FOTBAL  »  NATIONALA  »  REMEMBER

FOTO România - Bosnia, atunci și acum » Imagini memorabile din Bănie, de la duelul din 2003: „Mutu a «divorțat» de ghinion”

Imagine de arhivă din confruntarea România - Bosnia 2-0 din 2003 / Sursă foto: GSP +49   FOTO
Imagine de arhivă din confruntarea România - Bosnia 2-0 din 2003 / Sursă foto: GSP

Articol de - Publicat luni, 26 septembrie 2022 19:22 / Actualizat luni, 26 septembrie 2022 20:04

Pentru a treia oară în ultimele două decenii, România primește vizita Bosniei într-un meci internațional. Prima întâlnire cu bosniacii, petrecută în 2003, pare desprinsă din alte timpuri, în timp ce ultimul meci direct a avut loc tot în Giulești, în 2011, aceeași locație ca-n această seară. 

  • România înfruntă azi Bosnia, de la 21:45, în ultima rundă din Liga Națiunilor (Divizia B, Grupa a 3-a, etapa #6). Partida e liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PrimaTV.

Pe 7 iunie 2003, un alt Iordănescu conducea prima reprezentativă într-un meci contra Bosniei. Anghel Iordănescu se afla la cârma „tricolorilor” în campania pentru EURO 2004, iar naționala avea nevoie ca de aer de un succes în fața ex-iugoslavilor pentru a mai păstra șanse de calificare la turneul final din Portugalia. 

Într-un peisaj old-school, cu un „Ion Oblemenco” arhiplin și nume cu greutate în primul„ 11”, naționala lui Tata Puiu se impunea fără emoții, 2-0, după reușitele semnate de Mutu și Ionel Ganea.

Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
+45 FOTO

România vs. Bosnia, 2003: Lobonț - Contra, Iencsi, Chivu, Raț - Rădoi, Codrea - Pancu, I. Ganea, Mutu - A. Ilie
Rezerve: Stelea, Zeno Bundea, Șoavă Aliuță, Bratu, Cl. Răducanu, Miu
Selecționer: Anghel Iordănescu

„Mutu a «divorțat» de ghinion”

Era perioada în care meciurile naționalei încă generau un entuziasm major în rândul suporterilor. Veche arenă din Bănie a fremătat pentru „tricolori”, imaginile de pe străzi, surprinse la finalul meciului de fotoreporterii GSP, fiind și ele sugestive: sute de fani sărbătoreau victoria în stradă, cu hore ale bucuriei și steaguri fluturate pe geamurie mașinilor.

Mutu a «divorțat» de ghinion”, titra Gazeta Sporturilor în ediția de după meci, trimitere la despărțirea „Briliantului” de Alexandra Dinu, survenită în acea perioadă. 

Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
Sursă foto: Arhivă GSP
+45 FOTO

Niciodată nu ne-am calificat

Opt ani mai târziu, tot într-o zi de iunie, în 2011, naționala lui Răzvan Lucescu învingea Bosnia în Giulești, scor 3-0, după o prestație de excepție a cuplului Mutu - Marica. Ultimul a reușit o dublă, primind nota 10 în Gazeta Sporturilor de a doua zi.

Prezent atunci la stadion, reporterul GSP Marius Mărgărit relata cum suporterii Rapidului au înjurat copios rivala Steaua înainte de startul partdei, Ciprian Tătătușanu numărându-se printre cei luați în colimator de suporterii giuleșteni.

Tot atunci, la meci a fost prezent şi un grup de suporteri din Serbia, veniţi de la Banja Luka. „Nu ţinem neapărat cu România, dar am venit lângă voi pentru că suntem împotriva Bosniei”, explicau ei.

România vs. Bosnia, 2011: Tătăruşanu - Săpunaru, Papp, Tamaş, Raţ - G. Mureşan, Bourceanu - Torje, Mutu (c), Sînmărtean - Marica
Rezerve: Pantilimon, Gardoş, Latovlevici, G. Giurgiu, Alexe, Surdu, Tănase
Selecționer: Răzvan Lucescu

România - Bosnia, atunci și acum » Imagini memorabile din Bănie, de la duelul din 2003: „Mutu a «divorțat» de ghinion”

Două asemănări între partidele menționate: Adi Mutu a marcat de fiecare dată împotriva Bosniei, la fel cum ambele campanii s-au soldat cu ratarea calificărilor la turneele finale din 2004, respectiv 2012.

VIDEO Imagini surprinse de GSP la ultimul antrenament al „tricolorilor” înaintea duelului cu Bosnia-Herțegovina

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV „De ce-i găsim vină doar selecționerului?” » Discursul unui fost mare atacant al României: „Pe vremuri, lipseau Hagi sau Dobrin, acum lipsește Chiricheș”

Urnele pentru EURO 2024, aproape de a fi definitivate » România poate pica într-o grupă horror cu Spania și Franța

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
superdaniel72
superdaniel72  •  26 Septembrie 2022, 20:38
Postat de superdaniel72 pe 26 Septembrie 2022, 20:10

poate la oficiala...

nu inteleg acest mesaj, nu e trimis de mine. raspunsul meu ar fi oricum - esti un pro..., mutule! nu meriti nimic! Doar, sa i respecti pe parintii tai... Tu, in schimb, esti un zero! Ca si om!

tipsy
tipsy  •  26 Septembrie 2022, 20:36

Efectiv ma uit si ma minunez cum de zeci de ani cantati aceeasi placa cu antrenorul, parca v-a luat cineva mintile, este grozav de comic privind din exterior. Si daca la majoritatea celor din gsp nu ma surprinde, dl Craciun este totusi un tip inteligent. Ok, cu siguranta e slab si antrenorul, dar nici daca ar veni unul bun, tot nu ar avea cum sa faca ceva. Poate, eu stiu, un Dan Petrescu, cu multa organizare si mult noroc ar putea sa "fure" o calificare pe la vreun european si acolo sa reusim sa facem vreun 0-0, dar pana si asta e improbabil si oricum, la ce ar folosi? Acceptati naibii ca nu mai este valoare, hai sa facem un plan si sa ne revenim in 15-20 de ani, fara sa mai visam calificari si rezultate intre timp. Sau, desigur, putem aduce un alt antrenor, apoi altul si altul si o sa mai pierdem doua-trei decenii pana cand ne vom apuca in sfarsit de reforma. Dar macar vom avea subiecte de circ prin ziar.

dobrin
dobrin  •  26 Septembrie 2022, 20:31
Postat de Florin9 pe 26 Septembrie 2022, 19:49

Dar la Craiova când se mai joacă, ar fi putut acest meci cu Bosnia să se joace, ultimul meci a fost acel amical cu Suedia unde un bilet a costat 90 de lei

Da, ar trebui sa se mai joace si la Craiova, de ce nu?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează