FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

Iată codul bunelor maniere distribuit de FRF „tricolorilor” » Ce trebuie să NU facă fotbaliștii la lot: Ianis Hagi și Pașcanu apar la AȘA DA, Moruțan e dat ca exemplu negativ!

Articol de GSP - Publicat marti, 22 ianuarie 2019 16:15

FRF a tipărit o broșură cu circuit intern, care le-a fost distribuită tuturor jucătorilor care au fost convocați la loturile naționale, dar care a ajuns și la cluburile din ligile inferioare. 

Codul de etică al reprezentativelor României are rolul de a prezinta modul în care „tricolorii” și „tricolorele” trebuie să se comporte pe durata convocării la lotul național. Sunt oferite indicații despre ținuta vestimentară, dar și despre activitatea pe rețelele de socializare.

1

Broșura începe cu imnul național al României, iar apoi este prezentat un decalog. 

1. Iubește Fotbalul
Fă lucruri bune pentru sportul acesta ori de câte ori ai ocazia 
2. Respectă-l pe cel mai bun
Recunoaște valoarea adversarului, dar încearcă să-l depășești 
3. Integritate
Participarea directă sau indirectă la pariuri și practicarea jocurilor de noroc sunt interzise 
4. Cooperare 
Împreună vom fi întotdeauna mai puternici 
5. Încredere
Vizualizează succesul pentru a-l putea atinge  
6. Dezvoltare
Dorește-ți mereu să fii mai bun 
7. Performanță 
Măsoară-te cu cei mai buni 
8. Nu violență, nu rasism 
Gândește-te că oponentul poate fi fratele tău 
9. Fair-play
Nu există joc în afara regulilor jocului 
10. Perseverență
Ca să poți crede în victorie, trebuie să o pregătești 

Următorul capitol al broșurii este intitulat "Valori umane", definite prin „disciplină”, „respect” și „corectitudine”.

Apoi vin "Valorile profesionale" cu punctele: "Atitudine pozitivă", "Motivație", "Spirit de echipă și spirit de sacrificiu". 

Reguli de comportament 

În acest cod de etică oficialii FRF au ținut să introducă și reguli de comportament pe care toți jucătorii sunt obligați să le respecte cu sfințenie. 

1. Punctualitate la toate activitățile
2. Igienă și curățenie și pe teren, și în afara lui 
3. Telefoanele pe silent când suntem împreună 
4. Echipamentul de prezentare e obligatoriu 
5. Comportament civilizat în orice mediu 
6. Comunicare civilizată în grup și în afara lui 
7. Intrăm și ieșim împreună din sala de mese 

De asemenea, este alcătuit și un regulament de ordine interioară. Fotbaliștii se ridică de la masă doar după ce ultimul jucător termină de mâncat.

În plus, sunt și jucători de serviciu care au obligația de a lua toate telefoanele colegilor și de a le preda staff-ului, și tot ei sunt cei responsabili cu comunicarea modificărilor de program sau să anunțe staff-ul dacă sunt alte probleme. 

Trusa jucătorului 

Toți fotbaliștii prezenți la lot sunt obligați ca atunci când intră în cantonament să aibă asupra lui pijama, pastă și periuță de dinți, deodorant, unghieră, pieptăn și lenjerie intimă. 

Mai mult, după trezire fotbaliștii sunt obligați să aibă grijă să aerisească camera. 

Controlați și pe social media 

Fotbaliștii sunt îndemnați de federali să fie mai atenți și cu ce postează pe social media. Nu în puține cazuri jucătorii au comis erori care au pătat imaginea echipei naționale, tocmai din acest motiv oficialii FRF le cer jucătorilor să respecte anumite reguli. 

  • fotografiile publicate să fie realizate într-un cadru fotbalistic. De evitat fotografiile din cameră, în fața oglinzii, în baie. 
  • întotdeauna culorile steagului României vor fi afișate, de la stânga la dreapta, albastru, galben, roșu, și nu invers
  • fotografiile de la diferite activități extrafotbalistice să fie publicate doar după ultimul meci din cadrul stagiului de pregătire. În caz contrar se expun criticilor publicului cum că s-ar fi dus la plimbare, nu pentru competiție 
  • limbajul care însoțește imaginile publicate să fie decent (de evitat glumele în online între colegi pe perioada cantonamentului) 
  • nu intrați în discuții în contradictoriu cu cei ce comentează 

Așa da! Așa nu! 

La finalul broșurii, FRF a ținut să ofere câteva exemple care pot fi urmate, dar și altele care trebuie evitate.

Alex Pașcanu și Ianis Hagi apar la cele pozitive, unde este și o poză cu toți jucătorii naționalei ținând mâna la inimă în timpul intonării imnului, dar și una cu un vestiar curat. 

La cele negative apar diferite postări ale unor internaționali de tineret, una din baie, alta cu un prezervativ și una cu lista fotbaliștilor convocați.

De asemenea, n-a fost ocolit gestul lui Olimpiu Moruțan de a-și scoate tricoul după golul cu Ucraina, fiind apoi eliminat.

Mai sunt două poze, una cu un vestiar murdar și o fotografie cu fotbaliștii echipei naționale la intonarea imnului, în care doar o parte țineau mâna la inimă.

2

3

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
mihai_luchian
mihai_luchian  •  23 Ianuarie 2019, 07:11
Postat de liviuemil pe 22 Ianuarie 2019, 22:25

"întotdeauna culorile steagului României vor fi afișate, de la stânga la dreapta, albastru, galben, roșu, și nu invers" Asta e valabila pentru toti prostii care nu stiu ordinea culorilor. Si e vorba de vreo 80% dintre Romani. Cel putin o luna toate publicatiile din Romania ar trebui sa aiba pe prima pagina scris mare fraza asta. Iar la tv in fiecare pauza publicitara sa apara steagul si ordinea culorilor. Poate se mai desteapt unii !!! POATE .

Asta și pentru că mulți dintre noi am cântat roșu, galben și albastru este al nostru tricolor. Nu toți aveau curaj să spună că în realitate e invers, că albastrul e la băț ca să nu cumva să le meargă vorba că sunt anti sistem.

liviuemil
liviuemil  •  22 Ianuarie 2019, 22:25

"întotdeauna culorile steagului României vor fi afișate, de la stânga la dreapta, albastru, galben, roșu, și nu invers" Asta e valabila pentru toti prostii care nu stiu ordinea culorilor. Si e vorba de vreo 80% dintre Romani. Cel putin o luna toate publicatiile din Romania ar trebui sa aiba pe prima pagina scris mare fraza asta. Iar la tv in fiecare pauza publicitara sa apara steagul si ordinea culorilor. Poate se mai desteapt unii !!! POATE .

klauz
klauz  •  22 Ianuarie 2019, 18:08

Morutan si-a scos tricoul pentru ca e extrem de prost. Sportivii nu sparg norma de inteligenta, e adevarat, dar asta e si mai prost ca restu'...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează