FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U17

Am ajuns să luăm lecții de la luxemburghezi! Un interviu EXCLUSIV cu un selecționer cu viziune: "Noi avem creativitate, voi ce aveți?"

Articol de - Publicat duminica, 29 octombrie 2017 08:45

După 0-0 cu România U17, antrenorul luxemburghezilor Reinhold Breu explică creşterea fotbalului din Ducat: "În 2004 am dat restart fotbalului, iar acum 6 ani am schimbat filosofia, ne-am decis să creştem jucători cu calităţi individuale deosebite".

Reinhold Breu (47 de ani) este german, dar, de câţiva ani, este director tehnic al Federaţiei de fotbal din Luxemburg. Din 2014 este şi antrenorul echipei naţionale U17, care joacă în aceste zile la Bucureşti, în calificările pentru CE 2018, din Anglia.

A acceptat un dialog de câteva minute la finalul partidei România U17-Luxemburg U17, o remiză albă în care mulţi dintre elevii săi s-au făcut remarcaţi.

- Domnule Reinhold, noi eram obişnuiţi să învingem uşor Luxemburgul, de unde acest 0-0?
- (Zâmbeşte). Da, ştiu, dar ne-am schimbat mult în ultimul timp. Nu mai suntem cei care încasau goluri şi atât.

- Cum s-a produs această schimbare?
- Totul a început în 2004, când la conducerea federaţiei a venit Paul Philipp, care este şi acum preşedinte. A fost un jucător foarte bun, a evoluat mult în Belgia, a fost şi antrenor naţional vreo 15 ani, ştie foarte mult fotbal. A început de atunci un program de reconstrucţie a fotbalului luxemburghez, împreună cu Rene Kremer, care este şeful Departamentului Juvenil din cadrul federaţiei. Iar din 2011, de când am venit şi eu, am trecut la alte schimbări.

"De 5 ani, echipa asta se antrenează împreună"
- Adică?
- Am avut o discuţie cu preşedintele. Mi-a spus: "Reinhold, gata! Nu mai vreau doar echipe care să se apere, să încerce să se blocheze, să nu ia multe goluri. Nu. Vreau să creştem jucători buni individual, de valoare, vreau să jucăm fotbal!". Şi aşa am început o nouă fază a acestul proiect, acum 6 ani. Aceşti băieţi pe care îi vedeţi la Bucureşti joacă de vreo 5 ani împreună, la Academia federaţiei.

- Cum a fost la început?
- Greu, normal, dar am avut răbdare. Din această echipă, doar vreo 3 stau şi se antrenează la cluburi, în rest stau la Academie, se pregătesc, învaţă, se educă, fac totul împreună. Suntem o familie. Doar în week-end pleacă la echipele de club, să joace în campionat.

- Chiar a dat Bayern Munchen 1,5 milioane de euro pe Ryan Johansson?
- Ryan este unul dintre cei mai buni jucători ai acestei generaţii. A crescut în şcolile noastre de fotbal. Apoi a fost un an la Metz, dar stătea mai mult la Academie să se antreneze, mergea acolo numai la jocuri. Metz e foarte aproape, la 45 de kilometri. Acum, de când s-a transferat la Bayern, stă la club. Dar nu e adevărat că s-a plătit atât pe el.

- Până la urmă, care e secretul luxemburghez?
- Ziariştii mereu întreabă asta. Nu e niciun secret, doar că am muncit din greu, zi de zi. Ştiam foarte clar ce avem de făcut, aveam un program, o logică, o filosofie. Am luat cei mai buni jucători şi am început să-i pregătim, punând baza pe antrenamentul individual, pe dezvoltarea calităţilor tehnice. Şi acum avem o generaţie de excepţie, nu doar la această echipă, dar şi la celelalte. De exemplu, la U21 am învins Bulgaria în deplasare, am pierdut greu, pe final, în Franţa, după ce am condus cu 2-0! La echipa mare, am scos recent acel 0-0 cu Franţa. Cum spuneam, nu mai suntem cei pe care îi ştia lumea cu ani în urmă.

"N-am văzut prea multă creativitate la voi!"
- Care este, până la urmă, scopul acestor programe?
- Să creştem jucători de valoare care să formeze echipe naţionale puternice. Nu mă interesează, de exemplu, acest turneu de calificare. Dar vreau ca această generaţie să dea 3-4 jucători profesionişti şi aţi 4-5 pentru echipa naţională mare. Şi eu cred că va da.

- Cum vi s-a părut România U17?
- O echipă bună, dar mi se pare prea uşor de înțeles cum jucaţi. Lucrurile sunt mereu cam la fel, bam-bam, pase, automatisme. Aveţi doi-trei jucători foarte buni individual, dar cam atât. Nu e nimic special, nu e prea multă creativitate. După meci poate pot să-mi amintesc de vreun jucător sau doi interesanţi, dar nu mai mult. Eu vreau să creez jucători despre care, la finalul unei partide, lumea să vobească admirativ. Jucători care, în duelul unu la unu, să se ducă, bam! Cu curaj! Mie aşa mi se pare, că asta vă lipseşte. Lăsaţi-i pe jucători să fie mai liberi, să fie mai creativi. Da, disciplina tactică e foarte bună, e necesară, dar detaliile pot face diferenţa. 

Decisiv cu Austria
Azi se dispută ultimele două partide din turneul de calificare la CE U 17 din 2018: România - Austria, ora 17:00 (CNF Mogoșoaia) şi Luxemburg - Lituania, ora 17:00 (CNF Buftea). Clasament: 1. Austria, 6p, 2. România, 4p, 3. Luxemburg, 1p, 4. Litiania 0p. Se califică echipele de pe primele două locuri şi cele mai bune 4 locuri 3 din cele 13 grupe de calificare.

"Bugetul federaţiei noastre este mic, cam 1,5 milioane de euro pe an pentru toate echipele de juniori de la Academie, de la U12 până la U19" Reinhold Breu, antrenor Luxemburg U17

"Această generaţie din Luxemburg este una de excepţie. Nu e imposibil să vedeţi că va lupta pentru calificarea la un turneu final continental sau mondial" Reinhold Breu, antrenor Luxemburg U17

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
haideusicfr
haideusicfr  •  29 Octombrie 2017, 12:39

Interesant. Un punct de vedere .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează