FOTBAL  »  NATIONALA  »  CONVOCĂRI

Edi Iordănescu, tranșant în cazul neconvocării lui Ianis Hagi: „Mă simt nevoit să intervin”

Edi Iordănescu, selecționer România
Edi Iordănescu, selecționer România

Articol de - Publicat duminica, 19 martie 2023 10:42 / Actualizat duminica, 19 martie 2023 11:15

Edi Iordănescu (44 de ani), selecționerul echipei naționale a României, a explicat de ce nu l-a selecționat nici măcar pe lotul preliminar al stranierilor pe Ianis Hagi, decizie care i-a fost reproșată de tatăl mijlocașului de la Rangers, Gică Hagi.

Edi Iordănescu a decis să nu-l convoace pe Ianis Hagi pentru meciurile naționalei din martie, cu Andorra (25 martie), respectiv Belarus (28 martie). Mijlocașul lui Rangers nu a apărut nici măcar pe lista preliminară a stranierilor convocați, ceea ce a atras nemulțumirea tatălui său, Gică Hagi.

Dacă Ianis era important pentru selecționer, ar fi fost pe lista stranierilor!”, a tunat Hagi în direct la TV în urmă cu câteva zile.

Acum că subiectul a căpătat amploare, Edi Iordănescu a intervenit și a explicat cum a luat decizia de a-l sări pe Ianis la această acțiune.

Helmut Duckadam intervine în „cazul Ianis Hagi”: „Gică a greșit impardonabil aici”
CONVOCĂRI
Helmut Duckadam intervine în „cazul Ianis Hagi”: „Gică a greșit impardonabil aici”

Edi Iordănescu: „În ziua în care am anunțat lotul lărgit l-am sunat pe Ianis Hagi”

„Pentru mine, acesta nu este un subiect. Nu cred că este un început bun de campanie nouă. Echipa națională vine după o secetă de performanță și avem nevoie de liniște, atât cât se poate.

Mă simt nevoit să comentez doar pentru că s-a amplificat atât de tare subiectul. E nevoie să am o anumită poziție, să clarific lucrurile, cu mențiunea că după acest moment, pentru mine nu va mai exista acest subiect.

O iau cronologic: în momentul în care am anunțat oficial lotul lărgit, Ianis avea 64 de minute jucate în toate competițiile după 13 luni de pauză. Primul lucru pe care l-am făcut, primul jucător cu care am comunicat după ce am anunțat lotul lărgit, chiar în aceeași zi, a fost Ianis Hagi”, a precizat selecționerul într-un interviu FRF TV.

Edi Iordănescu: „Ianis Hagi nu este la capacitate maximă. Are nevoie de timp”

„În toată această perioadă am ținut legătura constant cu el, așa cum am făcut cu toți jucătorii care au traversat perioade mai dificile. I-am transmis că din punctul nostru de vedere încă nu este la capacitate maximă, în toată puterea pentru a veni să ajute echipa națională.

I-am văzut toate minutele jucate de la revenire și considerăm că încă are nevoie de timp, de sprijin. Suntem alături de el total, așteptăm revenirea lui cu nerăbdare, dar are nevoie să se consolideze măcar la nivel de club, să aibă continuitate, pentru a exista zero riscuri când îl vom aduce.

Noi avem un staff medical deosebit de competitiv, dar este foarte greu ca în 4 zile să diminueze riscurile. O formă mai mare de respect și de susținere pentru un jucător decât să te sune selecționerul și să-ți ofere aceste explicații nu știu dacă poate exista.

Ianis este un jucător cu potențial deosebit, dar considerăm că mai are nevoie de timp.

Ar fi fost foarte ușor pentru noi să-l punem pe lotul lărgit, dar i-am explicat că nu am face decât să răscolim lucrurile, să aprindem spiritele, să dezvoltăm eventuale comentarii de genul de ce l-am pus pe lotul lărgit, dar nu convocat ulterior. Așa că am considerat că cel mai înțelept ar fi să-l lăsăm să-și continue recuperarea la echipa de club.

Am avut o discuție clarificatoare cu el, nu cred că puteam face mai mult de atât. Responsabilitatea este total a mea, deciziile îmi aparțin și mi le-am asumat.

Îl așteptăm înapoi cu putere, voi fi cel mai fericit atunci când el va fi bine și se va întoarce la echipa națională. Din punctul meu de vedere, relația cu Ianis va fi total neschimbată. Acest subiect nu mai există pentru mine”, a adăugat Iordănescu.

Viorel Moldovan și Gică Popescu au comentat „cazul Ianis” și atacul lui Gică Hagi: „Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar e ridicol!”
EURO 2024
Viorel Moldovan și Gică Popescu au comentat „cazul Ianis” și atacul lui Gică Hagi: „Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar e ridicol!”

Edi Iordănescu: „Cu Florinel Coman a fost cu totul altceva”

Selecționerul a explicat și de ce a procedat diferit decât a făcut-o în cazul lui Florinel Coman, pe care l-a convocat la acțiunea din septembrie 2022, deși jucătorul de la FCSB nu trecea printr-o perioadă foarte bună. „Este o mână întinsă pentru Florinel Coman. Iar așteptarea mea este foarte mare de la el”, justifica atunci Iordănescu.

„Consider că nu suportă comparație cele două situații. Florinel Coman venea după o accidentare total diferită, perioada lui de recuperare a fost mult mai scurtă. Florinel era în putere maximă, juca meci de meci. Nu vorbim despre 13 luni de pauză.

Vorbim de o perioadă în care echipa națională era angrenată în Liga Națiunilor, cu obiective și jocuri importante, dar singura perioadă în care eu aș fi putut gândi cu inima și pe termen lung, adică să încerc să salvez un jucător, să-i dau o șansă.

Acum vorbim despre preliminariile EURO, de a fi sau a nu fi acolo. Acum, punctul pierdut nu-l mai întoarce nimeni. Atunci era singura perioadă în care puteam ajuta un jucător sau altul.

Mi-a fost mult mai ușor să-l aduc pe Florinel Coman de la București la București, să încerc să-l integrez, să am o discuție complexă cu el, decât să-l port pe Ianis prin 4 avioane, să pierd timp extrem de important pentru el, pe care ar putea să-l folosească în recuperarea și reintregrarea lui”, a declarat Iordănescu.

Am încredere în valoarea, potențialul și caracterul jucătorilor, dar ne lipsesc anumiți fotbaliști. Mă gândesc în mod special la cei cu probleme medicale: Chiri, Ianis, Mihăilă, Nicu Bancu, dar și la cei care traversează anumite probleme la nivel de cluburi.

Să dăm și un exemplu, Drăguș, pe care îl consideram un jucător câștigat pentru echipa națională după evoluțiile sale din Belgia și de la echipa națională.

Sunt jucători care ne lipesc, dar această campanie trebuie să fie una de calificare, nu una de scuze. Am încredere în acest grup, sunt sigur că vom avea și alte probleme pe parcursul campaniei. Trebuie să trecem peste ele. 

- Edi Iordănescu, selecționer România

Mai multe știri despre echipa națională: 

Deian Sorescu, înainte de meciurile cu Andorra și Belarus: „Se poate întâmpla orice”

Gică Popescu critică selecția lui Edi Iordănescu: „Nu poți să lași acasă un jucător ca el”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (27)
valentindragobete
valentindragobete  •  19 Martie 2023, 19:06
Postat de lulu pe 19 Martie 2023, 13:59

Băiețaș de buna credință (ortodoxa,neo sau de care-i fi),dacă o suta de oameni îți spun că ești beat( in cazul tau ,ca să folosesc "sintagma "ce-ti place,prost)du-te la culcare și taci.

Mergi și cantă la alta masă, ai clocit din frustrarea prostiei un răspuns fără sens, reacție la decizia cerberului GSP care ți-a "înstelat" elucubrația prostiei, vezi-ți de drum și fă pași!

dobrin
dobrin  •  19 Martie 2023, 15:22

Cam mult tam-tam pentru o rezerva nefolosita.

lulu
lulu  •  19 Martie 2023, 13:59
Postat de valentindragobete pe 19 Martie 2023, 13:47

Pe tine te mână doar ura față de tot ce ține de Hagi! Suntem incompatibili și ca să încheie pentru că n-are rost să incerc sa te lămuresc, de Hagi junior pregătit, sănătos și în formă, naționala are nevoie fiind de la distanță, pentru cei de bună credință, unul din jucătorii buni ai României pe criza asta de penurie de valori ( să nu sară proștii cu sintagma folosită, fiind intenționată)

Băiețaș de buna credință (ortodoxa,neo sau de care-i fi),dacă o suta de oameni îți spun că ești beat( in cazul tau ,ca să folosesc "sintagma "ce-ti place,prost)du-te la culcare și taci.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează
Close