, care atacă lateralul, dar intră apoi spre centru pentru a elibera spațiile în favoarea fundașilor de margine Augustinsson și Lustig. Sunt periculoși și la duelurile din ofensivă în sensul în care apar foarte repede din linia a doua oameni care să culeagă din spatele apărării adverse baloanele scăpate din contre. Atenție mare la siguranța din spatele propriilor noștri fundași!

„România poate învinge prin concentrare și atitudine”

- Avem atuuri pentru a scoate măcar o remiză la Stockholm?
- Sincer, chiar nu cunosc echipa de acum a României! Nu am văzut niciun meci în ultimul an, pentru că s-a suprapus aproape mereu cu partidele Turciei. Le doresc însă băieților să învingă, fiindcă au calitățile necesare unui succes. În primul rând, trebuie concentrare și atitudine!

- Contra v-a sunat să vă întrebe câte ceva despre suedezi?

- Nu și nici nu e nevoie! Fiecare tehnician vede altfel jocul, cu propriii ochi și propria abordare. Englezii spun că antrenoratul e o meserie pentru un om. Trebuie să avem încredere în Cosmin. Nu mai e ca în anii '80, când alergam să strângem informații. Azi, totul e la distanță de un click, găsești ce ai nevoie în câteva secunde. Știe ce are de făcut!

„Jucătorii vin mai cu drag acasă de la depărtare”

Lucescu senior a comentat și alegerile lui Nicolae Stanciu și Alex Mitriță, care, în pauza de iarnă, au ajuns în Arabia Saudită și SUA: „Fotbalul s-a cam uniformizat peste tot, cine ar fi crezut, de exemplu, că naționala Qatarului va lua Cupa Asiei înaintea Japoniei? Uitați-vă că și Real Madrid trece greu de echipele arabe pe la Mondialele cluburilor! Așa că n-aș avea o problemă cu prezența lui Stanciu în Arabia Saudită dacă el își va păstra tonusul și motivația. Mai degrabă ar fi un impediment distanța mare pentru Mitriță, dar și aici țineți cont că jucătorii care evoluează foarte departe de casă vin de obicei cu mare ambiție și determinare la lot, pun suflet și le este drag să fie la națională”.


Emil Forsberg și Sebastian Larsson

„Portarul Robin Olsen e foarte bun la baloanele înalte, dar fragil la firul ierbii. Așa că șuturile pe jos pot fi o armă cu care să răpui Suedia chiar la ea acasă”

„N-am discutat nimic cu Beșiktaș sau cu altă formație din Turcia. Am fost recent la Istanbul pentru că am mai avut de rezolvat chestiuni personale. Sigur, există și oferte clare în acest moment, depinde de mine dacă mai am motivație să muncesc zi de zi. Iar răspunsul e pozitiv! Oricum, n-o să mă vedeți niciodată lucrând împreună cu Răzvan”

„Măi băieți, la vârsta mea, China e prea departe pentru a mă duce să antrenez acolo. E un campionat interesant, dar nu mai e pentru mine acum”

Mircea Lucescu

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
ray51
ray51  •  18 Martie 2019, 10:32

Cu nici un atacant de valoare este greu sa dai gol Suediei. Doar printr-un marcaj sacaitor si linii avansate putem scoate un egal. Romania ca tara si principii este de departe sub nordici. Ar mai fi de luat in considerare aportul afectiv al patriotismului, dar cum pentru noi a devenit un sentiment desuet si minimalizat de globalisti, e greu sa mizam pe asta.

spanciockfcsb2018
spanciockfcsb2018  •  18 Martie 2019, 10:26

nu batem niciodata suedia cu lotul asta. trebuiau chemati cel putin 4-5 jucatori de la Steaua.

sorinvision
sorinvision  •  18 Martie 2019, 09:46

Suedia nu este Astra Giurgiu. Scapam cu un egal doar daca Suedia joaca ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează