FOTBAL  »  NATIONALA  »  CAZUL „UNGARIA MARE”

Cornel Dinu, discurs acid în cazul „Ungaria Mare”: „Ei sunt un popor migrator şi, ca orice popor migrator, care nu are nicio treabă cu pământul, are tupeul să vrea să rămână acolo”

Cornel Dinu
Cornel Dinu

Articol de - Publicat vineri, 24 martie 2023 08:06 / Actualizat vineri, 24 martie 2023 09:20

Cornel Dinu (74 de ani), fost mare internațional, a intervenit în polemica care a lovit lumea fotbalului marți, când Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că UEFA și-a dat acordul pentru ca steagul Ungariei Mari să fie prezent pe stadioane la meciurile echipei naționale. Ulterior, forul de la Nyon a precizat în exclusivitate pentru GSP că nu a aprobat în niciun moment folosirea acestui tip de drapel.

  • „Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei;
  • Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia;
  • Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.
  • „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a precizat MAE atunci.

„Procurorul” a sugerat că maghiarii încă au mentalitatea „unui popor migrator” și că, din punct de vedere istoric, teritoriile de pe acel steag nu îi aparțin. 

Veste mare pentru FCSB! Revine după o lună și va juca împotriva CFR-ului
FCSB
Veste mare pentru FCSB! Revine după o lună și va juca împotriva CFR-ului

Cornel Dinu intervine în scandalul „Ungaria Mare”: „Demnitatea poporului maghiar şi a conducătorilor lor e una nostalgică”

„Trebuie sa ne gândim, în primul rând, nu vreau să discut istoric, că nu au dreptate, că ungurii au făcut parte din Imperiul Austriac şi au fost la un moment dat «cooptaţi». Istoric, nu au dreptate. 

Demnitatea poporului maghiar şi a conducătorilor lor e una nostalgică, că au facut parte dintr-un imperiu. Încăpăţânarea pe care o au ungurii... ei au venit în secolul trei-patru pe aici. 

Ei sunt un popor migrator şi, ca orice popor migrator, care nu are nicio treabă cu pământul, are tupeul să vrea să rămână acolo.

Au un naţionalism puternic. Aşa, Italia ar trebui să domine toată Europa, pentru că aproape o cucerise”, a declarat Cornel Dinu, conform Orange Sport. 

Maghiarii au afișat steagul Ungariei Mari la amicalul cu Estonia 

Joi seară, Gazeta Sporturilor a fost prezentă la Budapesta, pe „Ferenc Puskas Arena”, unde s-a disputat amicalul dintre Ungaria și Estonia. 

Steagul Ungariei Mari a fost prezent într-o singură parte a arenei: în galerie, unde a fost afișat de facțiunea dură a fanilor maghiari. Lumea de rând n-a avut treabă cu însemnele, ci doar ultrașii „vizați de mesajul federației”. 

FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
+21 FOTO

Citește și: 

Anglia și-a luat revanșa în fața Italiei, în derby-ul zilei din preliminariile EURO » Toate rezultatele

Preliminariile EURO 2024 » 8 partide sunt programate azi: duelul-vedetă e Franța - Țările de Jos

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
phonix
phonix  •  02 Aprilie 2023, 22:43

Margarine is just butter with an inferiority complex

valentindragobete
valentindragobete  •  29 Martie 2023, 21:58
Postat de rajner pe 24 Martie 2023, 11:42

Mult zgomot pentru nimic, tertipurile astea de doi lei nu merg la meciurile oficiale. Impuscatul folosea acelasi truc, de fiecare data cand populatia murmura nemultumita de conditiile de trai, scotea din joben problema interetnica din zonele cu preponderenta maghiara. Orban este un mic Putin, sper sa sfarseasca asa cum merita. Ne supunem acelorasi reguli dure ale Uniunii Europene, nu se pune problema unui nou razboi romano-maghiar ca in 1919, desi mi-ar placea sa batem pas de defilare in opinci, in centrul Budapestei.

Au mai bătut de vreo 2 ori pas de defilare și ...

parpalache
parpalache  •  24 Martie 2023, 12:22

Or fi bre nea Cornele!Dar uite ca in State au vreo 6 congresmani de origine iudeo magyara,odata au avut și un primar al New York,niște guvernatori de state americane,regizori,trusturi de presa-intr-un cuvânt...influența!Pâna și in Franța au avut un președinte(Sarkozi),de origine ...Pe când valahii din State-pe lânga faptul ca au ajuns...tot la mâna celor de care fugisera(adica ungurii care erau solid instalați acolo),mai se și„mâncau”intre ei!Conform obiceiului!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close