FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA

Made in Slatina » Cum au crescut ambii fundași stânga de la primele două echipe naționale, Bancu și Ștefan, sub îndrumarea aceluiași antrenor

Bancu (stânga) și Ștefan
Bancu (stânga) și Ștefan

Articol de - Publicat vineri, 14 septembrie 2018 09:43

Nicușor Bancu și Florin Ștefan, fundașii stânga de la naționala mare, respectiv U21, au crescut sub îndrumarea lui Dan Oprescu la FC Olt.

Banda stângă a României are și ea ștampilă proprie, după ce s-a dovedit că reprezentativa de tineret e crescută de Hagi în proporție de 40 %, iar 4 oameni importanți de la U21 și naționala mare provin de la o mică academie din Arad, Atletico. Ambii fundași stânga de la primele două echipe naționale, Nicușor Bancu de la seniori și Florin Ștefan de la tineret, au crescut sub îndrumarea aceluiași antrenor, Dan Oprescu, la FC Olt Slatina!

Format la școala lui Raț

În acest moment, Oprescu este selecționer la echipa națională U19 și a acceptat să vorbească, pentru Gazetă, despre cei doi. "Dacă pe Bancu l-am descoperit eu la o selecție, el juca la el în sat, la Crâmpoia, Ștefan a fost crescut la școala lui Răzvan Raț, apoi a plecat la Clubul Sporting Pitești. La FC Olt am făcut un proiect prin 2012, să readucem copiii din Slatina care plecaseră la alte școli de fotbal, și i-am luat înapoi și pe el, și pe Căpățână de la Voluntari".

Practic, cei doi laterali stânga au evoluat împreună, iar unul dintre ei a crescut la școala celui mai selecționat fundaș stânga român, Raț.

Colegi la Liga a 2-a

Oprescu reia: "Când s-a întors, în 2012, Ștefan cred că avea vreo 16 ani. A rămas la noi până când s-a desființat FC Olt, în 2015. L-am antrenat 3 ani, în același timp cu Bancu. Ei au și jucat la Liga a 2-a împreună la FC Olt. Ștefan fundaș stânga, Bancu mijlocaș stânga. Nimeni nu credea că acești copii vor putea juca la Liga a 2-a, dar au făcut-o foarte bine. Când l-am recuperat de la Sporting pe Ștefan, l-am luat pe procente, ei au rămas cu 50 la sută, noi cu 50 la sută din următorul transfer".

"Ca Hagi cu Columbia"

Cei doi au făcut meciuri tari la Divizia B. "Ștefan e chiar din Piatra Olt, de unde sunt și eu. Un copil foarte bun, talentat. De la început l-am remarcat, avea o viteză foarte bună. Îmi amintesc că la un meci la Satu Mare, la Liga a 2-a, a driblat tot pe stânga și de la vreo 25 de metri a dat-o în vinclu, la colțul lung. Respectând proporțiile, a semănat cu golul lui Hagi cu Columbia", rememorează tehnicianul.

Le place ofensiva

Oprescu îi caracterizează luminos: "Amândoi, Ștefan și Nicușor, au calități asemănătoare, viteză, capacitate de efort, calități defensive, dribling, apetit ofensiv. Eu am spus că Bancu, la momentul în care s-a transferat la Craiova, era cel mai bun jucător de bandă stângă din țară, iar timpul mi-a dat dreptate".

Fără să îi dea sfaturi lui Contra, Oprescu prevede că va avea dreptate și în continuare. "Avem viitor. Banda stângă a naționalei pare asigurată pentru următorii ani. Ștefan și Nicușor pot juca împreună, așa cum au făcut și la FC Olt. Între ei e o diferență de numai 3 ani și ceva, Ștefan are 22, Nicușor face acum 26. Eu zic că au mari șanse să facă iar banda împreună la naționala mare. E un motiv de mândrie pentru cei din Slatina", conchide, mândru, fostul antrenor al celor doi.

"Ca și Bancu, Ștefan este un tip extrem de serios, de ambițios. E un copil foarte bine crescut, nu a avut niciodată niciun fel de probleme, e pasionat, determinat și cred că va ajunge foarte departe"
Dan Oprescu, selecționer U19

Nicușor Bancu
Născut: 18 septembrie 1992 (26 ani), Crâmpoia, Olt
A jucat la: CSM Slatina (2011-'12), FC Olt Slatina (2012-'14), CSU Craiova (2014-prezent)
A câștigat Cupa României cu CSU Craiova (2018)

5
selecții, fără gol marcat, are Bancu la prima reprezentativă

Florin Ștefan
Născut: 9 mai 1996 (22 ani), Piatra Olt, Olt
A jucat la: FC Olt (2013-'15), Academica Clinceni (2015-'17), Juventus București (2017-'18), Sepsi Sf. Gheorghe (2018-prezent)

5selecții, fără gol marcat, are Ștefan la echipa națională U21

Vezi și: EXCLUSIV Povestea surprinzătoare a clubului de juniori care a crescut 3 titulari de la U21 de marți plus Țucudean, marcator la "naționala" mare

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
magic4ever
magic4ever  •  14 Septembrie 2018, 11:53

Bancu nu are nici treaba cu postul de fundas stanga...este bulevard pe partea lui cand intalneste un adversar creativ si cu dribling...el trebuie sa joace mijlocas stanga sau aripa intr-un 4-3-3...

127939151042796
Marcello Kazan  •  14 Septembrie 2018, 10:14

Foarte frumos si toti cei care iubim fotbalul romanesc le dorim MULT SUCCES si SA FIE SANATOSI.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează