FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONTRACT

Înțelegere ca pentru zugravi » Detalii incredibile din contractul selecționerului care ne-a calificat la Turneul de Elită pentru Euro 2023

Alexandru Pelici (48 de ani), fost la Mioveni, a fost de acord cu un astfel de angajament și a calificat naționala de juniori U19 la Turneul de Elită dinaintea Euro 2023. / FOTO: Imago
Alexandru Pelici (48 de ani), fost la Mioveni, a fost de acord cu un astfel de angajament și a calificat naționala de juniori U19 la Turneul de Elită dinaintea Euro 2023. / FOTO: Imago

Articol de , , - Publicat joi, 29 septembrie 2022 08:00 / Actualizat joi, 29 septembrie 2022 08:02

După ce a angajat preparatori fizici, secunzi și medici part-time, Federația a extins metoda, a luat și un selecționer pentru numai 10 zile. Alexandru Pelici (48 de ani), fost la Mioveni, a fost de acord cu un astfel de angajament și a calificat naționala de juniori U19 la Turneul de Elită dinaintea Euro 2023.

Gigi Becali nu mai semnează cu jucătorii angajamente mai lungi de un an, ca să-i testeze la locul de muncă, „la șaibă”, așa cum spune patronul de la FCSB. Răzvan Burleanu l-a depășit cu o idee originală, și mai surprinzătoare: el l-a angajat pe Alexandru Pelici selecționer al naționalei sub 19 ani cu un contract valabil pentru 10 zile!

Iordănescu, cel mai slab în mandatul lui Burleanu » Cifre horror pentru selecționer
ROMÂNIA
Iordănescu, cel mai slab în mandatul lui Burleanu » Cifre horror pentru selecționer

Tehnicianul care a pornit sezonul acesta pe banca Miovenilor a renunțat la postul pe care-l avea în Argeș și a preluat lotul U19 înaintea primei faze preliminare pentru Campionatul European din 2023. 

El și jucătorii săi au obținut marți calificarea la Turneul de Elită, România a învins Austria și a încheiat pe primul loc grupa din care au mai făcut parte Letonia și Lituania. "Tricolorii" remizaseră cu balticii în primele două partide.

Încă un acord scurt, pentru 8 luni

Pelici a mărturisit după succesul cu Austria: „Am avut un mandat de 10 zile. Nici nu-i cunoșteam pe jucători, îi văzusem doar în niște înregistrări. Împreună am reușit să obținem calificarea, dar nu al meu este meritul principal, ci e al staff-ului care mi-a oferit cele mai bune recomandări. Asistenții mei au făcut o mare parte din selecție. Dacă nu ne-am fi calificat, ar fi venit alt selecționer în locul meu. Obiectivul următor e să ne calificăm la turneul final". Euro 2023 va avea loc în Malta.

Contractul lui Pelici a devenit valabil până în mai, după Turul de Elită. Dacă nu va obține biletul pentru European, el va putea fi dat afară gratuit atunci, ceea ce înseamnă că antrenorul a mai obținut un mandat pentru încă 8 luni. Generația aceasta de juniori îl include pe Radaslavescu, mijlocașul pentru care Becali i-a plătit un milion de euro lui Hagi înainte de începutul campionatului. El a și marcat un gol în victoria cu Austria.

Mai sunt Musi, tot de la FCSB, Bordușanu, de la Dinamo, Borza, un fundaș lateral de la Farul pe care l-au remarcat deja specialiștii din fotbal. Ioan Becali a povestit de curând că există un interes al unor mari cluburi europene pentru achiziționarea lui Borza. 

„Poți să iei un antrenor chiar și pentru o zi”

Un jurist cu experiență în fotbal explică de ce a fost perfect legală metoda pe care a folosit-o Federația: „Cu un jucător ești obligat să semnezi un contract măcar până la sfârșitul sezonului, indiferent de momentul în care îl angajezi, în vară sau în iarnă. Pentru antrenori, regulamentul nu prevede nicio restricție, iar contractul de activitate sportivă e ca unul de prestări servicii. 

Teoretic, poți angaja un antrenor de azi până mâine, mâine poți să-l iei pe altul pentru două zile și tot așa. Un tehnician nu are voie să bifeze mai mult de două formații din prima ligă de-a lungul unui sezon. Criteriul nu funcționează reciproc, un club poate să ruleze oricât de mulți antrenori vrea". 

Experiență de 18 ani pentru un angajament pe 10 zile

Pelici a acceptat o astfel de înțelegere deși el nu e un începător în meseria de antrenor, a înregistrat deja o carieră care durează de 18 ani. A promovat cu Mioveni în prima ligă și a menținut echipa în elită sezonul trecut. Stagiunea aceasta a început rău pentru argeșeni și tehnicianul a demisionat. El le mai promovase din "B" în "A" și pe Voința Sibiu, și pe Hermannstadt. 

Pelici are 48 de ani și l-a înlocuit în postul acesta pe Adrian Văsâi. Fostul atacant de la Inter Sibiu îi calificase pe "tricolorii" sub 19 ani la un Campionat European desfășurat în iunie anul acesta. Văsâi a plecat după Euro, supărat că tactica lui fusese criticată, catalogată ca ultradefensivă, fricoasă. România a pierdut toate meciurile din grupă: 1-2 cu Italia, 1-2 cu Franța, 0-1 cu Slovacia. 

Contract bun are doar omul lui Stoichiță

Selecționerii și asistenții lor, din toate loturile naționale, au fie contracte part-time, doar pentru evenimente, adică pentru meciuri, fie full-time, dar pentru perioade determinate. Există o excepție în Federație: contract pentru o perioadă nedeterminată are Răzvan Rotaru, secundul lui Emil Săndoi la naționala sub 21 de ani. 

Pe Rotaru l-a adus în Federație Mihai Stoichiță, care-l avusese secund la Sheriff Tiraspol, la Petrolul, în Kuweit. Stoichiță l-a impus pe Rotaru, fost jurnalist, și în staff-ul lui Bratu, și în cel al lui Mutu, și în al lui Săndoi. 

VIDEO Alexandru Pelici, declarații după victoria României cu Austria: „Gândiți-vă că până acum 10 zile nu ne cunoșteam”

Citește și alte știri despre loturile naționale:

Victor Pițurcă, întrebat dacă vine să salveze echipa națională » Răspunsul fostului selecționer

Iată strategia lui Edi pentru Euro 2024! Pe ce jucători se va baza

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
VanBasten
VanBasten  •  29 Septembrie 2022, 15:32
Postat de valentindragobete pe 29 Septembrie 2022, 09:40

Vai, ce m-am râs !

*** *** *** de atat ras, nu-i asa?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Braveheart.ro
Braveheart.ro  •  29 Septembrie 2022, 12:41

Nu te mai miră nimic la „profesioniștii” lulii de la FRF.

steaua.libera
steaua.libera  •  29 Septembrie 2022, 10:30

Deci motivul pentru care becali nu e pedepsit pentru schema cu cotractele e din cauza ca si burleanu face la fel.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează