FOTBAL  »  NATIONALA  »  ANALIZĂ

Notre respect, Gică! Jucătorii lui Hagi, stadionul lui Hagi, fiul lui Hagi » Cum s-a construit cea mai bună generație de fotbaliști din ultimii 20 de ani

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat joi, 13 septembrie 2018 07:41

Naționala U21, aproape calificată la Euro 2019, e construită la Viitorul și joacă tot acolo. Jumătate dintre golurile marcate în preliminarii și 40 la sută dintre fotbaliștii folosiți provin de la Gică Hagi.

România sub 21 de ani se pregătește de al doilea European al ei din istorie, primul după 20 de ani, și victoria cea mai recentă din preliminarii, 2-0 cu Bosnia, constituie un succes-simbol al acestei generații, pentru că subliniază legătura incontestabilă dintre rezultatele bune și planul lui Hagi.

Ianis Hagi a înscris al doilea gol din victoria cu ex-iugoslavii, cu cea mai spectaculoasă și mai surprinzătoare execuție din toată campania, un șut direct din corner cu un efect curat, fără vreo deviere, direct în colțul lung. Un gol fantastic și o victorie esențială bifate și datorită fiului lui Hagi, pe stadionul pe care l-a construit Gică.

Arena din Ovidiu a fost casa "tineretului" de-a lungul preliminariilor, un stadion pe care "Regele" l-a construit din nimic pe un câmp din Dobrogea. Federația a preferat să dispute acolo partidele de acasă tocmai grație semnificației pe care o are construcția. Mulți dintre fotbaliștii care au contribuit la câștigarea primului loc din grupă provin de la Viitorul, deci au crescut pe gazonul pe care evoluează naționala.

Mai exact, 40 la sută dintre jucătorii utilizați în preliminarii sunt formați în Academia Viitorului. Și au produs mai mult de jumătate dintre golurile "tricolorilor" mici! Pentru calificarea la Euro din Italia, României îi mai trebuie patru puncte din ultimele două meciuri, cu Țara Galilor și cu Liechtenstein.

Ce a fost mai greu s-a construit deja în punctul-laborator din care Hagi a pornit crearea celei mai bune generații de fotbaliști din ultimele două decenii.

6 au jucat cu Bosnia

În victoria de luni au fost titulari patru oameni crescuți de Hagi: Boboc, Ianis, Cicâldău și Florinel Coman. Ultimii doi au fost vânduți de Viitorul la Craiova, respectiv la FCSB. Au mai intrat pe parcurs Andrei Ciobanu și Mățan, ambii de la echipa lui Gică. Iar rezervă de portar a fost Căbuz, goalkeeper împrumutat de clubul din Ovidiu la Hermannstadt, unde e titularul postului.

4 vedete au lipsit

Rădoi nu a putut folosi patru jucători ai lui Hagi în partida cu Bosnia. Patru nume importante, pe care le-a preluat Contra la naționala mare: Cristi Manea, Răzvan Marin, Drăguș și Tudor Băluță. Primii doi au plecat de la Ovidiu după ce au evoluat pentru dobrogeni în prima ligă. Manea a fost cedat la Apollon Limassol inițial și acum joacă la CFR, Marin e la Standard Liege.

Două milioane de euro doar stadionul

Hagi a construit de la zero clubul Viitorul și Academia de tineret. A consumat între 10 și 15 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii care conține acum multe terenuri pentru toate grupele de vârstă, hotel, restaurant. Două milioane de euro a costat doar ridicarea arenei pe care a evoluat naționala sub 21 de ani.

APORTUL LUI HAGI LA SUCCESUL ROMÂNIEI U21

Jucători titulari: 34
Procent: 38,6%

Jucători care au jucat: 43
Procent: 38,4%

Jucători în lotul de 18: 56
Procent: 39%

Au produs 7 din 13 goluri

La nivel de tabelă de marcaj, aportul jucătorilor produşi de Academia lui Hagi depăşeşte 50% din cele 13 goluri înscrise de naţionala de tineret. Aceşti fotbalişti au marcat 4 dintre goluri: Ianis Hagi, Cicâldău (2) şi Florinel Coman. În plus, 3 dintre assisturi au venit din partea lui Ianis Hagi, Andrei Ciobanu şi Florinel Coman.

La turneul final ar putea fi 6 titulari de la Hagi

Euro 2019 se va desfăşura în Italia, între 16 şi 30 iunie anul viitor. Lotul României va trebui să fie format din fotbalişti născuţi după 1 ianuarie 1996, iar un prim "11" va cuprinde nume foarte importante, de jucători cu state vechi la nivel de Liga 1 sau în campionate bune din Europa. O echipă-tip ar putea cuprinde mai mult de jumătate dintre titulari din rândul celor produşi de Hagi: Manea, Răzvan Marin, Cicâldău, Ianis Hagi, Drăguş, Fl. Coman. În plus, în lot s-ar putea regăsi alţii precum: Boboc, Nedelcu, Tudor Băluţă, Andrei Ciobanu, Măţan. Semifinalistele de la European se califică pentru Jocurile Olimpice, unde echipa devine U23.

Cum ar putea arăta România la Euro 2019: I. Radu - CR. MANEA, Nedelcearu, Paşcanu, Fl. Ştefan - R. MARIN, CICÂLDĂU - I. HAGI, DRĂGUŞ, Fl. COMAN - Puşcaş


Ianis Hagi a fost cel mai bun jucător român în partida cu Bosnia, gol și pasă de gol

În '98: Bucureşti şi Craiova

Ultima dată când naţionala de tineret s-a calificat la un turneu final a fost în 1998, când am şi organizat Euro. Din lotul de atunci al lui Victor Piţurcă, jucătorii au provenit de la 5 echipe. Patru din Bucureşti şi una singură din Provincie, Universitatea Craiova.

ECHIPA / JUCĂTORI EURO '98
Steaua 6
U Craiova 6
Dinamo 5
Rapid 2
FC Naţional 1

Lista jucătorilor produşi sau crescuţi de Hagi care au jucat măcar un meci în actuala campanie la U21

Cristi Manea
Radu Boboc
Andrei Ciobanu
Răzvan Marin
Dragoş Nedelcu
Alex Cicâldău
Carlo Casap
Ianis Hagi
Florinel Coman
Alexandru Măţan

6 sunt crescuți și în străinătate

Echipa pe care o conduce Rădoi constituie o generație specială față de cele de dinainte datorită unui ingredient care lipsea în trecut: jucători tineri formați și la cluburi din alte țări. În lotul pentru partida cu Bosnia au existat Ionuț Radu de la Genoa, Pașcanu de la Leicester, Dulca de la Swansea, Adrian Petre de la Esbjerg și Oaidă, acum la Botoșani și ex-Brescia. Au lipsit George Pușcaș, atacantul de la Palermo, Marin, de la Standard. Grupul eterogen, cu jucători antrenați în țări diverse și în stiluri diferite, nu a suferit, dimpotrivă, "expații" au contribuit la rezultatele foarte bune. Primul gol cu Bosnia l-a înscris Petre, un vârf format de UTA și aflat acum în Danemarca, la Esbjerg. Ianis Hagi a petrecut și el o perioadă la Fiorentina, unde a evoluat în general pentru formația Primavera.

"Prezența la Euro ar fi ceva fantastic, ar influența și carierele noastre și tot fotbalul românesc! Mai ales că va avea loc în Italia competiția, într-o țară în care fotbalul e urmărit cu o atenție mare"
George Pușcaș, la TV Digi Sport

Care e meritul Federației

România a mai avut generații bune, cu fotbaliști tineri bine cotați. Niciunul dintre Mutu, Chivu, Pancu, Cernat, Tamaș, Zicu, Mitea, Raț nu a participat la vreun turneu final de tineret. Jucătorii din prezent nu arată neapărat un potențial superior celor enumerați. Ce are echipa actuală în plus? Selecționerii. Isăilă a construit echipa, el a pornit campania și a plecat după 6 etape în care nu pierduse, a semnat un contract în Arabia Saudită. Un Răzvan Lucescu mai puțin carismatic, Isăilă era prea bun pentru naționala de tineret, câștigător al Cupei României cu Astra, pe care o calificase în grupele Europa League. FRF a profitat că el nu avea contract la un moment dat și l-a adus la națională. Apoi l-a înlocuit cu Rădoi, un antrenor lipsit de experiență, dar motivat la maximum să realizeze ceva. În trecut, selecționerul de la tineret se alegea dintre tehnicieni blazați, cu carierele blocate în mediocritate: Ion Moldovan, Săndoi, Nae Manea, Florin Marin.

"Cea mai mare realizare a noastră a fost că i-am convins pe jucători că Euro de tineret e o competiție care i-ar ajuta enorm. Ar avea ocazia să prindă transferuri la cluburi mari, le-ar crește cotele și încrederea în ei"
Vlad Munteanu, manager România U21

Mai vin și alții

Drăguș, Ianis, Mățan nu sunt produse cu care se oprește fabrica de la Viitorul. Dimpotrivă, pe măsură ce trece timpul, clubul înființat în 2009 livrează jucători și mai bine formați, luați de mici în Academie. Echipa sub 19 ani a lui Hagi, adică grupa de juniori cei mai mari, e campioană națională și a învins-o pe Dinamo în finală cu 4-0. Boboc, Băluță, Mățan, Drăguș, oameni rulați deja în naționale, au evoluat în meciul decisiv cu "câinii". Ei și colegii lor nefolosiți încă în lotul de tineret vor fi disponibili și pentru viitoarea campanie a României U21, nu depășesc limita de vârstă stabilită pentru tineret.

Asensio, Donnaruma, Guedes

Euro de tineret constituie o competiție a unor fotbaliști deja consacrați, spre deosebire de competițiile de juniori, în care evoluează nume necunoscute. La turneul din 2017, câștigat de Germania într-o finală cu Spania, 1-0, au participat nume chiar faimoase: Donnaruma a fost portarul Italiei, la care a mai evoluat și Bernardeschi, Asensio de la Real și Saul de la Atletico au fost vedetele Spaniei. Plus Goncalo Guedes la Portugalia, Schick la Cehia, Gnabry și Max Meyer la Germania.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (39)
mihai_luchian
mihai_luchian  •  13 Septembrie 2018, 21:37
Postat de maxp pe 13 Septembrie 2018, 09:28

Pai se duc la Hagi ca n-au unde altundeva, ce e asa greu de inteles? Normal ca ar fi indicat sa fie mai multe centre de genul, fix de-aia e bine sa preiei modelul si de-asta merita Hagi mediatizarea proiectului sau. Sigur ca se si pierd jucatori, fiind un singur centru de acest nivel si dorindu-si toata lumea sa ajunga acolo crescand si concurenta. Ca nu incep toti fotbalul acolo e adevarat, asta nu inseamna ca nu se formeaza ca jucatori acolo, e locul unde trec la un alt nivel.

maxp, lucrezi pt Hagi? Felicitări, dacă are un angajat așa devotat înseamnă 100% că este un bun manager. Transmite-i lui Ianis că îi doresc să își urmeze drumul și să își depășească tatăl. Din punct de vedere fotbalistic, la clasă e deja mult peste. Rafinat băiat...

mosvasile
mosvasile  •  13 Septembrie 2018, 17:40

@bumix Ce se intampla?Nu se intampla nimic,pentru ca jucatorii- de la celelalte prezumtive academii-nu s-ar fi uitat nimeni la ei,cum nu se uita la ai lui Dinamo?De ce?Pentru ca nationalele-atat cea mare cat si cea mica-sunt "arendate"de "salvatorul fotbalului romanesc"care-in marea sa cumsecadenie-"ii primeste"si pe cei de la nasu'Gica!Aia se intampla si tot aia s-ar fi intamplat!

rocky2
rocky2  •  13 Septembrie 2018, 16:13

Respect blatistului nr 2 al tarii! Primul e finul!

Vezi toate comentariile (39)
Comentează