FOTBAL  »  NATIONALA  »  EURO 2020

ANALIZĂ Realitatea dureroasă: România nu avea ce căuta la EURO

Articol de - Publicat marti, 22 iunie 2021 08:02 / Actualizat marti, 22 iunie 2021 08:13

La momentul începerii Campionatului European de fotbal, lotul României avea în componență doar 2 jucători ce evoluează în Top 5 campionate din lume, toate echipele de nivel comparabil cu noi ne depășesc la acest capitol.

Majoritatea supoterilor regretă faptul că România nu s-a calificat la această ediție de Euro pe care o și găzduiește, considerând că am fi putut face față și noi la acest nivel. Cifrele seci spun însă că ar fi fost o mare surpriză ca noi să fi fost acolo

Gazeta a analizat comparativ lotul tricolorilor față de loturile celor mai slabe naționale prezente la turneul final. Iar concluzia e una tristă. România are cei mai puțini fotbaliști care sunt legitimați în acest moment la echipe care evoluează în Top 5 campionate din Europa. Mai exact doar doi, ambii în Serie A: Vlad Chiricheș la Sassuolo și Răzvan Marin la Cagliari.

Realitatea dureroasă: România nu avea ce căuta la EURO

Scoția, Macedonia și Finlanda, care se află sub România în clasamentul FIFA, stau mult mai bine din acest punct de vedere, având 10, 6, respectiv 5 jucători ce evoluează în Top 5 cele mai puternice campionate ale Europei.

Singura cu care ne putem compara din acest punct de vedere ar fi Rusia, care bifează doar 3 fotbaliști care joacă la nivel înalt, dar asta datorită faptului că majoritatea componenților din lotul lor preferă să joace în campionatul local, unul foarte puternic. 

Și oricum discrepanța este uriașă în ceea ce privește cotele de piață ale celor două loturi. Conform transfermarkt.com, suma totală la care ajunge lotul României este de 73 de milioane de euro, în timp ce echipa rușilor valorează 191 de milioane de euro, aproape de 3 ori mai mult.

România stătea mai bine înainte

Cum stăteam la acest parametru la ultimele două participări la turnee finale, EURO 2016 și EURO 2008? Doar puțin mai bine la precedentul Campionat European, când în lotul naționalei noastre existau 3 fotbaliști legitimați la echipe din primele 5 campionate: Tătărușanu la Fiorentina, Pantilimon la Watford și Chiricheș la Napoli. 

Dovadă că România s-a făcut de râs la acel turneu final, ieșind pe ultimul loc în grupă după ce a pierdut jenant chiar și în fața Albaniei, 0-1.

Mult mai bine din acest punct de vedere am stat însă la EURO 2008, atunci când nu mai puțin de 8 dintre "tricolori" jucau la formații din prima ligă engleză, italiană, spaniolă, germană sau franceză: Adrian Mutu (Fiorentina), Cristi Chivu (Inter), Cosmin Contra (Getafe), Paul Codrea (Siena), Ciprian Marica (Stuttgart) , Ștefan Radu (Lazio), Daniel Niculae (Auxerre) și Gabriel Tamaș (Auxerre). 

Și prestația noastră a fost mult mai bună atunci, echipa condusă de Pițurcă reușind două rezultate excelente într-o grupă a morții: 0-0 cu Franța și 1-1 cu Italia, pierzând ultimul meci în fața Olandei cu 2-0.

Realitatea dureroasă: România nu avea ce căuta la EURO

44 de milioane de eurovalorează lotul Finlandei, cea mai "ieftină" echipă ce participă la EURO 2020

VIDEO. Marius Niculae, mesaj tranșant despre Mirel Rădoi: „A sărit etape normale pe care trebuia să le aibă un antrenor”

Mai multe știri de la EURO 2020:

Scandal la Euro! Politicienii maghiari se revoltă: „Ce vreți să faceți?! E dăunător și periculos”
GERMANIA - UNGARIA
Scandal la Euro! Politicienii maghiari se revoltă: „Ce vreți să faceți?! E dăunător și periculos”
Anglia are de suferit după cazul de COVID-19 de la naționala Scoției » 2 jucători au intrat în autoizolare, după ce au interacționat cu Gilmour
anglia
Anglia are de suferit după cazul de COVID-19 de la naționala Scoției » 2 jucători au intrat în autoizolare, după ce au interacționat cu Gilmour

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (13)
irefutabil
irefutabil  •  22 Iunie 2021, 15:13
Postat de mendeleev pe 22 Iunie 2021, 14:02

Islanda chiar avea multi jucatori prin Belgia si Anglia in 2016.

Si totusi noi n-am reusit ce au reusit ei nici pe vremea lui Hagi, cand aveam fotbalisti cu 5 clase peste ei in 2016. Oricum e clar ca poti face treaba si cu jucatori slabi daca echipa e legata bine. Mi-am adus aminte de inca un exemplu, Coreea de sud in 2002.

mendeleev
mendeleev  •  22 Iunie 2021, 14:02
Postat de irefutabil pe 22 Iunie 2021, 13:50

Costa Rica in 2014, Islanda in 2016

Islanda chiar avea multi jucatori prin Belgia si Anglia in 2016.

irefutabil
irefutabil  •  22 Iunie 2021, 13:50
Postat de cirus11 pe 22 Iunie 2021, 12:16

Adevarat dar nici ele nu sunt calificate la turneul asta final. Asa cum ne-a batut Armenia o puteam bate si noi, doar i-am si condus. Echipe mediocre si noi si ei asa ca nu inteleg mesajul, da-ne un contraexemplu de echipa care face rezultate neavand jucatori in campionate sau la echipe puternice. Nu se poate pt ca e non-sens.

Costa Rica in 2014, Islanda in 2016

Vezi toate comentariile (13)
Comentează