FOTBAL  »  NATIONALA  »  ALEGERI FRF / INTERVIU

EXCLUSIV Planuri printre "păcănele" » Candidatul cu cea mai mare cotă la alegerile FRF propune desființarea fotbalului profesionist de la noi: "Eu v-aș întoarce la amatorism!"

Sorin Răducanu e nedespărțit de tabletă chiar și în agenția de pariuri:
Sorin Răducanu e nedespărțit de tabletă chiar și în agenția de pariuri: "Cu asta mă informez eu în fiecare moment"

Articol de , - Publicat luni, 12 martie 2018 09:00

Sorin Răducanu e candidatul cu cea mai mare cotă, nici el însuși n-ar paria că poate deveni președinte al FRF. Și totuși candidează. Dintr-o casă de pariuri, el propune desființarea fotbalului profesionist din România, ”o minciună care toacă bani publici”. 

"Gata, băieți? Ați ajuns? Cobor acum". Omul a scos capul pe geam și a strigat de la etajul 1 al blocului, ca și cum am fi toți trei niște copii care se cheamă la un fotbal: "Sorine, hai, vii să jucăm?". "Mă-ncalț și cobor!".

Însă nu e vorba despre o miuță printre blocuri, planul lui e preluarea conducerii fotbalului românesc. Bine, nici el nu crede că ar putea să câștige alegerile. Sorin Răducanu a fost un fotbalist bun din Divizia A în anii '80, acum a devenit un excentric. Într-o cursă a bogaților, el a apărut cu idei care-i vin în sufrageria unui apartament aflat aproape de Arena Națională și de sediul FRF.

Sediu care e ocupat de Burleanu deocamdată. Și de Pușcaș, un dizident din interiorul sistemului. Lupescu s-a lansat într-o conferință sclipitoare dintr-un hotel de lux, cu vedetele istoriei fotbalului românesc prezente ca aliați. Când pleacă de acasă, Sorin Răducanu nu merge la sediul de campanie, că nu există așa ceva.
De fapt, e unul, improvizat cu suficientă îndrăzneală încât să completeze scenariul de film de comedie pe care-l scrie candidatul pe care n-ar paria nimeni: o casă de pariuri. Traversăm din fața blocului, facem un pic stânga și intrăm în agenție. Oameni îl recunosc și-l salută pe stradă, îl știu și cei care urmăresc evenimentele cu cote lipite pe pereți.

În spate e a doua încăpere, ferită de ochii trecătorilor pentru că aici sunt aparatele, "păcănelele" pe care le plesnești cu palma până-ți înghit bancnote. Înghit și de 5, și de 10 lei, acceptă banii, cârâie, apoi scot o melodie și se opresc în așteptarea următorului client pregătit să-și golească buzunarele ca să se relaxeze câteva minute lovind butoane mari cu palma sub vraja unor leduri.

Candidatul Răducanu nu joacă. Lumea îl cunoaște ca fost fotbalist de la Dinamo devenit opoziția pestriță și amuzant de îndrăzneață dintr-un fotbal care se prăbușește. Trening, șapcă și pantofi de alergat împotriva costumelor și a ceasurilor de zeci de mii de euro. Sorin, revoluționarul autointitulat "Don Chișote", a candidat și în 2014. Nu l-a votat nimeni.

- Domnule Răducanu, când am vorbit la telefon ați spus că veți câștiga alegerile numai dacă România se va transforma în Germania. De ce nu stați acasă? Candidați la FRF din plictiseală?
- Domle, candidez fiindcă iubesc fotbalul și iubesc România! Fotbalul e viața mea și nu pot să asist, să-l mai las pe mâna ăstora. Am trăit zece ani în Germania, am fost și în Africa...M-am întors în România și aici vreau să mor! Bine, în America n-am ajuns...Da' nu mai contează, nici nu-mi mai trebuie America! Câtă vreme fotbalul românesc va fi ceacâr, vai de capul lui, eu o să fiu într-o continuă campanie electorală! Nu sunt gigisme de la Gigi Becali, "Să moară mama, România!"! Eu vorbesc serios și-i invit pe toți care iubesc fotbalul să candideze!

- Tot nu înțelegem care e scopul. Vreți să-i enervați pe favoriți? Ce sperați să obțineți?
- Vreau să arăt că fotbalul a devenit o hoție, un mod de a toca bani publici. Ilegal! Eu nu bat câmpii, eu mă documentez! Legea Sportului, 69 pe 2000, zice așa: "Federațiile sportive sunt structuri de interes național constituite prin asocierea cluburilor și a asociațiilor județene. Sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publică". Băi, să fie! Cum e FRF și de interes național, și de drept privat?

- Unde vreți să ajungeți? Că FRF nu primește bani de la stat!
- Uite cum v-au păcălit! Nu iau bani de la stat? Chivorchian a cerut 900.000 de euro de la Guvern când era secretar general al Federației. Nu au primit banii pentru că au depus cererea prea târziu. Scriau că vor banii pentru copii și juniori. Păi care juniori, că FRF n-are copii legitimați! Mie mi-a dat informația asta Carmen Tocană.

- Tocală.
- Nu, eu îi zic Tocană, că a făcut sportul tocană. Bătaie de joc, jaf.

- Poate cei 900.000 de euro erau pentru centrele pe care le-a înființat Burleanu.
- Pentru centrele alea ilegale? Aha, cereau 900.000 de euro de la stat pentru niște centre nerecunoscute de Ministerul Sportului! Vouă vi se pare logic? Și vă mai pun o dată întrebarea: "FRF nu ia bani de la stat?".

- Nu ia, chiar dacă a existat acea solicitare a lui Chivorchian, admiteți că nu s-au dat banii.
- Să uităm de cererea aia. Lupescu a spus acum că 90 sau 95 la sută dintre cluburi sunt finanțate din bani publici. Sunt vreo 260 de membri FRF în total. Să zicem că a greșit "Urechiușă" Lupescu, să spunem că doar 230 primesc bani de la primării și de la consilii județene. Nu 230! 200, na! E, astea 200 plătesc la Federație tot: afiliere, legitimări, transferuri, amenzi, cartonașe. Tot! Bani publici care se scurg către cluburi și de acolo în Federație! Mai e FRF de drept privat dacă trăiește și din banii statului? Indiferent cine a fost la FRF, Sandu sau Burleanu, a zis că nu ia bani publici, deci face ce vrea, nu poate fi tras la răspundere. V-am demonstrat că e o minciună! Iau bani de la popor, deci avem dreptul să le cerem socoteală!

"Ne întoarcem în anii '80"

- Acum am înțeles. Soluția pe care o propuneți sună, oricum, apocaliptic: "Votați-mă, că eu desființez fotbalul!". Așa ați zis.
- Desființez fotbalul, este? Am spus că desființez fotbalul profesionist! Pentru că așa ceva nu mai poate exista, e o hoție și o minciună! Nu se mai poate cu societăți comerciale care primesc bani publici! Dacă eu îmi deschid o covrigărie mâine, îmi dă primăria bani ca să fac covrigi? Nu! Și atunci, de ce cluburile private de fotbal primesc bani de la stat, de la primării, de la consilii județene?

- E mai bine să închidem fotbalul?
- Nu, domle, nu-l închidem! Facem fotbal amator! Ne suspendă UEFA doi, trei ani, nu mai participăm în cupele europene. Dar pe urmă se intră în legalitate!

- Ce rost ar mai avea fotbalul amator? Pe cine ar mai interesa?
- Zici de parcă cine știe ce fotbal am mai avea noi! Ne chinuim cu Feroe, cu Luxemburg... Ăia nu sunt amatori? Gibraltar nu are fotbaliști amatori?

- Așadar, ăsta e planul, să transformați România într-un fel de Gibraltar, fotbalistic.
- N-ați înțeles. Eu vreau fotbal amator susținut cu bani publici, echipele să aparțină de instituțiile care le finanțează: primării, consilii, ministere. Atunci s-ar intra în legalitate, nu s-ar mai da bani publici unor societăți din care acum au unii de câștigat. Patronii! Așa-zișii patroni, căpușele care au invadat fotbalul după 90 și l-au distrus. Cu fotbal amator susținut de stat am fi ca înainte de '89. Aveam fotbal mai bun înainte de '89? Da, deci planul meu e bun. Primarii să fie ca prim-secretarii de pe vremuri.

"Ciurli Burli e gata!"

- V-ați făcut vreo echipă pentru Federație?
- Ce echipă? Păi Burleanu ce echipă are acum la Federație? Cu Cocoșilă Stoichiță? Cică e șeful Comisiei Tehnice! Voi sunteți nebuni? Îl suna țânțaru' oier din tribună în timpul meciului să-i facă schimbările și acum a devenit directorul tehnic, specialistul Federației!

- Pe Lupescu de când îl cunoașteți?
- Pe "Urechilă" îl știu de când era mic, mic. Eu jucam la Mecanică Fină, eram juniorul din teren, și antrenor era Culae, tatăl lui Ionuț.

- Care vi se pare mai bun dintre el și Burleanu?
- Sorin Răducanu.

- Serios, alegeți pe unul dintre ei doi, pe care l-ați vota dacă ar exista numai două opțiuni.
- Domle, Burleanu ăsta e cea mai mare nenorocire care ni se putea întâmpla! Eu zic că politicienii n-aveau cum să ne facă un rău mai mare decât să ni-l pună p-ăsta șef peste fotbal! Mai bine creșteau impozitele cu 50 la sută! Da' s-a terminat și cu Ciurli Burli! Burlică, gata!

- Poate câștigă tot el, e posibil.
- În 2014 a fost la mine acasă. M-a sunat să ne vedem și l-am chemat, l-am băgat în casă. Eu nu puteam să plec, că nevastă-mea era la muncă și trebuia să stau cu fii-mea acasă. Mi-a zis să facem o alianță anti-Popescu, să ne unim să-l batem pe Gică. Am acceptat. La plecare mi-a întins mâna și a zis "fără trădare!". Tocmai el a trădat. Zicea să destructurăm mafia. M-a păcălit.

- Cum a trădat? Vă promisese vreun post în Federație?
- Nu, da' se subînțelegea! Păi nu? Dacă eram aliați și a zis că e fără trădare! Până la urmă s-a aliat cu ăla de nici nu vreau să-i pronunț numele, care candidează și acum.

- Marcel Pușcaș?
- Da. În 2014 a anunțat înaintea votării că el îi cedează voturile lui Burleanu și a primit un post în Federație. Ce voturi i-ai cedat tu, mă, dacă nici nu se votase? Auzi: "Îi cedez voturile lui Răzvan Burleanu!". Când el n-avea niciun vot! Burleanu e un impostor care a făcut jaf total! Pușcaș zisese că nu credea să ajungă la FRF cineva mai rău decât Mircea Sandu. Uite că s-a înșelat!

- Aveți nevoie de cinci adeziuni, semnături de la cluburi care să vă confirme candidatura. Le-ați găsit?
- Eu le propun celor de la FRF să ia paragraful cu regula asta, să-l facă sul și să și-l bage în anus. E ilegal criteriul! Comitetul Executiv nu e validat de Tribunal nici în ziua de azi, după patru ani cu Burleanu! La Judecătorie, în Comitetul Executiv apar Sandu, Dragomir, Țerbea de la Târgu Mureș, care a și murit între timp. Așa că statutul și regulamentul Federației nu există! Am făcut memoriu la Ministerul Sportului și dacă-mi refuză candidatura va urma un proces și cu ministerul, și cu federația. În 2014 am avut o adeziune, de la AJF Ilfov, și până la urmă n-am luat niciun vot. Atunci am bătut toate cluburile din jurul Bucureștiului după adeziuni. Acum nici nu le mai caut, nu-mi mai trebuie.

Patronul casei de pariuri se ridică de la o masă alăturată, la care citea Gazeta Sporturilor: "Băi Sorine, au dreptate băieții! De ce mai candidezi? Ce rost mai are? N-ai ce să mai faci cu fotbalul ăsta, s-a dus, e gata! Eu sunt rapidist, am pus și parola de net aici "rapid1923". Da' nu mai există nici Rapidul! Asta-i viața, n-ai ce să-i faci!". 

"Burleanu a spus că a accesat 500.000 de euro din fonduri europene. Fonduri europene ce înseamnă? Bani publici! E o minciună că FRF trăiește doar din bani privați și d-aia își permite să facă ce vrea ea cu bugetul!"

"Federația a devenit o pânză de păianjen, așa au făcut-o ei ca să ne inducă în eroare. Mi-a zis cineva "băi Sorine, ești prost, n-o să descoși tu toate firele!". De ce? Orice pânză de păianjen poate fi distrusă cu o lovitură!"

"Am vorbit cu Viorel Duru, de la "Licențiere", și mi-a confirmat că se poate face fotbal amator. Asta e singura soluție să scăpăm de hoți. Eu asta fac, desființez hoția, nu fotbalul!"Sorin Răducanu, candidat FRF

CV Sorin Răducanu, 55 de ani

  •  A jucat fotbal, ca atacant, la: Victoria București, Gloria Reșița, Dinamo, FC Olt, FCM Brașov, Sportul Studențesc, Aris Limassol, Wuppertaler
  • Ca jucător, a promovat cu Wuppertaler din liga a 6-a în liga a 2-a din Germania. A și antrenat la același club, și la nivel de seniori, și la juniori

Citește și:

Pușcaș își prezintă armele prin care speră să obțină șefia FRF » 6 măsuri originale din progamul lui: vrea campionat de old-boys

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  12 Martie 2018, 19:03
Postat de Muzzi Ciprian pe 12 Martie 2018, 19:03

Omu` nu e pe treaba lui! desi in mare parte are dreptate in multe lucruri pe care le spune! solutiile insa, sunt halucinante! adica hai sa taiem domnule piciorul, ca o sa invatam sa mergem in maine, daca nu cumva, prin cine stie ce minune ne creste altul la loc! el vede problemele, nu si rezolvarile asa ca utopica-i candidatura la presedentia FRF este inutila si neavenita! problemele le vedem cu totii, fara sa ne fortam prea tare!

*maini!

10155074652718103
Muzzi Ciprian  •  12 Martie 2018, 19:03

Omu` nu e pe treaba lui! desi in mare parte are dreptate in multe lucruri pe care le spune! solutiile insa, sunt halucinante! adica hai sa taiem domnule piciorul, ca o sa invatam sa mergem in maine, daca nu cumva, prin cine stie ce minune ne creste altul la loc! el vede problemele, nu si rezolvarile asa ca utopica-i candidatura la presedentia FRF este inutila si neavenita! problemele le vedem cu totii, fara sa ne fortam prea tare!

andrei.cernat
andrei.cernat  •  12 Martie 2018, 19:02

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează