FOTBAL  »  NATIONALA  »  LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA

Corespondență din Vaduz Măcar pe ei să-i batem! » Cine este Liechtenstein, ultimul adversar al României în preliminariile Campionatului Mondial

Peisajul de lângă stadionul din Vaduz (foto: Raed Krishan/GSP) +6   FOTO
Peisajul de lângă stadionul din Vaduz (foto: Raed Krishan/GSP)

Articol de , - Publicat vineri, 12 noiembrie 2021 23:15 / Actualizat sambata, 13 noiembrie 2021 09:53

România va încheia preliminariile împotriva unor adversari minusculi, într-un stat mai bun pentru schiat decât pentru jucat fotbal. „Tricolorii” au ajuns în seara asta în Liechtenstein cu o întârziere cauzată de ceața care creează în Vaduz o atmosferă sinistră, regizată parcă pentru campania noastră ratată.

Naționala lui Rădoi nu a reușit să câștige joi cu Islanda și a mai consumat puncte în preliminariile acestea și cu Armenia, și cu Macedonia de Nord. Duminică nu ar trebui să existe vreun risc, măcar Liechtenstein să fie de bătut!

Fotbal din plăcere

Reprezentativa acestui stat care numără o populație sub cea a Sloboziei are un singur punct, câștigat dintr-un egal cu Armenia, și a încasat 32 de goluri în 9 meciuri. Liechtenstein nici măcar nu are un campionat de fotbal! Există câteva cluburi, dar ele participă în competițiile din Elveția. 

Niciunul nu evoluează în prima ligă elvețiană, cel mai mare succes îl are Vaduz, aflat în eșalonul secund. Formațiile din Liechtenstein se întâlnesc între ele numai în Cupa națională. Câștigătoarea trofeului prinde un bilet pentru preliminariile Conference League. În Champions și în Europa League nu există reprezentante ale Principatului.

LIECHTENSTEIN - ROMÂNIA. Vezi imaginile obținute de echpa GSP de la Vaduz

„Doar să apară românii!”

Lui Vaduz îi aparține și stadionul pe care va fi disputat meciul de duminică seară, de la ora 19:00. Arena celui mai mare club din țară constituie un indiciu clar că fotbalul nu are niciun succes aici. Stadionul e cam de liga treia din România, cu niște tribune mici, dintre care doar două vor fi deschise la meciul cu România. 

Peluzele vor rămâne închise. Delegatul UEFA inspecta ieri condițiile de joc și se mira când întrebam dacă arena va fi deschisă în întregime pentru partidă: „Aici nu prea vine lumea la meciuri! Aaa, vă gândiți că vor veni români mulți din Elveția! Cred că maximum 2.500 de bilete vor fi puse la vânzare”. 

Stadionul e rudimentar, ca pentru un club foarte mic, însă gazonul arată excelent, mingea ar trebui să circule ușor. Mai greu e de văzut poarta dacă vremea va rămâne până duminică așa cum a fost ieri.

+2 FOTO

Țara-fantomă

Ceața a învăluit complet țara cu numai 39.000 de locuitori. E greu și de condus, și de jucat fotbal. Condusul ar fi chiar complicat fără vreo aplicație cu GPS, fiindcă riști să treci granița din greșeală. Cât ne-am învârtit în jurul stadionului, Waze a atenționat de două ori „Sunteți pe cale să treceți în Elveția!”. 

De la stadion în sus se ridică munți cu zăpadă pe creste și norul rămâne în urmă. Valea arată ca un lac, atât de deasă și de apoasă s-a adunat ceața. Până și clădirile colorate viu capătă o sobrietate gri. Decorul e mai bun pentru turnarea vreunui film horror decât pentru disputarea unui meci de fotbal. 

Și România se cam încadrează în scenariul de groază pe care natura alpină i-l pune în scenă la capătul încă unor preliminarii ca și ratate.

„Sunteți triști, nu e așa?”

Egalul României cu Islanda, 0-0, a fost surprinzător și pentru noi, și pentru neutri. Cu o victorie în meciul cu nordicii, „tricolorii” ar fi mers în Liechtenstein pentru trei puncte ușor de luat și pentru cele două baraje de calificare la Campionatul Mondial. 

Delegatul UEFA a zâmbit când a aflat că am venit din România: „Încă mai sunteți triști, nu? Mai sperați la calificare? Ați avea nevoie ca Islanda s-o încurce și pe Macedonia de Nord”

Au aterizat în altă parte

„Tricolorii” au călătorit cu un avion închiriat. Planul era ca aeronava să aterizeze direct în Sankt Gallen, orașul elvețian în care este cazată echipa. Cu puțin timp înaintea decolării, românilor li s-a transmis că e imposibil de aterizat în Sankt Gallen, din cauza ceții, și că va fi nevoie să meargă în Zurich și de acolo să parcurgă restul drumului cu un autocar. 

Ceea ce a însemnat cam o oră și un pic adăugată peste durata estimată a călătoriei. Din Sankt Gallen până în Vaduz se ajunge ușor, în mai puțin de o oră.

Citește alte știri despre echipa națională:

Extramotivați! Macedonenii au luat deja prime pentru meciul decisiv, cu Islanda!

Probleme pentru naționala României: ceața dă peste cap planurile „tricolorilor”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
whiteredarad
whiteredarad  •  26 Noiembrie 2021, 11:18

1. Eu unul am fost la meci, la Vaduz, in toata parcarea au fost doar 3 masini cu nr de Romania ( Arad, Iasi si Bucuresti). Cel din Iasi este un impatimit, are peste 70 meciuri vazute cu Nationala, afara. Restul au fost romani din vecinatati, dar bucurosi sa vada Nationala. 2. Nu mai spuneti ca stadionul din Vaduz este unul de divizia C , in Romania. Tribunele au scaune performante,gazonul ...peste ce am vazut in Romania, capacitatea este la nivelul marimii tarii lor, dar utilitatile si accesul sint excelente. 3. Am jucat slabut, cu o Nationala foarte slaba, Radoi imi pare un habarbist intr-ale antrenoratului,( se cunoaste ca nu a finalizat liceul),.. nu toti jucatorii au pus osul. 4. Este de neinteles de ce cei care au vaccinarile la zi nu sint lasati, in Romania, sa intre pe arene. La Vaduz ni s-a controlat ca actul de identitate sa corespunda cu Certificatul verde. In drum spre tara, am vazut si Austria- Moldova, la Klangerfurt, la fel , stadion nou, excelent utilat, frumos, am fost controlati. Doar in Romania se inchide arena, dar raman deschise....MALL-urile. E inacceptabil ca la meciul cu Islanda sa nu fie lasati cei vaccinati sa intre, este contra medicinei si a legilor pandemiilor. Ramanem...oricinali in prostie.

1461177693935533
Sorin Gane  •  13 Noiembrie 2021, 22:36
Postat de elgabri pe 13 Noiembrie 2021, 11:37

Avem derby ul grupei, oare Gel Radoi stie cu cine jucam sa nu greseasca tactica ;)

EU ZIC CA DACA JUCA ARAFAT IN APARARE SI GHEORGHITA IN ATAC , CISTIGAM SIGUR , IAR DACA AVEAM SI SPECTATORI , SIGUR DADEAM VREO CINCI BOABE - MARE TI-E GRADINA TA DOAMNE

149517776804588
Gica Gica  •  13 Noiembrie 2021, 17:20

România, FRF, LPF si orice suporter al naționalei trebuie sa îi acuze si sa îi de-a in judecata pe raed arafat( ***) și pe medicul valeriu gheorghiță. Motivul îl știți pentru ca acesti jalnic" comandanti" nu au permis accesul în tribune a spectatorilor. Din cauza lor se ratează calificarea la baraj și la Mondial . Demiterea lor de urgenta! Spectatorii ar fii fost un al 12- lea jucător care ajutau națională sa se impună clar in meciul contra Islandei. AVEM stadion nou Steaua. Dar MAPN nu a lăsat spectatorii pentru ca medicul valeriu gheorghiță ( cadru MAPN) si raed arafat ( cadru MAI) au pus lacat porților stadionului. Analizați și la aceasta concluzie se ajunge orice ai discuta. Bineînțeles ca Radoi nu trebuia sa insiste cu udarea gazonului abundent înainte de meci (s-a vazut cat de des au alunecat jucatorii romani) și nici sa declare dupa meciul câștigat de România cu Armenia ca el pleacă de la națională fix înainte de acest meci capital cu vikingii. aNUNTUL IL FACI DUPA CELE 2 MECIURI RAMASE, DACA TE-AI CALIFICAT LA BARAJ! Are și Stoichiță mare vina ca a pus un antrenor fără mare experienta la națională de seniori asta după campania ratata de calificare la EURO cu Radoi pe banca! Stoichita trebuie scos din schema! Iar acum face aceeași greșeală cu Mutu ca posibil antrenor , tot fără experienta la seniori, la națională. Jos arafat și valeriu gheorghiță. Ma întreb cum de asa mulți sportivi tineri vaccinati au murit în lume...?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează