FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Hagi, supărat degeaba pe Gazetă » Iureș în direct: „Eu merit punctaj 100%! Vă bateți joc de mine!?” - Clasamentul GSP explicat

Gică Hagi. Foto: Imago
Gică Hagi. Foto: Imago

Articol de GSP - Publicat miercuri, 17 noiembrie 2021 22:19 / Actualizat joi, 18 noiembrie 2021 07:51

Analiza publicată miercuri în Gazeta Sporturilor, despre portretul-robot al selecționerului ideal, a provocat o adevarată furtună. Ea a fost stârnită de Gică Hagi (56 de ani), foarte nervos din cauza clasării sale în ierarhia GSP. Discursul lui Hagi se bazează însă pe niște erori de interpretare. Toate detaliile și explicațiile, mai jos. 

Episodul cu Hagi în prim-plan a avut loc la emisiunea Digisport Special. “Regele” a intrat în direct foarte montat, reclamând că nu a înțeles de ce se află abia la jumătatea clasamentului întocmit de Gazetă. 

Așa ar trebui ales! » Am făcut portretul-robot al selecționerului ideal: iată cine sunt primii 5 clasați!
ROMÂNIA
Așa ar trebui ales! » Am făcut portretul-robot al selecționerului ideal: iată cine sunt primii 5 clasați!

Timp de aproape jumătate de oră, Hagi și-a vărsat nervii prin telefon pentru că nu a înțeles criteriile și modul în care au fost acordate punctele din ierarhia GSP.

„Am văzut un sondaj în GSP. M-am uitat la acele clasamente. Sunt de acord cu punctajul de la cariera de antrenor, dar nu înțeleg punctajul aferent carierei de jucător. Nu înțeleg acel procentaj. Am văzut că am fost depășit de doi colegi mai mici decât mine (n.r. - Contra și Mutu), care aveau un punctaj mai bun decât mine. Eu cred că merit 100% punctaj! Nu cred că pot fi depășit!

Faptele și rezultatele din ultimii 12 ani vorbesc pentru mine. Am văzut că se spun multe despre mine. Au aruncat la gunoi toate titlurile pe care mi le-au dat? Era vorba de Hagi! Săracul de el, e prea mic! N-a muncit deloc pentru România, nu ne-a reprezentat în lume. Nu e o greșeală! Cu numele Hagi nu poate fi o greșeală! E o greșeală intenționată!”, a strigat Hagi.

Confuzia a fost întreținută in studio și de Ilie Dumitrescu. „Am citit de mai multe ori, dar tot nu înțeleg”, a zis Ilie, în timp ce Vali Moraru și Decebal Rădulescu încercau sa explice logica procentelor.

GSP lămurește principalele nemulțumire ale lui Gică Hagi

CONTEXT: Gazeta a încercat să facă un portret-robot al selecționerului ideal și a ales 4 criterii (experiența ca antrenor, cariera de fotbalist, nivelul la care a antrenat și performanțele obținute ca antrenor). S-a punctat apoi in funcție de realizările fiecăruia. La final, pe podium au fost Mircea Lucescu, Olaroiu și Dan Petrescu, în timp ce Hagi s-a clasat pe 8. 

1. Punctajul pentru cariera de jucător

Nu se poate ca eu să am doar 35 de puncte ca jucător, iar Mutu să aibă dublu.
Gică Hagi

Explicațiile GSP: Pentru cariera de jucător punctele s-au acordat astfel:

  • 5 puncte pentru o carieră la nivelul Ligii 1 SAU 10 puncte pentru cine a jucat și „afară” SAU 15 puncte dacă a evoluat la echipe de top in străinătate;
  • BONUS: 5 puncte pentru cine a fost important în națională.

Astfel, Hagi adună 15 puncte pentru că a bifat nivelul maxim (a jucat la echipe de top), plus 5 puncte bonus pentru că a fost un jucător exponențial pentru naționala României. Un total de 20 de puncte, nu de 35 cum calcula „Regele”, adunând în mod eronat și punctele rezervate doar jucătorilor care au atins niveluri inferioare. Mutu bifează și el tot 20 de puncte, nu mai mult, pentru că 20 a fost PUNCTAJUL MAXIM la acest criteriu. 

2. Procentul punctajului pentru cariera de fotbalist

Cred că merit 100% punctaj pentru ce am făcut ca fotbalist. Nu cred că pot fi depășit, cu tot respectul pentru Adi. 
Gică Hagi

Explicațiile GSP: Atât Hagi, cât și Mutu au obținut MAXIMUM de puncte pentru cariera de jucători. În tabelul la care face referire Hagi NU apar punctele primite de tehnicieni pentru cariera de fotbalist, ci ponderea punctelor generate de cariera de fotbalist în punctajul total al fiecăruia. 

De exemplu:  Hagi a obținut un total de 58 de puncte. Dintre acestea, 20 sunt pentru cariera de fotbalist. Iar 20 din 58 reprezintă 35%. În schimb, Mutu are o cariera de antrenor mai săracă decât Hagi, prin urmare punctajul său total (28p) se bazează mai mult pe cariera de jucător. Așadar, punctele obținute ca antrenor cântăresc prea puțin, iar cele ca jucător ajung la 71,5% din total.

AntrenorPonderea punctajului pentru cariera de fotbalist în punctajul total 
R. Lucescu8%
M. Lucescu9%
Olăroiu11%
Ed. Iordănescu14%
Boloni21%
Reghecampf22%
Șumudică24%
Pițurcă24,50%
Rednic25%
D. Petrescu28%
Hagi35%
Contra43,50%
Mutu71,50%

Cum s-a punctat în ierarhia GSP

GSP a ales 4 criterii. Trei țin de meseria de antrenor, adică 75%: de la experiența de an cu an până la nivelul la care a profesat și, evident, performanțele bifate. Restul de 25% e dat de ceea ce a însemnat ca fotbalist.

  1. Experiența ca antrenor
    1 punct pentru fiecare an în care a activat ca "principal"
     
  2. Cariera de fotbalist
    5 puncte pentru Liga 1
    sau 10 puncte pentru cine a jucat și "afară"
    sau 15 puncte dacă a evoluat la cluburi de top
    5 puncte bonus pentru cine a fost important în națională
     
  3. Nivelul la care a antrenat
    5 puncte Liga 1
    10 puncte clubur de „afară"
    5 puncte bonus dacă a fost selecționer
     
  4. Performanțe ca antrenor
    5 puncte fiecare titlu de campion
    1 punct orice alt trofeu intern
    10 puncte orice trofeu internațional
     

Punctajul pe larg obținut de Hagi și Mutu:

Gică Hagi - 58 puncte 

  1. Experiența ca antrenor - 15 puncte (25,5% din total) 
    Hagi a debutat ca antrenor în 2001 și a strâns 15 ani ca tehnician, luând mai multe pauze de-a lungul carierei.

     
  2. Cariera de fotbalist - 20 puncte (35% din total)
    „Regele” a obținut PUNCTAJ MAXIM pentru această categorie. A evoluat la echipe de top ca Barcelona, Real Madrid și Galatasaray (15 puncte) și a fost un jucător important pentru națională (5 puncte).
     
  3. Nivelul la care a antrenat - 15 puncte (25,5% din total) 
    Hagi primește 10 puncte pentru că a condus echipe din străinătate (Galatasaray și Bursaspor) și alte 5 pentru mandatul de selecționer al României din 2001. 
     
  4. Performanțe ca antrenor - 8 puncte (14% din total)
    5 puncte pentru titlul câștigat în 2017 cu Viitorul și câte unul pentru Cupa și Supercupa României cu Viitorul și Cupa Turciei cu Galatasaray.

Adrian Mutu - 28 puncte 

  1. Experiența ca antrenor - 3 puncte (11% din total) 
    „Briliantul” a strâns numai 3 ani ca antrenor, bifând 4 echipe: Voluntari, Al Wahda U21, România U21 și FCU Craiova. 

     
  2. Cariera de fotbalist - 20 puncte (71,5% din total) 
    Mutu ia PUNCTAJ MAXIM ca jucător: 15 puncte pentru că a evoluat pentru echipe de top ca Inter, Fiorentina, Chelsea și Juventus, plus alte 5 pentru că a fos tun jucător important pentru naționala României. 
     
  3. Nivelul la care a antrenat - 5 puncte (17,5% din total) 
    Primește numai 5 puncte, cel mai înalt nivel ca tehnician fiind atins în Liga 1. 
     
  4. Performanțe ca antrenor - 0 puncte
    Fără trofeu până în momentul de față, Mutu ia 0 puncte la capitolul performanțe.

GSP a făcut portretul-robot al selecționerului ideal

În joc au intrat nu mai puțin de 13 tehnicieni, cei mai în vogă în momentul de față și cei care au realizat ceva notabil ca "principali": măcar un trofeu cu echipa de club sau o calificare la un turneu final cu una dintre reprezentativele României, de seniori sau tineret.

Concluzia e clară: există Mircea Lucescu și restul antrenorilor români. Diferența dintre Il Luce și ceilalți e atât de mare, încât actualul tehnician al lui Dinamo Kiev are un punctaj peste cel cumulat al locurilor 2 și 3!

 Fiul său, Răzvan, care e bine plasat și care deja a adunat mulți ani și performanțe notabile ca antrenor, e la doar 35-36% din nivelul lui Lucescu senior.

Clasament în cursa pentru postul de selecționer al României

AntrenorPunctajSituația actuală
1. Mircea Lucescu172sub contract cu Dinamo Kiev
2. Cosmin Olăroiu91a semnat cu Al Sharjah
3. Dan Petrescu72e la CFR
4. Ladislau Boloni71liber
5. Răzvan Lucescu63la PAOK Salonic
6. Victor Pițurcă61liber
7. Mircea Rednic60antrenează Dinamo
8. Gheorghe Hagi58principal la Farul
9. Laurențiu Reghecampf46antrenează CSU Craiova
10. Cosmin Contra46e la Al Ittihad
11. Marius Șumudică42la Malatyaspor
12. Edi Iordănescu30liber, tocmai s-a despărțit de FCSB
13. Adrian Mutu28liber

Gazeta a analizat  modul în care cei 13 tehnicieni analizați punctează în raportul antrenor - fost fotbalist. Deși ponderea în această ierarhie înclină în mod clar în favoarea rolului de tehnician, care are o greutate de 75% în realizarea punctajului, există „principali„ care au un procent mare de contributivitate din perspectiva a ceea ce au însemnat ei ca jucători.

AntrenorProcent punctaj cariera de fotbalist
R. Lucescu8%
M. Lucescu9%
Olăroiu11%
Ed. Iordănescu14%
Boloni21%
Reghecampf22%
Șumudică24%
Pițurcă24,50%
Rednic25%
D. Petrescu28%
Hagi35%
Contra43,50%
Mutu71,50%

Vezi și alte știri de actualitate: 

Mircea Rednic îl contrazice pe Hagi: „Asta cu proiectele nu mai merge” » Pe cine vrea selecționer: „Singurul care a demonstrat”
SELECȚIONER
Mircea Rednic îl contrazice pe Hagi: „Asta cu proiectele nu mai merge” » Pe cine vrea selecționer: „Singurul care a demonstrat”
Nicolae Dică dezvăluie marea greșeală a lui Rădoi în mandatul de selecționer: „I-am spus lui Mirel ce trebuia să facem”
ROMÂNIA
Nicolae Dică dezvăluie marea greșeală a lui Rădoi în mandatul de selecționer: „I-am spus lui Mirel ce trebuia să facem”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (164)
kilimanjaro
kilimanjaro  •  19 Noiembrie 2021, 09:31

Atatia jucator au fost net peste hagi ca valoare si demnitate, dar acest clovn, facut ``rege`` la apelul linguselilor, a ajuns sa se creada cineva desi a fost un jucator mediocru, iar ca educatie si demnitate, si mai slab.

4774403515910795
Istvan-Lorinc Pakurar  •  19 Noiembrie 2021, 09:15

Modestia e calitatea marilor jucatori! Belodedici cu cele doua cupe ale campionilor nu se autointituleaza in niciun fel.Gabor cel mai bun junior din lume este tacut nu se manifesta in mod elogios. Si exemple sint destule! Hagi este mult prea rasfatat si elogiat. De presa de colegi de sine!

maninblack08
maninblack08  •  19 Noiembrie 2021, 08:34

Nu inteleg ce cauta in topul asta Olaroiu care a antrenat doar prin China, Taiwan, Emiratele Arabe Unite si tari care n-au nici o treaba cu fotbalul. Asta e o alta greseala care ati facut-o, nu se poate compara un antrenor care activeaza in Europa si unul care activeaza in Asia...Sunt lucruri diferite.

Vezi toate comentariile (164)
Comentează