FOTBAL  »  NATIONALA  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 39 de ani de la ultimul meci al lui Cornel Dinu la națională » Dezvăluiri incendiare: „Aș fi avut mai multe selecții, dar Liță Dumitru îi transmitea lui Piști că-l mai făceam bozgor”

Articol de , , - Publicat miercuri, 15 aprilie 2020 10:00

Pe 15 aprilie 1981, România disputa al treilea amical din acel an. După 2-0 cu Polonia și 1-2 în Israel, naționala lui Valentin Stănescu întâlnea Danemarca la Copenhaga. Pierdea, 1-2, dar respectiva partidă a intrat în istorie drept ultima sub tricolor pentru Cornel Dinu.

Trecuseră 13 ani de la debut, Austria-România 1-1 pe 1 mai 1968, timp în care Procurorul avea să adune 67 de selecții și 3 goluri. Putea avea și mai multe, însă în doi ani, 1976 și 1977, a fost chemat de numai 4 ori la prima reprezentativă!

Cornel Dinu: „Liță voia să fie el căpitanul!”

Mister are și o explicație: "Absența mea a fost provocată de faptul că domnul Liță voia să fie el căpitanul. Și i-a transmis lui Piști Covaci că-l mai făceam bozgor. Așa au stabilit ei, că era bine să fie și un căpitan de la Steaua, nu numai de la Dinamo. Cred că am pierdut vreo douăzeci de selecții în acea perioadă, înainte să fiu readus la lot".

VIDEO. Povestea ultimului meci al lui Cornel Dinu la „națională”: 

Relația lui cu Covaci nu a fost tensionată mereu. Povestește Dinu, cu accente xenofobe: "Piști era un cozeur (DEX: persoană care vorbește cu ușurință, știind să întrețină o conversație plăcută), ca mai toți ungurii evrei, însă era un om care îți vorbea frumos, se distra alături de tine și apoi îți înfigea cuțitul în spate, că doar era din neamul lui Atilla! El a fost inițial secund la națională, o perioadă în care stătea în Casa Centrală a Armatei. Casa lui era în Cluj, dar când se afla în București locuia la CCA. Așa s-a împrietenit cu generalii care l-au pus pe urmă «principal» la Steaua".

6 titluri de campiona cucerit Mister: 1970-'71, '72-'73, '74-'75, '76-'77, '81-'82 și '82-'83. Plus două Cupe ale României, '67-'68 și '81-'82

Dinu: „Covaci n-a mai avut succese importante după Ajax”

"Iar la Ajax a ajuns prin impresarul Berger, un evreu care l-a recomandat la Amsterdam. Olandezii știau că echipa era făcută de către Michels, aveau nevoie de un om care să păstreze atmosfera bună, să gestioneze situația. La așa ceva Piști era foarte bun, doar v-am zis că era un cozeur! După Ajax nu a mai avut succese importante. Totuși, ca selecționer al Franței, a participat la fondarea centrelor de tineret organizate în jurul primăriilor, o idee care a dezvoltat enorm fotbalul francez, și l-a crescut pe Michel Hidalgo, un antrenor cu care Franța urma să aibă rezultate foarte bune", mai spune Dinu.

+7 FOTO

"La fiecare acțiune a naționalei aveam o indemnizație de efort 1.000 de lei. De la club luam 2.000 de lei lunar, tot ca indemnizație. Când să ridicăm banii, după partida cu Ungaria, pe lista cu convocații era o liniuță în dreptul numelui meu, nu scria «1.000 de lei", la fel ca la ceilalți. L-am întrebat pe Piști ce se întâmplă. «Păi, ai băut la Budapesta!». «Am băut cu tine!». «Da, dar eu aveam voie, tu, nu!»"
Cornel Dinu

„A murit în mizerie!”

Dinu susține și că Piști se visa ambasador, după Revoluție: "Prin '93 sau '94 m-a sunat. «Cornele, dacă ai avea cum să vorbești cu Iliescu, aș putea să fiu un ambasador al lui în Franța». El își crease multe relații acolo, fusese în anii '80 la Monaco, la clubul prințului Rainier. I-am transmis lui Iliescu, a spus că da, e o idee bună, numai că Iliescu era mai mult un contemplativ decât un om de acțiune. 

Un politician bun, cu o cultură peste a politicienilor de azi, dar nu era un om de acțiune. Piști avea să moară în 1995 și am informații că a murit în mizerie. Avusese o colecție de casete video din cariera lui și vânduse casetele clubului U Cluj înainte să moară".

454 meciuria disputat Dinu în prima divizie. A marcat 53 de goluri

"Nu-mi amintesc detalii din acel meci cu Danemarca, cred că a fost unul de pregătire pentru «dubla» cu Ungaria, de calificare la Mondialul din Spania '82. Am mai fost convocat pe urmă și la Budapesta, dar nu am jucat"
Cornel Dinu

Danemarca - România 2-1 (0-0)

Au marcat: Simonsen (49' - pen), Bastrup (81') / Cămătaru (46')

Danemarca: Qvist - Rasmussen, Busk, Eigenbrod, Madsen - Bertelsen, Bastrup, J.Olsen - Simonsen, Eriksen (71' Kolding), Elkjaer Larsen. Selecționer: Joseph Piontek 
România: Gh. Cristian (FC Argeș) - Negrilă (U Craiova), C. Dinu (Dinamo), Sameș (Steaua), Ungureanu (U Craiova) - Balaci (U Craiova), Beldeanu (U Craiova), A. Iordănescu (Steaua) - Crișan (U Craiova), Cămătaru (U Craiova), M. Răducanu (Steaua). Selecționer: Valentin Stănescu 
Stadion: "Idraets Park". Spectatori: 25.000

A urmat 0-0 pe Wembley

Deși presa vremii a criticat dur echipa și staff-ul tehnic pentru acel eșec de la Copenhaga, după numai două săptămâni, pe 29 aprilie, România scotea un 0-0 miraculos pe terenul Angliei, în preliminariile CM '82. A fost meciul în urma căruia portarul Vasile Iordache s-a ales cu supranumele "Eroul de pe Wembley".

3 trofeede "Fotbalistul anului" a cucerit Dinu în tradiționala Anchetă a Gazetei: 1970, 1972 și 1974

Cristi Borcea avea planul făcut pentru o revenire surpriză

CITEȘTE ȘI:

Povești fabuloase ale lui Serghei Mizil » Beții cu Cornel Dinu, Adi Mutu, Gino Iorgulescu și petreceri cu femei: „Hagi trecea pe lângă noi și se ducea să doarmă”

DINAMO. Cifre șocante în bilanțul financiar pe 2019 publicat astăzi: „câinii” au pierdut două milioane de euro ca să fie în play-out!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (26)
ray51
ray51  •  16 Aprilie 2020, 10:09

Pisti Covaci si C. Dinu amandoi buni naratori. Ca mai amesteca uneori ce a fost si a trait cu ce-ar fi vrut sa fie, asta-i alt aspect. Oricum ar fi, Cornel poate fi un bunic simatic.

2036290743290484
Ion Marin  •  15 Aprilie 2020, 21:07

Domnul meu , ce performante a avut Covaci in fotbalul romanesc, a fost un antrenor de duzina , dar cu mult noroc , ca si Jenei si Iordanescu.Deosebirea intre ei este ca Jenei si Iordanescu au performat pe plan intern.

nicolaedobrin
nicolaedobrin  •  15 Aprilie 2020, 20:28

Dinu si povestile lui de bodega.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează
Close