FOTBAL  »  NATIONALA  »  FINLANDA - ROMÂNIA

CORESPONDENȚĂ GSP DIN HELSINKI 9 euro berea și teren vălurit » Ce îi așteaptă pe români la meciul cu Finlanda din Liga Națiunilor

Helsinki, capitala Finlandei, e un oraș verde și tăcut, dar cu totul altfel vor sta lucrurile vineri la meci, unde sunt așteptați peste 20.000 de suporteri al nordicilor, care visează la prima victorie împotriva României. +24   FOTO
Helsinki, capitala Finlandei, e un oraș verde și tăcut, dar cu totul altfel vor sta lucrurile vineri la meci, unde sunt așteptați peste 20.000 de suporteri al nordicilor, care visează la prima victorie împotriva României.

Articol de , - Publicat miercuri, 21 septembrie 2022 19:33 / Actualizat miercuri, 21 septembrie 2022 20:47

Helsinki, capitala Finlandei, e un oraș verde și tăcut, dar cu totul altfel vor sta lucrurile vineri la meci, unde sunt așteptați peste 20.000 de suporteri al nordicilor, care visează la prima victorie împotriva României.

  • Finlanda - România, programat vineri, 23 septembrie de la 21:45 va fi LiveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Antena 1
  • România - Bosnia și Herțegovina , programat luni, 26 septembrie, de la 21:45, va fi LiveTEXT pe GSP.ro și televizat pe PrimaTV
  • Reporterul Marius Mărgărit și fotoreporterul Raed Krishan sunt corespondenții Gazetei Sporturilor în Helsinki (Finlanda) și transmit cele mai importante informații pentru cititorii GSP.ro.

Dacă îți place liniștea și cauți un oraș fără agitația cotidiană a marilor metropole, Helsinki e unul dintre locurile ideale. Capitala Finlandei s-a îmbrăcat deja în culorile toamnei, ziua temperatura ajunge doar la 12-13 grade Celsius, iar dimineața sau seara coboară chiar spre 2-3. La ora meciului cu România, de vineri, 21:45 (aceeași ca și în România), se anunță maxim 5 grade C, cu șanse mici să plouă.

Tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024 » În ce urnă va fi România + toate detaliile
EURO 2024
Tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024 » În ce urnă va fi România + toate detaliile

Am crezut că numai la periferie nu prea sunt oameni pe străzi, dar și în centru, în marea Piață a Senatului, unde domnește imensa Catedrală Uspenski, unul dintre punctele de atracție ale orașului, era cam la fel de puțină lume, de parcă revedeai imagini din vremea pandemiei. Și turiștii sunt puțini. Până și autocarele destinate lor plecau goale spre alt capăt al urbei. 

Destul de mulți bicicliști, trafic lejer, iar un claxon e deja o ciudățenie. Nimic comun cu nebunia unei zile obișnuite în București. Aici își va disputa România penultima șansă de a mai conta în grupa de Liga Națiunilor.

VIDEO Gazonul bun pe Stadionul Olimpic, dar teren vălurit

Nu va fi deloc la fel pe stadion. Până ieri după-amiază, gazdele finlandeze spuneau că se vânduseră peste 19.000 de bilete pentru partida de mâine seară. Probabil că vor fi peste 20.000 de spectatori la ora jocului, printre care și un grup de vreo 100 de suporteri români.

La arenă se făceau ultimele pregătiri pentru joc. Câțiva angajați tundeau iarba, care arăta destul de bine. Ciudat însă, privind de la nivelul gazonului, dar și de sus, se vede că suprafața de joc este destul de vălurită, ca și cum niște mașinării grele au traversat terenul de la o poartă la alta, cam la 10 metri una de alta. Am aflat că, după tundere, urmau să se facă și câteva tăvălugiri și că va arăta mult mai bine.

9 euro berea și teren vălurit » Ce îi așteaptă pe români la meciul cu Finlanda din Liga Națiunilor
FOTO: Raed Krishan

Niciun scaun de plastic, toate sunt de lemn

Stadionul, cel care a găzduit Jocurile Olimpice din 1952, arată superb. Nu mai e cel pe care "tricolorii" jucau în 2014 ultima partidă aici (am învins cu 2-0). În 2016-2020 a suferit o modernizare masivă, care a costat statul și primăria din Helsinki 337 de milioane de euro! Da, nu e nicio greșeală. Cu 70 la sută mai mult decât suma prevăzută inițial! Dar sub parter au mai fost adăugate vreo trei etaje subterane, unde au fost construite diverse facilități pentru practicarea altor sporturi, precum o sală de altelism, cu pistă, terenuri de tenis sau baschet și altele.

+20 FOTO

Inițial, când a fost ridicat, în 1934-1938, avea 70.000 de locuri. Acum are doar 36.250 de locuri, toate pe scaune noi, de lemn, asemănătoare celor inițiale, de acum 84 de ani.

La parterul stadionului există un mic magazin pentru suporteri. Unde, printre altele, pentru 18 euro poți cumpara o bucată dintr-un scaun din 1952 sau, pentru 145 de euro, un scaun rotund, special pentru artbitrii sau oficialii din teren ai acelei Olimpiade.

La ultima renovare au fost acoperite și tribunele, cu excepția unor mici zone de-o parte și de alta a celei oficiale, care a rămas cam aceeași de la deschiderea JO din '52.

12 partidea disputat România împotriva Finlandei de-a lungul timpului, "tricolorii" adunând 9 victorii și 3 remize

O ediție specială pentru noi, tiristul Iosif Sârbu cucerind atunci prima medalie olimpică de aur din istoria României. Concursul respectiv s-a ținut în poligonul de la Mami, undeva la 26 de kilometri de Helsinki. Acum, în locul lui s-a ridicat un cartier de blocuri. Dar la stadion, pe unul dintre zidurile rămase de atunci, numele lui figurează alături de al celorlalți campioni ai acelei ediții.

Turnul de unde vezi dincolo de Helsinki

Unul dintre elementele distinctive ale Stadionului Olimpic din Helsinki rămâne vechiul turn, lipit de arenă încă de la finalizarea acesteia, în '38. Are o înălțime de 72,71 metri, cât a măsurat aruncarea sulițașului Matti Jarvinen, pentru medalia de aur la JO 1932, de la Los Angeles. Pentru 6 euro (copii plătesc 4 euro), urci cu liftul 11 etaje și după aceea încă niște scări pentru a ajunge în vârf. Iar imaginea e senzațională. 

Poți să vezi jur-împrejur, nu doar tot orașul, de la mare până în nordul lui, dar și mult dincolo de el. Ici-colo un bloc mai înalt de 10 etaje, în rest construcții de maximum 4 niveluri și extrem de multe zone verzi. În port se zăresc câteva vase mari de craozieră, gata să plece prin lume.

„Vestiarele sunt la fel”

Echipa Gazetei nu a avut acces la vestiare, dar gazdele ne-au asigurat că ele sunt la fel de noi și modernizate și pentru gazde, și pentru oaspeți, nu cum se întâmplă pe alte arene. În august, stadionul a găzduit Supercupa Europei, între Real Madrid și Eintract Frankfurt, câștigată de spanioli cu 2-0. Atunci, nemții au ocupat vestiarul destinat oaspeților, același pe care îl va avea la dispoziție și naționala României.

Muzeul, un crâmpei de istorie

În zona Stadionului Olimpic se mai află și alte obiective sportive. Arena "Bolt", casa celor de la HJK, este lângă, de ea fiind lipit și sediul federației finlandeze de fotbal. Alături sunt alte terenuri gazonate, dar și Muzeul Olimpic. Unde poți admira unul dintre cele 23 de suporturi, de argint, în care a fost purtată flacăra olimpică din 1952, dar și un podium nou, păstrând aceeași formă și aspect precum cele folosite atunci. Există și o imagine de la premierea lui Iosif Sârbu. 

9 euro berea și teren vălurit » Ce îi așteaptă pe români la meciul cu Finlanda din Liga Națiunilor

O oază de olimpism și nu numai, cu filme și exponate ale acelor timpuri, dar și altele mai recente, mai moderne. Pretul unui bilet de acces este de 15 euro pentru adulți, copii sub 18 ani având intrarea liberă.

Prețurile diverselor produse pentru suporterii care vin la meciuri pe Stadionul Olimpic

  • O bere - 9 euro
  • Un sandvici - 7 euro
  • O cafea - 2,5 euro
  • Un Pepsi/Cola - 4,5 euro

Lotul României pentru meciurile cu Finlanda și Bosnia și Herțegovina:

  • PORTARI: Ionuț Radu (Cremonese | Italia, 0/0), Horațiu Moldovan (FC Rapid 1923, 0/0), Ștefan Târnovanu (FCSB, 0/0);
  • FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Huesca | Spania, 8/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 18/2), Bogdan Mitrea (Sepsi), Adrian Rus (Pisa | Italia, 14/0), Ionuț Nedelcearu (Palermo | Italia, 21/2), Andrei Burcă (CFR Cluj, 12/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 26/2), Mario Camora (CFR Cluj, 8/0);
  • MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (Rakow | Polonia, 7/0), Dennis Man (Parma |Italia, 14/4), Andrei Cordea (FCSB, 2/0), Alexandru Cicâldău (Al-Ittihad Kalba | EAU, 25/3), Daniel Boloca (Frosinone | Italia, 0/0), Marius Marin (Pisa | Italia, 6/0), Nicolae Păun (Sepsi OSK, 1/0), Tudor Băluță (Farul Constanța, 7/0), Răzvan Marin (Empoli | Italia, 41/2), Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns | China, 54/11), Darius Olaru (FCSB, 6/0), Denis Drăguș (Standard Liege | Belgia, 2/0), Florinel Coman (FCSB, 5/0);
  • ATACANȚI: George Pușcaș (Genoa | Italia, 30/8), Denis Alibec (Farul Constanța, 25/2), Florin Tănase (Al-Jazira | EAU, 14/1).

Clasamentul României în grupa de Liga Națiunilor

9 euro berea și teren vălurit » Ce îi așteaptă pe români la meciul cu Finlanda din Liga Națiunilor

Citește și alte știri despre echipa națională:

Dorinel Munteanu, tranșant înaintea meciurilor României: „Așteptările sunt mici! De vreo 3-4 ani suntem tot în căutări”

Edi Iordănescu, ironizat: „Ce cauți la Ancelotti? Te nenorocești!” » La ce formație a fost sfătuit să se ducă să „fure” meserie

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
VanBasten
VanBasten  •  21 Septembrie 2022, 23:11

Sandvici?! Ati facut limba romana la ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

argus
argus  •  21 Septembrie 2022, 21:13

Cred ca preturile din Helsinki(O bere - 9 euro; Un sandvici - 7 euro; O cafea - 2,5 euro; Un Pepsi/Cola - 4,5 euro) pentru o populatie a carui venit pe cap de locuitor in 2021 a fost de 46471.36 US dollars, nu sunt "de speriat" (pentru finlandezi); daca ne referim doar la bere, luand ex. pretul unei beri Heineken in Romania, acesta ajunge la cca. 7 $USD (raportul US Dollar/Euro azi, este de 1/1,01) iar venitul pe cap de locuitor in 2021 a fost $14,862 $ US. Doar puterea de cumparare, nu preturile dintr-o tara sau alta pot fi un indiciu al standardului vietii. Cred ca pentru o mai buna informare, trebuia sa mentioneze unde se practica aceste preturi (la stadion, la un local, la...(stiut fiind ca preturile difera in functie de locatie). Informatia ar fi fost utila pentru cei 100 de romani ce vor sustine echipa, daca indica "unde sunt preturile cele mai mici pentru un sandvici, o cafea, o bere, s.a.m.d. De apreciat buna intentie a jurnalistului! Hai Romania!

dobrin
dobrin  •  21 Septembrie 2022, 20:15
Postat de talpaiadului pe 21 Septembrie 2022, 19:58

Se poate sa venim cu berea de acasa?

O punem la Pet zicem ca e Fanta. Contribui si eu cu niste visinata, aka "Romanian Coca Cola" :)))))

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close