FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - BELARUS, AZI, 21:45

I se urcă în cap lui Edi Iordănescu! » Gestul fără precedent la care au recurs 3 jucători: „Cu Puiu sau cu Pițurcă n-ar fi îndrăznit nimeni”

Articol de , , - Publicat marti, 28 martie 2023 07:30 / Actualizat marti, 28 martie 2023 11:35

Sebastian Mailat (25 de ani, extremă stânga) de la FC Botoșani, Ronaldo Deaconu (25, mijlocaș ofensiv) de la Korona Kielce și Andrei Ivan (26, atacant) de la CS Universitatea Craiova au criticat alegerile lui Edi Iordănescu (44), un comportament care le-a atras atenția unor foști internaționali obișnuiți să nu comenteze despre selecționeri.

Tinerețea lui Edi Iordănescu și faptul că el a preluat postul de selecționer fără să fie sprijinit de un istoric foarte bogat ca antrenor de club îi încurajează pe jucători să-i analizeze și să-i conteste deciziile.

Cât de bogat e, de fapt, Gigi Becali? A refuzat 1 miliard de euro!
FCSB
Cât de bogat e, de fapt, Gigi Becali? A refuzat 1 miliard de euro!

Foștii internaționali nu îndrăzneau să-i contreze pe Anghel Iordănescu ori Victor Pițurcă

„Pe timpul lui Anghel Iordănescu sau în vremea lui Pițurcă nu îndrăzneam să comentăm chiar dacă ni se părea că am fi meritat să fim convocați și nu eram”, povestesc foști internaționali care au remarcat declarațiile câtorva fotbaliști nemulțumiți de hotărârile recente ale lui Edward.

Sebastian Mailat, de la FC Botoșani, și Ronaldo Deaconu, de la Korona Kielce, au contestat criteriile după care a selecționat Iordănescu junior lotul pentru partidele cu Andorra și cu Belarus. Andrei Ivan a insistat că nu a făcut nimic greșit atunci când s-a aflat sub comanda lui Edi, deci nu exista niciun motiv real și corect pentru care selecționerul să renunțe la el.

„Noi nu spuneam că meritam convocările fiindcă știam ce urma să se întâmpla dacă am fi zis așa ceva, nea Puiu sau nea Piți nu ne-ar mai fi chemat chiar niciodată!”, explică foști fotbaliști din generațiile pe care le-au condus Iordănescu senior și Victor Pițurcă.

Selecționerii dinaintea lui Edi au fost și ei criticați, atacați de-a dreptul în media, însă agresorii erau proprietari ai unor cluburi, impresari, nu fotbaliști activi.

I se urcă în cap lui Edi Iordănescu! » Gestul fără precedent la care au recurs 3 jucători: „Cu Puiu sau cu Pițurcă n-ar fi îndrăznit nimeni”
În primul mandat al lui Pițurcă la naționala de seniori (1998-1999), nici Gică Hagi, nici celelalte vedete tricolore nu îndrăzneau să conteste deciziile selecționerului. FOTO: Cristi Preda

Cu ceilalți nu-și permiteau

Pe Rădoi l-a criticat până și nașul lui, Gigi Becali. Răzvan Lucescu a fost criticat, uneori jignit de-a binelea pe parcursul mandatului de selecționer fiindcă Ioan și Victor Becali erau nemulțumiți de comportamentul pe care-l avea antrenorul cu jucătorii pe care îi reprezentau ei ca impresari.

S-a mai întâmplat un episod asemănător cu acesta în care se află Iordănescu în vremea în care Christoph Daum conducea naționala. Gabriel Torje a contestat metodele pe care le folosea tehnicianul german, dar el a îndrăznit să comenteze abia după ce Daum îl exclusese din lot: 

„A renunțat la mine fiindcă el nu poate lucra cu jucători care au personalități puternice, chiar îmi spusese un coleg să nu mai vorbesc atât pe teren pentru că n-o să mă mai cheme altădată. Eu am jucat în Serie A și în Primera Division, dar n-am mai văzut ca un antrenor să dea jos patru, cinci jucători și să le ceară să tragă autocarul cu sfori. Daum asta făcea, îi cobora din autocar pe cei care vorbeau prea mult în timpul antrenamentelor”.

Haaland nu l-a înfruntat pe Guardiola

Iordănescu a mai avut o problemă și cu Răzvan Marin, care l-a înfruntat după ce a fost schimbat pe parcursul meciului din Andorra, câștigat cu 2-0. 

A fost încă un semn că lui Edi îi este greu să-și impună autoritatea. 

A existat de curând un exemplu din nivelul cel mai înalt al fotbalului. În timpul partidei din Champions League pe care Manchester City a câștigat-o cu Leipzig, 7-0, Guardiola a ales să-l înlocuiască pe Haaland după ce norvegianul marcase cinci goluri. 

Ar mai fi avut nevoie de încă unul ca să depășească recordul lui Messi de goluri înscrise într-un singur meci din Liga Campionilor. Pep a ținut să aibă o scurtă discuție cu Haaland imediat după înlocuirea lui și apoi a explicat și în declarațiile publice de ce îl schimbase: „Habar nu aveam despre acel record, dar el e încă foarte tânăr, poate că și-ar mai pierde din motivație dacă ar doborî de acum toate recordurile”. Norvegianul a acceptat hotărârea antrenorului. 

Sebastian Mailat: „Nici măcar nu a vorbit despre mine!”

Cea mai mare vehemență a arătat-o Sebastian Mailat, extrema cu 11 goluri pentru FC Botoșani în sezonul acesta: „Sigur că mă așteptam să fiu convocat. Cel mai mult m-a deranjat că nici măcar nu s-a vorbit despre mine, nu am auzit numele meu deloc în discuțiile despre selecție. Dacă dăm la o parte străinii din clasamentul golgeterilor, adică pe Dugandzici și pe Compagno, cei mai buni marcatori din campionat am fi eu și Alibec, cu câte 11 goluri.

Dacă aș fi fost și eu la o echipă de top, nu la Botoșani, sută la sută m-ar fi convocat! Sută la sută aș fi fost la națională și cred că aș deveni și jucătorul anului”. 

Deaconu, mijlocaș la Kielce cu 19 partide și un gol în sezonul acesta, a reacționat după ce Hagi spusese că Virgil Ghiță e singurul român titular în Polonia: „Iertați-mă, dar dacă sunt invizibil trebuie să mă promovez, să mă propun singur la națională! Ce să fac dacă eu n-am agent puternic, nu reprezint niciun club puternic, nici interese care să mă propulseze în națională?”.

VIDEO. Edi Iordănescu l-a băgat în „ședință” pe Denis Alibec înainte de România - Belarus

Mai multe articole despre națională:

Selecționerul Belarusului nu a răspuns la întrebarea primită de la GSP în conferință: „V-am zis de la bun început!”
ROMÂNIA - BELARUS
Selecționerul Belarusului nu a răspuns la întrebarea primită de la GSP în conferință: „V-am zis de la bun început!”
FRF, mesaj dur la adresa huliganilor români: „Își doresc să jucăm fără spectatori! Doar statul poate rezolva problema asta!”
românia
FRF, mesaj dur la adresa huliganilor români: „Își doresc să jucăm fără spectatori! Doar statul poate rezolva problema asta!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (47)
johny2003
johny2003  •  29 Martie 2023, 21:06
Postat de paolo15 pe 29 Martie 2023, 19:03

Cum o fi sa fi talpanist, mândru de numele celui care a cerut ca stadionul Steaua sa poarte numele lui, iar el sa fie numit comandantul clubului?

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

paolo15
paolo15  •  29 Martie 2023, 19:03
Postat de johny2003 pe 28 Martie 2023, 22:55

Gesepistii au cenzurat cuvintul "gesepistii",pe motiv ca ar fi vulgar! )))) Asa ceva.... Chiar sunteti vulgari,mai gesepistilor?!? )))))

Cum o fi sa fi talpanist, mândru de numele celui care a cerut ca stadionul Steaua sa poarte numele lui, iar el sa fie numit comandantul clubului?

Eu2306
Eu2306  •  29 Martie 2023, 15:21
Postat de zb59 pe 28 Martie 2023, 08:25

Un ziarist adevarat nici beat nu ar putea scrie un astfel de articol inept! Refuz sa cred ca acesti trei insi, care se pretind fruntea gsp-ului, sint atat de pr0st1! Pur si simplu duc lipsa de idei, nu le pasa de sport, sau le pasa sa bage numai zazanii prin interpretarea unor declaratii! Mostra: “ Andrei Ivan a insistat că nu a făcut nimic greșit atunci când s-a aflat sub comanda lui Edi”. Okay. Si?! Unde este critica?! Cat despre disciplina de pe vremea lui nea cascheta, lasati-o mai moale! Apropos de nea cascheta, va puteti imagina ca tipul a avut, desigur, impreuna cu altii o initiativa legislativa care a devenit legea 53/2013: “ Proiect de Lege privind instituirea zilei limbii române” ?! Ce vremuri traim!:))

Nea cascheta pupatorul de iconite.?!:))) Pacat...blasfemie... trebuia sa dea lege sa fie ziua pupatului de icoane si ziua inchinaciunilor in dosul bancii de reserve... ca la pupatul in posterior suntem campioni olimpici la fe ca si pupatul de oase Antrenorii cu adevarat buni , fug de nationala ca dracu de tamaie... Lucescu (Mircea si Razvan) Olaroiu Petrescu Oameni care au ceva in spate si cand spun numele este ca un CV in lumea fotbalistica. La nationala vin doar cei iubiti politic si pseudo-fotbaliatori si pseudo-antrenori care vor o rampa de lansare. Radu Stefan este exemplu de un fotbalist foarte bun care nu a dorit sa intre in *** asta *** numit nationala si ca el sunt multi altii , mai ales cei nascuti in afara . .. si stiti de ce ?! Pentru ca cei nascuti in afara chiar nu sunt romani cu absolut nimic si nu au nici cea mai mica teesarire la auzul cuvantului romanica ...pentru ei, parintii lor au fost romani sau au venit din romanica...ei sunt englezi,francezi ,italieni sau orice alta natie dar nu romani... Ma bucura ca au o astfel de mentalitate pentru ca tara asta le-a dat doar un sut in dos parintilor lor

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează