FOTBAL  »  NATIONALA  »  PRELIMINARII CM 2026

Surprize IMENSE în lotul convocat de Mircea Lucescu pentru debutul în preliminariile CM: 4 fotbaliști în premieră

Articol de , , - Publicat sambata, 15 martie 2025 11:48 / Actualizat sambata, 15 martie 2025 13:55

Mircea Lucescu (79 de ani), selecționerul naționalei de fotbal a României, a anunțat sâmbătă lotul final al primei reprezentative pentru debutul în preliminariile Campionatului Mondial din 2026. 26 de jucători au fost convocați pentru prima acțiune din 2025, patru dintre aceștia la prima convocare.

Naționala debutează în preliminariile turneului final vineri, 21 martie, de la ora 21:45, pe teren propriu, în compania Bosniei și Herțegovinei. Trei zile mai târziu, pe 24 martie, tot de la 21:45, „tricolorii” vor juca în San Marino.

Rapid - Universitatea Craiova, cu spectatori în tribune » Cine îi va încuraja pe giuleșteni
RAPID - UNIVERSITATEA CRAIOVA
Rapid - Universitatea Craiova, cu spectatori în tribune » Cine îi va încuraja pe giuleșteni

Lotul României pentru primele meciuri din preliminariile CM 2026

Patru debutanți a chemat la lot Mircea Lucescu pentru acțiune din această lună: fundașul central Denis Ciobotariu (Rapid), fundașul central Mihai Popescu (FCSB), mijlocașul central Vlad Dragomir (Pafos) și extrema Dennis Politic (Dinamo).

În total, sunt 15 jucători care evoluează în străinătate și 11 din întrecerea internă.

  • PORTARI: Florin NIȚĂ (Damac | Arabia Saudită, 30/0), Horațiu MOLDOVAN (Sassuolo | Italia, 11/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 3/0);

  • FUNDAȘI: Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano |  Spania, 27/1), Deian ⁠SORESCU (Gaziantep FK | Turcia, 20/0), Virgil ⁠GHIȚĂ (Cracovia | Polonia, 2/0), Adrian RUS (Pisa | Italia, 22/1), Andrei BURCĂ (Baniyas | EAU, 37/1), Mihai POPESCU (FCSB, 0/0), Denis CIOBOTARIU (FC Rapid 1923, 0/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 44/2), Alexandru CHIPCIU (Universitatea Cluj, 46/6);

  • MIJLOCAȘI: Marius MARIN (Pisa | Italia, 28/0), Adrian ȘUT (FCSB, 4/0), Răzvan MARIN (Cagliari | Italia, 65/11), Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 79/15), Ianis HAGI (Rangers | Scoția, 45/5), ⁠Vlad DRAGOMIR (Pafos | Cipru, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 33/9), Olimpiu MORUȚAN (Pisa | Italia, 15/1),  Alexandru MITRIȚĂ (Universitatea Craiova, 21/4), Florin TĂNASE (FCSB, 18/3), Dennis POLITIC (Dinamo, 0/0);

  • ATACANȚI: Denis DRĂGUȘ (Trabzonspor | Turcia, 20/5), Denis ALIBEC (Farul Constanța, 41/5), Daniel BÎRLIGEA (FCSB, 3/1).

Nicolae Stanciu și Andrei Burcă vor ajunge primii în cantonamentul de la Mogoșoaia, în cursul zilei de astăzi. Stanciu a avut meci vineri, victorie a lui Damac contra lui Al Qadisiya, scor 1-0. Burcă a jucat ultima dată pe 28 februarie.

Convocați la naționala U21 în această lună, Louis Munteanu și Matei Ilie (ambii de la CFR Cluj) se regăsesc în lotul lărgit al primei reprezentative și pot face joncțiunea cu seniorii la solicitarea selecționerului Mircea Lucescu.

Prima reprezentativă începe pregătirea pentru preliminarii mâine, 16 martie, la Mogoșoaia.

Surprizele lui Lucescu la startul campaniei de calificare

Printre cei 26 de jucători chemați la lot, 4 sunt la prima convocare.

Mihai Popescu, jucătorul celor de la FCSB, era anunțat că va veni la lot, pentru a suplini lipsa lui Drăgușin în centrul apărării. GSP a scris despre decizia lui Lucescu din februarie, după ce s-a confirmat scenariul sumbru în cazul lui Drăgușin.

De asemenea, despre o posibilă convocare a lui Dennis Politic a anunțat GSP în exclusivitate încă din ianuarie, după ce Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, a purtat o discuție cu selecționerul Mircea Lucescu.

Vlad Dragomir este pentru prima dată chemat la lot, pe lista finală, după ce în trecut mai avusese câteva apariții în loturile preliminare. Acesta anunțase la finalul lui 2024 că ia în calcul să meargă la naționala Ciprului, dacă nu va primi șanse la prima reprezentativă a României.

Denis Ciobotariu este o surpriză în convocarea lui Mircea Lucescu pentru aceste meciuri și rămâne de văzut dacă se va baza pe serviciile lui la meciurile din martie.

Coman și Mihăilă au ieșit din schemă din cauza unor accidentări, la fel cum s-a întâmplat și cu titularul incontestabil din apărare, Radu Drăgușin, care s-a accidentat grav la finalul lunii ianuarie, la echipa de club, și a avut nevoie de operație, urmând a absenta mai bine de jumătate de an.

România, cu gândul la o nouă calificare

După ce s-a calificat în 2023 la Campionatul European care a avut loc vara trecută, în Germania, acum naționala țintește și participarea la un Campionat Mondial. Ediția din 2026 va avea loc în trei țări, SUA, Canada și Mexic.

Echipele de pe locul 1 din grupe se vor califica direct la Campionatul Mondial din 2026.

Ocupantele locurilor 2 și patru câștigătoare de Liga Națiunilor care nu s-au clasat în preliminarii pe unul dintre primele două locuri vor merge la baraj.

România este în Grupa H, alături de Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru și San Marino.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a apărut la Palat cu noul supercar de 500.000 de euro: „Este cea mai bună dintre toate, doar cu ea mai merg”
Superliga
Gigi Becali a apărut la Palat cu noul supercar de 500.000 de euro: „Este cea mai bună dintre toate, doar cu ea mai merg”
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani » Era fanul echipei cu cea mai tare galerie din lume
Altele
Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani » Era fanul echipei cu cea mai tare galerie din lume
Numărul oficial de spectatori prezenți la FCSB - CFR Cluj » Cine a atras privirile pe Arena Națională: o prezență nelipsită și un „maratonist” al zilei
Superliga
Numărul oficial de spectatori prezenți la FCSB - CFR Cluj » Cine a atras privirile pe Arena Națională: o prezență nelipsită și un „maratonist” al zilei

Cel mai vechi record al înotului a căzut » Acum borna care rezistă de cel mai mult timp este în proba pe care o domină David Popovici

BBC: „Făceau oamenii exerciții fizice în Evul Mediu?” » Un interviu fascinant: „Aveau funii, greutăți și o grjiă specială pentru «accidentele sufletului»” + De ce nu era recomandat joggingul


Comentarii (34)
MaxiP
MaxiP  •  20 Martie 2025, 11:40
Postat de ArtJedi pe 19 Martie 2025, 20:21

Daca nu poti sa clasezi pe locul 2 intr-o grupa cu Germania, Macedonia, Islanda (fara jucatorii titulari dupa scandal) si Armenia....esti cel mai slab antrenor din iatoria nationalei! Nu conteaza ce si cate puncte ai obtinut.

Dar de ce sa fie cel mai slab? Ceilalti ce clasari au avut si cu cine? Cand pentru Euro 2012 n-ai castigat niciun meci din dublele cu Belarus si Albania? Cand pentru Mondialul din 2010 te-ai clasat sub Lituania? Cand pentru CM 2018 te-ai incurcat in Kazahstan si ai terminat sub Muntenegru? Ok, grupa grea, cu Polonia si Danemarca, dar nici macar la locul 3 nu ne-am batut. Si a fost Radoi cel mai slab in conditiile astea? Pai eu din ce vad cu el, dupa vreo 2 campanii fara nicio pretentie, ne-am batut din nou la calificare. Te tot legi de Macedonia de Nord, stii ca pana la urma am avut rezultate pozitive cu ei si principalul motiv pentru care au terminat in fata noastra a fost o victorie a lor in Germania. Iar la baraj, ulterior, au eliminat Italia. Oare a fost chiar cea mai usoara grupa?

ArtJedi
ArtJedi  •  19 Martie 2025, 20:21
Postat de MaxiP pe 19 Martie 2025, 12:05

Asa e, a fost inconstanta. Chit ca sincer, cu Macedonia de Nord nu stiu cand luam noi 6 puncte cu echipa lor de atunci, care n-a fost una rea, nu neaparat ceva deosebit, dar sa fim sinceri, apropiata ca nivel cu a noastra. A fost inceput de generatie, oricum grupa de calificare a fost mai grea decat cea pentru Euro. Pe de alta parte, in grupa pentru Euro, am intrecut inclusiv Elvetia. Deci scuza ca antrenorul Contra a avut grupa mai grea... e perfect adevarat, mult mai grea, dar n-a facut fata nimanui, ulterior totusi s-a vazut o diferenta. Sigur, perfect adevarat si faptul ca depinzi de lot, generatiile anilor 2014-2020 nu prea a avut parte de jucatori, a fost o criza enorma de jucatori in afara, nivelul ligii interne a scazut drastic, selectionerii recenti au inceput sa beneficieze de o baza de selectie mult mai larga, pentru ca avem si obsesia sa ne legam de selectioneri continuu, dar sa fim realisti, selectionerii depind de ce au la dispozitie, iar o buna perioada, Romania nu a avut jucatori, asta e adevarul. Dar repet, argumentul meu prin care consider ca Radoi a fost cel mai bun selectioner dintre cei recenti este faptul ca e totusi cel care a preluat o noua generatie si mai ales aspectul jocului, mult mai creativ si mai productiv decat al celorlalti. Pe scurt a fost cel care a incercat sa joace fotbal, iar asta cred ca nu poate contesta nimeni.

Daca nu poti sa clasezi pe locul 2 intr-o grupa cu Germania, Macedonia, Islanda (fara jucatorii titulari dupa scandal) si Armenia....esti cel mai slab antrenor din iatoria nationalei! Nu conteaza ce si cate puncte ai obtinut.

MaxiP
MaxiP  •  19 Martie 2025, 12:05
Postat de ArtJedi pe 19 Martie 2025, 02:53

A luat bataie mai mica cu Germania, dar n-a luat cate 6 puncte cu Armenia, Islanda si Macedonia

Asa e, a fost inconstanta. Chit ca sincer, cu Macedonia de Nord nu stiu cand luam noi 6 puncte cu echipa lor de atunci, care n-a fost una rea, nu neaparat ceva deosebit, dar sa fim sinceri, apropiata ca nivel cu a noastra. A fost inceput de generatie, oricum grupa de calificare a fost mai grea decat cea pentru Euro. Pe de alta parte, in grupa pentru Euro, am intrecut inclusiv Elvetia. Deci scuza ca antrenorul Contra a avut grupa mai grea... e perfect adevarat, mult mai grea, dar n-a facut fata nimanui, ulterior totusi s-a vazut o diferenta. Sigur, perfect adevarat si faptul ca depinzi de lot, generatiile anilor 2014-2020 nu prea a avut parte de jucatori, a fost o criza enorma de jucatori in afara, nivelul ligii interne a scazut drastic, selectionerii recenti au inceput sa beneficieze de o baza de selectie mult mai larga, pentru ca avem si obsesia sa ne legam de selectioneri continuu, dar sa fim realisti, selectionerii depind de ce au la dispozitie, iar o buna perioada, Romania nu a avut jucatori, asta e adevarul. Dar repet, argumentul meu prin care consider ca Radoi a fost cel mai bun selectioner dintre cei recenti este faptul ca e totusi cel care a preluat o noua generatie si mai ales aspectul jocului, mult mai creativ si mai productiv decat al celorlalti. Pe scurt a fost cel care a incercat sa joace fotbal, iar asta cred ca nu poate contesta nimeni.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează