FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Bogdan Stelea a pus tunurile pe Mirel Rădoi: „Numirea lui a fost o greșeală. Doar dacă era vreun geniu reușea! FRF să și-l asume”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 iulie 2021 21:30 / Actualizat miercuri, 21 iulie 2021 22:18

Bogdan Stelea, unul dintre cei mai importanți portari din fotbalul românesc, a fost invitatul „Prietenii lui Ovidiu”. Cu trei prezențe la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990, 1994 și 1998, cel poreclit „Arnold” explică dezastrul de la echipa națională. El crede că Dan Petrescu era cel mai potrivit să conducă prima reprezentativă a României.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Ai fost coleg cu Rădoi la națională. Cum ai văzut numirea lui?

- Este o greșeală numirea lui! Eu am văzut cât de greu este să fii antrenor principal. Doar dacă era vreun geniu reușea să facă rezultate foarte bune! Când ești tânăr și ajungi să fii selecționer faci greșeli. Ca să faci cât mai puține greșeli trebuie să ai foarte mare experiență.

- Spune-mi...

- Nea Ovidiu, eu am avut norocul sau ghinionul, dar mai mult noroc, să încep ca antrenor la echipa națională. Am fost secund la echipa mare, apoi "principal" la tineret. Și am văzut ce înseamnă să fii selecționer.

- Ne poţi explica?

- În momentul în care eram secund stăteam și mă gândeam că habar n-aveam ce înseamnă fotbalul. Mi s-a schimbat perspectiva total, vedeam lucrurile cu totul altfel. Și chiar și aşa îmi dădeam seama că nu știu prea multe și am multe de învățat. Și realizam că și știind multe poți să faci greșeli. Sunt multe lucruri care te condiționează.

- N-ai prea crezut că Rădoi poate face lucruri bune?

- Era clar că o să facă greșeli. Iar dacă l-au numit trebuie să și-l asume așa cum e și cu greșelile respective. Să-și asume că nu ne-am calificat cu Islanda, că era greu să-i batem, după au fost probleme și în continuare sunt probleme. E un lucru pe care Federația trebuie să și-l asume și să răspundă.

- Crezi că era mai potrivit un străin?

- N-am niciun fel de problemă. Poate să fie un antrenor care se adaptează foarte repede. Au mai fost antrenori care au făcut rezultate și s-au adaptat destul de bine în fotbalul românesc. Problema e câtă experiență ai ca selecționer. Și cât de mult te adaptezi ca selecționer. Aici e marea problemă.

- Rădoi a schimbat filosofia, a încercat...

- E clar că la echipa națională, indiferent de ce vrei tu să faci, singurele care te pot ține sunt rezultatele. E greu să rămâi și să ai continuitate. Iar pentru a avea rezultate trebuie să te adaptezi la ce jucători ai și la ce poți face într-un anume moment. Noi am pierdut patru meciuri la rând, e clar că undeva e o problemă. La echipa națională nu poți să pierzi patru meciuri unul după altul, chiar dacă sunt și amicale.

- Ce a făcut greșit Rădoi?

- Nu vreau să intru în detalii și să vorbesc despre ce am văzut și ce cred, că nu vreau lucrul ăsta. E un fost coleg al meu, e antrenor, îl respect, dar am opiniile mele despre ce greșeli a făcut. Dar nu o să încep să vorbesc despre ele în momentul ăsta.

- Ai dreptul la o opinie.

- E clar că lucrurile nu pot continua așa și nu poți pierde meciuri de maniera în care le pierzi. Nici nu ne dăm seama ce se vrea. Vrei rezultate și să ne calificăm sau vrei să construiești ceva? Sau construiești pentru ce?

- Păi, și ce vrem?

- Noi trebuie să câștigăm meciuri și să ajungem la turnee finale. Au fost jucătorii de la tineret cu o campanie foarte bună în Italia, dar mulți dintre ei au dispărut. Toată lumea se gândea că trebuie să li se dea credit, că trebuie să înceapă să joace la echipa națională.

- S-a cerut o promovare masivă a lor...

- Unii joacă, dar nu cât s-ar fi așteptat și cum s-ar fi așteptat. Poți să faci un turneu final foarte bun, dar să dispari de la echipa de club și să n-ai continuitate. E foarte greu să faci pasul de la tineret la echipa mare. Și nu avem capacitatea să creștem generații, nu sunt atât de numeroși jucătorii. Nu putem să-i ducem și să avem o generație de opt ani. Ne-ar trebui cam 20 de nivel și noi nu avem așa ceva.

- Atunci?

- Să ne gândim că trebuie să facem rezultate indiferent cu cine, cu cel mai în formă și cu cel care poate da cel mai mult la momentul respectiv. Noi nu putem crea o generație și nici nu facem rezultate. Nu există o strategie!

- Bogdan Stelea poate alege acum noul selecționer.

- Ținând cont de ce se întâmplă și de ce e la echipa națională, chiar dacă multora nu le convine și nu o să le placă... Noi de puține ori am reușit să satisfacem oamenii și ca nivel de joc, dar făceam rezultate. În multe momente nu jucam într-o anumită manieră, cum și-ar fi dorit lumea, dar astea au fost caracteristicile noastre. Ne-am apărat cu echipele mari, jucam pe contraatac și făceam rezultate. Eu mă gândesc la Dan Petrescu! E fără contract, iar eu l-aș fi pus inclusiv la meciul cu Islanda. Chiar dacă era antrenor la CFR!

URMĂREȘTE AICI TOATĂ EMISIUNEA CU BOGDAN STELEA

CITEȘTE ȘI

Mutare MAJORĂ pe piața de media: Orange a cumpărat canalele TelekomSport!

FRF a publicat topul academiilor de juniori din România » Apariție surpriză pe locul 3 + CSA Steaua depășește cluburi de Liga 1

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (28)
165962031120810
Liviu Iuliu Petrila  •  22 Iulie 2021, 13:02

Degradant, cum poate un român să critice antrenorul naționalei? Rușine. Atât știe să critice.

dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  22 Iulie 2021, 12:40

Stoichita reprezinta fotbalul romanesc in berna restul papusi de paie !

remarque
remarque  •  22 Iulie 2021, 09:18
Postat de melcul_furios pe 21 Iulie 2021, 23:55

Eu cred ca nu citesti corect, Stelea a spus lucrurilor pe nume. Radoi nu are experienta, cine l-a pus selectioner trebuie sa isi asume numirea si sa raspunda pentru asta. In acelasi timp are dreptate cu Petrescu, noi suntem o echipa misca si tot ce putem face e sa ne aparam, nu mai suntem in postura sa atacam ca in 94. Restul sportului s-a dezvoltat, tarile au cluburi puternice, jucatori extrem de bine pregatiti si noi nu ne putem compara cu ei, nu putem ataca o echipa serioasa, avem o sansa daca ne aparam insa, gen Islanda. Si apropos de atac, Italia care e campioana europeana are aparare de fier cu Donaruma, Chielini si Bonucci, mijloc foarte bun si atac bun spre deosebire de Franta de exemplu care ii are pe Benzema si Mbappe, un cuplu net superior italienilor si probabil cel mai bun atac de la CE.

In mare masura de acord cu opinia dvs. Ataci cand ai cu cine si in functie de jocul adversarului. Observatia mea e legata de echipa din 94. Care juca cel mai frumos contraatac. Nu era nici aceea o echipa de atac. Selectioner mai potrivit decat Radoi? Multi, dar cred ca Dan Petrescu ar fi cel mai in masura sa repare ceva. Si probabil cel mai putin contestat.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează