FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - BOSNIA 4-1

VIDEO + FOTO România în lumea a 3-a: am retrogradat în Divizia C a Ligii Națiunilor! Pentru prima oară încheiem ultimii preliminariile, victoria clară cu Bosnia nu ne-a salvat

România a obținut o victorie de orgoliu în fața Bosniei, scor 4-1, dar a încheiat pe ultimul loc grupa și a retrogradat un nivel în Liga Națiunilor.
România a obținut o victorie de orgoliu în fața Bosniei, scor 4-1, dar a încheiat pe ultimul loc grupa și a retrogradat un nivel în Liga Națiunilor.

Articol de , - Publicat luni, 26 septembrie 2022 23:43 / Actualizat marti, 27 septembrie 2022 11:10

România a obținut o victorie de orgoliu în fața Bosniei, scor 4-1, în Giulești, dar a încheiat pe ultimul loc grupa și a retrogradat un nivel în Liga Națiunilor, în Divizia C, deoarece și Finlanda și-a câștigat meciul din Muntenegru, 2-0. 

  • România a încheiat pe ultimul loc grupa 3 și a retrogradat în Liga C
  • În ediția următoare, „tricolorii” le vor avea printre posibilele adversare pe Luxemburg sau Insulele Feroe
  • Pentru prima dată în istoria naționalei, România a încheiat o grupă de preliminarii pe ultimul loc!

Când l-au pus selecționer pe Edward Iordănescu, șefii FRF visau frumos. Răzvan Burleanu spera la începutul campaniei din Liga Națiunilor ca naționala României să împuște trei iepuri deodată. Să câștige grupa, să promoveze în Liga A, astfel încât la următoarea ediţie, să se măsoare cu granzii Europei, și să urce în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024. Numai că socoteala fără nicio acoperire de la Casa Fotbalului nu s-a potrivit deloc cu cea de pe teren.

Imaginile care n-au fost arătate la TV: bosniacii și românii din gruparea „Uniți sub Tricolor” s-au încăierat în Giulești!
România - Bosnia
Imaginile care n-au fost arătate la TV: bosniacii și românii din gruparea „Uniți sub Tricolor” s-au încăierat în Giulești!

Astăzi, în Giulești, pe un stadion plin, România a jucat pentru a încerca să evite ultimului loc din grupă și implicit rușinea retrogradării în Liga C, lângă liliputanele Luxemburg sau Feroe. Pentru asta aveam nevoie de un rezultat mai bun decât al Finlandei în Muntenegru.

12.693 spectatoriau fost prezenți pe arena din Giulești

România - Bosnia 4-1, victorie în zadar

Pentru prima dată în cele 8 meciuri din mandatul său, Edi nu a mai bulversat echipa cu multe schimbări de la un joc la altul. A păstrat opt titulari din partida de la Helsinki, au apărut doar Burcă, revenit după suspendare, Stanciu și Olaru. Au sărit din schemă Nedelcearu, M. Marin, suspendat, și Fl. Tănase, autorul golului. În schimb, a umblat la sistemul de joc. 

A trecut de la 4-3-3 la 4-2-3-1, R. Marin și Olaru la închidere, dar cu mijlocașul lui FCSB înclinat spre ofensivă. Dincolo, Bosnia-Herțegovina, cu locul 1 asigurat, a început fără starul ei Edin Dzeko, cu multe rezerve, dar cu doi dintre cei mai scumpi fotbaliști din lot, Amar Dedici și Ermedin Demirovici.

Imaginile care n-au fost arătate la TV: bosniacii și românii din gruparea „Uniți sub Tricolor” s-au încăierat în Giulești!
România - Bosnia
Imaginile care n-au fost arătate la TV: bosniacii și românii din gruparea „Uniți sub Tricolor” s-au încăierat în Giulești!

Meciul a început cu nerv. Atât pe teren, cât și în peluză. În minutul 3, Demirovici l-a aruncat în reclame pe Burcă. Stoperul și-a reluat cu greu locul în defensivă. Jocul are ritm. Tricolorii împing curajos spre careul advers. Olaru și R. Marin recuperează minge după minge, Stanciu filtrează ca un decar veritabil, Rațiu și Bancu urcă pe rând. Noi dominăm, dar oaspeții ratează prima ocazie notabilă, cap Kovacevici. Alibec se zbate, iar Man și Sorescu sunt mereu gata să atace culoarele spre careu. 

În minutul 38, tribunele izbucnesc de fericire. Goool, Dennis Man, după o pasă de la Bancu! Bucuria e însă de scurtă durată. De la margine se ridică fanionul. Din camera VAR se verifică dacă a fost ofsaid la Man. Nu durează la fel de mult ca în Liga 1, iar abitrul Halil Umut Meler a indicat centrul terenul. Fanii se bucură cu repetiție. România conduce cu 1-0 și urcă pe locul 3. 

+18 FOTO

Finlanda este la egalitate cu Muntenegru, 0-0, dar ex-iugoslavii joacă în 10 din minutul 17. Mai sperăm că nu vom retrograda. Presăm în continuare. Alibec (41), lansat de Olaru, a scăpat singur cu portarul, dar în loc să șuteze a încercat să driblize și s-a închis în unghi. Repriza s-a terminat cu ocazia incredibilă irosită de Sorescu (45). România a intrat la cabine pe locul 3.

Speranțele lui Iordănescu să nu-și lege numele de o retrogradare rușinoasă s-au spulberat însă în primele minute de la reluare. Și nu pentru că am fi fost egalați, ci pentru că Finlanda a marcat de două ori la Zenica, în minutele 47 și 53. De aici încolo, totul e clar. România este picată în Liga C, alături de liliputanele Feroe și Luxemburg, iar fanii cer demisii! 

E prima dată în istorie când naționala termină în urma Finlandei și tot prima dată când termină pe ultimul loc în grupă. Golurile din finalul partidei marcate de Pușcaș, o „dublă”, și de Rațiu, două dintre ele avându-l coautor pe Bancu, sunt bune pentru cei care își fac iluzii că România se va putea califica la Euro 2024 dintr-o grupă în care va pleca cu șansa a treia. 

România în lumea a 3-a: am retrogradat în Divizia C a Ligii Națiunilor! Pentru prima oară încheiem ultimii preliminariile, victoria clară cu Bosnia nu ne-a salvat
FOTO: Sofascore.ro

Statistică oferită de Sofascore.ro

Clasamentul final din grupa României

Echipă GolaverajPuncte
1. Bosnia8-811
2. Finlanda8-68
3. Muntenegru6-67
4. România6-87

FINAL » România - Bosnia 4-1

S-a terminat meciul!
min. 86, GOOOOOOL România, 4-1: Băluță recuperează o minge în propria jumătate, pasează filtrant pentru Camora. Căpitanul lui CFR Cluj a întors pentru Pușcaș, iar șutul lui s-a oprit aproape de vinclu. 
min. 79, GOOOOOOL România, 3-1: Rațiu înscrie cel mai ușor gol din carieră, din interiorul careului. Faza a fost creată tot de Bancu. Șutul lui din unghi a fost respins în față de portarul advers. 
min. 77, GOOOOOOL Bosnia, 2-1: Proaspăt introdus, Edin Dzeko marchează cu o lovitură de cap de lângă Rus. 
min. 73, GOOOOOOL România, 2-0: George Pușcaș marchează din fața porții, cu latul, după o pasă de gol formidabilă a lui Nicușor Bancu. 
min. 64: Intră Cordea, Tudor Băluță și Pușcaș, ies Man, Răzvan Marin și Alibec. 
min. 59: Ionuț Radu are o intervenție excelentă, la un șut din 10 metri. Bosnia mai ratează o șansă mare din cornerul rezultat. Momente slabe pentru „tricolori”. 
min. 56: Prima schimbare în tabăra „tricoloră”. Camora intră în locul lui Sorescu. 
min. 48: Finlanda deschide scorul în Muntenegru. În acest moment, „tricolorii” retrogradează în Liga C.
A început repriza secundă! Edi Iordănescu nu schimbă nimic. La oaspeți intră Vladan Danilovic și Haris Duljevic. Au ieșit Cimirot și Milicevic.

S-a terminat prima repriză! România conduce cu 1-0.
min. 45+1: Stanciu găsește o pasă excelentă, la întâlnire, pentru Sorescu. Execuția din prima a fostului dinamovist trece la câțiva centimetri de bara laterală.
min. 44: Încă un contraatac bun al „tricolorilor”. Sorescu ajunge în poziție de finalizare, dar șutul lui este blocat. La acțiunea imediat următoare, Man caută vinclul, dar trimite puțin peste poartă.
min. 41: Dennis Alibec scapă singur cu portarul. Driblează în exterior și își închide unghiul. 
min. 37, GOOOOOOL România, 1-0: Dennis Man trimite mingea în plasă, cu un „stâng” din interiorul careului. Pasa de gol i-a aparținut lui Nicușor Bancu. Arbitrul asistent ridică fanionul pentru un ofsaid. După verificarea din camera VAR, reușita este validată!

Imaginile care n-au fost arătate la TV: bosniacii și românii din gruparea „Uniți sub Tricolor” s-au încăierat în Giulești!
România - Bosnia
Imaginile care n-au fost arătate la TV: bosniacii și românii din gruparea „Uniți sub Tricolor” s-au încăierat în Giulești!

min. 33: Primul șut pe poartă le aparține oaspeților. Execuția lui Saric este reținută de Ionuț Radu. 
min. 26: Denis Man șutează din unghi, la doi metri de poarta adversă.
min. 25: Sanicanin s-a accidentat în minutul 25 și a fost înlocuit cu Kovacevici.
min 20: Alibec lasă printre picioare mingea, iar Stanciu șutează de la marginea careului, dar mingea este deviată în corner 

+18 FOTO

min 8: Alibec cade în careu și cere penalty, dar arbitrul Meler nu dictează nimic
min. 2: Partida a fost reluată. 

FOTO Andrei Crăițoiu
FOTO Andrei Crăițoiu
FOTO Andrei Crăițoiu
FOTO Andrei Crăițoiu
FOTO Andrei Crăițoiu
+20 FOTO

min. 1: Meciul este întrerupt din cauza incidentelor din tribune. Jandarmii au intervenit într-un sector al peluzei. 
A început partida! Bosnia a avut lovitura de start. 

România - Bosnia » Echipele de start

România: I. Radu - Rațiu, A. Rus, Burcă, N. Bancu - R. Marin, Olaru - D. Man, Stanciu, Sorescu - Alibec 
Rezerve: Moldovan, Târnovanu - Camora, Manea, Nedelcearu, T. Băluță, Cicâldău, G. Pușcaș, Boloca, Fl. Tănase, Fl. Coman, Cordea 
Selecționer: Edward Iordănescu

Bosnia: Vasilj - Serbecici, Kovacevici, Milicevici, Civici - Sarici, Cimirot, Gojak - Dedic, Prevljak, Demirovici 
Rezerve: Sehici, Pirici - Susici, Kolasinac, Sanicanin, Besici, Danilovici, Dzeko, Prcic, Duljevic, Kodro-Maksumic, Hotic 
Selecționer: Ivaylo Petev

  • Edi Iordănescu a trecut de la un sistem 4-3-3 la un sistem 4-2-3-1, conform foii oficiale de joc
  • A făcut și 3 schimbări în echipa de start. Au ieșit Ionuț Nedelcearu, Marius Marin (suspendat) și Florin Tănase. Au intrat Andrei Burcă, Darius Olaru și Nicolae Stanciu
  • Bosnia este deja sigură de calificarea în Liga A. Selecționerul Ivaylo Petev a trimis o formulă cu multe rezerve. Pjanic este suspendat, iar celălalt star, Edin Dzeko, este pe banca de rezerve. Sead Kolasinac și portarul titular Ibrahim Sehic sunt la rândul lor menajați. Doar 3 titulari de la meciul tur cu România au rămas pe poziții. 

live » Depindem de meciul Muntenegru - Finlanda 

Pentru a evita retrogradarea în Liga C, România trebuie să depășească Finlanda în clasament. Nordicii au un punct peste „tricolori” și joacă de la aceeași oră împotriva Muntenegrului. Meciul e liveTEXT pe GSP.ro.

Mai multe știri despre echipa națională:

„De ce-i găsim vină doar selecționerului?” » Discursul unui fost mare atacant al României: „Pe vremuri, lipseau Hagi sau Dobrin, acum lipsește Chiricheș”
ROMÂNIA - BOSNIA
„De ce-i găsim vină doar selecționerului?” » Discursul unui fost mare atacant al României: „Pe vremuri, lipseau Hagi sau Dobrin, acum lipsește Chiricheș”
Surpriză neplăcută pentru jurnaliștii români la conferința selecționerului Bosniei: „Noi avem dovada, ce să facem?”
ROMÂNIA - BOSNIA
Surpriză neplăcută pentru jurnaliștii români la conferința selecționerului Bosniei: „Noi avem dovada, ce să facem?”
Marius Croitoru îl susține pe Edi Iordănescu: „Să mergem pe continuitate și să vedem ce s-ar putea întâmpla”
ROMÂNIA
Marius Croitoru îl susține pe Edi Iordănescu: „Să mergem pe continuitate și să vedem ce s-ar putea întâmpla”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (148)
gigimarga2
gigimarga2  •  28 Septembrie 2022, 09:14

Bancu este o jumatate de jucator. Daca pe ofensiva mai ai asteptari de la el in defensiva e grenada cu cuiul scos. . Iar cand da de jucatori de top nici in ofensiva nu mai pune probleme. Trebuie urgent cautat alt jucator ca doar nu se termina fotbalul romanesc fara Bancu

borat.
borat.  •  27 Septembrie 2022, 08:53
Postat de adriann_ pe 27 Septembrie 2022, 00:01

Rapid e bine-mersi in Liga 1 si doar postacii puscariasului din Pipera bat campii, capiati de ciuda dupa umilintle suferite pe teren in fata noastra :)) In schimb, clona fcsb n-are nume, n-are culori, n-are palmares DAR ARE VALET SUBINGINER, CARTONAT SI PUSCARIAS CARE SE ZBATE PE FACEBOOK PRECUM BUBICO IN COSULET :)) Sa vedem cand ii face vant nevricosul :))

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Amiralul2022
Amiralul2022  •  27 Septembrie 2022, 08:51

Liechtenstein, Feroe, Gibraltar, Luxemburg, atenție, venim !... să vezi ce ne-aleargă și ăștia... România și-a câștigat locul meritat în Divizia C, acolo și-l va consolida, nimeni nu ne va da la o parte... iar de promovat... nici nu se pune problema vreodată să promovăm...

Vezi toate comentariile (148)
Comentează