FOTBAL  »  NATIONALA  »  SELECȚIONER

EXCLUSIV După 8 luni ca selecționer, Edi Iordănescu a venit la raport în fața federalilor: „Asta e situația”

Edi Iordănescu
Edi Iordănescu

Articol de , - Publicat marti, 04 octombrie 2022 07:59 / Actualizat marti, 04 octombrie 2022 09:15

Selecționerul Edi Iordănescu (44 de ani) a avut nevoie de opt luni ca să ajungă la concluzia că „nu mai avem fotbaliști foarte buni”, pe care a prezentat-o într-o ședință de Comitet Executiv în care a fost confirmat în post până la sfârșitul anului următor.

Naționala României a încheiat pe ultimul loc în grupa ei din Liga Națiunilor și a retrogradat în Divizia C a fotbalului european, un rezultat cu care Edi Iordănescu a obținut confirmarea în funcția de selecționer și a dobândit o idee evidentă pentru toată lumea încă dinainte ca el să fie angajat: nu mai există fotbaliști români foarte buni în ligile de top din Europa.

A venit sentința în dosarul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf! Ce a hotărât Judecătoria Buftea
SENTINȚĂ
A venit sentința în dosarul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf! Ce a hotărât Judecătoria Buftea

După 8 luni, Edi Iordănescu a concluzionat că „nu mai avem fotbaliști foarte buni”

Aceasta este concluzia cu care s-a prezentat Edward în ședința de ieri a Comitetului Executiv. Ședință în care respectivul departament, care se vrea un fel de guvern al fotbalului, a aprobat o decizie pe care Burleanu și Stoichiță o luaseră deja, păstrarea lui Iordănescu la conducerea echipei naționale.

Selecționerul le-a spus membrilor Comitetului că „nu mai sunt fotbaliști români care să evolueze în campionatele cele mai bune din Europa și nici nu mai avem jucători care să participe des în cupele europene cu formațiile lor”. Situația era aceeași în ianuarie, atunci când Edi a acceptat postul. 

Singurii români prezenți într-un campionat din TOP 5 sunt „italienii” Chiricheș, Ionuț Radu și Răzvan Marin. În Serie A se mai află Tătărușanu și Ștefan Radu, însă ei doi au anunțat deja că nu vor mai participa la acțiunile naționalei.

FRF n-a avut o altă idee

În ianuarie, atunci când a fost angajat, Iordănescu acceptase un obiectiv intermediar în contractul lui cu Federația: trebuia să termine pe unul dintre primele două locuri în Liga Națiunilor ca să-și păstreze postul și pentru preliminariile clasice. 

Dacă ar fi încheiat pe a treia poziție ar fi fost la dispoziția FRF, adică Burleanu l-ar fi păstrat dacă ar fi dorit sau l-ar fi putut demite fără achitarea unor despăgubiri. De pe locul al patrulea, Edi ar fi urmat să plece.

Și el, și președintele Federației s-au răzgândit însă între timp. Iordănescu n-a vrut să plece acum și să rămână cu o pată mare în CV, retrogradarea României în Divizia C, sperând că-și va spăla rușinea în preliminariile Euro 2024

Iar Burleanu l-a păstrat pentru că nu avea nicio soluție la îndemână. Emilian Hulubei, unul dintre membrii Comitetului Executiv, a explicat la DigiSport: „Am fost pentru continuitate ca să nu revenim în situația de dinainte să fie angajat Edi, ca patru sau cinci selecționeri să refuze ofertele”.

Meciurile din preliminariile Euro 2024 vor avea loc între martie și noiembrie 2023. România se va afla în urna a treia la tragerea la sorți de duminică și ar trebui să prindă unul dintre primele două locuri ca să fie la turneul final.

Edi Iordănescu trebuie să continue la cârma echipei naționale. Am văzut lucruri bune în luna septembrie, de la ele trebuie continuat. A fost dezamăgitor că am încheiat grupa pe locul 4, dar trebuie să privim în detaliu. 

Cu un singur punct în plus am fi fost pe locul 2. Per total, individual, am fost peste Finlanda și Bosnia și Herțegovina la dueluri directe.

- Mihai Stoichiță, director tehnic FRF

Am identificat cinci probleme pe care le avem și sper să le remediem sau să le diminuăm efectele. Nu sunt cazuri izolate, e vorba de situația în care ne aflăm, un exemplu ar fi lipsa meciurilor internaționale ale jucătorilor români la echipele de club. Cred că am reușit să punem fundația la procesul de reconstrucție, cu jucători tineri, mulți proveniți de la Under 21.

- Edward Iordănescu, selecționer România

VIDEO » Răzvan Raț nu îl consideră pe Iordănescu principalul vinovat pentru situația de la națională

Mai multe știri din fotbalul românesc: 

Faza etapei » Neagoe i-a oferit arbitrului de rezervă ochelarii lui. Ce a urmat

Mutu „a pus tunurile” pe „centralul” Rusandu: „Nu-mi explic! Nu știu dacă are ceva cu Rapidul sau asta e valoarea lui!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
dobrin
dobrin  •  04 Octombrie 2022, 17:06

Adevarata problema nu e ca n-avem jucatori. Adevarata problema e ca incompetenta este promovata si rasplatita. La toate nivelele: selectioner, FRF, copii si juniori.

gimiskutze
gimiskutze  •  04 Octombrie 2022, 14:29

pai daca nu are jucatori buni, de ce sta? loc caldut, spatele asigurat, performanta deloc...e clar!

cdba3133
cdba3133  •  04 Octombrie 2022, 13:56

Cand BOLLONI le povestea celor de la FRF aceste lucruri se pare ca pe aceia ii luase somnul. Prea frumos povestea si Bolloni asta. Sigur nu vom retrograda in grupa inferioara urmatoare?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează