FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

FOTO Fanii naționalei reacționează dur după ideea naturalizării lui Gnohere: "Construcție, nu importuri burlești, Națională, nu «Internațional București!»"

FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat vineri, 31 august 2018 19:23

Ideea naturalizării francezului Harlem Gnohere naște în continuare reacții vehemente. Ultima vine din partea "Honor et Patria", grupul de suporteri care susține echipa națională a României.

Format din fani ai mai multor formații din țară și recunoscuți pentru filosofia naționalistă pe care o împărtășesc, Honor et Patria a lansat un comunicat în care își expun motivele pentru care se opun naturalizării fotbaliștilor străini. Aceștia au creat și un mesaj imens, prin care "trag de mânecă" actuala conducere a Federației Române de Fotbal: "Construcție, nu importuri burlești, / Națională, nu «Internațional București!»".

40530829 203786183678759 3241494135634395136 n

fragmente din comunicatul honor et patria

"Ca urmare a inițiativei FRF de a urgenta obținerea cetățeniei române pentru jucătorul legitimat la FCSB, Harlem Gnohere, care ar urma să fie selecționat în echipa națională de fotbal a României, noi, grupurile care susținem organizat și constant echipa națională, ne exprimăm dezacordul total față de această decizie, iar motivele acestei poziții sunt următoarele:

În primul rând, considerăm nedreaptă acordarea cetățeniei române unei persoane străine într-un timp atât de scurt, în condițiile în care frații și surorile noastre din Basarabia sunt nevoiți să se supună unui procedeu mult mai complicat și care, în cele mai multe cazuri, se încheie prin refuzarea cetățeniei române de către autoritățile competente.

Avem frați și surori în Republica Moldova cărora li s-a refuzat dreptul la cetățenie română, deși aceștia vorbesc limba română, mulți dovedindu-și chiar atașamentul sentimental față de România prin acțiuni civice și sunt actuali cetățeni ai unei țări care, dacă luăm în considerare istoria deloc îndepărtată, era tot România până acum mai puțin de 80 de ani.

Un alt motiv pentru care considerăm nedreaptă naturalizarea jucătorilor străini în vederea convocării, îl reprezintă atitudinea incorectă față de tinerii fotbaliști care își sacrifică tinerețea prin cantonamente și pe terenurile de fotbal din țară, visând ca, la maturitate, să-și reprezinte țara în turneele internaționale. Acest motiv devine cu atât mai pertinent cu cât, într-o țară care are pepiniere de juniori ce sunt adevărate fabrici de talente fotbalistice, FRF alege să naturalizeze un jucător ajuns deja la vârsta de 30 de ani. Nu trebuie să uităm că pepinierele de jucători ale unor echipe precum Dinamo, Steaua, Petrolul, Corvinul Hunedoara și multe altele au oferit naționalei jucători ca Gheorghe Hagi, Marius Lăcătuș, Cornel Dinu, Michael Klein, Nicolae Dobrin sau Mircea Dridea ce au făcut, pe vremea lor, din echipa națională a României una dintre cele mai cunoscute și mai respectate echipe naționale de fotbal din lume și au constituit, unii dintre ei, “Generatia de Aur”. La ora actuală, considerăm că România are resursele necesare de a crește tinere talente, existând câteva proiecte care se bazează exclusiv pe o astfel de politică, iar o inițiativă precum cea lansată de FRF nu poate face decât să demotiveze tinerii jucători.

În încheiere, considerăm îndreptățită poziția noastră față de inițiativa FRF, această poziție fiind susținută de modul prin care grupurile noastre sunt alături echipa națională, atât acasă, cât și în deplasare, direct de pe stadion, din resurse financiare proprii și cu sacrificii mari, dar, cel mai important, fără vreun interes financiar, ci din pură pasiune și dragoste de Țară".

Vezi și: Contra a anunțat lotul de 25 de jucători pentru "dubla" cu Muntenegru și Serbia » 3 mari surprize pe lista lui "Guriță"

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (15)
marius.bxl
marius.bxl  •  01 Septembrie 2018, 11:30

Si in strainatara moldovenii sa dau rusi.mie scarba de ei ca sint perversi si taranoi

ray51
ray51  •  01 Septembrie 2018, 10:02

Daca vrea cetatenie romana, foarte bine. Asta nu inseamna propulsare imediata la nationala de fotbal. Sa vedem zice orbul!

maxp
maxp  •  01 Septembrie 2018, 09:29
Postat de poli_4_ever pe 01 Septembrie 2018, 00:34

Apropo de basarabeni, studentii veniti la Timisoara din Republica Moldova faceau niste chefuri mai ceva ca manelistii si doar cu muzica ruseasca. Vorbeau intre ei in rusa si pe strada, dar mergeau sa-si ia bursa de la statul roman si erau practic intretinuti de statul roman cu camin studentesc gratis. Prima data m-am gandit ca e o intamplare, ca poate doar genul asta de studenti basarabeni am intalnit eu, ca poate basarabenii care au ajuns la noi sunt mai ciudati de felul lor. Intamplarea face ca mai am prieteni si in celelalte centre universitare importante - Cluj, Bucuresti si Iasi. Chiar am fost in primavara in vizita la cineva in Bucuresti, am trecut prin Regie si ce sa vezi? Chef de basarabeni cu ragete in limba rusa, cu sticle aruncate de la etaj si tot circul. L-am intrebat pe amicul meu de ce nu-i reclama nimeni daca ceilalti studenti si raspunsul m-a lasat masca. A zis ca au depus nspe reclamatii dar nu se atinge nimeni de ei pentru ca sunt basarabeni si statul roman s-a angajat sa-i ajute. Foarte tare! A nu se intelege gresit, n-am nimic in general cu ei, sunt sigur ca sunt si oameni super ok printre ei si ca pe unii dintre ei merita sa-i numim fratii nostri dar... hai sa fim seriosi, din pacate cei mai multi sunt niste rusnaci de 2 bani sau au fost rusificati si se simt mai bine astfel.

Eu nu inteleg ce e asa de greu de priceput. Deja Republica Moldova are o istorie relativ lunga. Adica a fost suficient timp sa se creeze o oarecare entitate nationala. Ca dupa 250 de ani nici americanii nu mai zic ca sunt irlandezi sau britanici. Asa incep incet-incet si moldovenii sa-si zica pe nume: moldoveni. Nu sunt nici romani, nici rusi. Au influente din ambele parti.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează