FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA U21

EXCLUSIV Povestea surprinzătoare a clubului de juniori care a crescut 3 titulari de la U21 de marți plus Țucudean, marcator la "naționala" mare

Articol de - Publicat joi, 13 septembrie 2018 12:38

Managerul clubului Atletico, Alexandru Meszar, a avut și altfel de emoții la meciul "naționalei" U21. Pentru că trei dintre titulari, premieră în această campanie, au fost crescuți la clubul său.

Mai mult, la "naționala" mare a marcat un alt fotbalist care a crescut la Atletico. George Țucudean, vârful de 27 de ani de la CFR Cluj! Iar Meszar, în același timp și la UTA, a explicat, pentru Gazeta Sporturilor, cum un mic club din vestul țării a reușit să cimenteze "naționala" de tineret.

meszar
Alexandru Meszar

CUM ÎI CARACTERIZEAZĂ PE CEI 4

George Țucudean
- "George a fost dus de tatăl său la UTA. Avea 6 ani. La primul meci cu Atletico au pierdut 13-0. A venit la mine, singur, fără să îl trimită tatăl sau bunicul, și mi-a spus că vrea la Atletico. Dar atacant. Atacant sau, în cel mai rău caz, mijlocaș"
- "La Atletico, George ne-a ajutat să câștigăm multe titluri și cupe. El și Bălgrădean sunt cele mai cunoscute produse ale noastre. Avea un coleg, Richard Filaret, care bătea genial auturi, multe se transformau în assist-uri"
- "Își folosește excelent calitățile fizice, simte execuția. Mulți sunt tentați să spună că e greoi, că nu e mobil, dar nu e deloc așa. E doar eficient"

Adrian Petre
- "E 100% al nostru, luat de mic, crescut la noi de Cristi Păcurar, apoi plecat la UTA, în Divizia B"
- "Am avut cu el niște probleme specifice vârstei, legate de creștere. Când a început să crească și-a pierdut din motricitate, parcă înota pe teren. Apoi a pus masă musculară și a ajuns golgeter la UTA, 28 de goluri într-un sezon. Ca junior!"
- "E cel mai scump jucător din liga a doua, vândut în Danemarca pe 500.000 euro. Atenție, cu un an după ce Man, tot crescut la noi, pleca la FCSB pe 360.000 euro!"

Dennis Man
- "Pe Dennis l-am văzut la un meci cu Vladimirescu, e comuna din care provine el și tatăl lui"
- "El a intrat în sistemul prin care cei mai buni juniori din împrejurimile Aradului erau aduși la noi. Și acum avem 25-30 copii cazați din zone mai puțin accesibile ale județului și chiar din țară"
- "A intrat de mic în programul de juniori, a fost la o selecție încă de la «naționala» U15, când a fost decar"

Răzvan Oaidă
- "El a plecat de la Petroșani în clasa a IV-a și a venit la noi cu părinții și mai mulți membri ai familiei, apoi a ajuns în Anglia, la Wolves, în liceu"
- "Părinții lui au avut probleme din cauza decăderii Văii Jiului, lucrau în minerit, așa că le-am găsit și lor de lucru pe aici'
- "E un jucător excelent la mijlocul terenului, se vede asta și la FC Botoșani. A crescut un an și în Italia, la Brescia"

TREI PRINCIPII

- "Niciodată nu i-am învățat cu bani mulți. De exemplu, când au plecat de la UTA, noi suntem cluburi-surori, Dennis Man avea 500 de lei salariu, iar Adrian Petre - 1.000 lei, fiind golgeter și cel mai bun jucător al campionatului"
- "Performanța și condițiile de la juniori ne-au dus de 17 ori pe podiumurile naționale. Am luat și 6 locuri întâi"
- "Suntem mereu alături de copii. Îi urmărim și acum, la seniori, vorbim cu ei, am fi vrut să îi avem aici, la Arad, pentru meciul cu Țara Galilor, dar stadionul va fi inaugurat, probabil, abia vara viitoare"

300 de copii sunt, în acest moment, la academie: 200 evoluează sub titulatura de UTA, grupele mari, iar cele mici drept Atletico

17 ani vechime are clubul Atletico Arad, cu activitate exclusivă de juniori

Se mută la Cluj

Ultimele două partide din această grupă preliminară nu se vor mai juca la Ovidiu, ca primele trei de pe teren propriu. Astfel, "tineretul" se va muta la Cluj-Napoca, pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu", pentru partida cu Țara Galilor (12 octombrie 2018), în timp ce pentru ultimul meci, cu Liechtenstein (16 octombrie), nu e fixată o locație încă, deși se vehicula varianta Voluntari. 

Citește și: Simulare GSP.ro » Cu cine ar urma să se înfrunte România U21 la EURO 2019 » Echipele calificate, cine dă baraj

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
portardelegenda
portardelegenda  •  13 Septembrie 2018, 22:38

in sfarsit se discuta si despre altii si nu doar despre Gica Hagi

whiteredarad
whiteredarad  •  13 Septembrie 2018, 15:26

Sa fim obiectivi. A Meszar este sef si la Atletico, este sef si la UTA, si a fost si sef la sportul judetean. El a dat la 16-17 ani juniorii de la Atletico, la UTA, i-a dat in coproprietate 50 % Juniorii si tinerii 100% ai lui UTA..au cam fost imprasitiati, sa aiba loc ..astia ai lui. Deci de la 17 ani UTA i-a folosit la juniori, la echipa a doua de C si la echipa prima, Si lui Tucudean, ca si lui Balgradean, tot UTA le-a facut cota, jucand ...la UTA. Dar la sfarsit Meszar si-a vandut tinerii, unii prin Atletico si altii prin UTA. incasand bani frumosi. Nici unde la 17 ani nu poti vinde un junior cu peste 5-10 mii euro. Asa, vanzand pe Man, pe Petre, si pe altii a luat cota parte din sutele de mii obtinute. Frumoasa afacere... pe spatele UTA-ei, echipa pe care nu a reusit sa o duca in prima liga. O UTA, in prima liga nu mai folosea asa multi tineri , la prima echipa, nu e ...ca la B. Cam asta este povestea, Atletico a fost ca o capusa pe clubul UTA, a dat tineri, apoi fara nici o cheltuiala ( salarii, pregatire, competitii, etc) a luat bani frumosi. Si morisca inca merge...Doar ca UTA este intr-o situatie de "low cost", convenabila unora. caci nimeni nu va investi bani la UTA, cita vreme sef este Meszar si are interese prin jucatorii din coproprietate. De ce sa ii bage cineva lui, bani in buzunar ? Stand in bune relatii cu Falca, nici nu se gandesc sa schimbe forma de organizare actuala, in care factotul este Meszar.

adicn
adicn  •  13 Septembrie 2018, 14:37
Postat de cpt.ahab pe 13 Septembrie 2018, 13:53

De ce se mută la Cluj? La Ovidiu au fost ca acasă, i-a ajutat și publicul, i-a ajutat și vântul!

Citeam undeva că unul din motive e că în Octombrie, vremea de acolo va fi mai favorabilă galezilor decât nouă, și cred că au dreptate.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează