FOTBAL  »  NATIONALA  »  FRF

Culisele deciziei lui Mirel Rădoi » Șefii FRF știau că urma să plece, dar nu au avut încredere să-l păstreze

Burleanu a numit 4
selecționeri în cei 7 ani ai
săi ca președinte al
Federației // FOTO Cristi Preda
Burleanu a numit 4 selecționeri în cei 7 ani ai săi ca președinte al Federației // FOTO Cristi Preda

Articol de , , - Publicat miercuri, 13 octombrie 2021 08:17 / Actualizat miercuri, 13 octombrie 2021 10:41

Mirel Rădoi îi anunțase pe conducătorii Federației că avea să renunțe la post după finalul grupei preliminare, nu a luat decizia brusc, după meciul cu Armenia. FRF nu a încercat, în intervalul de timp de la primirea veștii până luni seară, să-l convingă să continue.

Anunțul pe care l-a transmis Rădoi după victoria cu Armenia a constituit o surpriză numai pentru public, în Federație era cunoscută intenția lui cu cel puțin o săptămână înaintea jocului de luni seară.

Rădoi le spusese din timp șefilor FRF

Mirel le spusese lui Mihai Stoichiță și lui Răzvan Burleanu că avea de gând să renunțe la postul de selecționer după ultimul meci din grupa preliminară, fără să mai conducă echipa și în eventualul baraj. 

Iar naționala are acum șanse mari de calificare la baraj. Pentru a-și asigura participarea în duelurile decisive pentru accesul la Campionatul Mondial, „tricolorii" ar trebui să câștige cu Islanda și cu Liechtenstein, ca să nu depindă de rezultatele Armeniei și ale Macedoniei de Nord, celelalte două formații care mai pot ajunge pe locul al doilea.

Dezbaterea zilei, 12 octombrie » Ar trebui că Rădoi să continue la naționala și in 2022? » „FRF nu are niciun motiv să tragă de Rădoi” vs. „Olăroiu, Pițurcă și Boloni sunt soluții mai bune”
DEZBATEREA ZILEI
Dezbaterea zilei, 12 octombrie » Ar trebui că Rădoi să continue la naționala și in 2022? » „FRF nu are niciun motiv să tragă de Rădoi” vs. „Olăroiu, Pițurcă și Boloni sunt soluții mai bune”

Nu au avut încredere să-l păstreze pe Rădoi

Chiar dacă au știut din timp, șefii Federației nu au făcut niciun gest clar ca să-i schimbe planul lui Rădoi înainte ca el să-l pronunțe și în public. Calculul lui Burleanu și al oamenilor lui era argumentat cu cifrele din clasament. 

România nu era sigură de participarea la baraj, deci exista riscul ca lui Mirel să-i fie oferit de pomană un contract valabil până la sfârșitul lunii martie. 

Când Rădoi a realizat că nu va exista o renegociere a contractului, și-a asumat să anunțe și în public că va pleca din post imediat după jocul cu Liechtenstein, ultimul din grupa aceasta. De aceea a fost atât de insistent luni seară, în momentul în care ziariștii din sala de conferințe au încercat să afle dacă decizia e una definitivă sau mai poate să fie schimbată în noiembrie, atunci când naționala va disputa ultimele două runde din grupă. 

FRF l-a făcut antrenor pe Rădoi

Mirel pleacă supărat pe Federație, instituția cu care a avut o colaborare foarte avantajoasă în trei ani și jumătate. Când a ajuns la FRF, el nici nu putea fi antrenor, fiindcă nu avea licență.

Rădoi e dezamăgit acum de relația avută cu conducerea Federației, dar perioada pe care a petrecut-o în "Casa Fotbalului" i-a folosit enorm, l-a transformat din fost fotbalist în antrenor calificat și recunoscut. 

Rădoi fusese doar antrenor „de probă"

În martie 2018, când a fost angajat la FRF, Mirel avusese o scurtă experiență ca tehnician "sub acoperire" al FCSB-ului. Sub acoperire fiindcă, neavând vreo licență de antrenor, el se afla în situația în care este Miță Iosif astăzi, nu avea voie să se ridice de pe bancă în timpul meciurilor ca să le transmită indicații jucătorilor.

 Rezultatele au fost slabe, FCSB era în pericol să ajungă în play-out înainte ca Mirel să fie demis și să revină Reghecampf. 

Rădoi obținuse în Moldova carnetul de antrenor. La FRF a fost angajat cu licența B. După cinci luni, Federația i-a dat „A". După doi ani, i-a înmânat și Pro. Când a ajuns în Federație, Mirel nu avea voie nici măcar să fie secund în prima ligă, acum poate să ocupe un post de „principal" în oricare club din lume. 

FRF l-a promovat pe Rădoi împotriva regulamentului propriu

Stoichiță a insistat inițial pentru recrutarea lui și l-a „plasat" ca director tehnic al naționalei de tineret, pe care o conducea Isăilă. Daniel a plecat în Arabia Saudită și postul i-a fost oferit lui Rădoi. Federalii l-au promovat după aceea la „seniori" în locul lui Contra. 

Au ignorat faptul că el nu avea calificarea necesară unui „principal", deținea numai licența A. "Am solicitat UEFA o opinie despre acest subiect și oamenii de acolo au acceptat ca Mirel să conducă echipa națională fără «Pro»", a explicat Mihai Stoichiță, protectorul și promotorul lui Mirel în toată perioada aceasta în care Federația l-a transformat din fost jucător în antrenor calificat. 

9,61a fost nota pe care Școala de Antrenori din FRF i-a acordat-o lui Rădoi la examenul de obținere a licenței Pro. El a obținut nota cea mai mare dintre toți cursanții. Al doilea s-a clasat tot un angajat al Federației, Adrian Mutu, cu 9,60

VIDEO Mirel Rădoi, anunț-șoc: „Naționala României să își caute antrenor!”

Citește și: 

EXCLUSIV „Boloni și Olăroiu pot fi accesați. Și Mutu ar fi o soluție” » Anunț dinspre FRF, în cazul în care Rădoi își menține decizia de a părăsi naționala

Gabi Balint se ia de Mirel Rădoi: „E doar în capul lui că ne-a plătit polițe! Ne demonstrează altceva”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
165691544187089
Iacob Constantin  •  13 Octombrie 2021, 16:47

Sa plece odata. Nu imi amintesc de un antrenor al nationalei atat de incompetent.

ovydyusb
ovydyusb  •  13 Octombrie 2021, 14:26

Afara cu *** de stoichita! Cum dracu o ajuns el director tehnic la federatie??? *** ala?? Si burleanu afara daca tot e deschisa usa.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

aurelianionut
aurelianionut  •  13 Octombrie 2021, 13:54

Bucurie..a plecat cavalerul de 8 clase:)

Vezi toate comentariile (21)
Comentează