FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANGLIA - ROMÂNIA

ANGLIA - ROMÂNIA: Doi „tricolori” au refuzat să îngenuncheze pentru mișcarea „Black Lives Matter” » Huiduieli pe Riverside

Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu au refuzat să îngenuncheze. FOTO: Guliver/Getty Images +11   FOTO
Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu au refuzat să îngenuncheze. FOTO: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat duminica, 06 iunie 2021 18:46 / Actualizat duminica, 06 iunie 2021 19:56

Anglia - România, amicalul de gală disputat la Middlesbrough, a debutat cu un gest devenit tradiție la meciurile din Anglia: jucătorii au îngenuncheat în semn de solidaritate cu mișcarea „Black Lives Matter” și lupta împotriva rasismului

Începând din luna iunie a anului trecut, toate meciurile din Anglia au debutat cu un astfel de moment. „Ritualul” a avut loc și astăzi, în ciuda faptului că jucătorii englezi fuseseră huiduiți de fani acum 4 zile, la precedentul meci, tocmai pentru decizia de a îngenunchea înaintea fluierului de start. 

La fel cum s-a întâmplat în amicalul Angliei cu Austria, fanii britanici prezenți în tribune i-au huiduit din nou pe jucătorii naționalei „Albionului”.

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images
Captură Pro TV
Captură Pro TV
Captură Pro TV
+7 FOTO

ANGLIA - ROMÂNIA: Nedelcearu și Stanciu au refuzat să îngenuncheze pe Riverside

Fotbaliștii lui Southgate n-au ținut cont de controversa care a ajuns până în Parlamentul britanic. Aceștia au repetat gestul de la meciul cu Austria, fiind copiați și de nouă dintre cei 11 jucători ai „tricolorilor”. Din tabăra lui Rădoi, Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu au refuzat să îngenuncheze. 

Nicolae Stanciu  a mai trecut printr-un asemenea episod, când el și colegii de la Slavia nu au îngenuncheat la meciul cu Arsenal din această primăvară, refuzul lor fiind la acea vreme criticat de englezi.

ANGLIA - ROMÂNIA: Doi „tricolori” au refuzat să îngenuncheze pentru mișcarea „Black Lives Matter” » Huiduieli pe Riverside
ANGLIA - ROMÂNIA: Doi „tricolori” au refuzat să îngenuncheze pentru mișcarea „Black Lives Matter”

Naționala Angliei, în jurul unei controverse. Poziția lui Gareth Southgate

Pe 2 iunie, înainte de meciul cu Austria, primul cu spectatori pentru Anglia după pandemie, jucătorii au fost huiduiți pentru că au îngenuncheat. A intervenit și Federația, care a făcut apel ca huiduielile să nu se mai repete și la meciul cu România.  

Un moment tensionat al conferinței lui Southgate l-a reprezentat discuția despre acest gest considerat contra rasismului. 

Southgate confirmă că naționala sa va continua să se exprime astfel înaintea tuturor partidelor de la Euro 2020, în ciuda protestelor venite dinspre fanii britanici în cadrul amicalului cu Austria (1-0). Au existat huiduieli inclusiv la finala Cupei Angliei și chiar la ultimul act din Liga Campionilor.

„Jucătorii noștri trebuie să știe că suntem uniți în acest demers, suntem total dedicați. Suntem hotărâți să îngenunchem la Euro! Ignorăm orice reacție adversă”, a declarat Southgate.

Anglia - România 1-0 » Nu ne-am făcut de râs! „Naționala” lui Rădoi, prestație onorabilă la 4 zile de la rușinea cu Georgia
ANGLIA - ROMÂNIA
Anglia - România 1-0 » Nu ne-am făcut de râs! „Naționala” lui Rădoi, prestație onorabilă la 4 zile de la rușinea cu Georgia

De unde a pornit gestul de a îngenunchea

Prima persoană care a îngenuncheat la un eveniment sportiv în semn de protest a fost fundașul de fotbal american Colin Kaepernick, în 2016. 

Nu a vrut să stea în picioare în timpul intonării imnului național al SUA înainte de meciuri, motivând că „nu mă voi arăta mândru de un steag al unei țări oprimă negrii și oamenii de culoare”. Kaepernick a vorbit cu veteranul de război și fostul jucător al NFL, Nate Boyer, și a decis să îngenuncheze în timpul imnului național, pentru că a considerat că este mai respectuos decât să stea jos, scrie BBC

După moartea lui George Floyd, în 2020, îngenuncherea a devenit o imagine frecventă la demonstrațiile pentru egalitatea rasială din întreaga lume. Mesajul a fost politizat de mișcarea Black Lives Matter, cea care susține că reprezintă cetățenii de culoare de peste Ocean îngrijorați de „rasismul sistemic din societatea americană”. 

VIDEO Marius Niculae, mesaj tranșant despre Mirel Rădoi: „A sărit etape normale pe care trebuia să le aibă un antrenor”

Citește și alte știri despre meciul Anglia - România:

Vocile Gazetei » Anglia - România, comentat live de Alin Buzărin, Marius Mărgărit și Aurelian Botezatu

Anglia - România » Meci de gală pentru „tricolori”: echipele de start

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (114)
barkley
barkley  •  07 Iunie 2021, 14:43

Respect pt cei doi! Ceilalti noua au uitat de umilirea lui Coltescu.

tatageminy
tatageminy  •  07 Iunie 2021, 12:52

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fibra
fibra  •  07 Iunie 2021, 09:05

Asa sa termine Europeanul,in genunchi.Chiar daca nu mai uit la fotbal decat foarte selectiv,doresc succes adversarelor ingenunchiatilor.

Vezi toate comentariile (114)
Comentează