FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGA NAȚIUNILOR

INCREDIBIL: România este 99% la baraj! Șampanie pentru amatori: Federația n-are habar de regulamente, dar e la un pas de Euro!

Articol de - Publicat miercuri, 21 noiembrie 2018 18:20

România e 99% calificată la barajul pentru Euro 2020! Pare o nebunie după toate discuțiile de la finalul meciului cu Muntenegru, 1-0, însă calculele Gazetei arată că, dacă nu se întâmplă o mare surpriză, ”tricolorii” vor fi în play-off. 

Proverbul care se potrivește perfect situației la zi din FRF este "la barza chioară îi face Dumnezeu cuib". Jucătorii naționalei n-au știut că trebuie să forțeze o victorie cu 2-0 în Muntenegru și am ratat astfel șansa de a ne menține în urna a treia valorică pentru preliminariile EURO 2020. Totuși, calculele făcute de redacția GSP scot la suprafață un scenariu despre care FRF nu are habar: România este aproape sigur calificată în barajul pentru Euro 2020. Adică mai avem o șansă să prindem turneul final, dacă nu vom termina preliminariile clasice pe unul dintre primele două locuri în grupă.

* CONTEXT: La Euro 2020 vor juca 24 de echipe. 20 dintre ele, adică primele două clasate din cele 10 grupe, se vor califica din preliminariile clasice (tragerea la sorți a grupelor va fi pe 2 decembrie 2018), iar celelalte 4 vor fi câștigătoarele finalelor din baraj ce se vor disputa tocmai în primăvara lui 2020. 

Ce trebuie să se întâmple

Scenariul este complicat și greu de urmărit cap-coadă. Dar, cu răbdare și atenție, Gazeta a reușit să califice România la Euro :)

Ce condiție trebuie îndeplinită pentru ca ”tricolorii” să aibă garantată prezența la unul dintre cele patru play-off? Una singură: toate cele 20 de echipe calificate direct la turneul final trebuie să se fi clasat mai bine decât noi în Liga Națiunilor. 

Adică cele care vor fi în primele trei urne la tragerea la sorți de pe 2 decembrie, plus Ungaria, singura care ne depășește din urna a patra. Un scenariu cât se poate de realist.

Ce șanse sunt să jucăm barajul

Cum spuneam, ca să ratăm play-off-ul ar trebui ca o echipă mai slab clasată decât noi să obțină calificarea la Euro prin preliminariile clasice. Excludem din start formațiile din Liga D (e aproape imposibil ca Macedonia, Kosovo, Georgia sau Belarus să se califice direct din preliminarii).

Din Liga C (Grecia, Albania, Muntenegru, Cipru, Estonia, Slovenia și Lituania) șanse rezonabile ar avea doar Grecia și Muntenegru. Ex-iugoslavii arată însă foarte rău, iar fosta campioană a Europei a terminat pe trei o grupă cu Finlanda, Ungaria și Estonia.

În ce play-off vom juca

Totul depinde de ce se va întâmpla în preliminariile clasice pentru Euro2020. În acest moment, la baraj au locurile asigurate câștigătoarele de grupe:

  • Liga A: Elveția, Portugalia, Olanda, Anglia;
  • Liga B: Bosnia, Ucraina, Danemarca, Suedia;
  • Liga C: Scoția, Norvegia, Serbia, Finlanda;
  • Liga D: Georgia, Macedonia, Kosovo, Belarus.

Din fiecare Ligă merge la Euro o echipă. Mai întâi se trag la sorți meciurile din fiecare ligă, cele două câștigătoare ale acestor meciuri merg în finală, iar învingătoarea se califică la Euro. 

Dacă una sau mai multe echipe din cele de mai sus se vor califica direct la Euro, atunci locul lor va fi luat de cel mai bine clasate formații din liga respectivă.

Să facem o simulare

Să presupunem că toate cele 12 echipe din A și 8 echipe din B merg la turneul final din preliminarii. Adică cel mai probabil scenariu.

  • La barajele din Ligile C și D vor merge câștigătoarele grupelor, adică exact cele menționate mai sus;
  • La barajul Ligii B vor merge cele patru echipe necalificate la Euro;
  • La barajul Ligii A, unde nu mai sunt echipe necalificate, vor merge cel mai bine clasate patru formații care nu merg deja la Euro sau la un baraj;
  • Adică se va lua în calcul clasamentul de mai jos. Primele patru echipe necalificate la Euro sau la baraj ar fi Bulgaria, Israel, Ungaria și ROMÂNIA. Aceasta ar putea fi componența grupei noastre de baraj!

Clasamentul Ligii Națiunilor

clasament

Varianta horror

Acela este însă și scenariul cel mai optimist. E posibil ca una sau mai multe formații din Liga A să nu termine preliminariile pe primele două locuri în grupă. 

Să presupunem că la Euro se califică 11 echipe din Liga A și 9 din Liga B. Mai rămâne o echipă în A necalificată și alte trei în B. Cum se completează play-off-urile?

  • În play-off-ul din B, pe lângă cele trei formații din B, va merge cel mai bine clasată echipă din Nations League necalificată la Euro, adică Bulgaria;
  • În play-off-ul din A, pe lângă singura echipă necalificată din A, vor merge următoarele trei necalificate din Nations League, adică Israel, Ungaria și România.

Greu de crezut că am putea să eliminăm o echipă din Liga A.

Am putea juca pe teren propriu meciul decisiv!

Barajele pentru Euro se vor juca în martie 2020: semifinalele în perioada 26-28, iar finalele în perioada 29-31. În semifinale, echipa mai bine clasată joacă pe teren propriu. România e pe locul 32 în Nations League și ar juca în deplasare, indiferent de numele adversarului. În finală însă, gazda se va trage la sorți și am putea evolua chiar pe Național Arena meciul decisiv pentru Euro 2020!

 

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (59)
1537217773043675
Octavian Ciobanu  •  24 Noiembrie 2018, 08:48

Goana după o grupa favorabila la fotbal arata o mentalitate de om ratat. Din păcate foarte multi ziariști și oameni din sport au aceasta mentalitate de om slab și o transmit si în mas media.

10202226595383002
Mihnea Dimoftache  •  23 Noiembrie 2018, 22:23

Varianta 3 (la comentariul anterior) cea mai probabila: nu se califica nici o echipa clasata dupa noi deci mergem la barajul ligii C, si vom juca, evident, numai cu echipe clasate inaintea noastra in liga C. 90% acestea vor fi Bulgaria, Israel si Ungaria, dintre care se va alege intai echipa pe terenul careia vom juca semifinala iar mai apoi finala barajului va fi cu invingatoarea dintre celelalte 2 echipe ramase, gazda fiind aleasa prin tragere la sorti. Daca una din cele 3 echipe de mai sus se califica direct la CE, atunci locul ei in baraj va fi luat de echipa clasata imediat inaintea ei in liga C dar necalificata direct. De ex, daca Bulgaria se califica direct atunci Finlanda va fi in baraj cu Romania, Grecia si Ungaria. Si, surpriza, daca si alta echipa din fata noastra se califica si ea, sa zicem Ungaria, atunci in baraj ne reintalnim cu Serbia(!) alaturi de Finlanda si Israel! In final, pe scurt, sa spunem ca sunt sanse sa mergem la baraj (dar nu 99%, in conditiile in care daca se califica direct cineva de sub noi, e infima sansa ca 4 echipe din liga C sa se califice si ele direct, dar ea exista, nu cum crede toata lumea ca nu exista - asadar e o sansa sa mergem la baraj si daca se califica direct o echipa clasata sub noi). Iar daca mergem la baraj, pina la calificare mai avem 2 meciuri grele (infime sanse sa fie foarte grele, cu o echipa din B, si in nici un caz din A, asa cum gresit e scris in articol). Astept ca autorul articolului sau GSP sa aiba un punct de veder

10202226595383002
Mihnea Dimoftache  •  23 Noiembrie 2018, 21:36

Asadar, avem 3 variante: 1. Daca oricare (una sau mai multe, nici nu conteaza cate) din echipele de dupa noi (inclusiv una din cele 4 ale prezumtivului baraj de liga D -locurile 40-43) se califica direct la european, noi ramanem acasa 90%, in nici un caz 100%. De ce ? de ce ar mai fi sanse 10%, minime, ca sa zic asa? pentru ca in acest caz, daca si 4 dintre echipele din liga C (oricare 4 din cele 7 de dinaintea noastra) se califica direct la european, noi ne asiguram locul la barajul ligii C. Dar, repet, daca una din echipele de dupa noi din liga C (de la locul 33 in jos) sau din liga D se califica direct la European, e absolut necesar ca minim 4 din cele 7 echipe de deasupra noastra sa se califice direct la Euro. Daca se califica doar 3, de ex, la barajul ligii C merg celelalte 4 echipe ramase in liga C necalificate. Romania, fiind a 8a din liga C, ramane in afara barajului. 2. Daca de dupa noi nu se califica nici o echipa atunci 100% mergem la Barajul ligii C, atentie, in nici un caz (0%) nu vom fi in barajul ligii A, asa cum s-a scris in articolul lui Florin Dinca din GSP, sub nici o forma (0% sanse sa intalnim o echipa din liga A la baraj). Exista totusi o minima sansa ca Romania sa mearga in Barajul ligii B si sa intalneasca o echipa din liga B. Pt asta e absolut necesar ca din liga A, din 12 echipe (cele mai bune din Europa, practic) sa nu se califice direct decat maxim 4 ( iar 8 nu!) si, in acelasi timp din liga noastra sa se califice minim 5 direct!

Vezi toate comentariile (59)
Comentează