FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIGAB.RO

Interviu cu Emil Săndoi » Vezi cine sînt noile ”comori” de la U21!

Emil Sandoi
Emil Sandoi

Articol de GSP - Publicat sambata, 01 ianuarie 2011 00:00

Selecționerul naționalei de tineret a României, Emil Săndoi, a acordat un interviu pentru Gazeta Sporturilor și LigaB.ro în care vorbește despre realizările sale din ultimul an dar și despre noua generație de tineri fotbaliști cu care va încerca să califice România U21 la turneul final din 2013.

Cum a fost acest an pentru dumneavoastră? Naționala de tineret a fost foarte aproape de a se califica după multă vreme la un turneu final...
Eu mă bucur că și în campania aceasta cât și în cea trecută am avut rezultate foarte bune. Au fost totuși 18 jocuri fără înfrângere chiar dacă am jucat și cu selecționate olimpice ale unor țări puternice. În ceea ce privește această generație, e foarte important de spus că am fost echipa care a adunat cele mai multe puncte din toate grupele de calificare, având o singură înfrângere, cu Letonia. Prin rezultatele noastre am reușit să facem mass-media să-și îndrepte atenția către noi. A fost de exemplu acea victorie de acasă cu Rusia (n.r. 3-0 la Botoșani pe 3 septembrie 2010).

Pe de altă parte, în ciuda locului I din grupă, ați picat cu Anglia la play-off și s-a ratat calificarea. E un insucces?
Nu cred că poate fi considerat un insucces. Dacă era sistemul de dinainte de 2000, fără play-off, am fi fost calificați. La tragerea la sorți, toată lumea spunea că Anglia și Spania sunt de evitat, ele fiind echipele cele mai valoroase la acest nivel. Din păcate am picat cu Anglia, o echipă care are jucători titulari în Premier League. Vorbim de jucători ca Wellbeck, Micah Richards, Andy Carrol, care deja fac pasul către prima reprezentativă. Nu joacă unul, intră altul, la fel de valoros. Dar chiar și așa, atâta timp cât am câștigat trei reprize din confruntarea cu ei, iar la noiu acasă timp de 90 de minute nu au intrat decât de două ori la noi în careu, asta spune multe despre jucători. Pînă și presa engleză a recunoscut că am fi meritat calificarea.

Acum însă vine vremea reconstrucției. Trebuie schimbată generația, sunteți gata să o luați de la zero?
Uite, munca de la tineret nu e ușoară deloc. Mereu trebuie să stai să cauți jucători, iar acum exact cum spuneai o luăm de la zero. Hai să-ți dau cîteva exemple din generația trecută: pe Tătărușanu de exemplu noi l-am luat de la liga a treia, de la Juventus București. Deac era la Unirea Dej. Papp fusese împrumutat de Vaslui la Farul, noi l-am adus la tineret iar apoi Vaslui l-a rechemat și e acum titular în prima ligă. Toți acești jucători au crescut la naționala de tineret și au ajuns fotbaliști cunoscuți. Și Gardoș e un exemplu foarte bun, nu știu dacă mai ajungea la nivelul de acum fără să fi avut meciurile de la naționala de tineret.

Și tocmai de aceea știu că ați făcut un trial la începutul lui decembrie pentru a urmări jucători de liga secundă. Ce impresie v-au lăsat?
Eu mă bucur că am putut face acel trial. Avem însă o problemă: noi ne convingem de potențialul jucătorilor într-o competiție internă, însă apoi trebuie să facă pasul la confruntări internaționale cu jucători foarte valoroși, și nu e tocmai ușor să-i pregătești pe fotbaliști să facă acest pas. Uite, să ne gîndim la ce națională avea Franța la tineret acum cîțiva ani: Llori, Menez, Nasri, Ben Arfa, Gourcuff. Astfel de jucători valoroși sunt și acum la naționalele de tineret și noi trebuie să ne pregătim tinerii pentru astfel de confruntări într-un timp foarte scurt, cinci zile înaintea partidelor oficiale.

Dar pînă la urmă acești jucători arată valoarea fotbalului românesc la nivel de tineri. Indiferent de condiții, că sunt din prima ligă sau a doua, cei mai buni tot ies în evidență, nu?
Da, dar noi avem probleme grave spre deosebire de cei din afară. Știe toată lumea că nu sunt bani la nivel de juniori, iar asta se vede. Jucătorul când vine la naționala de tineret are unele lipsuri. Păi eu îi cer să joace dintr-o atingere, dar cum să poată să facă asta, dacă la nivel de juniori a crescut pe niște terenuri execrabile? Efectiv, dacă vezi acele terenuri pe care se pregătesc unii juniori, te îngrozești. Pe de altă parte, jucătorul român e foarte receptiv și prin antrenamentele de la naționala de tineret poate deveni foarte disciplinat tactic. Cred că s-a văzut această disciplină tactică în confruntarea cu Anglia.

Ați reușit să vă conturați un lot pentru campania viitoare? Știu că pentru trialul de care vorbeam mai devreme ați convocat circa 60 jucători din liga secundă.
Da, eu am acum un lot pe care pot spune că mă bazez. Însă, în mod evident, nu e vorba numai de jucători din liga a doua. Numai dacă vorbim de portari de exemplu mai sunt Pena de la AS Roma sau Moldovan de la Espanyol pe care îi urmărim.

Sunt unii jucători mai tineri, cum ar fi Mărkuș de la Bihor de exemplu, care este unul dintre golgeterii seriei B2, pe care nu i-am regăsit pe lista respectivă...
Mărkuș și nu numai face parte dintre tinerii de la U19 pe care i-am tot urmărit și de unde oricînd pot să apară noi talente. Am considerat că nu mai era necesar să îi convoc pe aceștia pentru că i-am văzut deja la acțiunile selecționatei U19.

Este Laurențiu Brănescu unul dintre acești tineri? Se zvonește că Juventus l-ar fi acontat deja.
L-am urmărit pe Brănescu la naționala de juniori unde e titular. Orice e posibil în fotbal și Brănescu poate deveni o soluție și pentru noi, totul depinde doar de el. De fapt, țin să spun ca naționala de tineret are porțile deschise pentru orice tânăr care va demonstra la un moment dat că este în formă și capabil să evolueze la nivelul pe care noi îl cerem.

Puteți să dați câteva nume de jucători pe care i-ați remarcat după trialul de luna aceasta?
Nu prea îmi place să fac evaluări personale ale jucătorilor, pentru că nu vreau să favorizez pe nimeni. Eu însă am mai zis-o legat de acel trial: îl remarc pe cel mai cunoscut jucător, Gabi Matei, care sper că îi va călca pe urme lui Rîpă cît mai curînd, și pe cel mai puțin cunoscut, Leca, de la Concordia Chiajna. Însă oricum, noi întocmim programe individuale de pregătire pentru toți cei pe care îi avem în vedere, și doar dacă nu au ieșit în evidență la acest trial nu înseamnă că nu îi mai urmărim. Noi mai avem o problemă care s-a tot văzut și la acest antrenament: lipsa forței. Aproape orice duel unu la unu din confruntările tari îl pierdem, însă asta ține de modul în care crești un fotbalist.

Cine vor fi liderii noii generații de jucători?
Eu mă aștept la multe de la jucători ca Gabi Matei, Cosmin Matei de la Steaua, Marius Alexe, Alibec, Gheorghe Grozav sau Mihai Răduț. Uite, asta e încă ceva interesant: jucătorii care vin de la prima ligă, chiar dacă sunt rezerve, par să aibă un plus față de cei care joacă titulari meci de meci în liga a doua.

Ce așteptări aveți de la această nouă echipă pe care o construiți?
Lumea trebuie să știe că noi acum formăm o echipă nouă la naționala de tineret, cu unii jucători care nici nu se cunosc între ei. Nu ținem partea nimănui și încercăm să facem o selecție cât mai corectă. În mod evident nu se poate ca acești fotbaliști să se ridice imediat la nivelul celor dinainte. Sper însă ca ușor-ușor să se închege această nouă echipă și, Doamne-ajută, să depășească performața generației anterioare.

Autor: Dragoș Rizescu

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează